ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ
Δυναμικά στον αγώνα για την τρικαλινή αναγέννηση

Συνέντευξη στο «Ρ» του υποψήφιου νομάρχη Τρικάλων

Ο Γιώργος Παπασίμος, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων
Ο Γιώργος Παπασίμος, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων
Σε συστράτευση για την αναγέννηση του νομού και του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καλεί τους Τρικαλινούς ο Γιώργος Παπασίμος, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΣΥ).

Στη συνέντευξη που δίνει στο «Ρ» εντοπίζει τις διαφορές της δικής του αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επισημαίνει το θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους λαϊκούς αγώνες, αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα του Νομού Τρικάλων που απαιτούν λύσεις.

Η συζήτηση με τον Γ. Παπασίμο έχει ως εξής:

- Πού και γιατί διαφοροποιείται η δική σας αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση από τους άλλους υποψηφίους;

- Η διαφορά συνίσταται στην ιδεολογική και πολιτική αντίληψη που υπάρχει για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί δύο αντιλήψεις για την Αυτοδιοίκηση.

Η πρώτη, η διαχειριστική, η οποία προσβλέπει στην ενσωμάτωση και στη μετατροπή του θεσμού σε κακέκτυπο διαχείρισης, στην ανάπτυξή της με συγκεντρωτικό πρότυπο και τη μετατροπή της σε γραφειοκρατική προέκταση της Κεντρικής Διοίκησης, στήριγμα, δηλαδή, του ελληνικού συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους. Στην αντίληψη, δυστυχώς, αυτή έχει προσχωρήσει η πλειοψηφία των μέχρι τώρα εκλεγμένων νομαρχών και δημάρχων, που αποδέχτηκαν το ρόλο του νεοφιλελεύθερου διαχειριστή και χρησιμοποιούνται ως ισχυροί κρίκοι ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων των δυνάμεων του δικομματισμού στην Περιφέρεια.

Η δεύτερη αντίληψη, την οποία πρεσβεύει η ΝΑΣΥ, είναι μια ριζοσπαστική, προοδευτική αντίληψη επανακαθορισμού του ρόλου και του χαρακτήρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την οποία θεωρούμε πρωτίστως ως πολιτικό θεσμό και όχι ως διοικητικό θεσμό με περιορισμένες αρμοδιότητες και πόρους στα πλαίσια του ελληνικού αστικού κράτους. Πολιτικού θεσμού, μέσω του οποίου θα επιδιώξουμε την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για την πολύπλευρη ανάπτυξη και λειτουργία της δημοκρατίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με άμεση θέσπιση και στήριξη θεσμών λαϊκής συμμετοχής και πρωτοβουλίας, άμεσης δημοκρατίας, όπως τα Τοπικά Δημοψηφίσματα, οι λαϊκές πρωτοβουλίες και οι λαϊκές συνελεύσεις με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Κατά τη γνώμη μας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει το ρόλο του ισχυρού ενδιάμεσου αιρετού εργαλείου λαϊκής αντίστασης και πρωτοβουλίας, βασικού φορέα σχεδιασμού και προγραμματισμού της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και της πολιτιστικής άνθησης και ενίσχυσης των θεσμών του Κράτους Πρόνοιας για τους εργαζόμενους.

Πιστεύουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως πρωτογενής πυρήνας εξουσίας, αποτελεί προνομιακό χώρο για τη χάραξη και άσκηση ριζοσπαστικών πολιτικών, που να είναι σε θέση να αμφισβητήσουν και να μετασχηματίσουν τη φυσιογνωμία του ελληνικού πελατειακού συγκεντρωτικού κράτους, αλλά και του αδιέξοδου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, της διαπλοκής και της σήψης.

Θ' αγωνιστούμε για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για την εφαρμογή μιας άλλης ανάπτυξης, με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, που θα διεκδικεί φιλολαϊκές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του λαού μας. Που θα παλεύει για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια για όλο τον λαό. Που θ' αναδεικνύει τον πολιτικό της ρόλο, της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών του νομού, που σήμερα απειλούνται από τους «τρομονόμους», τη Συνθήκη Σένγκεν και την ποινικοποίηση της πολιτικής και αγωνιστικής δράσης. Που ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας θ' αγωνιστεί για να μπει φραγμός στην κατάρρευση της αγροτικής τάξης της χώρας μας, που αν συμβεί θ' ανοίξει η πόρτα της «αργεντινοποίησης» της Ελλάδος.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζόμενων

- Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στους αγώνες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται;

- Ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη σημερινή εποχή της παρακμής και της σήψης, της διακυβέρνησης της χώρας από το δικομματισμό, ως εκπροσώπων του μεταπρατικού διαπλεκόμενου κεφαλαίου στην Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός υπέρ των εργαζομένων. Ο ρόλος αυτός συνίσταται σε δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά την ενεργό συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και της νεολαίας για την αντιμετώπιση των ερειπίων που αφήνει πίσω του η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση της χώρας και ο άλλος είναι η παρέμβαση της ίδιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την πραγμάτωση μιας άλλης περιφερειακής ανάπτυξης που θα βάλει τις βάσεις για την επίλυση των προβλήματων των παραπάνω λαϊκών στρωμάτων στο χώρο της ευθύνης της. Για το λόγο αυτό οι Νομαρχιακές Εκλογές του Οκτώβρη είναι κρίσιμες.

Σήμερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα δέχονται απανωτά πλήγματα σε όλους τους τομείς. Ολόκληρες κοινωνικές τάξεις όπως οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι βρίσκονται μπροστά σε κατάρρευση λίγο χρόνο μετά τους πανηγυρισμούς της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το Ευρώ. Η ελληνική οικονομία παραπαίει και η ανεργία φουντώνει. Η γιγάντωση της διαπλοκής, της διαφθοράς, της τηλεοπτικής αυθαιρεσίας, ο αυταρχισμός και η τρομοκράτηση όλων εκείνων που αμφισβητούν και αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης» κυριαρχούν στην πολιτική ζωή. Είναι η παρακμή του πολιτικού συστήματος του δικομματισμού. Από την άλλη πλευρά η εξάρτηση της χώρας καθημερινά μεγαλώνει, αφού οι δυνάμεις του δικομματισμού συνειδητά αποδέχονται τη σημερινή άδικη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Παγκοσμιοποίηση, που, με οδηγό την αλαζονική αυτοκρατορία των ΗΠΑ και τα συμφέροντα του μεγάλου χρηματιστηριακού παγκόσμιου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, οδηγεί την ανθρωπότητα στην επιστροφή στο μεσαίωνα και τη βαρβαρότητα.

Η πνιγηρή αυτή κατάσταση, η σήψη και η διαφθορά, που γιγαντώνεται στη χώρα μας, έχει ήδη προσβάλει έντονα και την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέτυχαν ιδιαίτερα την τελευταία 12ετία να γίνει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός μοχλός εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών, χρησιμοποιώντας το θεσμό της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να περάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και την πρόσθετη φορολογία στο λαό.

Η ανατροπή της σημερινής πολιτικής κατάστασης του δικομματισμού και των ανεστραμμένων ειδώλων του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης μπορεί ν' αποτελέσει την απαρχή για την εφαρμογή μιας άλλης προοδευτικής σχεδιασμένης περιφερειακής πολιτικής, έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην περιφερειακή υποβάθμιση και ανισότητα.

Προτεραιότητες στο πρόγραμμα

- Στις προτεραιότητες του προγράμματός σας ποια από τα προβλήματα του νομού συμπεριλαμβάνονται;

- Είναι κοινή διαπίστωση, δυστυχώς, ότι ο Νομός Τρικάλων κατρακυλά στις τελευταίες θέσεις από πλευράς ανάπτυξης στη χώρα μας (θέση 47η). Οι ευθύνες ανήκουν τόσο στην πολιτική του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και του μεγάλου κεφαλαίου που εκφράζει, όσο και στις απερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές ηγεσίες που δεν αντιστάθηκαν και δεν αγωνίστηκαν για την αναστροφή αυτής της πορείας, αλλά έπαιξαν το ρόλο αυτών μέσω των οποίων επιβάλλεται στη χώρα μας η αδιέξοδη αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η ΝΑΣΥ θα αγωνιστεί για την αναγέννηση των Τρικάλων και τη μετατροπή του νομού σε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης.

Ως βασικές προτεραιότητές μας θεωρούμε:

- Τη στήριξη της αγροτικής τάξης και την κατάργηση των περιοριστικών φραγμών - ποσοστώσεων και συνυπευθυνότητας - στην ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Μπορούμε να μετατρέψουμε το νομό μας σε πρότυπο νομού παραγωγής επώνυμων οικολογικών ζωικών και φυτικών αγροτικών προϊόντων μέσα από ένα σχεδιασμό για βιώσιμη αειφόρο οικολογική αγροτική ανάπτυξη. Ειδικότερα θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην επιθετική ανάπτυξη οικολογικού γενετικού υλικού (γεωργικών σπόρων), αποτελώντας με τον τρόπο αυτό ασπίδα απέναντι στα σχέδια των πολυεθνικών για μεταλλαγμένους σπόρους, που ως νέοι φεουδάρχες έχουν ήδη προσανατολιστεί να μετατρέψουν το θεσσαλικό κάμπο και τη γη των προγόνων μας σε «πειραματόζωο» μεταλλαγμένων προϊόντων.

- Την ανάδειξη της Πίνδου σε καρδιά του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με χαρτογράφηση - πολεοδομικό σχεδιασμό - καθορισμό των μορφών και των ζωνών ανάπτυξης όλου του ορεινού όγκου.

- Την αντιμετώπιση του εφιάλτη της λειψυδρίας σε συνεργασία με όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλίας, διεκδικώντας με ισχυρό και άμεσο τρόπο τη μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου και την παράλληλη δημιουργία λιμνοδεξαμενών στον ορεινό όγκο για κατακράτηση των χειμερινών και ανοιξιάτικων υδάτων με βάση το ιταλικό μοντέλο.

- Την άρση της απομόνωσης του νομού μας και της ενδοπεριφερειακής ανισότητας που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του. Πέρα από την άμεση προώθηση της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων της Ε65 συν των Εθνικών Οδών Λάρισας και Καλαμπάκας και Τρικάλων - Αρτας και την άμεση λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στα Τρίκαλα ή έστω στη Θεσσαλία, πρέπει για οικονομικούς, αλλά και εθνικούς λόγους να υλοποιηθεί η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από Τρίκαλα στην Ηγουμενίτσα, που αποτελεί την πύλη της χώρας στην Ευρώπη για τη σύνδεση αυτής με την Ασία μέσω του ιστορικού δρόμου του «μεταξιού» (Ιταλία, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα, Βόλος, Κύπρος, Συρία).

Κάλεσμα συστράτευσης

- Ποια απήχηση βρίσκει στους Τρικαλινούς το κάλεσμά σας για ευρεία συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας;

- Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση (ΝΑΣΥ) αγωνίζεται να επικρατήσουν στις εκλογές αυτές οι δυνάμεις που αντιστέκονται και δε συμβιβάζονται. Εχουμε καλέσει κάθε Τρικαλινό σε συστράτευση για την αναγέννηση του νομού μας, αλλά και του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός στους Τρικαλινούς πολίτες, οι οποίοι υιοθετούν τις απόψεις μας και μας προσεγγίζουν. Στόχος μας είναι σε όλη την επόμενη περίοδο να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, ότι μπορούν να συμμετέχουν και να συναγωνίζονται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και μια αντίστροφη πορεία των αρνητικών εξελίξεων στο νομό μας, αλλά και συνολικά της πολιτικής ζωής του τόπου. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενεργός παρουσία τους.

Εχουμε το όραμα, τις θέσεις, αλλά και τη δύναμη μαζί με τους πολίτες να πετύχουμε την τρικαλινή αναγέννηση, η οποία περνά μέσα από την εκλογική στήριξη της ΝΑΣΥ.


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ