ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Νέα λίστα με αφορμή το εμπόριο σαρκός...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ συνεχίζονται εφ' όλης της ύλης και οι κυρώσεις και αντίποινα ανασύρθηκαν από τα συρτάρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή αυτή τη φορά όχι την «τρομοκρατία» που ανθεί στο ένα τρίτο της υφηλίου, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά από το γνώριμο βήμα του «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με αφορμή το λαθρεμπόριο ανθρώπων ή αλλιώς το εμπόριο λευκής σαρκός.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάσσεται για δεύτερη φορά φέτος, μετά από σχετικό νόμο του Κογκρέσου που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2000, λίγο πριν αναχώρηση Κλίντον από την Προεδρία, και σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία και δεν έχουν υιοθετήσει νομοθεσίες για τη δίωξη των υπευθύνων και την προστασία των θυμάτων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ αρχής γενομένης από το 2003.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν κυρίως τον τερματισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, αν και ο νόμος παρέχει πάντως στον Πρόεδρο τη δυνατότητα να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, εάν κρίνει ότι αυτές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά «ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού μιας χώρας και κυρίως γυναίκες και παιδιά». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιβολή κυρώσεων θα είναι ένα αγκάθι για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ανάμεσα στις χώρες που κατηγορούνται δριμύτατα είναι και πολλές χώρες που θεωρούνται όχι απλά «σύμμαχες», αλλά έχουν ειδικό «ευαίσθητο» ρόλο... υποχείριου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Αναβάθμιση» της Αλβανίας!

Η Ελλάδα και 18 άλλες χώρες κατατάσσονται στην τρίτη και χειρότερη κατηγορία σε ό,τι αφορά το βαθμό σοβαρότητας του προβλήματος. Οι αρχές των 19 αυτών χωρών, αφού ο αριθμός έχει μειωθεί από τις 23 που ήταν πέρσι, φέρονται να μην καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εκτός της Ελλάδας κατατάσσονται, επίσης, το Αφγανιστάν, η Αρμενία, η Βοσνία, η Βιρμανία, το Μπαχρέιν, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Κιργιστάν, το Κατάρ, ο Λίβανος, το Σουδάν, το Τατζικιστάν, το Ιράν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Αλβανία έχει «αναβαθμιστεί», εάν και επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί κέντρο πορνείας και ενδιάμεσος σταθμός διακίνησης γυναικών και νεαρών κοριτσιών που έχουν ως τελικό προορισμό κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό άλλες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Αν και τονίζεται ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει περιορισμένες δυνατότητες, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους συνελλήφθησαν 96 άτομα για εμπόριο σαρκός και αναφέρεται ότι τα Τίρανα συνεργάζονται με άλλες χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Τουρκία παρά την και πάλι «προνομιακή μεταχείριση» εξακολουθεί να παραμένει στην «τρίτη κατηγορία». Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εμπλοκή της Τουρκίας στη διακίνηση και το εμπόριο γυναικών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση είναι περιορισμένη, αλλά οι τουρκικές αρχές δεν καταβάλλουν όσες προσπάθειες θα έπρεπε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επισημαίνεται το γεγονός ότι η Τουρκία δε διαθέτει νομοθεσία που να απαγορεύει το εμπόριο γυναικών και σημειώνει ότι οι διωκτικές αρχές καταφεύγουν σε νόμους που αφορούν γενικότερα το οργανωμένο έγκλημα για να χειριστούν τις σχετικές υποθέσεις.

Παρ' όλα αυτά, οι τουρκικές αρχές υλοποίησαν αρκετές επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον ατόμων που εμπλέκονται στο εμπόριο σαρκός και σε μια από αυτές απελευθέρωσαν 15 γυναίκες θύματα δικτύου πορνείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Για την Ελλάδα

Οσο για την Ελλάδα, αναμενόμενη η κατάταξη ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τις συνεχείς καμπάνιες της γυναίκας του Αμερικανού πρέσβη... Ετσι στην έκθεση επισημαίνεται ότι το εμπόριο σαρκός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Ελλάδα και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, αφού έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένο κύκλωμα της πορνείας, σημειώνοντας ότι αυτό στηρίζεται κυρίως στη διακίνηση γυναικών που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «κυρίως ως τελικός προορισμός και σε μικρότερο βαθμό ενδιάμεσος σταθμός» για γυναίκες και παιδιά που μεταφέρονται στη χώρα από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Στην Ελλάδα καταλήγουν, επίσης, σε μικρότερο ποσοστό και γυναίκες από την Τυνησία, την Αλγερία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Πολωνία και το Καζαχστάν.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που καθίσταται πιο δύσκολη από την απουσία σχετικής νομοθεσίας. Σημειώνεται πάντως ότι η κυβέρνηση αρχίζει το τελευταίο διάστημα να παίρνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να χαρακτηρίσει την πάταξη του εμπορίου σαρκός ως προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.


ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλωματικές μανούβρες, ενώ τα πυροβόλα βάλλουν...

Ο λόγος και πάλι στα όπλα μετά τη «χαμένη ευκαιρία» αποκλιμάκωσης Ινδίας - Πακιστάν στην Αλμά Ατά

Associated Press

Ο λόγος και πάλι στα όπλα μετά τη «χαμένη ευκαιρία» αποκλιμάκωσης Ινδίας - Πακιστάν στην Αλμά Ατά
ΑΛΜΑ ΑΤΑ, ΜΟΣΧΑ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΕΚΙΝΟ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Οταν ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε τριμερή συνάντηση στη Μόσχα στους κυβερνώντες την Ινδία και το Πακιστάν, αρνητικά απάντησε ο Ινδός εθνικιστής πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Χτες, ήταν ο Βάτζπαϊ που επανέφερε προς το δικτάτορα στρατηγό Μουσάραφ την παλιά πρόταση να υπάρξουν «κοινές περιπολίες» των δύο στρατών στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ, και ήταν ο Μουσάραφ που αρνήθηκε. Είναι εμφανές ότι οι διάφορες και από πολλές κατευθύνσεις ορμώμενες διπλωματικές προσπάθειες - πρωτοβουλίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανίκανες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση τις δύο πλευρές, οι οποίες και χτες συνέχιζαν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά πυροβολικού στα σύνορά τους.

Ο λόγος που ο Πακιστανός δικτάτορας αρνήθηκε την πρόταση τού Ινδού πρωθυπουργού, είναι γνωστός στους ενασχολούμενους με τη διένεξη, αφού η πρόταση είχε κατατεθεί αρκετό καιρό πριν και το Ισλαμαμπάντ είχε ανταπαντήσει καλώντας για περιπολίες «διεθνών παρατηρητών» στα σύνορα - αξίωση που εξαρχής ήταν σαφές ότι το Νέο Δελχί θα απέρριπτε αφού φοβάται ότι θα ανοίξει το θέμα του (ξεχασμένου) δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας.

Στο Λονδίνο, ο Τζεφ Χουν, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, μετά από συνάντησή του με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον Αμερικανό ομόλογό του, έκανε λόγο για «ενθαρρυντικές ενδείξεις». Ο Ράμσφελντ, που αναμένεται να μεταβεί στις δύο χώρες στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας του στο εξωτερικό, είπε πως ήταν «χρήσιμη» η συνάντηση των Βάτζπαϊ και Μουσάραφ - αν και οι δύο δε συνομίλησαν. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός ΥΠΕξ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έστειλε χτες τον υφυπουργό του Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ στις δύο χώρες (σήμερα, Πέμπτη, φθάνει στο Πακιστάν, αύριο πάει στην Ινδία), μίλαγε για κάποια βελτίωση, και ταυτόχρονα επισήμαινε ότι η ένταση βλάπτει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»: όπως εξήγησε, «στη νέα εποχή καμία χώρα, κανένα έθνος, δεν μπορεί να μένει στην άκρη, γιατί δεν υπάρχει άκρη». Μια διατύπωση που απλώς αναπαράγει την προειδοποίηση Μπους«ή είστε μαζί μας, ή είστε εναντίον μας»...

Παρά όμως τα «αισιόδοξα» σημάδια, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επανέλαβαν, σε πιο έντονη γλώσσα, τις οδηγίες προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις δύο χώρες. Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωνε πως η διάσκεψη της Αλμά Ατά αποτέλεσε «μια χαμένη ευκαιρία». Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ έκανε μια ακόμα «διαμεσολαβητική» πρόταση ανάμεσα στις πολλές - που αναμένεται κι αυτή να έχει ανάλογη τύχη με τις προηγούμενες.

Εξάλλου, πέρα από τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, όπως και την (ακόμη μία) απέλαση Ινδού διπλωμάτη από το Ισλαμαμπάντ για «κατασκοπία», οι δύο πλευρές αντάλλασσαν ξανά κατηγορίες. Ο Βάτζπαϊ δήλωνε: «Το Πακιστάν δε θέλει να ελεγχθεί η διείσδυση τρομοκρατών από το έδαφός του». Ο Μουσάραφ απαντούσε: «Η πρόταση (για κοινές περιπολίες) είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού». Και ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, ένας Πακιστανός αυτή τη φορά στρατιωτικός, ο στρατηγός Τζεχανγκίρ Καραμάτ, δήλωνε σε συνέντευξή του στην ιταλική «Στάμπα», ότι η χώρα του «διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ