ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συντήρηση και ο Κ. Σημίτης

Αποσπάσματα από την ομιλία - απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στη Λαμία, σχετικά με την προχτεσινή πρωθυπουργική ομιλία

(Του απεσταλμένου μας).-

Απάντηση - κόλαφο έδωσε, προχτές το βράδυ, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών της Λαμίας στην πλατεία Ελευθερίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στα όσα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απέδωσε στο ΚΚΕ «για κρατικίστικη αντίληψη και για συντηρητικές απόψεις του ΚΚΕ», καλώντας σε «διμέτωπο» κατά της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Θα λέγαμε ότι, μ' αυτή την τοποθέτηση, δείχνει και το υψηλό, ταξικό από την πλευρά του, αισθητήριο, σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα για να συνεχίσει: Είναι πολύ φυσιολογικό το ΠΑΣΟΚ να πυροβολεί, ας το πω έτσι, αλλά με άσφαιρα πυρά την πολιτική και το πρόγραμμα της ΝΔ. Τα δύο αυτά κόμματα για μας δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους.

Αν, πριν λίγα χρόνια, είχαν διαφορές στα λόγια και στα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν, σήμερα αυτές οι διαφορές έχουν εξανεμιστεί και είναι πολύ φυσιολογικό το ΠΑΣΟΚ, αμυνόμενο, να ανταγωνίζεται τη Νέα Δημοκρατία. Οχι γιατί πολεμάει την πολιτική της - και πολύ περισσότερο δεν πολεμάει τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί η ΝΔ - αλλά γιατί, στο κάτω κάτω, δε θέλει να παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ. Τσακώνονται μεταξύ τους για το πάπλωμα, όπως λέμε πολλές φορές, για το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ομως σε καμιά περίπτωση ο τσακωμός και οι διαφορές τους δεν αφορούν την πολιτική απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Γελοία επιχειρήματα

Πολύ καλά κάνει από την πλευρά του ο κύριος πρωθυπουργός και εξαπολύει πόλεμο απέναντι στο ΚΚΕ. Ξέρει τι κάνει. Τι είπε όμως ο κύριος Σημίτης σήμερα (σ.σ. προχτές), εισηγούμενος στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορούσε, βεβαίως, να ομολογήσει ότι πολεμά το ΚΚΕ γιατί είναι αντίθετος - και αυτός και το κόμμα του - με το ΚΚΕ, γιατί οι διαφορές μας βρίσκονται στο αν πρέπει να υπηρετούνται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου ή, αποκλειστικά και μόνο, τα συμφέροντα του λαού. Είπε την εξής γενικόλογη και αφηρημένη - και θα έλεγα, ας μου επιτραπεί να πω, αρκετά γελοία - φράση και επιχείρημα ότι πρέπει να πολεμηθούν κρατικίστικες αντιλήψεις του ΚΚΕ και οι συντηρητικές του απόψεις! Γιατί το είπε αυτό ο πρωθυπουργός;

Οταν λέει κρατικίστικες αντιλήψεις του ΚΚΕ, ξέρετε τι εννοεί; Ξέρει πολύ καλά ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι αντίπαλος του αστικού κράτους, του κράτους των μονοπωλίων, του κράτους του κεφαλαίου, του κράτους της ολιγαρχίας. Ας το πει όπως θέλει. Αυτό το κράτος εμείς το πολεμάμε αδιάλλακτα, όχι μόνο τώρα, αλλά και απ' την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε στον τόπο μας και έδρασε το ΚΚΕ.

Οταν λέει κρατικίστικες αντιλήψεις εννοεί το εξής: Οτι το ΚΚΕ, σήμερα και ύστερα από τις εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της δεκαετίας, καλεί το λαό να παλέψει όχι απλώς ενάντια σε ένα κυβερνητικό κόμμα - αυτό το έκανε ο λαός στον έναν ή στον άλλο βαθμό σε ένα μεγάλο μέρος του πάντα - αλλά καλεί το λαό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να συγκεντρώσει εκείνα τα όπλα που χρειάζονται, ούτως ώστε να πολεμήσει το σύνολο της εξουσίας των μονοπωλίων. Να μην περιοριστεί στην εναλλαγή βάρδιας της κυβέρνησης. Αλλά να διεκδικήσει, στην πορεία, τη διακυβέρνηση του τόπου, την εξουσία του τόπου. Να βρεθούν εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, εναντίον των συμφερόντων του κεφαλαίου, εναντίον των συμφερόντων της δύναμης και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Παλεύουμε δηλαδή για ένα ΑΛΛΟ κράτος. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Και ο κύριος Σημίτης, όπως καταλαβαίνει και κάνει ένας ηγέτης, ένας καλός και έξυπνος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ξέρει τι λέει: Θέλει να βγάλει απ' τα μάτια και την προοπτική του λαού ότι υπάρχει λύση στην πορεία. Αν σήμερα δεν είναι εύκολο να γίνει, απ' τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να γίνει αύριο, αν από σήμερα ο ελληνικός λαός επιλέξει το δρόμο τον αντίθετο, το δρόμο της αντίστροφης μέτρησης.

Τι είναι συντηρητικό;

Είπε, ταυτόχρονα, ο κύριος πρωθυπουργός ότι πρέπει να πολεμηθεί το ΚΚΕ γιατί έχει συντηρητικές αντιλήψεις! Τον ευχαριστούμε για την τοποθέτηση. Γιατί ο κύριος πρωθυπουργός, ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ - δεν είναι θέμα προσώπων - προσδιορίζει στο λαό τι είναι συντηρητικό και τι δεν είναι. Αρα, λοιπόν, συντηρητικό για το ΠΑΣΟΚ, για τον πρωθυπουργό, είναι να υποστηρίζεις ότι η εργατική τάξη έχει δίκιο, ότι η μικρομεσαία αγροτιά έχει δίκιο, ότι οι μικρομεσαίοι, ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, έχουν δίκιο. Συντηρητικό είναι να λες ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική που θα απειλήσει και θα αμφισβητήσει τα κέρδη των λίγων υπέρ της λαϊκής ευημερίας των πολλών. Συντηρητικό, κατά τον πρωθυπουργό, είναι να διεκδικείς ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο είναι πραγματικά δημόσιο, σύγχρονο και λαϊκό. Ενα σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και κοινωνικής πολιτικής που εξασφαλίζει δουλιά για όλους, με μείωση, αν θέλετε, του χρόνου εργασίας, με μισθούς και συντάξεις που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Συντηρητικό είναι να ζητάς σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. Να ζητάς δωρεάν υπηρεσίες υγείας για το λαό.

Θεωρεί συντηρητικό το να διατρανώνει το ΚΚΕ ότι ο παραγωγικός πλούτος της χώρας, τα προϊόντα της γης, η ίδια η γη, όλος ο πλούτος που υπάρχει στη χώρα, πρέπει να ανήκουν στους πολλούς και όχι στους λίγους. Συντηρητικό είναι να αντιπαλεύεις την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την παράδοση τομέων εθνικής σημασίας, άμυνας, κοινής ωφέλειας, στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Συντηρητικό για τον πρωθυπουργό είναι να λες ΟΧΙ στον Ευρωστρατό. ΟΧΙ στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και αλλού. Συντηρητικό για τον πρωθυπουργό είναι να λες ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό Αιγαίο, ΟΧΙ στην πλήρη παράδοση της χώρας στα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Συντηρητικό για τον πρωθυπουργό είναι να καταγγέλλεις τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι οργανώνουν στρατιωτικές, πολιτικές και άλλου τύπου επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών, καταργώντας φυσικά και ουσιαστικά τα σύνορα και το δικαίωμα των λαών να κουμαντάρουν την τύχη τους. Να καταγγέλλεις τους ωμούς και κάθε είδους εκβιασμούς τους.

Και, βέβαια, συντηρητικό είναι να καταγγέλλεις και αυτό το γεγονός που ζούμε αυτές τις μέρες: Να βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων και τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να παίρνουν βαθμούς κάτω από τις βάσεις. Η κατάληξη είναι η εξής: Να μη φθάνει ένα μέρος των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ούτε στο Λύκειο... Αυτό τι σημαίνει; Κατάργηση των εξετάσεων και ελεύθερη Παιδεία;!

Εμείς δεν παίζουμε με όρους και συνθήματα που συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Μιλάμε για το γνήσιο, το πραγματικό, το ταξικό τους περιεχόμενο. ΄Η είσαι με το κεφάλαιο ή είσαι με τα λαϊκά στρώματα. ΄Η είσαι με τα μονοπώλια ή είσαι με το λαό. ΄Η είσαι με το λαό ή είσαι με τον ιμπεριαλισμό. Αυτές είναι αν θέλετε οι ορολογίες, απλές, εύχρηστες και κατανοητές που αποδίδουν την ουσία της πολιτικής.


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συζήτηση για τη δημοκρατική πληροφόρηση

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί σε συζήτηση, που διοργανώνει την Τρίτη 9 Ιούλη, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), με θέμα:

«Το δικαίωμα στη δημοκρατική πληροφόρηση μπροστά στη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών»

Σκοπός της συνάντησης είναι η γνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων και η δραστηριοποίηση για τα σοβαρά αυτά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ