ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανακατάληψη ετοιμάζει ο Σαρόν

Σε ανακατάληψη μεγάλων περιοχών της Δ. Οχθης, με την κάλυψη της Ουάσιγκτον, θα προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός «μέχρις ότου σταματήσει η παλαιστινιακή τρομοκρατία»

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

Οχι Μουμπάρακ - Αμπντάλα στην αμερικανική πρόταση για «προσωρινό» κράτος

Η Ραμάλα διακρίνεται πίσω από το συρματόπλεγμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Η Ραμάλα διακρίνεται πίσω από το συρματόπλεγμα του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΜΑΝ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε, αργά το απόγευμα, στην Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες μετά την κοινοποίηση της ισραηλινής απόφασης για ανακατάληψη μεγάλων περιοχών της Δ. Οχθης ως αντίποινα για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας. Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε έντονα. Ο Λευκός Οίκος, ενόψει «οράματος» Μπους, κάλυπτε την απόφαση ανακατάληψης υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας». Αργά το βράδυ, η ισραηλινή τηλεόραση μετέδοσε ότι ισραηλινά ελικόπτερα άρχισαν να βομβαρδίζουν στόχους στην πόλη της Γάζας και λίγο νοτιότερα, στην Κχαν Γιουνίς.

Επτά, τελικά, είναι οι νεκροί και τουλάχιστον 35 οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας, στη βόρεια συνοικία Φρεντς Χιλ, όπως υποστηρίζει η τελευταία ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο καμικάζι εξήλθε από αυτοκίνητο, που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα, και έτρεξε προς στάση λεωφορείου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να είναι και γυναίκα - δράστης. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

Η νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη ανάλογη επίθεση σε νότια συνοικία της πόλης, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής απόφασης για ανακατάληψη της Δ. Οχθης. Οπως δήλωνε ο Αριέλ Σαρόν «θα καταληφθούν περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών μέχρις ότου σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Κάθε φορά που θα γίνεται επίθεση θα ανακαταλαμβάνονται και άλλες περιοχές. Είναι προφανές ότι αλλάζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κάνοντας πολλούς αναλυτές να σημειώσουν ότι ουσιαστικά η ισραηλινή τακτική παραμένει η ίδια: μεταφέρει πάντα τη βία στο έδαφος του αντιπάλου και δεν ορίζει ποτέ αμυντική διαχωριστική γραμμή.

Ερείπια αφήνουν παντού οι ισραηλινές δυνάμεις

Associated Press

Ερείπια αφήνουν παντού οι ισραηλινές δυνάμεις
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι θα γίνουν ευρύτερες και πιο μακρόχρονες εισβολές. Εκτιμούσαν, όμως, ότι δε θα γίνει ολική ανακατάληψη, διότι θα χρειάζονταν πολλοί έφεδροι και ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε να αναλάβει και τη διοίκηση των παλαιστινιακών εδαφών, κάτι που δεν είναι προετοιμασμένος να πράξει. Μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος απωλειών.

Πάντως, χρόνος δε χάθηκε. Εισβολές πραγματοποιήθηκαν, χθες, στη Νάμπλους, όπου έγιναν συλλήψεις, στην Καλκίλια, στην Τζενίν και στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Τζενίν, τα ισραηλινά φορτηγά μετέφεραν και τροχόσπιτα επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι ο στρατός κατοχής ήρθε για να μείνει. Στη Βηθλεέμ, μετά από 48 ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, χθες δόθηκε ολιγόωρη άδεια εξόδου, ενώ συνεχόμενες είναι οι έρευνες από σπίτι σε σπίτι στον καταυλισμό Ντεχάισε, και αδιευκρίνιστος ο αριθμός των συλληφθέντων.

Στη Ραμάλα, οι κάτοικοι κάνουν προμήθειες τροφίμων ενώ υπό κράτηση παραμένει ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής δικηγορικής ανθρωπιστικής οργάνωσης LAW, Σαουκί Ισσά, που συνελήφθη, άνευ αιτιολογίας, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της παλαιστινιακής ομοσπονδίας ανθρωπιστικών οργανώσεων, τις τελευταίες 40 ημέρες, έχουν σκοτωθεί 91 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά.

Παλαιστινιακή και αραβική οργή

Τανκς πανταχού παρόντα

Associated Press

Τανκς πανταχού παρόντα
«Η ισραηλινή απόφαση ανακατάληψης αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση προς τον παλαιστινιακό λαό και τις οργανώσεις να αντισταθούν με κάθε τρόπο» σημείωνε ο σύμβουλος του Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος προειδοποίησε για όξυνση της βίας τονίζοντας ότι «κάθε αντίσταση πλέον είναι νόμιμη και αποδεκτή από όλους τους Παλαιστινίους, γιατί στρέφεται ενάντια στους κατακτητές και στους εισβολείς». Την ισραηλινή απόφαση καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους και εξέχουσες προσωπικότητες της παλαιστινιακής κοινωνίας, όπως ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, Σάρι Νουσάιμπεχ και η βουλευτής Χανάν Ασράουι, οι οποίοι, παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας, γιατί «δίνουν άλλοθι στον ισραηλινό στρατό να επιμένει στην κατοχή».

Οργή επικρατεί και στον αραβικό κόσμο. Οι πιο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, συναντήθηκαν, χθες, στο Αμμάν. Σε κοινό τους ανακοινωθέν, που επιβεβαιώθηκε και από την κοινή συνέντευξη Τύπου των αντίστοιχων ΥΠΕΞ, οι δύο ηγέτες απορρίπτουν την αμερικανική ιδέα του «προσωρινού» κράτους υποστηρίζοντας ότι μοναδική λύση είναι η δίκαιη, ισορροπημένη και πολιτική επίλυση του θέματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και η δημιουργία ενός κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Στην ανακοίνωση διαφαίνεται η ανησυχία, συνολικά, της αραβικής ηγεσίας ότι ένα «προσωρινό» κράτος αφήνει το περιθώριο στον Σαρόν να θέτει διαρκώς νέους όρους και προϋποθέσεις.

Συνάντηση είχαν, χτες, στο Κάιρο και οι υπουργοί Πληροφοριών του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να απεργαστούν κοινή πολιτική επικοινωνίας για το Μεσανατολικό. Με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους «στη νόμιμη και δίκαιη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού απέναντι στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Στην αναμονή ο Λευκός Οίκος

Νέα αναβολή πήρε η κοινοποίηση του «οράματος» Μπους για το Μεσανατολικό, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας, αν και ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωνε ότι στο περιεχόμενό τους δε θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις και ότι μοναδικός στόχος είναι να γίνουν «στην κατάλληλη στιγμή για να έχουν αποτελέσματα». Σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες, ο Μπους, πιθανώς, θα επιμείνει στην ιδέα του «προσωρινού» κράτους παρά τις αραβικές αντιρρήσεις και μάλιστα θα συνδέσει τη διενέργεια συνομιλιών και την ανακήρυξη ενός πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με τις «επιδόσεις» του στην «πάταξη της τρομοκρατίας και στις μεταρρυθμίσεις» και όχι με χρονοδιάγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, πάντως, έσπευσε να «καλύψει» την ισραηλινή ηγεσία, αμέσως μετά την απόφαση ανακατάληψης, τονίζοντας ότι «υπάρχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας». Επίσης, επέρριψε εκ νέου το βάρος των ευθυνών στον Αραφάτ. Απλώς, επανέλαβε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να έχει κατά νου ότι οφείλει να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος για την ειρήνη και ότι οι συνέπειες των πράξεών του επηρεάζουν το μέλλον».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Το πρώτο αίμα

Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων στη Ζαμπόανγκα. Η Ουάσιγκτον αναμένεται να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στις Φιλιππίνες

Associated Press

Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων στη Ζαμπόανγκα. Η Ουάσιγκτον αναμένεται να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στις Φιλιππίνες
ΜΠΑΣΙΛΑΝ, ΜΑΝΙΛΑ, ΣΙΔΝΕΪ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για πρώτη φορά Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που μετέχουν με υποτίθεται «εκπαιδευτικό» ρόλο στις επιχειρήσεις του στρατού των Φιλιππίνων κατά της Αμπού Σαγιάφ στο Μιντανάο, άνοιξαν πυρ τη Δευτέρα και σκότωσαν τουλάχιστον δύο αντάρτες, αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ το οποίο τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις των ΗΠΑ εμπλέκονται σε μάχη στη νοτιοανατολική Ασία από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η είδηση συμπίπτει με τα αυξανόμενα σημάδια πως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ θα ανακοινώσει μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες. Πρόσχημα είναι το φιάσκο της επιχείρησης διάσωσης τριών ομήρων της Αμπού Σαγιάφ πριν μερικές μέρες που απέβη στο θάνατο των δύο ομήρων. Το κυνήγι κατά των ηγετών της οργάνωσης συνεχίζεται ενώ οι ΗΠΑ τους έχουν επικηρύξει για πέντε εκατομμύρια δολάρια το κεφάλι...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λος Αντζελες Τάιμς, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δέχεται όλο και περισσότερες προτάσεις να «εντείνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στις Φιλιππίνες. Ηδη στη χώρα βρίσκονται κάπου 1.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το πρόβλημα είναι πως το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει στάθμευση ξένων στρατευμάτων στη χώρα, αλλά η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο μοιάζει διατεθειμένη να ξεχάσει αυτήν τη... λεπτομέρεια.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Μυστηριώδεις» συλλήψεις στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Να πρόκειται άραγε για μία προσπάθεια με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων ή για την έναρξη μίας σειράς συλλήψεων σε βάρος στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορούνται για μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο αμέσως μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών τον Ιούνη του '99; Ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, καθώς οι αξιωματούχοι της αστυνομικής πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο αποφεύγουν επιμελώς την οιαδήποτε αναφορά τους σε συλλήψεις κατά στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ και των σημερινών λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσόβου», που σημειώνονται στην επαρχία εδώ και ένα 48ωρο.

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο που επικαλείται το ΑΣΟΣΙΕΤΕΝΤ ΠΡΕΣ, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο «στρατηγός» Νταούτ Χαραντινάζ, αδελφός ενός από τα κραταιά στελέχη του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ στο δυτικό μέρος της επαρχίας και σημερινού πολιτικού ηγέτη μεταξύ των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ραμούς Χαραντινάζ.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Νταούτ Χαραντινάζ δεν προέβαλε αντίσταση στις αρχές του ΟΗΕ στις οποίες τον παρέδωσε ο ίδιος του ο αδελφός και πως η σύλληψή του δε σχετίζεται με τις χιλιάδες εγκληματικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε βάρος των μη αλβανικών πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο αλλά σε βάρος ομοεθνών του από τα μέσα Ιούνη του '99 και έπειτα...

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των κοσσοβάρων Αλβανών που συνελήφθησαν χτες είναι και ένα άλλο πρώην ηγετικό στέλεχος των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, του οποίου όμως η ταυτότητα παρέμενε μέχρις το βράδυ άγνωστη. Προχτές, αστυνομικοί του ΟΗΕ είχαν συλλάβει άλλους τέσσερις Κοσσοβάρους Αλβανούς, ανώτερα μέλη των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» (που αντικατέστησε τον ΟΥΤΣΕΚΑ). Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν επιθυμούσαν να αναφερθούν στις κατηγορίες με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συλλήψεις.

ΠΓΔΜ
Νέα εκλογική νομοθεσία

ΣΚΟΠΙΑ.- Η Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ψήφισε χτες τη νέα εκλογική νομοθεσία, βάσει της οποίας θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, η ΠΓΔΜ διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες. Στην κάθε μία εκλογική περιφέρεια θα εκλέγονται είκοσι βουλευτές, με αναλογικό σύστημα. Το νομοσχέδιο αυτό, καθώς και 14 άλλα που αφορούν στη διευθέτηση της εκλογικής νομοθεσίας και των σχέσεων μεταξύ εθνοτήτων της χώρας, απορρέει από τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» της Οχρίδας που υπεγράφη τον περσινό Αύγουστο απ' τους αρχηγούς των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ