ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2002
Σελ. /32
Από Σεπτέμβρη...

Το Σεπτέμβρη θα κάνει γνωστό στους εργαζόμενους της Αθήνας το πρόγραμμα του συνδυασμού της η Ντ. Μπακογιάννη. Αυτό ανακοίνωσε τις προάλλες. Μέχρι τότε, οι δημότες της πρωτεύουσας πρέπει να αρκεστούν στο όνομα και το σήμα του συνδυασμού.

Και, βέβαια, εμείς δεν περιμένουμε τις προγραμματικές θέσεις της Ντ. Μπακογιάννη για να διαμορφώσουμε γνώμη. Η τελευταία είναι βασικό στέλεχος της ΝΔ και η πολιτική του κόμματος της αξιωματικής ...συμπολίτευσης, τόσο γενικά, όσο και ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας είναι πολύ καλά γνωστή και δεν έχει ουσιαστικές διαφορές απ' αυτήν της κυβέρνησης. Οπως κι απ' αυτήν, που εφαρμόζει χρόνια τώρα ο Δ. Αβραμόπουλος στο Δήμο της Αθήνας.

Σημειώνουμε, όμως, το γεγονός της δημοσιοποίησης του προγράμματος, ένα μόλις μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, ενώ η αναγγελία της υποψηφιότητας και, γενικότερα, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει, εδώ και καιρό, ως μια ακόμη ...χαρακτηριστική απόδειξη των βαρύγδουπων διακηρύξεων, περί σεβασμού των πολιτών, αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων και όχι εντυπώσεων, κλπ., κλπ.

«Τροποποιημένες ορντινάτσες»...

Σε κινητοποίηση, ενάντια στο ξεπούλημα του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, βρίσκονται όλα τα σωματεία των εργαζομένων στην επιχείρηση. Ολοι οι εργαζόμενοι με μια φωνή τονίζουν ότι «η εταιρία μας μπορεί να προχωρήσει χωρίς δεκανίκια και το έχει αποδείξει». Και, μάλιστα, πολύ πιο γρήγορα και πιο δυναμικά απ' ό,τι με τους «ευέλικτους» ιδιώτες».

Και επειδή οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει και αγωνίζονται γι' αυτές τις αλήθειες, αποκαλύπτουν και το γιατί οι κυβερνώντες πορεύονται στην αντίθετη κατεύθυνση. Επειδή, όπως τονίζουν, λειτουργούν ως «γενετικά τροποποιημένες ορντινάντσες» του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου, «αφού σκυλέψουν έναν κερδοφόρο Οργανισμό, θα φύγουν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια».

Αλλωστε, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τονίζουν, ...«το έργο το έχουμε ξαναδεί»!

Μια σημαντική δίκη...

Μια πολύ σημαντική κι άκρως «ενδιαφέρουσα» δίκη διεξάγεται, εδώ και πολλές μέρες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Στο εδώλιο κάθονται 33 άτομα - γνωστοί παράγοντες της πόλης, ανάμεσά τους ένας πρώην νομάρχης, η νυν διευθύντρια της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, καθώς και ο σύζυγός της, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας - κατηγορούμενοι για αδικήματα που αφορούν στην οριοθέτηση, την οικοδόμηση και την αξιοποίηση ενός οικισμού στην περιοχή Πολυδενδρίου, που βρίσκεται στα παράλια του νομού.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, μέσω εμπεριστατωμένου δικαστικού βουλεύματος κι ενώ είχε προηγηθεί πόρισμα ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο αναφέρονταν συγκεκριμένες παρατυπίες και παρανομίες - πολλές απ' αυτές σε βαθμό κακουργήματος - που έχουν συντελεστεί. Με το πόρισμα αυτό, μάλιστα, συμφωνούσε απολύτως και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

... «περνάει στο ντούκου»

Κι ενώ θα περίμενε κανείς η διεξαγωγή αυτής της δίκης ν' απασχολεί, όχι μόνον τα τοπικά, αλλά και τα πανελλαδικά ΜΜΕ - δεν είναι δα και συχνό φαινόμενο να δικάζονται μέλη της «υψηλής κοινωνίας» μιας μεγαλούπολης, που, εκτός των άλλων, έχουν και άμεση σχέση με την κυβερνητική εξουσία και το μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος - όλως περιέργως, η δίκη «περνάει στο ντούκου», καθώς δεν προβάλλεται ούτε στα τοπικά, ούτε στα πανελλαδικά ΜΜΕ. Κάνει, μάλιστα, εντύπωση ότι με το θέμα δεν ασχολούνται ούτε τα «σοβαρά», αλλά ούτε και τα «σκανδαλοθηρικά» ΜΜΕ - Μάκη, μόνο για να στήσεις το «πανηγύρι» πήγες αυτές τις μέρες στη Λάρισα; - παρά το γεγονός ότι, εκτός από σοβαρό, είναι και «πιασιάρικο» (Εξαίρεση αποτελεί ο «Ριζοσπάστης», που έχει αρκετές φορές γράψει σχετικά με το όλο θέμα και πρόσφατα αναφέρθηκε και στη δίκη που βρίσκεται εν εξελίξει...).

Κι ευλόγως γεννάται το ερώτημα: Γιατί τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται μ' ένα τέτοιο θέμα; Δεν το «εκτίμησαν» όσο αξίζει, ή μήπως εν γνώσει τους το «θάβουν»; Μάλλον το δεύτερο ισχύει, αν λάβουμε υπόψη μας τις φήμες που κυκλοφόρησαν με την έναρξη της δίκης, περί κυβερνητικών κι άλλων παρεμβάσεων προς τη Δικαιοσύνη με στόχο την αθώωση των κατηγορουμένων (Να σημειώσουμε εδώ ότι δυο δικαστές που είχαν οριστεί δήλωσαν διαδοχικά «κώλυμα» και αντικαταστάθηκαν, ενώ ήδη ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων..).

Η απάντηση

«Οι ΗΠΑ παρατηρούν και χαιρετίζουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια». Αυτή ήταν, τις προάλλες, η γραπτή απάντηση - δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Και, λοιπόν, πού είναι το περίεργο, ίσως πείτε και, μάλιστα, απολύτως δικαιολογημένα. Και, όμως, υπάρχει ...περίεργο. Και αυτό βρίσκεται στο γεγονός πως ο δημοσιογράφος ζητούσε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να σχολιάσει την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων, που παρατηρείται τελευταία, στον εναέριο χώρο, μεταξύ Αιγαίου και Κύπρου. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, όμως, έδωσε την προαναφερόμενη απάντηση. Βέβαια, έχει κι αυτή τη σημασία της...

ΒΙΒΛΙΟ
Η αρχιτεκτονική του Μοριά

Η Ελλάδα με την ιστορία, την πνευματική, αρχαιολογική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της, μαγνήτισε, ιδιαίτερα το 18ο και 19ο αιώνα, πολλούς σπουδαίους ξένους περιηγητές - ποιητές, συγγραφείς, εικαστικούς και αρχιτέκτονες - οι οποίοι στα έργα τους αποτύπωσαν τα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά κάλλη που είδαν ταξιδεύοντας στην τουρκοκρατούμενη και μετεπαναστατική Ελλάδα. Χάρη στα έργα τους (κείμενα, πίνακες, γκραβούρες, σχέδια) μπορούμε να αντιληφθούμε - εν μέρει βέβαια - το «διαρκές έγκλημα» των κυβερνητών, από συστάσεως ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, σε βάρος της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Κληρονομιά, που αφέθηκε στο «έλεος» πολιτικών σκοπιμοτήτων, οικονομικών συμφερόντων, ασυνείδητων γραφειοκρατών και του χρόνου. Και επειδή συμφέρει κάθε εγκληματία να χαθούν τα «ίχνη» του, το κράτος εμπόδιζε τη διερεύνηση των εγκλημάτων του. Ετσι χάθηκαν αμέτρητα αρχιτεκτονικά μας κειμήλια, προς ζημία και της επιστημονικής γνώσης. Γι' αυτό, κατά κοινή ομολογία, θεωρείται πολύτιμη η πρωτοπόρα και μακρόχρονη συμβολή των εκδόσεων «Μέλισσα» (με αναθέσεις ερευνών σε αρχιτέκτονες) στην προβολή διαφόρων σταδίων και ειδών της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας.

Στις αρχιτεκτονικές εκδόσεις της «Μέλισσας» προστέθηκε το σημαντικότατο επιστημονικά, δίγλωσσο έργο «Houses of the Morea - Σπίτια του Μορέα (Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου 1205-1955)». Επιμελητής του έργου (430 σελ.)είναι ο Αμερικανός καθηγητής Frederick A. Cooper, ο οποίος διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα (1991-1996) «Πρόγραμμα Μορέα». Το πρόγραμμα πραγματοποίησαν εθελοντές φοιτητές ελληνικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, υπό την αιγίδα της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών και της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Η έρευνα, που έγινε στους Νομούς Ηλίας και Αχαΐας και σε χωριά της Βόρειας Μεσσηνίας και της Δυτικής Αρκαδίας, κατέγραψε 900 εγκαταλειμμένα χτίσματα σε 19 μεσαιωνικά κάστρα και 3.282 σπίτια σε 154 χωριά. Στο πρώτο μέρος της έρευνας παρουσιάζονται τα μεσαιωνικά κάστρα και πολλοί οικισμοί (ερείπια), που μελετώνται για πρώτη φορά. Η εργασία αυτή συμβάλλει πολύ στη μελλοντική μελέτη των μεσαιωνικών χωριών και της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται και αποτυπώνονται λεπτομερώς (όλα τα δομικά, λειτουργικά και διακοσμητικά - εξωτερικά και εσωτερικά - χαρακτηριστικά) 3.282 σπιτιών, αλλά και φούρνων, αλευρόμυλων, ελαιοτριβείων κλπ. Το ερευνητικό υλικό συνοδεύεται με πέντε άρθρα ειδικών για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ο τόμος περιλαμβάνει επτά χάρτες - διαδρομές των περιοχών που ερευνήθηκαν, 500 λεπτομερειακά αρχιτεκτονικά σχέδια (των κάστρων και σπιτιών) και χάρτες των χωριών.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Γρηγοριάδης Κώστας

Το «βρέφος» Μπους, επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κυρίως της Bush & Co, κοινώς Μπους & συνεργάτες, εδώ και λίγο καιρό, βρέθηκε εν μέσω θυέλλης. Μιας θύελλας, που συνοψίζεται στη φράση «ποιος ακριβώς γνώριζε τι, πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου». Τελικά, ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων συσκοτίζει τόσο την εικόνα, που η Bush & Co επωφελούνται. Οπως επωφελήθηκαν και από την «τρομοκρατική» επίθεση, για να προωθήσουν τα σχέδια πολέμου για την ολοκληρωτική επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» σε όλο τον κόσμο.

Ετσι λοιπόν, όσο το Κογκρέσο, κεκλεισμένων των θυρών, εξετάζει τα εκατομμύρια των σελίδων των στοιχείων και ακούει τις καταθέσεις και η εγχώρια και η διεθνή κοινή γνώμη ασχολείται με τα στοιχεία και κυρίως τη δυσοσμία που αναδίνουν, η Bush & Co, κάνοντας χρήση, για άλλη μια φορά, του κόλπου των μάγων, που σε κάνουν να κοιτάς αλλού, ενόσω πραγματοποιούν τις ταχυδακτυλουργίες τους, διευρύνουν ακόμη περισσότερο τον πόλεμο, αφού ο Πρόεδρος ήταν σαφής στην ομιλία του στο Γουέστ Πόιντ, «το ένα τρίτο της υφηλίου είναι αναμεμειγμένο με την τρομοκρατία», προωθούν τον Πόλεμο των Αστρων. Εννοείται ότι ούτε οι ίδιες οι ΗΠΑ αποτελούν εξαίρεση σ' αυτήν την επιβολή και σύντομα θα έχουν το υπερυπουργείο Ασφάλειας για την «προστασία» τους, που θα είναι και το τελευταίο κεφάλαιο στο βιβλίο «τα χρόνια της αθωότητας».


Χρ. Μ

Μπράβο!

Ψήφισε, κόσμε,

χειροκρότα

όσους σου κλέβουν

τον ιδρώτα

τους κατεργάρηδες

κι εβίβα φτώχεια,

εβίβα πείνα!

* * *

Δεμένος μείνε,

κόσμε, μπράβο,

σ' αυτούς που σ' έχουνε

για σκλάβο,

σ' αυτούς στηρίξου

και ακούμπα

και πέφτε μόνιμα

στη λούμπα!

* * *

Εκεί που είσαι

μείνε πάντα

και ντεε, κοσμάκη μου

κι αγάντα

τράβα σαν άλογο

τ' αμάξι

μ' όλη την άρχουσα

την τάξη!

* * *

Ψήφισε, κόσμε,

χειροκρότα

όσους σου αλλάζουνε

τα φώτα,

σωστή η πορεία σου

κι η θέση,

πολύ το «φέσι» σου

μ' αρέσει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ