Αυτό υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, όπου ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του «1ου Πανελληνίου Μουσικού Συνεδρίου», στις 4, 5, 6 Απριλίου 2003, στην Αθήνα («Μετροπόλιταν»), με τη συμμετοχή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικών (FIM). Στο πλαίσιό του, θα συζητηθούν θέματα εκπαίδευσης, εργασιακά και διεθνών σχέσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για τη διατήρηση και τη διάδοση της μουσικής της Μεσογείου. «Πρόθεσή μας», είπε ο γγ του ΠΜΣ Γ. Λάρδης, «είναι οι θέσεις που θα προκύψουν από τις εργασίες του να γίνουν εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων του Πολιτισμού και του καθενός μουσικού χωριστά».
Στην κρίση που περνάει ο χώρος των Ελλήνων μουσικών, αναφέρθηκε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πρώην πρόεδρος του ΠΜΣ Γ. Κατσαρός, τονίζοντας πως «ο καλός μουσικός σήμερα ψάχνει να παίξει σε ένα γάμο για να βγάλει μεροκάματο», τη στιγμή που η πολιτεία αγνοεί έναν ολόκληρο κλάδο στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Στον αποκλεισμό των Ελλήνων μουσικών από τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αναφέρθηκε και ο Γρ. Λαμπριανίδης, πρόεδρος του εισπρακτικού φορέα των μουσικών, καταγγέλλοντας τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, που αρνείται ακόμα και να συναντηθεί με τους μουσικούς. Χαρακτήρισε τη Μέρα Μουσικής «μαύρη» για τους Ελληνες μουσικούς και είπε πως «θα πρέπει ο μουσικός ν' ακονίσει και τα μαχαίρια μαζί με τα τύμπανα, που τα φοβούνται τόσο πολύ», τονίζοντας πως «χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα».
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Σπ. Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης, ο υποψήφιος πρόεδρος για την ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά Θ. Παφίλης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι μουσικοί συνθλίβονται από την κυρίαρχη πολιτική, που προσπαθεί να ισοπεδώσει κάθε δημιουργικότητα και ταλέντο και να βάλει τους ανθρώπους της Τέχνης στην υπηρεσία του κέρδους. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους μουσικούς και τα αιτήματά τους, αγωνίζεται για μια Αυτοδιοίκηση που θα προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό και την Τέχνη».
Την αντίθεσή του στον υπαρκτό κίνδυνο να επανέλθει το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) στο καθεστώς της κλειστής και ελιτίστικης «λέσχης προσωπικοτήτων», εκφράζει το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων - ΝΚΑ (παράταξη της «Πανεπιστημονικής» στον κλάδο των αρχιτεκτόνων), με αφορμή την πρόσφατη συγκρότηση σε «σώμα» του ΔΣ του ελληνικού τμήματος.
Στην ανακοίνωση της Ολομέλειας του ΝΚΑ, σημειώνεται ότι «κατά την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ του ελληνικού τμήματος, μέσα από πρωτοφανή, εντονότατη πόλωση και οριακές πλειοψηφίες, προέκυψε "αλλαγή φρουράς"». Συγκεκριμένα, «με πρωτοβουλία του προέδρου Ν. Αγριαντώνη, απομακρύνθηκε από το προεδρείο επιστημονικό δυναμικό με πείρα και γνώσεις, που είναι απαραίτητες για την τεκμηριωμένη στήριξη των θέσεων του φορέα, ενώ αυτό "ενισχύθηκε" με τη συμμετοχή τριών (!) επιπλέον υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού». Το ΝΚΑ επισημαίνει «ότι η αλλαγή αυτή δεν είχε καμία σχέση με αντίστοιχη έκφραση των μελών του ICOMOS κατά τις πρόσφατες εκλογές, ούτε ήταν αποτέλεσμα κάποιας ιδιαίτερης προσφοράς προς το φορέα από την πλευρά των μελών που προωθήθηκαν στο προεδρείο». Η Κίνηση διαπιστώνει ότι η αύξηση των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ στο προεδρείο και ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε «θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του ελληνικού ICOMOS, επειδή το ΥΠΠΟ είναι υπεύθυνο για πολύ μεγάλο μέρος του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται το ICOMOS και για μεγάλες καταστροφές σε βάρος της κληρονομιάς μας».
Η κίνηση ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος ήταν μόνο κατά το παρελθόν ενεργό μέλος του ΝΚΑ, γεγονός που μπορεί σήμερα «να δημιουργήσει συγχύσεις». Γι' αυτό και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στον «κίνδυνο ενσωμάτωσης του ελληνικού ICOMOS στο σημερινό κλίμα του "εκσυγχρονισμού", της υποταγής των δραστηριοτήτων του στους "σπόνσορες" (ιδιώτες και Δημόσιο), της σταδιακής επιστροφής στον παλιό ελιτίστικο χαρακτήρα του». Χαρακτήρα, που, όπως σημειώνει το ΝΚΑ, απώλεσε το ICOMOS κατά τη μεταπολίτευση και από «λέσχη προσωπικοτήτων» μετατράπηκε σε μια μεγάλη επιστημονική οργάνωση, που έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Από την πρώτη κιόλας σελίδα, επίσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» σε όλα τα site του Φεστιβάλ με τις επιλογές που του προσφέρονται, ενώ από τα banner μπορεί άμεσα: Να επισκεφθεί το Βιβλιοπωλείο, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη ανανεωμένη λίστα των βιβλίων που εξέδωσε το Φεστιβάλ, να διαβάσει το Πρώτο Πλάνο, την εφημερίδα του Φεστιβάλ. Να αναζητήσει φωτογραφικό υλικό από τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Το καθένα από τα τέσσερα μεγάλα Φεστιβάλ που διοργανώνονται ετησίως (Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Νοέμβριος, Ντοκιμαντέρ - Μάρτιος, Μαθητικών Ταινιών - Απρίλιος και VideoDance - Σεπτέμβριος), αποτελούν ξεχωριστές επιλογές, κάθε μία από τις οποίες οδηγεί στα αντίστοιχα site.
Στο κάθε site ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το κάθε Φεστιβάλ, να ενημερωθεί για τα τμήματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του, να ανατρέξει στο αρχείο του, να βρει τηλέφωνα και διευθύνσεις επικοινωνίας των υπευθύνων. Ξεχωριστή επιλογή αποτελούν και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, όπου παρουσιάζεται η δράση του Φεστιβάλ στην εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, 19 - 21 Ιουλίου, διοργανώνεται η «Χάρτα του Ρήγα: Η γυναικεία λογοτεχνία στα Βαλκάνια», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται συναντήσεις, συναυλίες, καθώς και συνέδριο στο Βελιγράδι με τίτλο «Ρήγας Φεραίος: Προφήτης και Οραματιστής».
Το έργο του Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου «Πικραμένος αναχωρητής» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, παρουσιάζεται, σήμερα (9 μ.μ.), στο καινούριο θέατρο «Επιδαύριο», στο Βλαχιώτη του Δήμου Ελλους Λακωνίας. Τραγουδούν: Μαρία Δημητριάδη, Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Θωμόπουλος και η παιδική χορωδία Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Για το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, θα μιλήσει η φιλόλογος Μεταξία Παπαποστόλου. Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Γκίνος, Στέλιος Ταχιάτης, Δημήτρης Μαρινάκης, Γιώργος Παυλάκος, Σόνια Χάλαρη, Κώστας Ζαριδάκης, Βαγγέλης Ζωγράφος.