ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Καθηλωμένα θα μείνουν εκατοντάδες αεροπλάνα και οι εκατοντάδες πτήσεις ανά την Ευρώπη θα ακυρωθούν, εξαιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Στην απεργία θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Ελλάδα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συμπίπτουν με τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους κόλπους του Συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών των «15» για τη θέσπιση του «ενιαίου εναέριου χώρου» μέσα στα όρια της ΕΕ και οι ενώσεις που συμμετέχουν στην απεργία πρεσβεύουν ότι ο ενιαίος εναέριος χώρος θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών - μελών της ΕΕ και προοιωνίζεται πολλές ιδιωτικοποιήσεις εθνικών αεροπορικών φορέων και υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας, κάτι στο οποίο οι ενώσεις εναντιώνονται.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο, δήλωσε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο ότι «για την απεργία που σχεδιάζεται επιλέχτηκε η χειρότερη χρονική στιγμή». Οι υπέρμαχοι του ενιαίου εναέριου χώρου δηλώνουν ότι οι ενιαίοι αεροδιάδρομοι θα είναι σε μεγάλο υψόμετρο, ότι θα προκύψει μία επιθυμητή εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών της ασφάλειας της αεροπορικής πτήσης και, τέλος, θα αντιμετωπιστούν δραστικά οι καθυστερήσεις των πτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ