ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Μεγάλη εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου (ΔΣΠ) θα πραγματοποιηθεί στον Πάρνωνα, στο χωριό Αράχοβα (Καρυές) Λακωνίας, την Κυριακή 9 του Ιούνη, στις 11.30 π.μ. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου-Νήσων του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- 11 π.μ. Προσυγκέντρωση και πορεία από το Γήπεδο στην πλατεία της Αράχοβας.

-- 11.30 π.μ. Ανοιγμα της εκδήλωσης από τον Δημήτρη Οικονομάκο, γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- 11.35 π.μ. Απαγγελία (αποσπάσματα από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»).

-- 12 μ. Ομιλία από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα.

-- 12.30 μ.μ. Διαβάζεται η σύνθεση της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

-- 12.40 μ.μ. Υμνος της Γ΄ Διεθνούς.

-- 12.45 μ.μ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

Στο χώρο θα λειτουργήσει Εκθεση Φωτογραφίας κι Εκθεση Βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Την Κυριακή το πρωί, όσοι θέλουν να παραβρεθούν στην εκδήλωση και δεν έχουν εξασφαλίσει μεταφορικό μέσο, οι αναχωρήσεις λεωφορείων, μέχρι στιγμής, είναι: Πάτρα, 7 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, Καλαμάτα, 8 π.μ. στο Αναψυκτήριο (όπισθεν δημαρχείου), Αμαλιάδα 7.30 π.μ., Πύργος 8 π.μ., Ζαχάρω 8.30 π.μ.

«ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»
Συνέχιση της προπαγάνδας για μια «χούφτα δολάρια»

Το ξήλωμα των εγκαταστάσεων του ραδιοσταθμού, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, κατά τη συζήτηση σχετικής σύμβασης

Εναντι κάποιων αργυρίων, που στη σημερινή εποχή μεταφράζονται σε δολάρια, η κυβέρνηση παραχωρεί στους Αμερικάνους ελληνικά εδάφη για τη συνέχιση της προπαγάνδας τους μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Αμερικής».

Ετσι, χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με τη συμφωνία κυβέρνησης και ΝΔ, κυρώθηκε σύμβαση για τη χορήγηση κάποιων ανταλλαγμάτων (δολάρια και ραδιοφωνικός εξοπλισμός) για τη συνέχιση της λειτουργίας της αμερικάνικης προπαγάνδας του συγκεκριμένου ραδιοσταθμού, που έχει κυρωθεί παλιότερα με νόμο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, στην τοποθέτησή του, όχι μόνο διαφώνησε με την κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης, αλλά ζήτησε να ξηλωθούν οι εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» (λειτουργούν σε 7.000 στρέμματα στη Θράκη) και να σταματήσει η λειτουργία της, η οποία στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Οσο, δε, για τα «ανταλλάγματα» και τα σχετικά παζάρια που έγιναν, είπε ότι θυμίζουν τα αντίστοιχα πριν από χρόνια με τις αμερικάνικες βάσεις, που όλο έφευγαν, αλλά όλο εδώ ήταν με τις αποικιοκρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν.

Η ανεξαρτησία της χώρας, συνέχισε, δεν μπορεί να παραδίνεται στους Αμερικάνους έναντι κάποιων δολαρίων και κάποιων ανταλλακτικών, την ίδια στιγμή που είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος των ΗΠΑ στην ελληνική χούντα και την τραγωδία της Κύπρου. Υπενθύμισε δε ότι η «Φωνή της Αμερικής» έπαιξε βρώμικο ρόλο εναντίον γειτονικών μας χωρών, καθώς και στην πρόσφατη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης ισχυρίστηκε ότι σήμερα ο ρόλος της «Φωνής της Αμερικής» δεν είναι αυτός που ήταν στο παρελθόν, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα, όπως έδειξε και η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Κατά της συμφωνίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για «πολιτική δουλεία», ενώ η ΝΔ τάχθηκε υπέρ, τονίζοντας ότι πρόκειται για σύμβαση, η οποία απλώς ρυθμίζει κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

-- Εκδήλωση με θέμα «Η εργατική τάξη πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια για τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό» διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα οι Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και οι εργατικοί τομείς της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα των συγκεντρώσεων της ΚΟΠ και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.

-- Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη, 5 του Ιούνη, στις 10 το πρωί στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, στις 11 το πρωί στην ΕΚΟΛΙΝΑ και στις 12.30 μ.μ. στην ΕΚΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ.

-- Η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει αύριο Πέμπτη, 6/6, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Πατησίων 280, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

-- Η ΚΟΒ Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στη σύσκεψη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την Παρασκευή, 7/6, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Αχαρνών 146.

-- Η ΚΟ Βόρειας Αττικής - Αγίου Στεφάνου του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει την Παρασκευή, 7 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

- Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για τις δημοτικές εκλογές, τη Δευτέρα, 10 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.

Στη Λέσβο

Συνεχίζεται με επιτυχία για τρίτη βδομάδα η πολιτική εξόρμηση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Σήμερα Τετάρτη κλιμάκιο της ΝΕ θα περιοδεύσει στο Συνοικισμό.

-- Το Σάββατο, 8/6, στις 9 μ.μ., στην πλατεία του Μεσότοπου θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

-- Την Κυριακή, 9/6, ο Σταύρος Σκοπελίτης, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά Βασιλικά, Λισβόρι, Πολιχνίτο.

-- Την Τρίτη, 11/6, στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στα Πάμφιλα θα μιλήσει ο Δ. Σιαμέτης.

Σε Αιτωλοακαρνανία - Γιάννενα

Σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

- Το Σάββατο, 8/6, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

- Την Κυριακή, 9/6, θα μιλήσει στο Μοναστηράκι του Δήμου Ανακτορίου στις 10.30 το πρωί για τις εξελίξεις στην κτηνοτροφία και τις θέσεις του ΚΚΕ και στις 9 το βράδυ στο δημοτικό σχολείο Λεπενούς για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στα καπνά.

- Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Λαϊκό Μέτωπο. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων, την Τετάρτη, 12/6, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ». Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εφυγε» η Σταυρούλα Πατσιλινάκου

Πέθανε χτες σε ηλικία 81 χρόνων η Σταυρούλα Πατσιλινάκου, μητέρα του δημάρχου Περάματος Γ. Πατσιλινάκου και κηδεύεται, σήμερα Τετάρτη και ώρα 5 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Ικόνιο Περάματος.

«Αποχαιρετισμός» στον Απόστολο Αλεξάκη

Τον αντιστασιακό δημοσιογράφο Απόστολο Αλεξάκη, που πέθανε μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, αποχαιρέτησε χτες ο δημοσιογραφικός κόσμος, από το Γ` Νεκροταφείο όπου έγινε η κηδεία του.

Ο Απόστολος Αλεξάκης, που γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922 και σπούδασε στη Νομική, άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία στα χρόνια της Κατοχής 1941-'44 από την εφημερίδα «Λακωνία». Από το 1945-'48 συνεργάζεται με την εφημερίδα «ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ», ενώ την περίοδο του Εμφυλίου εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο. Από το 1954 και μετά, εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους «Εθνος», «Ημερησία» και «Αθηναϊκή». Την περίοδο της χούντας έμεινε άνεργος, ενώ μετά εργάστηκε στη ΓΓ Τύπου και στην ΥΕΝΕΔ, αλλά και στο «Ριζοσπάστη», καλύπτοντας το ρεπορτάζ Τουρισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ηταν μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 και είχε λάβει μετάλλιο και δίπλωμα του ΥΠΕΘΑ για την αντιστασιακή του δράση στις οργανώσεις ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του αγαπητού συναδέλφου, που «υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος και σεμνότητα, ενώ στάθηκε πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων».

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Κεντροαριστερά ή Λαϊκό Μέτωπο;»

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κεντροαριστερά ή Λαϊκό Μέτωπο;» διοργανώνει, αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία.

Στην εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, ομιλητής θα είναι ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, στις 6.30 μ.μ. ο Ελ. Βαγενάς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Περιοδεία στην Κρήτη

Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο Πέμπτη, 7 Ιούνη, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, όπου θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στις Αρχάνες στο καφενείο του «Ζουραράκη».
  • Την Παρασκευή το πρωί, θα συνεχίσει την περιοδεία της στα Χανιά, όπου στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Ακόμα, θα έχει συνάντηση με αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνδικαλιστικούς φορείς αγροτών στις 6.30 μ.μ. στην Κάντανο, σε αίθουσα του Δήμου. Στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κάντανο με θέμα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτική οικονομία και τις θέσεις του Κόμματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ