ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι)

Μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Νέα επικίνδυνα δεσμά ετοιμάζουν για το λαό και τη χώρα με τον ευρωστρατό, μέσω του οποίου θα μας δέσουν ακόμα χειρότερα στους νέους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, επισήμανε ανάμεσα στα άλλα σε ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η τοπική Κομματική Οργάνωση, τη Δευτέρα το βράδυ στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) ο Δημ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη, συνέχισε, ότι δήθεν ο ευρωστρατός θα αποτελέσει αντίβαρο στα αμερικάνικα και ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, όπως προπαγανδίζουν ορισμένοι. Θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς, για μια ακόμα φορά.

Μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων, νέα μέτρα καταστολής, θα είναι το αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που θα εντείνεται ο ανταγωνισμός των περιφερειακών δυνάμεων που μετέχουν στο σύστημα του ιμπεριαλισμού και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του, όπως είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία κλπ, με τις αντίστοιχες αστικές τάξεις που κατέχουν την εξουσία.

Την ίδια στιγμή που ξεπουλιέται το Κυπριακό κι έχει ουσιαστικά διχοτομηθεί η Κύπρος, οι Εληνες ιθύνοντες σπέρνουν αυταπάτες για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι όταν αποφασίζουν να βάλουν κάποια φωνή έτσι για τα μάτια του κόσμου - όταν τους παραστριμώχνουν και τους τα ζητάνε όλα - τότε είναι που μοιάζουν με εκείνον το βοσκό που χρόνια φώναζε για να σπάει πλάκα «βοήθεια λύκος» κι έτρεχαν τζάμπα οι συχωριανοί του να τον βοηθήσουν κι εκείνος τους κορόιδευε, μέχρι που εμφανίστηκε στα αλήθεια ο λύκος και φώναζε τότε πραγματικά για βοήθεια, αλλά πλέον δε βρέθηκε κανένας να τον βοηθήσει να σώσει το κοπάδι του... Ας τ' αφήσουν λοιπόν αυτά, όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν, τόνισε ο ομιλητής.

Ο ιμπεριαλισμός αφού του έδωσαν δάχτυλο δε θα φάει μόνο ολόκληρο το χέρι, αλλά για τα συμφέροντά του θα μας καταβροχθίσει ολόκληρους, ενσωματώνοντάς μας όλο και πιο βαθιά στο αδηφάγο και πολεμοκάπηλο σύστημά του, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να αφήσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίζουν στον ίδιο αντιλαϊκό κατήφορο! Πρέπει να μπει επιτέλους φρένο, κατέληξε ο ομιλητής.

Προσχεδιασμένο επεισόδιο κατά μελών της ΚΝΕ

Αναφορά του δήμαρχου Πετρούπολης, που ζητάει να γίνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη

Αναφορά του δήμαρχου Πετρούπολης, Γ. Γιώγου, με την οποία καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος του ίδιου και μελών της ΚΝΕ, που αφισοκολλούσαν και μάλιστα με την άδεια του Δήμου, κατέθεσαν προς το προεδρείο της Βουλής για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Το περιστατικό συνέβη την 1η Ιούνη, όταν συνεργείο από τρία μέλη της ΚΝΕ ξεκίνησαν να αφισοκολλούν την ίδια ώρα που και άλλα συνεργεία κολλούσαν αφίσες του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στην πόλη.

Την ώρα της αφισοκόλλησης σταμάτησε πλάι τους ΙΧ με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα με πολιτικά, οι οποίοι ζήτησαν από τα μέλη της ΚΝΕ να τους παραδώσουν μια αφίσα για να την ελέγξουν.

Μετά από την άρνηση των μελών της ΚΝΕ να πάνε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και την απαίτησή τους να τηλεφωνήσουν στον δήμαρχο, οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν, τους πέταξαν στο έδαφος, προσπαθώντας βίαια να τους βάλουν χειροπέδες. «Ο ένας μάλιστα από τους αστυνομικούς, ο δόκιμος αστυφύλακας Τουφεξής, χτύπησε τον ένα νεολαίο στο πρόσωπο και αυτός του ανταπέδωσε το χτύπημα», επισημαίνει ο Γ. Γιώγος.

Οταν ο δήμαρχος έφτασε μετά από τηλεφώνημα του γιου του --που ήταν ένας από τους νεολαίους-- ζήτησε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, δεδομένου ότι η αφισοκόλληση ήταν απολύτως νόμιμη. Μετά από διαπληκτισμούς, οι αστυνομικοί επειδή «έτσι ήθελαν», επέμεναν να πάνε οι νέοι στο ΑΤ.

Ο δήμαρχος αρνήθηκε να επιτρέψει τη βίαιη προσαγωγή τους στο ΑΤ και τότε έφτασαν στον τόπο ενισχύσεις μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός Κολοβός, που έδωσε εντολή για τη βίαιη προσαγωγή όλων στο ΑΤ Πετρούπολης. Προσπάθησαν, μάλιστα, να επιβιβάσουν βίαια σε ένα αυτοκίνητο και τον δήμαρχο, ενώ τους νέους τους πέταξαν κάτω, προσπαθώντας να τους βάλουν χειροπέδες. Το συμβάν «έληξε» μετά από διαμαρτυρία και των κατοίκων, και αφού ο Κολοβός πήρε τις ταυτότητες των δύο μελών της ΚΝΕ.

«Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μια απλή υπέρβαση εξουσίας από τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, αλλά ένα προσχεδιασμένο επεισόδιο ενταγμένο σε μια λογική όξυνσης ενόψει των δημοτικών εκλογών. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι ο "έλεγχος" αφορούσε μόνο την ΚΝΕ, και όχι τους αφισοκολλητές του κυβερνητικού υποψηφίου;», επισημαίνει στην αναφορά ο Γ. Γιώγος. Ρωτά, επίσης, «γιατί δεν έδωσαν τα στοιχεία των τριών αστυνομικών, όταν ζητήθηκαν κατ' επανάληψη από τον δήμαρχο;».

Για όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος ζητά να γίνει έρευνα ΕΔΕ και να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να μην επαναληφθούν άλλη φορά, ούτε σαν απλή υπέρβαση αρμοδιότητας από την αστυνομία.

Ακάθεκτη η δράση της Αστυνομίας

Στοιχεία από μέλη της ΚΝΕ ζητήθηκαν στον Πειραιά

Με τη δικαιολογία ότι «τους πέρασαν για αλλοδαπούς», ασφαλίτες παρακολούθησαν και πήραν τα στοιχεία μελών της ΚΝΕ στον Πειραιά, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, τη στιγμή που αυτοί έκαναν αφισοκόλληση για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η παρακολούθηση και η συλλογή στοιχείων των μελών της ΚΝΕ έγινε μάλιστα, την ίδια στιγμή που τα νεοφασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής» έβγαζαν όλο τους τον οχετό με συνθήματα ενάντια στους ξένους εργάτες.

Ως συνέχεια της γνωστής τρομοκρατικής τακτικής των δυνάμεων καταστολής και της Ασφάλειας ενάντια στον «εχθρό λαό» καταγγέλλει το περιστατικό με ανακοίνωση, το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ. «Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και ταραχή μετά τη γενική κατακραυγή από το δολοφονικό χτύπημα στο λιμάνι του Πειραιά, των ναυτεργατών, φοιτητών και όλου του λαού που κατέβηκε συμπαραστάτης στο δίκαιο αγώνα για δουλιά με δικαιώματα», επισημαίνει το ΣΠ Πειραιά.

Υπογραμμίζει δε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού και να στρέψει τους εργάτες εναντίον των μεταναστών πέφτει στο κενό. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τα μέλη της ΚΝΕ δεν έπιασε ποτέ, ούτε και τώρα πιάνει τόπο. Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν γενιές και γενιές κομμουνιστών, στο δρόμο της τιμής και του αγώνα, με οδηγό την ηρωική και περήφανη στάση του Κόμματός μας. Η απάντηση στην κυβέρνηση θα δοθεί ακόμα πιο δυναμικά στις 18 Ιούνη και στους αγώνες της νεολαίας για μόρφωση - δουλιά - ζωή», τονίζει.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

-- Η ΚΟΒ Παιδείας Νέας Ιωνίας της Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ, καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, 12 του Ιούνη, στο Παλαιό δημαρχείο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Λ. Ηρακλείου 268), στις 7μ.μ., με θέμα: «Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

-- Συζήτηση με θέμα την «Παγκοσμιοποίηση» διοργανώνει αύριο Πέμπτη η Κομματική Οργάνωση «Ολυμπιακής Αεροπορίας» του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Μεγάρων του ΚΚΕ καλεί αύριο Πέμπτη, στις 8.30μ.μ., στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει στην πλατεία Μεγάρων. Θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο, 15 Ιούνη, στις 7μ.μ., στην ΚΟΑ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση Γιαννιωτών. Θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης Ιωαννίνων Αποστόλης Τασούλας.

Στην Κόρινθο

-- H NE Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του Κόμματος για τους ΕΒΕ», σήμερα Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΕΦΥΡΑ». Θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Στη Θεσσαλονίκη

-- Σήμερα Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 8μ.μ., ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Τριανδρία.

-- Επίσης, σήμερα Τετάρτη, στις 8μ.μ., ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων στον εμπόριο και τον τουρισμό, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στα Γιάννενα

-- Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Λαϊκό Μέτωπο. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων, σήμερα Τετάρτη 12/6, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ». Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ