ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κορυφώνονται οι πιέσεις

Παιδιά της προσφυγιάς. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα σύνορα Ινδίας -Πακιστάν αναγκάζουν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Associated Press

Παιδιά της προσφυγιάς. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα σύνορα Ινδίας -Πακιστάν αναγκάζουν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ έλαβε χτες από το δικτάτορα του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ τη «σαφή διαβεβαίωση» ότι δε θα είναι η κυβέρνησή του εκείνη «που θα ξεκινήσει έναν πόλεμο με την Ινδία» και ελπίζει, σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την περιοχή, να λάβει «αντίστοιχες διαβεβαιώσεις» από την Ινδία. Την ίδια ώρα, χθες, η βρετανική διπλωματία διαμήνυε πως «καταλαβαίνει, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί» τη θέση του Πακιστάν ότι, εάν δεχτεί επίθεση (με συμβατικά όπλα) «δεν αποκλείει» να κάνει «χρήση πυρηνικών όπλων». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, έκανε σαφές ότι στόχος της Δύσης είναι «να αποσπάσει και από τις δύο πλευρές τη δέσμευση ότι δε θα χρησιμοποιήσουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα επικρατούν, πυρηνικά όπλα».

Ο Αρμιτέιτζ αναμενόταν σήμερα στο Νέο Δελχί για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, όσο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή του στην περιοχή δε συνέπεσε αυτή τη φορά με κάποια ενέργεια των ισλαμιστικών οργανώσεων --όπως είχε γίνει στην επίσκεψη της Ρόκα-- αλλά έγινε εν μέσω των συνεχιζόμενων ανταλλαγών σφοδρών πυρών πυροβολικού και ελαφρών όπλων στα σύνορα, με τουλάχιστον τρία θύματα από πλευράς Πακιστάν (μια γυναίκα και δύο μικρά κορίτσια).

Ταυτόχρονα φήμες ότι οι κυβερνήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας πρότειναν κοινές δικές τους περιπολίες στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, και μάλιστα με ταυτόχρονη σάρωση από αέρος, με ελικόπτερα, της Γραμμής Ελέγχου. Σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» την πρόταση επεξεργάζεται ο Ντόναλντ Ράμσφελντ -- ο οποίος αναμένεται σε Ινδία και Πακιστάν την επόμενη βδομάδα. Ομως η πρόταση με τη δημοσιοποίησή της μοιάζει να «καίγεται», αφού αμέσως μόλις ενημερώθηκε γι' αυτήν η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο έκανε σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από το Νέο Δελχί, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «εικασίες» τις πληροφορίες αυτές. «Είναι τελείως ανώφελο να υπάρξουν περιπολίες από δυνάμεις τρίτης χώρας», επισήμανε η Ράο, εμμένοντας στην πρόταση κοινών ινδοπακιστανικών περιπολιών (που απέρριψε το Ισλαμαμπάντ) ήταν «μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία».

Πάντως, εάν και αυτές οι τελευταίες διπλωματικές πιέσεις αποτύχουν και οι ισλαμιστές (που θεωρούν ότι ο Μουσάραφ τους «πρόδωσε», όπως γράφουν στο χθεσινό τους φύλλο οι λονδρέζικοι «Τάιμς») συνεχίσουν αυτό που η Ινδία αποκαλεί «διασυνοριακή τρομοκρατία», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο ινδικός στρατός προτίθεται να αρχίσει εισβολή ακόμη και «μέσα σε δύο βδομάδες» για να καταστρέψει στρατόπεδα ισλαμιστών αυτονομιστών του Κασμίρ μέσα στο Πακιστάν -- το πρώτο βήμα στο εφιαλτικό σενάριο μιας ολοκληρωτικής σύρραξης που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε πυρηνική σύγκρουση...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΚΩΝ & ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στον εφιάλτη της πείνας

Associated Press

ΡΩΜΗ - ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

«Φέρνετε την πείνα και τον πόλεμο και εμείς φυτεύουμε τα δέντρα της ειρήνης». Μ' αυτό το σκεπτικό δεκάδες ιταλικές πολιτικές και οικολογικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν κατά της Συνόδου Κορυφής του FAO.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι διαδηλώσεις και οι πορείες αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο των αρχών, αφού στη Σύνοδο θα παραβρεθούν πάνω από 100 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον κόσμο, 200 αντιπροσωπείες και 700 αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» και από τις «αναμενόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις», αφού η ιταλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία φοβάται ότι θα υπάρξουν επεισόδια και ενδεχομένως... τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, που μετατρέπει τη Ρώμη σε απόρθητο φρούριο, οι τρεις επικίνδυνες μέρες είναι: το Σάββατο όπου στη Ρώμη θα γίνουν εκδηλώσεις με θέμα «Γη και αξιοπρέπεια» και στις οποίες θα συμμετάσχουν οικολογικές, ειρηνιστικές, συνδικαλιστικές και οργανώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης και οι 12 και 13 του μήνα, οπότε θα γίνουν πιθανότατα διαδηλώσεις εναντίον πολυεθνικών εταιριών και βιομηχανιών.

Η Αφρική, πάλι, αργοπεθαίνει

Τουλάχιστον 12,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε χώρες της νότιας Αφρικής, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λιμοκτονίας και η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτό υποστήριξε ο υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, του ΟΗΕ, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες συνόδου για την πείνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και δωρητών, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Ζακ Γκρες υπογράμμισε ότι στις χώρες Μαλάουι, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, η κρίση τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις και εκτίμησε ότι, εντός των προσεχών μηνών αν δεν αλλάξει η κατάσταση, «θα βρεθούμε ενώπιον μιας ανείπωτης λιμοκτονίας». Ως κύρια αίτια της κατάστασης, ο Γκρες κατονόμασε την ξηρασία, τις πλημμύρες και γενικότερα τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και τις πολιτικές διαμάχες που συχνά καταλήγουν σε αιματηρές πολεμικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα μεγαλύτερα θύματα της πείνας είναι οι ασθενείς του AIDS που στις χώρες αυτές είναι χιλιάδες και δεν έχουν δυνατότητα εργασίας ή μετακίνησης ενώ χαρακτήρισε ως μέγιστο πρόβλημα την έλλειψη υποδομών παροχής και διανομής της αναγκαίας βοήθειας συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, είναι περισσότερο από άμεση η ανάγκη διανομής 1,2 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων μέσα στους τρέχοντες μήνες και άλλων 4 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνελήφθη στέλεχος του ΡΚΚ

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.--

Εναν 48χρονο Κούρδο που χαρακτηρίζουν «υψηλόβαθμο στέλεχος» του ΡΚΚ, τον Σαλίχ Χ., συνέλαβε χτες η γερμανική αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Σαλίχ Χ., κατά τις γερμανικές αρχές, συμμετείχε στο σχεδιασμό της κατάληψης του ελληνικού προξενείου στο Ντύσελντορφ τον Φεβρουάριο του 1999, στις διαμαρτυρίες για την υπόθεση της παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας της Καρλσρούης.

ΒΟΣΝΙΑ
«Ανταλλαγή επιστολών» Κάρατζιτς - SFOR

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Μια μάλλον περίεργη «επίσκεψη» στο σπίτι της συζύγου του καταζητούμενου πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη και νυν καταζητούμενου από το ΝΑΤΟ Ράντοβαν Κάρατζιτς έκαναν χτες μέλη της δύναμης του SFOR στη Βοσνία, για να παραλάβουν την «απάντηση» σε επιστολή που του είχαν απευθύνει. Η Λιλιάνα Ζελέν-Κάρατζιτς έγινε η «ενδιάμεσος» και παρέδωσε στη ΝΑΤΟική αντιπροσωπεία που πήγε στο σπίτι της στο Πάλε, 6 χλμ. ανατολικά του Σαράγεβο, την απάντηση του Κάρατζιτς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η σύζυγος του Κάρατζιτς -- που εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποκάλεσε «ιδιαίτερα φιλόξενη» -- αποκάλυψαν το περιεχόμενο των δύο επιστολών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη, καταζητεί τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων κατά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο (1992-1995) για «εγκλήματα πολέμου». Οι ΝΑΤΟικοί που καταζητούν τον Κάρατζιτς δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τον συλλάβουν, παρά τις αρκετές επιχειρήσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ