ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τέκνα» μεγάλης παράδοσης

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Οσοι αγαπούν το κλασικό μπαλέτο αλλά και το καλλιτεχνικό πατινάζ, ας σπεύσουν (9μ.μ.) να δουν στο θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη, τη σημερινή τελευταία παράσταση του «Μπαλέτου στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης», το οποίο ήρθε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με τα μπαλέτα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ωραία κοιμωμένη». (Πληροφορίες στα τηλ. 010-5065434, 010-5012402, 010-5058404, 010-5065116, 010-5055255, 010-3830404, 010-5757276). Οσοι καταφέρουν να τη δουν εκτός της απόλαυσης που θα τους προσφέρει η παράσταση θα μάθουν και θα χαρούν με όσα θα ακούσουν να λέει --με τη θαυμάσια φωνή και τη θέρμη του-- ένας μεγάλος γνώστης αλλά και λάτρης του χορού και του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο Αλέξης Κωστάλας, ανοίγοντας και κλείνοντας την παράσταση. Θα ακούσουν την αλήθεια για την αμέριστη στήριξη που παρείχε η πρώην ΕΣΣΔ στον κλασικό χορό, αλλά και στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Στήριξη μοναδική παγκοσμίως, η οποία απέβη σε μοναδικά --παγκοσμίως-- καλλιτεχνικά επιτεύγματα, «τέκνο» των οποίων είναι και το συγκρότημα αυτό.

Χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος είναι ο Κονσταντίν Ρασάντιν, πρώην πρώτος χορευτής των περίφημων «Μπαλέτων Κίροφ». Για τη συγκρότηση του συγκροτήματος ο Κ. Ρασάντιν, επέλεξε πρωταθλητές και άλλους σπουδαίους αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ, η μακρόχρονη παιδεία των οποίων ούτως ή άλλως περιείχε πολλά «συστατικά» και του κλασικού μπαλέτου (μπάρα, ρυθμική, κλπ.), ακριβώς επειδή το καλλιτεχνικό πατινάζ «διεκδικεί» να έχει την ακρίβεια και ομορφιά της χορευτικής κίνησης. Εχοντας στη διάθεσή του σπουδαίους αθλητές - χορευτές, ο Κ. Ρασάντιν επαύξησε τις χορευτικές ικανότητες των αθλητών, ώστε να ανταποκρίνονται στην υψηλών απαιτήσεων τεχνική και ερμηνευτική εκφραστικότητα κορυφαίων έργων του κλασικού χορού και μάλιστα στις συνθήκες και τους κινδύνους της παγοπίστας. Ωστε να μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στα σόλι αλλά και στα σπουδαία «pas des deux» των πρωταγωνιστικών ζευγαριών και κυρίως στα δυσκολότατα χορευτικά σύνολα (δυσκολότατα γιατί στην παγοπίστα πρέπει να κινηθούν ταυτοχρόνως πολλοί χορευτές), σε ρόλους κάρακτερ που απαιτούν κινήσεις ασυνήθεις στο καλλιτεχνικό πατινάζ, κ.ο.κ.

Αποτέλεσμα της μεγάλης σοβιετικής παράδοσης και στο χορό και στο καλλιτεχνικό και στο αθλητικό πατινάζ είναι οι δύο παραστάσεις του συγκροτήματος και «τέκνα» της οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες του, μερικοί από τους οποίους «θαυματουργούν», όπως οι ερμηνεύτριες της «Κακιάς μάγισσας» και της «Πριγκίπισσας» στην «Ωραία κοιμωμένη».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρωταγωνιστές του συγκροτήματος είναι οι: Ολγκα Κουβάσοβα, Ελενα Κομαρόβα, Πάβελ Ιβανόφ, Αλεξέι Πογκοντίν, Τατιάνα Προκόφιεβα κ.ά.


Α.Ε

«Πενθεσίλεια» στην Επίδαυρο

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν παρουσιάζει, αύριο και το Σάββατο, στην Επίδαυρο, ένα ρομαντικό έργο, γραμμένο το 1808 και εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική μυθολογία, την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ φον Κλάιστ. Την προσάρμοσε μάλιστα ειδικά για την Επίδαυρο, προσθέτοντας μεγάλο χορό Αμαζόνων, ο οποίος υπογραμμίζει τη δράση, σχολιάζει τα δρώμενα, καταλήγοντας τραγικό θύμα των περιστάσεων.

Μετά την επεισοδιακή αποχώρηση από τη διοργάνωση του Δήμου Λυγουριού, η «Πενθεσίλεια» παρουσιάζεται χάρη σε ειδική παραχώρηση του θεάτρου από το ΥΠΠΟ και τη συνεργασία της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.

Ο Κλάιστ ζωντανεύει στην «Πενθεσίλεια» το μύθο των Αμαζόνων και τη σύγκρουση της βασίλισσάς τους με τον Αχιλλέα. Στην ιδανική κοινωνία των Αμαζόνων το αρσενικό χρησιμοποιείται μόνο για αναπαραγωγή και πρέπει να υποταχθεί πλήρως στην Αμαζόνα, να είναι το λάφυρό της μετά τη μάχη. Απαγορευμένος έρωτας. Η Πενθεσίλεια, όμως, ερωτεύεται πραγματικά τον Αχιλλέα, ένα συναίσθημα απαγορευμένο στην κοινωνία της.

Η Μανταλένα Κρίπα, η μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιός και σύζυγος του Στάιν, ερμηνεύει την Πενθεσίλεια. Στο πλευρό της, οι Γκρατσιάνο Πιάτσα (Αχιλλέας), Ανίτα Μπαρτολούτσι, Πία Λαντσιότι, Ντέμπορα Ζουίν, Αλεσάντρο Ριστέτι, Γκιουζέπε Αντινιάτι και Τζιοβάνι Βετοράτσο. Είκοσι εννέα νέες ηθοποιοί - χορεύτριες (από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία) αποτελούν το χορό των Αμαζόνων. Τα σκηνικά είναι του Διονύση Φωτόπουλου, τα κοστούμια της βραβευμένης με Οσκαρ Φράνκα Σκουαρτσιαπίνο, η μουσική του Αρτούρο Ανεκίνο. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. (Εισιτήρια στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39, τηλ.: 010-3221459 και στη Select Tours, τηλ.: 010-3212339, 010-3227467 και 010-3227545. Η Select Tours αναλαμβάνει τη μεταφορά με πούλμαν. Τιμές εισιτηρίων: 18-40 ευρώ, φοιτητικά 9-15 ευρώ).

Μελωδική συνάντηση

Την πρώτη «γεύση» του καινούριου δίσκου του θα δώσει ο Μάριος Φραγκούλης το Σάββατο, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Ο τενόρος θα παρουσιάσει όλα τα τραγούδια του δίσκου του, που μετά από τρίχρονη προετοιμασία θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως και ταυτόχρονα σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, στις 17/9 από τη «Sony Classical New York». Μια βραδιά - μελωδικό ταξίδι με ηχοχρώματα της Μεσογείου και ξεναγό έναν ξεχωριστό ερμηνευτή και δύο ταλαντούχες τραγουδίστριες, την Καλλιόπη Βέττα και την Τάνια Νασιμπιάν, που θα τον συνοδεύσουν. Θα τους πλαισιώσει 45μελής ορχήστρα, με διεύθυνση του Richard Balcombe.

Επανέκθεση Μουσείου Κέας

Η επανέκθεση των κειμηλίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή, στην Ιουλίδα (Χώρα) του νησιού. Το Μουσείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '70, για να στεγάσει τα πλούσια και πανέμορφα ευρήματα του νησιού. Μεταξύ αυτών, τα προϊστορικά πήλινα αγγεία, πήλινα και μαρμάρινα ειδώλια και τα πήλινα γυναικεία αγάλματα, που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στις θέσεις Κεφάλα και Αγία Ειρήνη.

Τα προϊστορικά αυτά αγάλματα αποτελούν και το πλέον ενδιαφέρον εκθεσιακό μέρος του μουσείου, αφού είναι μοναδικά στο είδος τους και δε μοιάζουν με άλλα αγάλματα που βρέθηκαν στις γύρω περιοχές.

«Οδοιπορικό» στη Μακρινίτσα

To φωτογραφικό λεύκωμα «Η Μακρινίτσα με το φακό του Δημήτρη Λέτσιου» παρουσιάζεται στις 26 Ιουνίου (7.30μμ) στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το λεύκωμα, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Κοινότητας Μακρινίτσας από τις εκδόσεις «Αίολος», με την επιμέλεια του καθηγητή της φωτογραφίας Αριστείδη Κοντογεώργη, περιλαμβάνει πρόσωπα, τοπία και καθημερινές στιγμές από τη ζωή των κατοίκων. Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Δ. Λέτσιου στη Μακρινίτσα αποτελεί κατάθεση ψυχής και μια τεκμηριωμένη αποτύπωση της σύγχρονης ιστορίας της.

Η παρουσίαση του λευκώματος εντάσσεται στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας. Από την παρουσίαση δε θα μπορούσαν να λείπουν οι φίλοι και οι συνοδοιπόροι του Δ. Λέτσιου, Σπύρος Μελετζής και Κώστας Μπαλάφας. Θα μιλήσουν οι: Μάνος Στεφανίδης, Απόστολος Διαμαντής.

Διήμερο πολιτιστικό «πάρκο»

Σε χώρο θερινού φεστιβάλ προσπαθεί να μετατρέψει τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης της Δυτικής Αττικής (πρώην Πύργος Βασιλίσσης), το οποίο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του από τότε που κατασκευάστηκαν κάποια έργα αναβάθμισης, ενώ δεν έχει συσταθεί ακόμη ο φορέας διαχείρισής του!

Χτες η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση παρουσίασε ένα πρόγραμμα μουσικών και άλλων εκδηλώσεων, που θα γίνουν το διήμερο 22 και 23 Ιούνη, με τίτλο «Η μελωδία του περιβάλλοντος». Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι οργανωτές του φεστιβάλ - το «Διεθνές Κέντρο Συνεργασίας για την Ελληνική Μουσική και τον Λαϊκό Πολιτισμό», σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής και το «ντέφι» (καλλιτεχνική επιμέλεια) - ανακοίνωσαν ότι στο διήμερο συμμετέχουν δήμοι της Δυτικής Αττικής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία, καλλιτεχνικές ομάδες και πολιτιστικοί φορείς.

Το διήμερο θα περιλάβει μουσικές, χορευτικές, θεατρικές, ποιητικές, κινηματογραφικές, εικαστικές, αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις (βιβλίου, φωτογραφίας, Καραγκιόζη), βίντεο, εκδηλώσεις για τα παιδιά στον «Παιχνιδότοπο» (παραμύθια, Καραγκιόζη, ζωγραφική κ.ά) και συζητήσεις για διάφορα θέματα (λ.χ. «Περιβάλλον, πολιτισμός, ποιότητα ζωής», «Τσιγγάνοι και λαϊκός πολιτισμός», «Μετανάστες και ποιότητα ζωής») με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και οι: Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Νότης Μαυρουδής, Τάκης Μπίνης, Λάκης Παππάς, Μπάμπης Τσέρτος, Μαριώ.

Στις «Γυναίκες πρόσφυγες» είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία έργων τέχνης. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και κεραμικής, τα οποία πρόσφεραν καλλιτέχνες και τα έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα της Υπατης Αρμοστείας για τις Γυναίκες Πρόσφυγες. Στη δημοπρασία συμμετέχουν οι: Ηώ Αγγελή, Πασχάλης Αγγελίδης, Απόστολος Γιαγιάννος, Αχιλλέας Δρούγκας, Χρίστος Καρράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Δημήτρης Μεσσίνης, Μερόπη Πρέκα, Κυριάκος Ρόκος, Παύλος Σάμιος, Μαρία Φιλοπούλου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ