ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
N. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επανήλθε στους συκοφαντικούς ισχυρισμούς
  • Εκανε λόγο για «κόμματα ΑΕ», λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ «θα έπρεπε να σιωπά»!
  • Τάχθηκε υπέρ των απαγορεύσεων των πανό και των αφισών

Προσπάθεια να επανέλθει στους προχθεσινούς συκοφαντικούς ισχυρισμούς του κατά του ΚΚΕ, έκανε και χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για το «πολιτικό χρήμα».

Αναφερόμενος στη διάταξη για την εξαίρεση των κομματικών επιχειρήσεων από την απαγόρευση χρηματοδότησης των κομμάτων, στα οποία ανήκουν, είπε ότι «παρωθούμε τα κόμματα να μετατραπούν σε κόμματα - ανώνυμες εταιρίες». Ανέφερε ότι «εμείς δεν είμαστε υπέρ των κομμάτων - ανωνύμων εταιριών, ούτε υπέρ των εκλογών του "καναπέ"», παραγνωρίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ των απαγορεύσεων των αφισών και των πανό, που και αυτά οδηγούν στις εκλογές του «καναπέ». Συνεχίζοντας την επίθεσή του και κάνοντας πια φανερό ότι έχει ως στόχο τη συκοφαντία του ΚΚΕ, είπε, απευθυνόμενος στον Αντ. Σκυλλάκο, ότι γι' αυτά τα θέματα «θα έπρεπε να σιωπά»!

Επανέφερε τους ισχυρισμούς για συμφωνία του ΚΚΕ με την κυβέρνηση και τη ΝΔ, για να γίνει εξαίρεση των κομματικών επιχειρήσεων στο νόμο, αποδίδοντάς τη, μεγαλομανώς, στο ότι «κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία μας, διότι θέλουν να ηγεμονεύσουν, είτε είναι η κυβέρνηση, είτε είναι το ΚΚΕ».

Η προσπάθειά του αυτή δε βρήκε καμία ανταπόκριση και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αντέδρασαν στη διάταξη για τις κομματικές επιχειρήσεις, που αποδέχτηκε ο υπουργός, οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, ενώ χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης τού είπε ότι «δεν έχει δίκαιο, όταν επιμένει ότι κάνουμε μεγάλο έγκλημα, γιατί δεχόμαστε τη μία εταιρία που ανήκει στο ΚΚΕ, εξ ολοκλήρου να τα δώσει όλα τα λεφτά της. Αυτό σας μάρανε; Η ουρά του ποντικού θα στάξει; Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας σήμερα;».

Οσον αφορά στην απαγόρευση των αφισών και των πανό, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι είναι αντισυνταγματική, αφού στερεί το δικαίωμα της διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης δράσης των κομμάτων και αναδεικνύοντας την υποκρισία του ΣΥΝ στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε:

«Ακούστηκε από πολλές πλευρές - και από το ΣΥΝ - ότι οι ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου θα έπρεπε να επεκταθούν και στις δημοτικές εκλογές. Πώς υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων, όταν, από τη μία, λέγεται να ισχύσουν αυτές οι διατάξεις - η απαγόρευση των αφισών πέρα από τα ταμπλό - και, από την άλλη, γέμισε η Αθήνα αφίσες από τον υποψήφιο που στηρίζει ο ΣΥΝ; Εμείς είμαστε υπέρ του δικαιώματος να κολλάει αφίσες και ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ και όλα τα κόμματα. Λέμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά όχι ορισμένοι, από τη μία, να υπερβάλλουν και να λένε ότι απαγορεύεται και, από την άλλη, να έχουμε το φαινόμενο που εξήγησα παραπάνω».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι η αναφορά στις αφίσες δείχνει πως «κάποιους τους ενόχλησε η υποψηφιότητα Κουβέλη»! Υπερασπίστηκε δε την απαγόρευση αφισών και πανό, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και είπε ότι εάν η απαγόρευση «ίσχυε και στις δημοτικές εκλογές τότε θα την εφαρμόζαμε».

Η χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για το «πολιτικό χρήμα», αναλώθηκε στις διατάξεις για τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων βουλευτών και τις εμφανίσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Οπως είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, με τις λεπτομερειακές ρυθμίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να εμποδιστεί η ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και μέσω των βουλευτών να διαιωνιστεί η ανισότητα σε βάρος των μικρότερων κομμάτων.

Τέλος, ψηφίστηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από τις κυρώσεις, που προβλέπονταν από νόμο που ήδη καταργήθηκε για τις προεκλογικές δαπάνες, τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές. Ο Αντ. Σκυλλάκος ψήφισε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία, ζητώντας αυτή να ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις, που με τον καινούριο νόμο δε θεωρούνται αδίκημα.

Θυσία στο «βωμό» της τηλεθέασης η ενημέρωση

Ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Στη μη ύπαρξη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, στα δελτία ειδήσεων, κυρίως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που θυσιάζουν την ενημέρωση στο «βωμό» της τηλεθέασης, αλλά και στην ευθύνη των ιδιοκτητών, αναφέρεται με χτεσινή ανακοίνωσή του το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όπως τονίζεται, «θυσιάζουν» στο βωμό του εντυπωσιασμού και της τηλεθέασης σημαντικά εθνικά και διεθνή, πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Αντίθετα αναδεικνύουν άλλα μηδαμινής αξίας θέματα στο πλαίσιο του εμπορικού ανταγωνισμού, υποβαθμίζοντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα και δημιουργώντας απαράδεκτα πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Το Εποπτικό Οργανο διαπιστώνει και επισημαίνει τις συνεχείς «αποκλίσεις από τις αρχές της πολιτικής και κοινωνικής πολυφωνίας στα ΜΜΕ», κυρίως στα ηλεκτρονικά, κατά παράβαση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αναφέρεται επίσης στην ευθύνη των ιδιοκτητών, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτά τα φαινόμενα πρέπει ν' αποδοθεί σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι στο «βωμό των πωλήσεων θυσιάζουν συχνά την αξιοπρέπεια της δημοσιογραφίας και ενίοτε οδηγούν τα ΜΜΕ σε κλείσιμο, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες συναδέλφους».

Το Οργανο της ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει επίσης πως ΜΜΕ χρησιμοποιούν ειδησεογραφικό και άλλο υλικό που προέρχεται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ή εφημερίδες, χωρίς ν' αναφέρεται η προέλευσή του.

Εξασφάλισε το εκλογικό δικαίωμά σου

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, παρατηρούνται σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους. Εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές, πολλοί φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτών που διαπιστώνουν ότι είναι γραμμένοι με λάθος στοιχεία.

Η κατάσταση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να ενημερωθούμε για το πού θα ψηφίσουμε. Και αν τυχόν διαπιστώσουμε πρόβλημα, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη. Για το θέμα μπορούμε να απευθυνθούμε στο δήμο όπου ανήκουμε ή στο τηλέφωνο 1464 ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για διορθώσεις λήγει στις 30 του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ