ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Πειρατική παραβίαση στη Ρόδο

Δύο τουρκικά μαχητικά «F-16» πέταξαν την Τρίτη στα 100-150 μέτρα πάνω από το αεροδρόμιο της Ρόδου

Associated Press

Το ερώτημα, αν η τουρκική πλευρά περνάει σε νέα φάση προκλήσεων στο Αιγαίο, τέθηκε και παραμένει αναπάντητο, μετά την τελευταία πρόκληση, το απόγευμα της Τρίτης, περίπου στις 7, όταν δύο τουρκικά μαχητικά «F-16» έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από το αεροδρόμιο της Ρόδου σε ύψος 100-150 μέτρων!

Πρόκειται για μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο σε τέτοιο βαθμό, καθώς τα τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν τελείως πειρατικά, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των πτήσεων σε ένα αεροδρόμιο, όπως αυτό της Ρόδου, με μεγάλη επιβατική κίνηση. Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται είναι αν πρόκειται για ένα νέο ποιοτικό βήμα στις τουρκικές προκλήσεις ή ένα μεμονωμένο γεγονός.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι οι κλασικές παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και του ελληνικού FIR, αντίστοιχα, στο Αιγαίο, που εκδηλώνονται μετά το 1974, έχουν φθάσει στα όριά τους σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις. Αυτό γιατί όσο τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίζονται επιτυχώς από τα ελληνικά μαχητικά, όπως και γίνεται, η τουρκική αμφισβήτηση οδηγεί περισσότερο σε επιβεβαίωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων.

Με επεισόδια, όμως, σαν αυτό της Ρόδου, ανοίγει ένας άλλος ακόμα πιο επικίνδυνος δρόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτήση των τουρκικών μαχητικών, την Τρίτη στη Ρόδο, κράτησε όλο κι όλο ένα λεπτό. Χρόνος που δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης, π.χ. αναχαίτισης, κυρίως όταν τέτοιες προκλήσεις εκδηλώνονται σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια και κοντά σε τουρκικά αεροδρόμια.

Από την άλλη τέτοιες προκλήσεις έχουν ένα χαρακτήρα «ασύμμετρης απειλής», καθώς η τουρκική πλευρά με ελάχιστα αεροσκάφη μπορεί να προκαλεί πολύ μεγαλύτερες εντυπώσεις από ό,τι με τις δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, που προκαλεί σχεδόν καθημερινά, βγάζοντας στον αέρα δεκάδες μαχητικά, τα οποία ωστόσο αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά.

Από την ελληνική πλευρά η αντίδραση ήταν να γίνει διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και την τουρκική πρεσβεία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, ενημέρωσε το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Τουρκία είχε διαμαρτυρηθεί για παραβιάσεις του δικού της εναέριου χώρου από 6 ελληνικά μαχητικά πάνω από τη χερσόνησο της Αλικαρνασσού απέναντι από την Κω. Πράγμα που διαψεύστηκε χτες από τον Τ. Χυτήρη.

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος», που διεξάγεται στα διεθνή ύδατα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και ολοκληρώνεται στις 14 Ιούνη. Ενώ χθες σημειώθηκαν εκ νέου δεκάδες τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Σε ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σου»... .

Κατά πάσα πιθανότητα η αποχώρηση του Α. Παπαδόπουλου από το υπουργείο Υγείας θα γίνει διά επιστολής που θα του σταλεί από τους Αγίους Θεοδώρους, όπου και θα πάει ο πρωθυπουργός μόλις επιστρέψει από την Κίνα τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα υπάρξει καν συνάντηση των δυο αντρών. Αλλωστε το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στην αποστολή που συνοδεύει τον Κ. Σημίτη στο εξωτερικό είναι ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει γενικότερες αποφάσεις».

Ο Κ. Σημίτης ωστόσο θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι γύρω από το ζήτημα και γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποίησε ακόμα και μια... κινέζικη παροιμία, ώστε να κάνει παρατήρηση στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, επειδή ενώ βρίσκεται εκτός Ελλάδος τα πάντα έχουν επισκιαστεί από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Παπαδόπουλου.

Σε ό,τι αφορά δε τον υπουργό Υγείας, κύκλοι του περιβάλλοντός του απαντούσαν χτες με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ότι δεν του έχει ζητηθεί η παραίτησή του, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, αλλά, συμπλήρωναν, εφόσον του ζητηθεί, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αποχωρήσει.

Οσο για τη φημολογία περί του ποιος θα διαδεχτεί τον Α. Παπαδόπουλο στο υπουργείο Υγείας έχει αρχίσει να φουντώνει και περιλαμβάνει ακόμα και τον Θ. Πάγκαλο. Αλλωστε είναι γνωστή η άποψη του τελευταίου πως ουδείς δικαιούται να αρνηθεί πρόσκληση του πρωθυπουργού για συμμετοχή στην κυβέρνηση...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στις ΗΠΑ για τον Μπους

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες ο Κ. Καραμανλής πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που υπέρτατος στόχος του είναι μια συνάντηση -χειραψία με τον πρόεδρο Μπους. Η συνάντηση αυτή, όπως εκτιμούν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, θα ενισχύσει το «πρωθυπουργικό προφίλ» του, αφού θα προβληθεί ως στήριξη και χρίσμα εκ μέρους του πλανητάρχη. Το κρίσιμο ραντεβού είναι στις 10 του μήνα όταν ο Κ. Καραμανλής θα παραστεί στη συνάντηση Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει ο Τζ. Μπους. Ο Κ. Καραμανλής θα παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραθέσει στα μέλη της ΔΔΕ ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, καθώς και στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στο Λευκό Οίκο στους αρχηγούς κομμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος. Σήμερα ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ground Zero, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια.

Χθες, πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του κόμματός του. Στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα αποτελέσει το όχημα για την πλήρη επιβολή των νόμων της αγοράς στη χώρα μας στο όνομα βέβαια της «πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης». «Αυτό σημαίνει, δήλωσε, ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε, επιτέλους, αποτελεσματικά, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων». Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ζήτησε «διαρκή επαγρύπνηση και στήριξη της εθνικής προσπάθειας» κυρίως για Κυπριακό και ευρωστρατό, επικαλούμενος το δικαίωμα των Ελλήνων «να αισθάνονται ασφαλείς στα σύνορά τους, όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες». Οσο για το Γ' ΚΠΣ είπε ότι «είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και οι πόροι του θα πρέπει έγκαιρα, με απόλυτη διαφάνεια, να αξιοποιηθούν πλήρως».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Βραβεία ήθους!

Οταν ο φασίστας Νίκος Μαστοράκης ανέκρινε τους φοιτητές για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, διέκοπτε αυτούς που προσπαθούσαν κάτι να ψελλίσουν: «Ναι, αλλά οι οικοδόμοι ή διάφοροι άσχετοι τι δουλιά είχαν ανάμεσα στους φοιτητές;». Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς, ο «γιος» του Μαστοράκη κ. Ανωμερίτης, σε συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, έλεγε: «Δεν ήταν ναυτεργάτες αυτοί που χτυπήθηκαν, αλλά ξένα στοιχεία, που είχαν εισχωρήσει στους διαδηλωτές». Αφού λοιπόν δεν ήταν ναυτεργάτες και δεν είχαν καμιά δουλιά στο λιμάνι, ας δώσουμε διαταγή να τους λιντσάρουν!...

Ετσι γεννάται το ερώτημα: Τι κάνουμε όταν βρεθούμε μπροστά στο λιντσάρισμα συνανθρώπου μας; Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας μέσα από το απόσπασμα του βιβλίου του, που σύντομα θα κυκλοφορήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη με τίτλο Κόπτομεν κιμά παρουσία πελάτου...: «Οταν βρεθείτε μπροστά σ' έναν ένστολο που ανοίγει στα δύο το κεφάλι ενός διαδηλωτή, έχετε δικαίωμα να ρωτήσετε τον διαδηλωτή τι επάγγελμα κάνει. Διότι, σύμφωνα με το νόμο, μόνο αν έχετε το ίδιο επάγγελμα μπορείτε να του παράσχετε βοήθεια. Γι' αυτό όμως χρειάζονται και τα απαραίτητα χαρτιά που να το αποδεικνύουν. Αν δεν έχετε σχέση με το επάγγελμα του διαδηλωτή και παρ' όλα αυτά, στο όνομα της ανθρωπιάς και του χριστιανισμού κτλ., επιθυμείτε να του συμπαρασταθείτε για να μη νιώθει μόνος, είναι καλύτερο ν' ανοίξετε μόνος σας το κεφάλι σας ή να σπάσετε όπως μπορείτε το πόδι σας. Τελευταίο και σημαντικό, να βρείτε μέσον να φύγετε, γιατί, όπως στη χούντα έτσι και τώρα, η μεγαλύτερη χαρά των μπάτσων μας είναι να δέρνουν μέσα στο ασθενοφόρο».

Κατόπιν τούτου απονέμομεν: Το βραβείο για τον καλύτερο λακέ στον κ. Ανωμερίτη, το βραβείο κοστουμιού στον εφοπλιστή Αγούδημο, γιατί για πρώτη φορά είδαμε γουρούνι ντυμένο σε λευκό κοστούμι να καθοδηγεί άνδρες του Λιμενικού, και το βραβείο πάπιας στη Νέα Δημοκρατία, κι ας έχει συμπεριφορά κότας.


Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902», στις 23.00 την εκπομπή «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής». Φιλοξενούμενη είναι η Τζούλια Τσακίρη, των εκδόσεων «Ροδακιό». Επιμέλεια - παρουσίαση Σοφία Αδαμίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ