ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξασφάλισε το εκλογικό δικαίωμά σου

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, παρατηρούνται σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους. Εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές, πολλοί φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτών που διαπιστώνουν ότι είναι γραμμένοι με λάθος στοιχεία.

Η κατάσταση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να ενημερωθούμε για το πού θα ψηφίσουμε. Και αν τυχόν διαπιστώσουμε πρόβλημα, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη. Για το θέμα μπορούμε να απευθυνθούμε στο δήμο όπου ανήκουμε ή στο τηλέφωνο 1464 ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για διορθώσεις λήγει στις 30 του Ιούνη.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Βρετανοί μιλούν για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Συνέντευξη του Ντ. Χάνεϊ στο τουρκικό CNN
  • Εντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Αναταραχή έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συνέντευξη του Ντέιβιντ Χάνεϊ στο τουρκικό CNN. Σ' αυτήν ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας φέρεται, μεταξύ των άλλων, να μιλά για τη δημιουργία δύο συμπληρωματικών κρατών που θα έχουν μια κεντρική κυβέρνηση, η οποία όμως θα προέλθει από τη διάλυση του σημερινού κράτους και την ίδρυση ενός νέου στη θέση του. Η κυπριακή κυβέρνηση, στην αρχή αμφισβήτησε την ορθή απόδοση της συνέντευξης και ζήτησε την επίσημη διάψευσή της. Το Φόρεϊν Οφις, όμως, διέψευσε μόνον το τμήμα της συνέντευξης που αναφερόταν στα ξεχωριστά κράτη και δεν είπε λέξη για τη διάλυση του υφιστάμενου κράτους και την ίδρυση νέου. Κατόπιν αυτού ακολούθησε έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Ετσι κι αλλιώς φαίνεται πως μια νέα «ιδέα» --αυτή της ίδρυσης ενός νέου, εξ αρχής, κράτους--, έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης και --αν μη τι άλλο-- αποτελεί άλλον ένα μοχλό πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και άλλο ένα όπλο στα χέρια της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Οι δηλώσεις Χάνεϊ

Σε δηλώσεις του, στο CNN Τουρκ, ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ ανέφερε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα δημιουργηθούν δύο συμπληρωματικά κράτη, όπως αυτά, πρόσθεσε, περιγράφονται από τα Ηνωμένα Εθνη.

Εκανε, επίσης, λόγο για προσωρινή συμφωνία για την οποία, είπε, μιλούν τα Ηνωμένα Εθνη όταν αναφέρονται σε δύο συμπληρωματικά κράτη. Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι θα υπάρχουν δύο κράτη, το τουρκοκυπριακό στο βορρά και το ελληνοκυπριακό στο νότο, τα οποία θα διαχειρίζονται τις δικές τους υποθέσεις και θα είναι κυρίαρχα στις περιοχές τους.

Ο Βρετανός απεσταλμένος ανέφερε ακόμη ότι θα εργάζονται από κοινού σε περιορισμένα θέματα και ότι θα συνεισφέρουν στις Βρυξέλλες, όπως είπε, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των «Δεκαπέντε».

Είπε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση με νέα σημαία, νέο εθνικό ύμνο και ίσως νέο όνομα. Αυτά τα σύμβολα, πρόσθεσε, θα καταδεικνύουν ότι μια νέα συνεργασία έχει εγκαθιδρυθεί.

Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι δε θα υπάρχει πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μια εντελώς διαφορετική, κατά την έκφρασή του, Κύπρος.

Σε ερώτηση αν θα υπάρχουν δύο κράτη με μια κεντρική κυβέρνηση ο Λόρδος Χάνεϊ απάντησε ότι αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια αντιπαραγωγική, κατά την έκφρασή του, συζήτηση για το ποιο έγινε πρώτα η κότα ή το αυγό και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση.

Ο Λόρδος Χάνεϊ χαρακτήρισε το Κυπριακό ως την τελευταία μεγαλύτερη πληγή της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καθώς και Τουρκίας και Ελλάδας. Μόνο ο συμβιβασμός, κατέληξε, οδηγεί σε λύση.

Για το περιεχόμενο της ως άνω συνέντευξης του Ντέιβιντ Χάνεϊ εξέφρασε επιφυλάξεις και αμφιβολίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Σε δηλώσεις του, χτες το πρωί, ο κ. Παπαπέτρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε παρερμηνεία ή να έχουν διαστρεβλωθεί ορισμένες θέσεις του κ. Χάνεϊ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα, και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς ελέχθη. Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι πριν από τρεις ημέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χάνεϊ είχε εκφράσει ακριβώς αντίθετες θέσεις. Είπε, επίσης, ότι ακριβώς αντίθετη είναι και η επίσημη θέση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θέση που επαναλήφθηκε χτες βράδυ στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας του ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε χωρίς να έχουμε επιβεβαίωση. Είπε, επίσης, ότι θα ήταν λογικό η Βρετανική Υπατη Αρμοστεία να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για το δημοσίευμα.

Μερική διάψευση
από τους Αγγλους

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ αναφέρθηκε σε λύση δυο χωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό CNN.

Θα σας στείλω το πρωτότυπο κείμενο, απάντησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, ερωτηθείς σχετικά από τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εγγυηθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό δε μίλησε για ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Εντονη αντίδραση
της κυπριακής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού διπλωμάτη στο CNN Turk αντέδρασε έντονα στο θέμα της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η θέση της Λευκωσίας θα τεθεί υπόψη του Λονδίνου, αλλά δε θα γίνει διάβημα.

Εάν δεχτούμε τη θέση αυτή σημαίνει πως θα πρέπει να υποβάλουμε ακόμη και αίτηση για μέλος στα Ηνωμένα Εθνη και στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος, που αντέδρασε έντονα στην άποψη αυτή, είπε πως σε μια τέτοια περίπτωση εξυπακούεται ότι θα καταργηθούν και οι συνθήκες εγγυήσεων, εγκαθίδρυσης και συμμαχίας του 1960, παραπέμποντας και στις βρετανικές βάσεις. Νέο σύνταγμα "ναι", είπε ο εκπρόσωπος, νέο κράτος "όχι". Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές, επισήμανε ο κ. Παπαπέτρου. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση διαφωνεί με την αναφορά του Λόρδου σε περιορισμένες εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Δε θα μπω, είπε σε λεπτομέρειες που αφορούν τις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι οι εξουσίες θα είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους τόσο εσωτερικά όσο και στην ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ανακάλυψε» και θετικά στη συνέντευξη του Βρετανού ειδικού απεσταλμένου, όπως η αναφορά του Χάνεϊ στο γεγονός ότι είναι απογοητευμένος από την όλη στάση του Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες και πως επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στις αποφάσεις του Ελσίνκι. Είπε ακόμη πως είναι φανερό ότι ο κ. Χάνει κάνει λόγο για ένα κράτος με κεντρική κυβέρνηση. Αυτό, είπε, ανταποκρίνεται πλήρως στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σημείωσε ακόμη πως οι Βρετανοί έχουν διαψεύσει ότι ο Λόρδος έκανε λόγο για δύο κυριαρχίες και σε ανεξαρτησία που θα έχουν στις περιοχές τους τα συστατικά κράτη.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκαν και πάλι χτες στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο. Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι είναι λάθος να σχολιάζεται το περιεχόμενο των απευθείας συνομιλιών κι ενόσω αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά τη συνάντηση, ο Ρ. Ντενκτάς κλήθηκε να σχολιάσει τα περί αδιεξόδου και ανέφερε πως αν υπήρχε αδιέξοδο, δε θα συνεχίζονταν οι απευθείας συνομιλίες. Ο Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι στην επόμενη συνάντηση θα συνεχιστεί η συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ