ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΛΑΝΕΤ» - «ΤΕΜΠΟ»
Θύματα του Ανδρουλιδάκη και της ασυδοσίας στο χώρο των ΜΜΕ
  • Συνεχίζουν τον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους
  • Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις σοβαρότατες ευθύνες της

Ερμαια της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» και του καθεστώτος πλήρους ασυδοσίας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που έχουν επιβάλει κυβέρνηση και μεγαλοεκδότες, παραμένουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΛΑΝΕΤ» και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΕΜΠΟ» του Μιχ. Ανδρουλιδάκη. Εδώ και τρεις μήνες, οι περίπου 600 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι (ούτε το δώρο του Πάσχα δεν έχουν πάρει), ενώ οι δύο σταθμοί, με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, έχουν πάψει πλέον να μεταδίδουν το κανονικό τους πρόγραμμα. Το «ΤΕΜΠΟ» μεταδίδει επαναλήψεις και ο «ΠΛΑΝΕΤ» μόνο μουσική.

Χτες, ο Μιχ. Ανδρουλιδάκης προχώρησε σε ακόμη μια αυθαίρετη και προκλητική ενέργεια. Στις 7 το πρωί, κατέβασε τους διακόπτες και «έκλεισε» τους πομπούς του «ΠΛΑΝΕΤ». Και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, είχαν αποφασίσει από σήμερα να βγάλουν «στον αέρα» πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του αγώνα τους για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Η ενέργεια αυτή του Μιχ. Ανδρουλιδάκη αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μέγεθος της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας που κυριαρχεί στο χώρο των ΜΜΕ. Οι συχνότητες που εκπέμπουν τα ιδιωτικά ραδιόφωνα είναι δημόσιο αγαθό. Ο ίδιος - με την κάλυψη της κυβέρνησης - θεωρεί ότι μπορεί να τη χρησιμοποιεί σαν ιδιοκτησία του. Ο «ΠΛΑΝΕΤ», ως γνωστόν, είναι ανάμεσα στους 35 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής, στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του, όχι μόνον αφήνει απλήρωτο για μήνες το προσωπικό, αλλά του δίνεται και η ευχέρεια - χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμόδιων οργάνων - να «κατεβάζει» και τους πομπούς. Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Τύπου, απαντώντας σε καταγγελία των εργαζόμενων για τη «σιγή» του σταθμού, είπε ότι αυτή θεωρείται «ως μη γενόμενη», αν δεν υπάρξει επίσημη έγγραφη καταγγελία!

Στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Κασίμης από τη ΝΔ και ο Π. Λαφαζάνης από το ΣΥΝ. Παραβρέθηκαν, επίσης, και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της ΓΣΕΕ, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τσούτσιας, εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ.

Οι παραπάνω, μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων στους δύο σταθμούς, συναντήθηκαν με τον Μιχ. Ανδρουλιδάκη. Στη διάρκεια της συνάντησης, καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί μια λύση, με την τμηματική εξόφληση των δεδουλευμένων από σήμερα και μέσα σε ένα διάστημα μιας βδομάδας, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό, γιατί ο ιδιοκτήτης των σταθμών δε δεχόταν καμιά συζήτηση για τους εργαζόμενους στο «ΤΕΜΠΟ». Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι το γεγονός ότι την ώρα που «διαπραγματεύονταν», ζήτησε τη «συμπαράσταση» της αστυνομίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν ν' αποχωρήσουν μετά από παρέμβαση των εργαζομένων.

«Διαδικασία συμφιλίωσης»

Με αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί σήμερα τριμερή συνάντηση (κανονικά ονομάζεται ...«διαδικασία συμφιλίωσης»). Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, της ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ και εργαζομένων και ο Μιχ. Ανδρουλιδάκης). Ομως, οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να περιμένουν αποτελέσματα από αυτήν, όσο η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους, ευνοώντας έτσι και τον ιδιοκτήτη των σταθμών, που, με την εκβιαστική τακτική του, στοχεύει στην απαλλαγή από τα «εργατικά βάρη», είτε για να τους ξαναλειτουργήσει, είτε για να τους πουλήσει.

Στην απογευματινή συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, να επιδιώξουν με κάθε μέσο την - με ευθύνη τους - επαναλειτουργία των σταθμών και να ζητήσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα. Σήμερα θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, αναφερόμενος χθες στα όσα συμβαίνουν στο συγκρότημα Ανδρουλιδάκη, αρκέστηκε να αναφερθεί στην «τριμερή διαβούλευση», υποστηρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως είπε, «να συζητήσουμε το θέμα αυτό και να καταλήξουμε σε μια απόφαση, που να δικαιώνει τους εργαζόμενους». Αναφέρθηκε, επίσης, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που ήδη με την προηγούμενη σύνθεσή του είχε ξεκινήσει σχετικές ενέργειες για τον «ΠΛΑΝΕΤ», ενέργειες που, όπως είπε, θα συνεχιστούν με το νέο ΕΣΡ.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ συγκαλεί αύριο το μεσημέρι τη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή στον Τύπο.

Ερώτηση στη Βουλή

Βουλευτές όλων των κομμάτων χθες κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαππα, και Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα, για την κατάσταση που επικρατεί στον «ΠΛΑΝΕΤ». Οι βουλευτές Αγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ, Π. Κρητικός (ΠΑΣΟΚ), Θ. Κασίμης (ΝΔ) και Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ), αφού επισημαίνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, τονίζουν πως η ιδιοκτησία του «ΠΛΑΝΕΤ», παρότι έχει άδεια λειτουργίας ενημερωτικού σταθμού, έχει μεταλλάξει το ενημερωτικό του πρόγραμμα, το μετέτρεψε σε «αορίστου ταυτότητας», παρά τις αντίθετες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Η ιδιοκτησία προχώρησε χωρίς να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις σε αυθαίρετη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού, παραβιάζοντας όχι μόνον την κείμενη νομοθεσία. Δεν πρόκειται, όπως τονίζεται στην Ερώτηση, απλώς για μια επιχείρηση, αλλά για εκμετάλλευση δημοσίου αγαθού, όπως είναι η χορηγηθείσα συχνότητα, ενώ δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συνεχίζει ν' αγνοεί τις συνεχείς παραβιάσεις, τόσο της εργατικής, όσο και της νομοθεσίας για τη ραδιοφωνία. Υπογραμμίζεται πως το αγαθό της ενημέρωσης δεν μπορεί να θυσιάζεται στα όποια επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα, σε βάρος της νομιμότητας και των εργαζομένων. Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ενημερωτικού σταθμού «ΠΛΑΝΕΤ».

Χωρίς αστικά λεωφορεία 10 π.μ. - 3 μ.μ.

Ακίνητα θα παραμείνουν σήμερα τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ).

Τη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) κήρυξε το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλευση των εργαζομένων στην τακτική γενική συνέλευση του κλάδου, που έχει οριστεί τις ώρες αυτές, στο γήπεδο «Σπόρτιγκ».

Η σημερινή γενική συνέλευση των οδηγών της ΕΘΕΛ θεωρείται κρίσιμη, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης αρνείται να ικανοποιήσει οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του κλάδου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το προεδρείο του Συνδικάτου απευθύνει έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στη γενική συνέλευση και αγωνιστική απάντηση προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.

Σημειώνεται ότι το προεδρείο του Συνδικάτου, μεταξύ των άλλων, διεκδικεί: Αυξήσεις 5.000 δρχ. από την 1/1/2002 και άλλες 5.000 δρχ. από 1/7/2002. Αύξηση 4% στο χρονοεπίδομα από 1/7/2002 και αύξηση της αποζημίωσης. Επίδομα αυξημένης ευθύνης σε όλη την κίνηση, αλλά και τα 110 ρεπό μέσα στη ΣΣΕ 2002. Μείωση του ωραρίου απασχόλησης, με στόχο το 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Επίσης, διεκδικεί: Λύσεις σε μια σειρά θεσμικά ζητήματα, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που σήμερα είναι... μεσαιωνικές και αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, που είναι πέρα από κάθε λογική.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε χτες την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο συγκρότημα "ΠΛΑΝΕΤ" - "ΤΕΜΠΟ" και συμπαραστέκεται στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σ' αυτό.

Για ακόμη μια φορά αποδείχνεται στην πράξη ότι ολοένα και μεγαλύτερη κυριαρχία της "ελεύθερης αγοράς" και των νόμων της στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως και στην κοινωνία γενικότερα, αποβαίνει τελικά τόσο σε βάρος του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος της ενημέρωσης, όσο και σε βάρος των λειτουργών της, των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των άλλων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ακόμη περισσότερο οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του θεατή, μπροστά σε όσα απαράδεκτα γίνονται στο συγκρότημα "ΠΛΑΝΕΤ" -"ΤΕΜΠΟ"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ