Ο μαϊντανός, λοιπόν, είναι ένα εύχρηστο αρωματικό χόρτο και είναι πιο νόστιμος αυτός που έχει ίσια φύλα από τον άλλον με τα κατσαρά που τον λένε φριζέ, λες και έχει κάνει περμανάντ..! Πού μπαίνει ο μαϊντανός; Καλύτερα να αναρωτηθούμε πού δεν μπαίνει. Πάει με όλα. Γι' αυτό τον θέλουμε και γι' αυτόν τον ίδιο λόγο τους «ανθρώπους - μαϊντανούς» αποφεύγουμε, διότι και αυτοί πάνε παντού και εκεί που δεν πρέπει, να σου και εμφανίζονται.
Το σχινόπρασο η τσαΐβ: Εχει μια γεύση, που θυμίζει αόριστα το κρεμμύδι, αλλά σαφώς το άρωμά του είναι πιο φίνο. Είναι ωραίο να το χρησιμοποιεί κανείς, αφού το έχει ψιλοκόψει, στην ομελέτα ή στην ψητή πατάτα φούρνου.
Εστραγκόν: Εχει γεύση γλυκάνισου και προτιμά να είναι κοντά σε αυγά, σε πουλερικά και στο χοιρινό. Είναι από τα βασικά συστατικά για να γίνει η σάλτσα μπεαρνέζ, η οποία συνοδεύει κρέας ψημένο στη σχάρα. Ακόμη, αγαπά και τις πέστροφες και το σολομό.
Το δεντρολίβανο: Το ξεχωρίζουμε αμέσως και πρέπει να ξέρουμε ότι το φρέσκο είναι πολύ πιο εύγευστο από το αποξηραμένο. Το δεντρολίβανο πάει στο κρέας με πιλάφι και κουκουνάρια, όλα σβησμένα με λευκό κρασί.
Μα, δεν τελειώσαμε, φυσικά, με τα αρώματα και τα βότανα, είναι τόσα πολλά, άλλωστε. Θα επανέλθουμε την ερχόμενη βδομάδα.
Για τον ενήμερο αναγνώστη, για τα παιδιά μας που διαβάζουν, η Λίτσα Ψαραύτη κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους συγγραφείς της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Είναι δε χαρμόσυνο το γεγονός ότι το μυθιστόρημά της «Το χαμόγελο της Εκάτης», εκδ. Πατάκης (Κρατικό Βραβείο 1996, Βραβείο του κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ομοίως 1996) μεταφράστηκε στα καταλανικά και στα ισπανικά.
Τα 20 μέχρι τώρα βιβλία της έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, έχουν επαινεθεί από την κριτική και έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά, καθώς οι ήρωές τους είναι νέοι μέσα στην καθημερινή ζωή που βιώνουν όλα όσα οι καιροί μας φέρνουν. Την απώλεια της αγάπης, το φόβο από τις ασθένειες, την κατάρα των ναρκωτικών, τις συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη διαφορετικότητα, την προσφυγιά, ακόμη και τη διάλυση της οικογένειας, πρόβλημα που τελευταίως έχει πάρει πελώριες διαστάσεις.
Το τελευταίο και σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, λοιπόν, είναι το θέμα του μυθιστορήματος «Ονειρα από μετάξι» και σε αυτό παρακολουθούμε συμμέτοχοι την οδύνη και την απελπισία μιας οικογένειας, αποτέλεσμα της εγκατάλειψής τους από τη νεαρή, αλλοδαπή μητέρα, η οποία, προφανώς, άλλα ονειρευόταν όταν αποφάσιζε να ζήσει στο ελληνικό νησί. Η θλίψη, η απορία, η απόγνωση των παιδιών και του συζύγου, αλλά και η απόφαση της νεαρής ηρωίδας του βιβλίου να μην αφεθεί, να μη λησμονήσει ότι μπροστά της ανοίγεται ολόκληρη η ζωή και το δικαίωμά της στα όνειρα και - γιατί όχι - και στην ευτυχία.
Η Δανάη, όπως ονομάζεται η κοπέλα, θερμή, καλοσυνάτη παρουσία, αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις πρώτα να κρατήσει κοντά τους τη μητέρα και κατόπιν, μετά τη φυγή της μάνας, να στηρίξει τα μέλη της οικογένειας που υποφέρουν, να κρατήσει και την αξιοπρέπειά της σε μια κοινωνία επαρχιακή, όπου όλα σχολιάζονται και όλα μεγεθύνονται, να παρασταθεί και στο φίλο και συμμαθητή της που έχει πρόβλημα με την ερωτική του ταυτότητα, τέλος, να αποφασίσει για το μέλλον της και τις σπουδές της, που θα έχουν σχέση με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εχει ήδη δώσει μέρος της καρδιάς της σε ένα γειτονάκι με νοητική στέρηση, το έχει αγαπήσει και έχει βοηθηθεί από αυτό στην απόφασή της για τις επιλογές της.
Ωστόσο, στο μυθιστόρημα υπάρχουν και άπειρες άλλες στιγμές, σκηνές και λεπτομέρειες που το κάνουν τρυφερό, σπινθηροβόλο, ανθρώπινο, κοινωνικό, ακόμα και χαρούμενο. Υπάρχει και ο ωραιότατος τύπος της αιώνιας γιαγιάς της οικογένειας, με τη σοφία και τη μεγάλη καρδιά, με την κατανόηση και τις πατροπαράδοτες συνήθειες. Ρεαλιστικά δοσμένος ο χαρακτήρας του πατέρα, απόλυτα φυσικός ο μικρούλης αδελφός.
Ενας ολόκληρος κόσμος ζει και αναπνέει στο καινούριο έργο της Λίτσας Ψαραύτη, ο κόσμος όπως πραγματικά είναι. Με τις ομορφιές και τις ασχήμιες, με τις δυσκολίες και τον αγώνα, με την απόλαυση της αγάπης, τη γλύκα της σιγουριάς, με τις προσδοκίες και τις χαρές του.
Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα και για την αρτιότητα και την ομορφιά της γλώσσας και διότι μέχρι τώρα η συγγραφέας μίλησε στα παιδιά με λόγο αληθινό, με αισθήματα ειλικρινή, μεταδίδοντας τους συγκίνηση και εμπιστοσύνη για τη ζωή.
Τα Κύθηρα ήταν γνωστά από την αρχαιότητα για τη λατρεία της Αφροδίτης. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το νησί γίνεται στην Ιλιάδα, όπου γίνεται λόγος για τους Κυθήριους πολεμιστές Αμφιδάμαντα και Λυκόφρονα. Τα Κύθηρα τα μνημονεύει και ο Ησίοδος στη Θεογονία, αναφερόμενος στη γέννηση της Αφροδίτης. Τον 8ο αιώνα το νησί αποικίστηκε από Αργείους Δωριείς μέχρι τα μέσα του 6ου αιώνα που το κατέλαβαν οι Λακεδαιμόνιοι, εγκατέστησαν μόνοι φρουρά και καθιέρωσαν Κυθηροδίκη.
Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το νησί, λόγω της γεωγραφικής του θέσης έγινε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες και αρκετές φορές άλλαξε χέρια. Στα Βυζαντινά χρόνια τα Κύθηρα ανήκαν στη διοίκηση του Ανατολικού Ιλλυρικού και πέρασε, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, από την παπική εξουσία στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Τον 18 αιώνα στα Κύθηρα ιδρύθηκαν ευρωπαϊκοί εμπορικοί σταθμοί και προξενεία και σημειώθηκε οικονομική άνθηση που συνεχίστηκε και μετά το τέλος της Ενετοκρατίας, το 1797. Η κατάλυση του ενετικού κράτους ήρθε με τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο στις 6/10/1797. Τα Επτάνησα περιήλθαν στους δημοκρατικούς Γάλλους και αποτέλεσαν μαζί με τη Ζάκυνθο και τις Στροφάδες έναν από τους τρεις νομούς του Ιονίου. Στις 7/10 του 1798 ο ρωσοτουρκικός στόλος αποβιβάστηκε στο νησί και η ολιγάριθμη γαλλική φρουρά αναγκάστηκε να το παραδώσει... Δυο χρόνια αργότερα τον Μάη του 1800, με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε η «Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων», το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, με το λεγόμενο βυζαντινό σύστημα που έφερε πολλές αναστατώσεις. Η νίκη του Ναπολέοντα εναντίον του συνασπισμού Ρωσίας - Πρωσίας έφερε τους Γάλλους πάλι στα Επτάνησα μέχρι το '89 που τα πήραν οι Αγγλοι.
Οσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο νόστιμα μπορούμε, και φυσικά όσο πιο υγιεινά, θα κάνουμε μια σαλάτα. Μα, ας μην πολυλογούμε και ας δραστηριοποιηθούμε:
Δυο φρέσκα ματσάκια ρόκα, 1/2 κιλό κρεμμυδάκια, 1/2 κιλό σπανάκι, ένα ματσάκι άνηθο, δέκα τοματίνια, λάδι, λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αυτά θα χρειαστούμε για να κάνουμε στα γρήγορα μια εύγευστη και θρεπτική σαλάτα. Θα πλύνουμε και θα κόψουμε σε μικρά κομματάκια τη ρόκα και το σπανάκι, θα τα βάλουμε σ' ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από τα νερά τους. Θα ετοιμάσουμε το λαδολέμονο, θα προσθέσουμε το αλάτι και το πιπέρι και θα σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορεί να βάλουμε και μερικά φρέσκα ραπανάκια.