ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθήματα... από την «Coca Cola»

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα των νέων», το οποίο υλοποιείται σε Γυμνάσια και ΤΕΕ, με τη συνεργασία του ΣΕΒ

Από την έδρα του δασκάλου και με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας η λογική των επιχειρήσεων εισέρχεται στα σχολεία μέσα από το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα των νέων», με τον ΣΕΒ να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως επίσημος συνεργάτης του υπουργείου. Τις δράσεις που αναπτύχθηκαν και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του σε 16 σχολεία τα οποία συνεργάστηκαν με 16 επιχειρήσεις.

Η έννοια της «νεανικής επιχειρηματικότητας» αφορά ούτε λίγο ούτε πολύ την προσπάθεια να «γαλουχηθεί» η νεολαία και μελλοντικοί εργαζόμενοι από μικρή ηλικία στα «ιδανικά» των επιχειρήσεων και στην κυρίαρχη «ιδεολογία» του κέρδους - κάτι που έμμεσα ομολογούν και οι εμπνευστές της - ώστε να αποτελέσουν το εργατικό δυναμικό που θα «κατανοεί» τις ανάγκες των επιχειρήσεων και θα δέχεται αδιαμαρτύρητα τα όσα του επιφυλάσσουν ή, όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο υπουργός Παιδείας, θα μπορεί «να αντιμετωπίζει με επάρκεια τις συνθήκες μιας περίπλοκης εποχής». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «επιχειρηματικότητα» ως «μείζον πρόγραμμα για το υπουργείο Παιδείας», συμπληρώνοντας ότι αποτελεί σημείο «κοινωνικής συνοχής», ενώ ως «θετική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κ. Δημουλάς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ` Γυμνασίου και της Α` τάξης των ΤΕΕ και συνίσταται σε 8 δίωρα μαθήματα από στέλεχος μιας από τις επιχειρήσεις που επέλεξε ο ΣΕΒ, με παρουσία του καθηγητή. Οπως σημείωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, τα στελέχη των επιχειρήσεων εξηγούν στους μαθητές οικονομικές έννοιες, πώς να συντάσσουν ένα βιογραφικό σημείωμα, πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα (!), το ρόλο των επιχειρήσεων, τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς, ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως πρόκειται για πρόγραμμα που «πέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην παιδεία και την οικονομία». Για κάθε μια από τις τρεις ενότητες του προγράμματος («Οικονομία και εγώ», «Παγκόσμια Αγορά» και «Επιχείρηση σε δράση») εκδόθηκε υπό την εποπτεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου βιβλίο για το μαθητή και αντίστοιχο βιβλίο οδηγιών για το στέλεχος της επιχείρησης και τον καθηγητή του σχολείου, ενώ το πρόγραμμα από την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί σε 100 Γυμνάσια και ΤΕΕ, με στόχο μακροπρόθεσμα να αρχίσει να εφαρμόζεται από το δημοτικό. Ειδικότερα στα ΤΕΕ, όπως επισημάνθηκε, η εξοικείωση μαθητών με την επιχειρηματικότητα προωθείται με τη διδασκαλία σχετικών θεμάτων, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται εξειδικευμένο υλικό ανά τομέα και ειδικότητα και προβλέπεται η πρακτική άσκηση των μαθητών τους με τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας σε επιλεγμένες επιχειρήσεις.

Τα σχολεία που μετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα των νέων» που ολοκληρώθηκε το Μάη και οι επιχειρήσεις που με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας συνεργάστηκαν με αυτά, είναι τα εξής: 48ο Γυμνάσιο Αθηνών - ΤΙΤΑΝ ΑΕ, 2ο Γυμνάσιο Ταύρου - ΔΕΛΤΑ, 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου - «Price Waterhouse», 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς - ΜΕΤΑΞΑ ΑΒΕ, 1ο Γυμνάσιο Πεύκης - «Siemens ΑΕ», 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου - «Bayerische and Hypovereinsbank», 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας - «Ελληνική Υφαντουργία», 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας - ΣΕΛΜΑΝ, 9ο Γυμνάσιο Πατρών - «Coca Cola», 1ο Γυμνάσιο Μήλου -«Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», 1ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΕΕ Αχαρνών - «Chipita International», 1ο ΤΕΕ Κορωπίου - «Lavifarm», 1ο ΤΕΕ Πυλαίας - «Siemens Τηλε-βιομηχανική», 2ο ΤΕΕ Ευόσμου - ΚΛΝ Ευθυμιάδη, 2ο ΤΕΕ Λάρισας - «Albio Holding», Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη - Alpha Bank.

Μία άλλη εφαρμογή της «επιχειρηματικότητας» είναι οι «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας» και το «Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας» που υλοποιούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές, αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοσίων ΙΕΚ και άλλων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 2.513 νέοι ήρθαν σε επαφή με αυτές, από τους οποίους 317 τελικά ξεκίνησαν επιχειρηματική δράση.

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Φέρνει μαζί του την ομορφιά της συλλογικής δράσης»
  • Εναρξη των εκδηλώσεών του στη Λάρισα
  • Πλήθος εκδηλώσεων και στην υπόλοιπη χώρα

Αρχίζουν αύριο οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Λάρισα, στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», για την παρουσίαση των οποίων το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου. Το κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας ξεκινά στη Λάρισα, με εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Μαθητών Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ της Οργάνωσης στο Κηποθέατρο του Αλκαζάρ, με θέμα τη χειραγώγηση της νεολαίας και το ρόλο των ΜΜΕ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Μαρία Γαβαλά, γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, η Μυρτώ Τσιαπλέ και ο Λάμπρος Μπαλάτσιος, μέλη του ΝΣ, ανακοινώθηκε ότι το κεντρικό τριήμερο του Φεστιβάλ θα γίνει στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο και θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συζητήσεις, αφιερώματα, προβολές ταινιών κ.ά.

Οσον αφορά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα ροκ και λαϊκής μουσικής την 1η μέρα και μεγάλες συναυλίες με τους Μ. Πασχαλίδη και Δ. Μητροπάνο, τη 2η και 3η μέρα αντίστοιχα.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» εντάσσεται και το 11ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ «αγγίζει τη νεολαία γιατί φέρνει μαζί του την ομορφιά της συλλογικής δράσης για τα δικαιώματά της, την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό του ανυποχώρητου αγώνα, τη βεβαιότητα και τη σιγουριά ότι η ζωή μας μπορεί ν' αλλάξει».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παράλληλα, πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ, αγγίζοντας όλα τα θέματα που ευαισθητοποιούν τη νέα γενιά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Ιδιωτικών Σχολών Αθήνας διοργανώνει έξω από το «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας», στις 6 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές».

-- Οι μαθητικές οργανώσεις Περιστερίου, στον πεζόδρομο, στις 8 μ.μ. για την παιδεία και τον ελεύθερο χρόνο.

-- Στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 7.30 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Γκράβας, στο θεατράκι της Γκράβας, στις 8 μ.μ., για την παιδεία.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην Καμάρα, στις 8.30 μ.μ., ενάντια στα ναρκωτικά. Θα μιλήσει η Ελένη Αθανασιάδου, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στο Ρολόι Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., για την παιδεία.

-- Στη Σέκλιζα Καρδίτσας, στην κεντρική πλατεία της, στις 8 μ.μ., ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-- Στο Μώλο της Πάτρας (πλατεία τριών Συμμάχων), στις 8 μ.μ., για την παιδεία.

Αύριο, Παρασκευή:

- Η ΟΒ Μεταφορών του Τομέα Μεγάλων Κλάδων Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Π. Ράλλη, στις 8μ.μ., με θέμα: «Νεολαία, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό».

- Στην πλατεία Καματερού, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

- Στην κεντρική πλατεία Αμαρουσίου, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες και περιβάλλον».

- Στην παιδική χαρά του Γκύζη, στις 5 μ.μ., με θέμα: «Ελεύθεροι χώροι και περιβάλλον».

- Ο Εργατικός Τομέας και ο Τομέας Κατάρτισης και Υγείας Πειραιά της ΚΝΕ, στην πλατεία Κοραή, στις 8.30 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Νεολαία και Ασφαλιστικό. Αλήθειες και Ψέματα». Θα μιλήσει ο Νίκος Σφαντός, μέλος του ΚΣ.

- Ο μαθητικός τομέας Λάρισας, στο κηποθέατρο του Αλκαζάρ, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «ΜΜΕ - Χειραγώγηση νεολαίας». Θα μιλήσει ο Αγης Τριγάζης, μέλος του ΚΣ.

- Στην Κατερίνη, στις 2 μ.μ., έξω από το δημόσιο ΙΕΚ, με θέμα «Επαγγελματική εκπαίδευση και εργασιακά δικαιώματα». Θα μιλήσει η Χαρά Παπαδοπούλου, μέλος του ΝΓ Πιερίας.

- Στο Φάρο, στην Αλεξανδρούπολη, στις 8.30 μ.μ., για τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

- Στην πλατεία της Ορεστιάδας, στις 8.30 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

Στη Νίκαια ο Γραμματέας της ΚΝΕ

Αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσει στο κηποθέατρο της Νίκαιας ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, σε εκδήλωση του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες και Εθελοντισμός». Στην εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ