ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Ενδιαφέρουσα θεματογραφία στο 9ο τεύχος

Με πλούσια και ενδιαφέροντα θέματα, κριτική στα τεκταινόμενα, αρθρογραφία, μελέτες και έρευνες κυκλοφόρησε το 9ο τεύχος από τα «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» της τρίμηνης επιθεώρησης εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας.

Στο τεύχος αυτό ξεχωρίζει το Ειδικό Θέμα: «Μια πρώτη προσέγγιση του πνευματικού επιπέδου της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», του Γιώργου Κ. Μωραΐτη. Στις Μελέτες - Ερευνες και Προβληματισμούς, τα άρθρα που φιλοξενούνται αφορούν τόσο γενικά όσο και ιδιαίτερα κατά εκπαιδευτική βαθμίδα θέματα πολιτικής και έρευνας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του Γ. Ηρακλέους - φιλόλογου, συνδικαλιστή της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ «Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, ανάγνωση πρώτη» παρουσιάζεται πώς μέσα από το περιβόητο αυτό πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα» που εξάγγειλε το υπουργείο Παιδείας, προωθείται η σύνδεση της σχολικής εκπαίδευσης με την «επιχειρηματικό κόσμο» (κεφάλαιο) στο πλαίσιο της «διά βίου μάθησης και κατάρτισης» για τη διαμόρφωση ευέλικτου, εύκαμπτου, απασχολήσιμου και φτηνά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού.

Επίσης, φιλοξενείται ευρύ απόσπασμα παλιότερης διάλεξης του Στέργιου Κλημόπουλου για την «Πληροφορική και εκπαίδευση». Και αυτό γιατί όπως μας πληροφορεί η συντακτική επιτροπή στο αφιέρωμα «Νέες Τεχνολογίες και εκπαίδευση» του 6ου τεύχους «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» (καλοκαίρι 2001), είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει με ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για τον σκοπό αυτό είχε απευθυνθεί στον καθηγητή Πληροφορικής Στέργιο Κλημόπουλο. Η απρόσκλητη αρρώστια και ο πρόωρος θάνατός του δεν έκαναν δυνατή τη συγγραφή ενός τέτοιου άρθρου.

«Ο Φιλόλογος Παιδαγωγός στο Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο», τιτλοφορείται το άρθρο του φιλολόγου Γ. Κωνσταντίνου, στο οποίο περιγράφει το κοινωνικό λειτούργημα του Φιλολόγου ως παιδαγωγού, μέσα σε μια διαφορετική λειτουργία του σχολείου.

Φιλοξενείται επίσης, άρθρο του καθηγητή της Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Ν. Α. Ασπράγκαθου, με τίτλο «Η "παγκόσμια νέα τάξη" στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η αξιολόγηση», στο οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει στη διεύρυνση του κύκλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που πιστεύει ότι η καθιέρωση οποιουδήποτε συστήματος αξιολόγησης στις μέρες μας θα είναι σε βάρος του δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου των λαϊκών αναγκών.

Στο άρθρο: «Οι τρέχουσες κυβερνητικές ρυθμίσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης», της Γ. Στρεβίνας, συντάκτριας του «Ρ», παρουσιάζονται οι αλλαγές που προωθούνται μέσα από διάφορους δρόμους (προτεινόμενα νομοσχέδια, το ΕΠΕΑΕΚ κλπ.) και οι αρνητικές συνέπειές τους στα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών.

Η Νάγια Καζολέα - Ταβουλάρη, πτυχιούχος ιστορικός της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας και διδ. Ιστορίας της Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου στο άρθρο της με τίτλο «Γιάννης Ιμβριώτης: αναφορά στη συμβολή του στην εισαγωγή ψυχολογικών γνώσεων στην Ελλάδα», αναφέρεται στη συμβολή του στην ενημέρωση και εκλαΐκευση των σημαντικότερων ρευμάτων της Ψυχολογίας, σημειώνοντας επιγραμματικά το πρωτότυπο επιστημονικό έργο, που φωτίζει τη μαρξιστική του συγκρότηση και κοσμοθεωρία.

Αναδημοσιεύεται επίσης το περίφημο γράμμα του Δημήτρη Γληνού προς τους φοιτητές: «Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους νέους». Η επιστολή αυτή του Δημήτρη Γληνού, είχε δημοσιευτεί στο 4ο τεύχος του φοιτητικού περιοδικού «Μελέτη - Κριτική», μηνιαίο όργανο του «Ακαδημαϊκού ομίλου» (Αθήνα, Μάης 1932).

Στο τεύχος αυτό δίνεται ενημέρωση, όπως άλλωστε και σε κάθε τεύχος για τρέχοντα ζητήματα καθώς και πρακτικά θέματα αγωγής και διαπαιδαγώγησης μέσα από τις χρηστικές ρουμπρίκες: Παιδαγωγικό Λεξικό και Πρακτικές Προτάσεις. Οπως επίσης και κριτική παρουσίαση βιβλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ