ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Β` ΠΕΣΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας!

Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουν την απόφαση του Β` ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Παρακολούθηση ωραρίου εργασίας» οι νοσοκομειακές επιτροπές των νοσοκομείων του Β` ΠΕΣΥ, διερμηνεύοντας, όπως τονίζουν, τα αισθήματα όλων ανεξαιρέτως των Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Ουδέποτε και από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε το ωράριο εργασίας μας. Η επίκληση του θέματος εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα και τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας». «Στρατιωτικοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών των νοσοκομείων και όποιος αντέξει. Εξ ου και η εν αιθρία και χωρίς λόγο δαιμονοποίηση του ωραρίου», σημειώνουν.

Τέλος, καλούν τα ΠΕΣΥ να σταματήσουν αυτά τα «τερτίπια» και να καθίσουν να συζητήσουν μαζί τους τα πραγματικά προβλήματα του χώρου και μαζί να αναζητήσουν λύσεις σ' αυτά.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στην ίδια ρότα της ανθυγιεινής πολιτικής

«Αποδέχομαι ότι βρίσκομαι στο καράβι της κυβερνητικής πολιτικής», είπε ο νέος υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής

Αλλαγή υπουργών, αλλά ίδια εμμονή στη διαβόητη «μεταρρύθμιση»
Αλλαγή υπουργών, αλλά ίδια εμμονή στη διαβόητη «μεταρρύθμιση»
Η χτεσινή αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Υγείας ήταν μια ευκαιρία για να εκφραστεί συνολικά η εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, που προωθεί περαιτέρω την εμπορευματοποίηση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ενώ μετακυλίει περισσότερα οικονομικά βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τσέπες των εργαζομένων. Επιπλέον, σε δεύτερο φόντο φάνηκαν εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για την απομάκρυνση του Αλ. Παπαδόπουλου, που επιμένουν στη χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή της «μεταρρύθμισης».

Ο ακαδημαϊκός Κ. Στεφανής ορκίστηκε υπουργός Υγείας χτες το πρωί. Αμέσως μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ανοιχτά προβλήματα που έχουμε στην Υγεία και να συνεχίσουμε την πορεία της μεταρρύθμισης, την οποία έχουμε αποφασίσει». Επίσης, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη διάρκεια της τελετής και παράδοσης σε μια αναφορά στον Κ. Στεφανή σημείωσε πως η παρουσία του στο υπουργείο Υγείας «θα συμβάλει ουσιαστικά και θα δώσει το χρώμα και το άρωμα που απαιτείται, για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής προσπάθειας».

Ο ίδιος ο Κ. Στεφανής στην ομιλία του είπε: «Αποδέχομαι ότι βρίσκομαι σ' ένα καράβι, το οποίο είναι το καράβι της κυβερνητικής πολιτικής. Απλώς είμαι κι εγώ ένα μέλος του πληρώματος αυτού, που ξέρω πού κατευθύνεται -- γιατί αλλιώς δε θα έμπαινα -- ξέρω τι προορισμό έχει, όπως ξέρω και τις δυσκολίες που έχει να συναντήσει και ενδεχομένως να συμμετάσχω, ή και να συμβάλω στην πορεία του».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Στεφανής είπε ότι θα λειτουργήσει «ως ένας άνθρωπος που του ανατέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή ένα έργο και θα προσπαθήσω με βάση αυτό που είμαι και αυτό που ήμουν όλα τα χρόνια, ό,τι έχω συγκεντρώσει ως γνώση, πείρα, ευαισθησία σε αυτό τον χώρο, κατά κάποιο τρόπο να το χρησιμοποιήσω και να το αξιοποιήσω στην ολοκλήρωση αυτού του έργου».

Κατά τ' άλλα, η τελετή παραλαβής και παράδοσης δεν είχε ιδιαίτερες αιχμές. Ο Αλ. Παπαδόπουλος με λιτό -- και βλοσυρό ύφος -- έκανε έναν εν τάχει απολογισμό του έργου του ενώ υπήρξαν αβρότητες εκατέρωθεν.

Για τους πανεπιστημιακούς

Λίγο αργότερα στην πρώτη -- κατά τα ειωθότα -- συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Κ. Στεφανής, όταν ρωτήθηκε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, είπε πως δεν αποτελούν πανελλαδικό πρόβλημα και πως διαφωνεί με την απαξίωσή τους ή την αντίληψη να τους «βάλουμε σ' ένα καράβι και να τους ρίξουμε στη θάλασσα». Επίσης, είπε ότι θα είναι ανοιχτός στο διάλογο και με τους πανεπιστημιακούς, όπως με όλους τους φορείς. Οταν ρωτήθηκε αν θα συμμετάσχουν οι πανεπιστημιακοί στη λειτουργία του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, ο υπουργός Υγείας δεν το απέκλεισε και είπε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Ειδικότερα όταν ρωτήθηκε αν οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ο Κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι δεν απαγορεύτηκαν, εννοώντας τις κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Παιδείας (εκδόθηκαν το Δεκέμβρη του 2001), που επιτρέπουν στους πανεπιστημιακούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εφόσον δε λειτουργούν τα απογευματινά (ιδιωτικά) ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία όπου εργάζονται.

Μάλιστα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση στη Βουλή κύρωνε και με νόμο αυτές τις υπουργικές διατάξεις.

Οι αντιδράσεις

Πολλά -- ίσως από αυτά που ήθελε να πει αλλά σιώπησε ο Αλ. Παπαδόπουλος -- περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας. Αφού εξυμνεί το έργο του αναφέρει ότι έφυγε πικραμένος.

Επίσης, η Πρωτοβουλία για τον Εκσυγχρονισμό στην Υγεία -- όπου συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ' το χώρο των γιατρών -- μιλά για τη «σοβαρή, όπως την αποκαλεί, μεταρρυθμιστική προσπάθεια» και υπογραμμίζουν ότι αν υπάρξει απόκλιση απ' αυτή θα αντισταθούν σε αρνητικές -- κατ' αυτούς -- προσπάθειες «απ' όπου ή όσο ψηλά κι αν προέρχονται».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Ανάγκη συσπείρωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων

Στα μεγάλα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και Πρόνοιας και στα προβλήματα, που έχουν πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις, στο χώρο των αναπήρων, αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας της Επιτροπής, ο Χ. Χουρδάκης κάλεσε τις πρωτοβάθμιες αναπηρικές οργανώσεις να συντονίσουν τον αγώνα τους και να συσπειρωθούν γύρω από την Επιτροπή Αγώνα, διεκδικώντας με ανοιχτές διαδικασίες την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ο Χ. Χουρδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης για τους ανθρώπους που έμειναν ανάπηροι μετά από τροχαίο ή από εγκεφαλικό ή και από κάποιον άλλο λόγο. «Η χώρα μας διαθέτει 200 κρεβάτια στον τομέα αυτό κι όλα στην Αθήνα. Οι οικογένειες των ασθενών αυτών ξεπουλάνε τα υπάρχοντά τους προκειμένου να πάνε σε κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού», τόνισε.

Ο Ν. Τσιτσελόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Τυφλών Β. Ελλάδας, αναφερόμενος στα προβλήματα της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδας, σημείωσε ότι στους μαθητές δε δίνεται ούτε σωστή εκπαίδευση, ούτε επαγγελματική κατάρτιση αλλά ούτε και κοινωνική ένταξη. Το ίδρυμα, είπε, δεν έχει τη νομική μορφή δημοσίου δικαίου, όπως η αντίστοιχη σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να λαμβάνει κονδύλια που φτάνουν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Στη γενικότερη εγκατάλειψη των ιδρυμάτων Πρόνοιας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων αναπηρικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικά επισήμαναν ότι στο ίδρυμα «Αγιος Παντελεήμων» από 240 εργαζόμενους που προβλέπει ο οργανισμός μόνο 160 θέσεις έχουν καλυφθεί, με αποτέλεσμα στην απογευματινή βάρδια να αναλογεί ένας νοσηλευτής σε 100 νοσηλευόμενους. Οσον αφορά στην ανεργία των ατόμων με αναπηρίες αναφέρθηκε ότι ενώ το 1990 οι άνεργοι τυφλοί τηλεφωνητές ήταν 20, τώρα έφτασαν τους 40.

Οι απεργίες των γιατρών

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής συνεχίστηκε και χτες η τρίτη κατά σειρά μέσα στον Ιούνη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ της χώρας, που γίνεται με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος. Οι απεργίες που εξήγγειλε η Ομοσπονδία των Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) θα συνεχιστούν στις 18, 21, 25 και 28 Ιούνη 2002.

Στον απεργιακό χορό μπήκαν χτες και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Σύμφωνα με την απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η απεργία θα συνεχιστεί σήμερα, ενώ έχουν ήδη εξαγγελθεί δυο ακόμα 48ωρες απεργίες για τις 20-21/6 και 27-28/6. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις σ' όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, που θα κορυφωθούν με τη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στις 27.6.2002 στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ απευθύνει κάλεσμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 18 Ιούνη για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Περιοδεία στις Σέρρες

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή στις Σέρρες η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Θα επισκεφθεί νοσοκομειακούς και άλλους εργασιακούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ