ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Γιάννης Σκούφογλου

Πέθανε χτες, Τετάρτη 12 του Ιούνη, ο σ. Γιάννης Σκούφογλου.

ο σ. Γιάννης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρό παιδί μπήκε στη βιοπάλη, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε την ανάγκη της ταξικής πάλης και εντάχθηκε στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ.

Πολύ γρήγορα αναδεικνύεται σε στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος και του Κόμματος, όπου δούλεψε μέσα από τις παράνομες οργανώσεις του.

Την περίοδο της δικτατορίας, με εντολή του Κόμματος, πηγαίνει στην Ιταλία όπου βοηθά αποφασιστικά στη συνδικαλιστική οργάνωση των μεταναστών και φοιτητών, στη συγκρότηση και καθοδήγηση των κομματικών οργανώσεων και είναι ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της ΕΣΑΚ. Δρα, κύρια, στη Ρώμη και στην Μπολόνια.

Μετά τη δικτατορία έρχεται στην Ελλάδα, εργάζεται σαν βιομηχανικός εργάτης στα Λιπάσματα, αναδεικνύεται σε στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος και ως μέλος του Γραφείου της ΕΕ της ΕΣΑΚ συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο σ. Γιάννης, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, στάθηκε πιστός στα ιδανικά της Εργατικής Τάξης και του Κόμματος, δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι, στάθηκε κόντρα σ' όλες τις θύελλες που πέρασε η πατρίδα και ο λαός μας.

Εμεινε πιστός στη θεωρία της Εργατικής Τάξης, στη θεωρία που ξεσήκωσε και ξεσηκώνει ακόμα, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες, εκατομμύρια ανθρώπους στην πολιτική πάλη για τη νίκη της Εργατικής Τάξης ως την οριστική εξάλειψη των τάξεων και κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Αυτή ήταν η πυξίδα του και η πηγή της αστείρευτης δύναμης και αντοχής του.

Φεύγοντας από κοντά μας, το λαϊκό κίνημα χάνει έναν πρωτοπόρο λαϊκό αγωνιστή, η Εργατική Τάξη έναν από τους πιο άξιους εκπροσώπους της. Φεύγοντας από κοντά μας ο σύντροφος Γιάννης δεν αφήνει μόνο το κενό της απουσίας του, αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη συνεχούς δράσης και αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργατών, το σοσιαλισμό. Θα μας λείψει η σεμνότητά του, η ανιδιοτέλεια και το ήθος του. Θα μας λείψει η βοήθεια που έδινε αγόγγυστα σε μας τους νεότερους όταν, με αγωνία πολλές φορές, τη ζητήσαμε στις δύσκολες στιγμές της δράσης μας. Θα μας λείψει η σοφία με την οποία αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ζωής και της ταξικής πάλης. Μα πιο πολύ θα μας λείψει το προσωπικό του παράδειγμα.

Δεν έχουμε άλλο τρόπο να του ξεπληρώσουμε όλα όσα μας προσέφερε παρά μόνο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να πυκνώσουν οι γραμμές του αγώνα με νέους αγωνιστές, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τη νίκη της Εργατικής Τάξης.

Στην οικογένειά του η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, θερμά συλλυπητήρια εκφράζει στην οικογένειά του το Γραφείο της ΕΣΑΚ.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 13 Ιούνη, στις 4.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης.

Η Ιστορία της Μακρονήσου

Κυκλοφορεί σύντομα ο πρώτος τόμος της μνημειώδους έκδοσης, με αυθεντικές μαρτυρίες αγωνιστών για την Ιστορία της Μακρονήσου

Μια συγκινητική εκδήλωση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, με αφορμή την έκδοση του 1ου τόμου του έργου «Μακρόνησος - Ιστορικός Τόπος». Το δίτομο αυτό έργο, που θα εκδοθεί σύντομα, έχουν συγγράψει πάνω από 100 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που εκτοπίστηκαν στο κολαστήρι της Μακρονήσου από την ντόπια και ξένη αντίδραση.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει μαρτυρίες, απ' την περίοδο 1945 - '46 μέχρι και τη μεγάλη σφαγή του 1ου Τάγματος, 29 Φλεβάρη και 1 Μάρτη 1948. Ο δεύτερος αναφέρεται στη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο και στις ενέργειες της Ενωσης Μακρονησιωτών (ΠΕΚΑΜ) για την ανάδειξη και προστασία του ως τέτοιου, ενώ περιλαμβάνεται και το πνευματικό έργο που γράφτηκε απ' αφορμή τη θυσία και το μαρτύριο όσων πέρασαν απ' αυτό το κάτεργο. «Πρόκειται για ένα έργο πνοής», σημείωσε ο Διον. Γεωργάτος, απ' τους βασικούς συντελεστές αυτής της συλλογικής εργασίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκεί ήταν και ο Θεόδωρος Κατριβάνος, πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθηνών - Πειραιά.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ωρίμανση» ως τα όρια σήψης

Το είχε πει, ο ανθύπατος: Η ωρίμανση του Ασφαλιστικού, το σταδιακό δηλαδή μεθοδευμένο πέρασμα στον «κοσμάκη», έχει ημερομηνία λήξης, τον Ιούνη.

Το ίδιο και ο απροσχημάτιστα συγκαταθετικός διάλογος με συνδικαλιστές που γίνονται υπουργοί και αντίθετα. Και όσους όλους παθητικά αποδέχονται. Και όταν οι άλλοι διεκδικούν στους δρόμους, εκείνοι μένουν τυφλοί «τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ' όμματα», οραματιζόμενοι αντιπαροχές.

Οσο για τους άλλους που αγωνίζονται και διεκδικούν, τους «παρέχομε» πλούσιες τις ποικιλώνυμες ομάδες «Ράμπο» καταστολής, που το κόστος τους θα ισοδυναμούσε με τη λύση του Ασφαλιστικού.

Α, όλα κι όλα. Εργασία δεν έχομε, πληθωρισμό έχομε, ανεργία έχομε, όπως και κουτσουρεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αλλά από την πειθαρχημένη ευταξία μιας «νεκρούπολης»-Ολυμπιάδας σκίζομε, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι «γαβριάδες» των αγωνιστικών διεκδικήσεων που ταράζουν την «άκρα του τάφου σιωπή» και την καλή χώνευση των υποταγμένων.

Αλλά τι χρειαζόταν ο διάλογος αυτός τεχνητής ωρίμανσης, μεταξύ άνισων εταίρων, με κυρίαρχη τη γνώμη του «αφεντικού», δηλαδή του κεφαλαίου; Ετσι το Δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (τεύχος 601, Μάρτης- Απρίλης 02) αναγράφει επίσημα και σε ύφος υπαγόρευσης, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα: «Η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων αποτελεί πλέον κριτήριο για την αποτίμηση της οικονομίας μιας χώρας και την αξιοπιστία της, εντός της ζώνης του ευρώ (...) Η αναδιοργάνωση του Ασφαλιστικού ενισχύει τον προβληματισμό, στο αν η χώρα μας ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ή αποτελεί για μια ακόμη φορά θλιβερή εξαίρεση...» Ολα τα δοξαστικά (!) δικά μας και τα αγωνιστικά.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα Πέμπτη, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.45... ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ. Η Πόπη Καπετανοπούλου φιλοξενεί τον Ανδρέα Πετούνη, διευθυντή οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πατησίων, σε μια κουβέντα για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου ή χρησιμοποιούμε φακούς επαφής.
  • Στις 19.30 στην εκπομπή AUTO SPRINT LIVE, ιστορική αναδρομή - Πρωτάθλημα Ελλάδας και στο δεύτερο, μια πλήρη περιγραφή της τελευταίας πρωταθληματικής ανάβασης ΟΜΠΛΟΥ. Επιμέλεια - παρουσίαση: Στράτος Φωτεινέλης.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ μια συζήτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χατζηγεωργίου με τους: Νίκο Ταμπακίδη, δήμαρχο Αγ. Αναργύρων, Αθανάσιο Βεζυργιάννη, δήμαρχο Ν. Ψυχικού και Παναγιώτη Σοφό, υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου - επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελεύθεροι χώροι και ποιότητα ζωής».
ΠΕΑΕΑ
Σύσκεψη Παραρτημάτων

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τις Διοικητικές Επιτροπές όλων των Παραρτημάτων της Αττικής που εκλέχτηκαν στο 9ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, να παραβρεθούν σε σύσκεψη, με θέμα την ανάλυση των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, που θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 13-6-02 από τις 9 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην πλατεία Κάνιγγος (Βερανζέρου 1). Η παρουσία όλων των εκλεγμένων Επιτροπών είναι απαραίτητη.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

- Συζήτηση με θέμα την «Παγκοσμιοποίηση» διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Κομματική Οργάνωση «Ολυμπιακής Αεροπορίας» του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Περιοδεία στο Νοσοκομείο της Λευκάδας πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, κλιμάκιο της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Γουλή, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει ομιλία στο χώρο του Νοσοκομείου και συνάντηση με τα ΔΣ των εργαζομένων και των Γιατρών.

- Η ΚΟ Μεγάρων του ΚΚΕ καλεί σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει στην πλατεία Μεγάρων. Θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

- Το Σάββατο, 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην ΚΟΑ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση Γιαννιωτών. Θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης Ιωαννίνων Αποστόλης Τασούλας.

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Για τα δικαιώματα και την ισοτιμία της γυναίκας» πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 17 του Ιούνη, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Λογιστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα, 17 του Ιούνη, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ