ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Τάσος Μανωλίτσης
Τάσος Μανωλίτσης
Φωτ.

Σήμερα, 14 του Ιούλη, συμπληρώνονται 58 χρόνια από τη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας.

Σ' αυτή τη μάχη ο αγαπημένος σύντροφός μου ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ έγινε θρύλος.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγιου Σπυρίδωνα», στην οποία ανήκε, 50 ευρώ στο Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στο Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Αιγάλεω,

Η γυναίκα του Βάσω Μανωλίτση

* * *

Φωτ.

Για τον σύντροφο και συναγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ:

Σφίγγοντας τη γροθιά, έτσι όπως έμαθε να τη βαστά γερά στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαγκάρης, ανάπηρος της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ, απέδειξε την ατσαλένια ψυχική του δύναμη ως την τελευταία στιγμή, τις 30 Ιούνη 2002, μετά από το ξαφνικό χτύπημα από την επάρατη νόσο.

Τίμιος αγωνιστής με πλούσια, πρωτοπόρα δράση στο κίνημα, για το δικαίωμα στην ειρήνη, στην ελευθερία, στη λαϊκή Δημοκρατία, με εξορίες, βασανιστήρια και φυλακές, έδειξε με τη στάση ζωής του, την ιδεολογία του. Στάθηκε αταλάντευτος και όρθιος στους μαζικούς αλλά και προσωπικούς αγώνες, στο Κόμμα που υπερασπίστηκε με πειθαρχία και συνέπεια, άξιος να λέγεται κομμουνιστής.

Η κηδεία του πατέρα, συναγωνιστή, συντρόφου μας Γιάννη, έγινε την 1η Ιούλη στο χωριό Νυμφές της Κέρκυρας, χωριό της πολυαγαπημένης του συζύγου και συντρόφισσας Κούλας Μωραΐτου, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Ο ίδιος γεννήθηκε στους Γαρδελάδες της Κέρκυρας.

Τον σύντροφο τίμησαν με την παρουσία τους συγχωριανοί, συγγενείς και φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι, ακόμα και κόσμος που παρότι δεν τον γνώριζε ήξερε ότι πρόκειται για έναν πραγματικό λαϊκό αγωνιστή, ένα παράδειγμα καλοσύνης και προσφοράς.

Τον σύντροφο Γιάννη τίμησαν χαιρετίζοντας, εκ μέρους της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο σύντροφος Σπ. Κρασάκης και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Κέρκυρας, ο συναγωνιστής Κ. Μπράτος, συγκινώντας και αφήνοντας δάκρυα σε όσους βρέθηκαν κοντά του.

Δημήτρης Δημητρόπουλος
Δημήτρης Δημητρόπουλος
Στεφάνια, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΣΑΘΕΑ, η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ και άλλοι φορείς.

Αξιοπρεπής και διακριτικός όπως ήταν, πήρε μαζί του ό,τι αγάπησε και τίμησε στη ζωή του, ό,τι ήταν για εκείνον αφοσίωση και στόχος. Τη φωτογραφία της συντρόφισσας της ζωής του Κούλας, το «Ριζοσπάστη» και την Κόκκινη Σημαία.

Η οικογένεια του Γιάννη Τσαγκάρη ευχαριστεί όλους όσοι εκφράσανε τη συμπαράστασή τους και τίμησαν τον πατέρα μας.

Πατέρα μας και σύντροφέ μας, όπως εσύ ο ίδιος είχες γράψει σε ένα ποίημά σου:

Μακρύς ο κάμπος και πλατύς/ο σπόρος μέσ' το χιόνι δεν πεθαίνει./ Ο άνθρωπος δεν πεθαίνει/η φλόγα του ιδανικού μένει αναμμένη.

Δε σου λέμε «αντίο», γιατί δεν έφυγες.

Ακολουθώντας τα βήματά σου, το δρόμο που χαράξατε όλοι οι αγωνιστές και υπερασπιστές της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της τίμιας ζωής, συνεχίζουμε τη δράση, την ανυπότακτη ζωή, τον όμορφο δρόμο του αγώνα.

Είμαστε περήφανοι που σε γνωρίσαμε και που ζήσαμε κοντά σου.

Προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΝΟ Αττικής της ΚΝΕ, 200 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ από την Πτολεμαΐδα, έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Στην Κατοχή, πολέμησε ενάντια στους κατακτητές από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1945 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλακή. Αλλά και όταν αφέθηκε ελεύθερος, δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Τον ξαναπιάνουν, τον στέλνουν στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε ως το 1950. Τα χρόνια που ακολούθησαν, μετά την εξορία, είναι γεμάτα από διώξεις. Παρ' όλα αυτά, η πίστη του στα ιδανικά του ΚΚΕ παραμένει ακλόνητη, όπως και η πίστη του στο όραμα του σοσιαλισμού.

Παναγιώτης Κουτσοβασίλης
Παναγιώτης Κουτσοβασίλης
Εφυγε για πάντα από κοντά μας στις 10 Ιούλη 1999.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στη μνήμη του 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

Η σύζυγός του Τατιάνα Κυριακίδου

* * *

Φωτ.

Στις 8 Ιούνη 2002 η ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΣΑΝΙΔΑ, πέθανε σε ηλικία 72 χρόνων. Στην παιδική ηλικία της ορφάνεψε από πατέρα, ο οποίος σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα 16 χρόνια της αναγκάστηκε να εργαστεί ως εργάτρια σε εργοστάσιο, για την επιβίωσή της και της μητέρας της. Με τις φιλότιμες προσπάθειές της στη μάθηση και στη δουλιά, αναδείχτηκε σε προϊσταμένη λογιστηρίου στην Τασκένδη.

Το 1954 παντρεύτηκε τον Χριστόφορο Σανιδά, πολιτικό πρόσφυγα από το Λεοντάρι Καρδίτσας και μπήκε στην οικογένεια των πολιτικών προσφύγων. Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη πατρίδα της.

Απέκτησε δύο κόρες. Τη Στέλλα και την Ελισάβετ, τις οποίες διαπαιδαγώγησε με το πνεύμα της αγάπης για την Ελλάδα.

Το 1976 ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα, αγνοώντας τις μεγάλες δυσκολίες που θα συναντούσαν. Μεγάλωσε τέσσερα εγγόνια. Την Πόπη, τον Χριστόφορο, τη Μαρία και τον Ευριπίδη. Με την αγάπη και τη στοργή της δημιούργησε μια δεμένη οικογένεια και τα εγγόνια της την ονόμαζαν «σούπερ» γιαγιά.

Η Λιουντμίλα Σανιδά κηδεύτηκε στις 9 Ιούνη στο Νεκροταφείο του Προφήτη Ηλία στο Λεοντάρι.

Θα μείνει αξέχαστη σε όσους τη γνώρισαν.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ελληνικής γης που τη σκέπασε.

Στη μνήμη της ο σύζυγος, οι κόρες, τα εγγόνια και οι γαμπροί της προσφέρουν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ο οποίος πέθανε στην Κατοχή, σε ηλικία 21 χρόνων, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε στην Τασκένδη σε ηλικία 48 ετών και ΑΓΓΕΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ ο οποίος σκοτώθηκε στα 19 χρόνια του το 1948, προσφέρω, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Γιάννης Τσαγκάρης
Γιάννης Τσαγκάρης
Χριστίνα Στάμου

* * *

Φωτ.

Στις 19 του Ιούλη συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που άφησε την τελευταία πνοή του στο Τορόντο του Καναδά ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξε συνεπής αγωνιστής, δυναμικός και αδιάλλακτος υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδεών του ΚΚΕ. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις των οργανώσεων των μεταναστών στο Τορόντο, πάντα πρόθυμος και με το χαμόγελο στα χείλη.

Ως το θάνατό του έδινε καθημερινά μάχες για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Στη μνήμη του η σύζυγός του στη ζωή και στον αγώνα Πίτσα Καραναγνώστη - Δημητροπούλου προσφέρει 100 δολάρια Καναδά στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Φωτ.

Πριν από 2 χρόνια, στις 14 Ιούλη του 2000, «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κυριακή Χριστοφορίδου και η κόρη του Φούλα προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Προς τιμήν του 28ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ προσφέρω, για τη συνέχιση του αγώνα των νέων της ΚΝΕ, 50 ευρώ, μέσω της Οργάνωσης Μαγνησίας.

Νίκος Κουτρουλής

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης γυναίκας μου ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία μας «άφησε» για πάντα στις 15 Μάη 2002, του αξέχαστου αδερφού μου ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ομαδάρχη του ΕΛΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1944, καθώς επίσης στη μνήμη των πέντε εξαδέλφων μου από το Σύδεντρο Γρεβενών, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στη ΝΕ Ημαθίας 300 ευρώ για να συνεχίσει τον αγώνα για καλύτερες μέρες.

Χρήστος Μιχαλόπουλος - αντιστασιακός

* * *

Φωτ.

Στις 27 του Ιούλη συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ από το χωριό Βρονταμά Λακωνίας. Στην Κατοχή πιάστηκε από Γερμανούς και βασανίστηκε με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος.

Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε πιστός και συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του λαού.

Στο νου και στις καρδιές μας θα παραμείνει ένας ωραίος άνθρωπος, ο οποίος πίστεψε και υπερασπίστηκε τις αξίες της ζωής ως το τέλος.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που ο ίδιος για χρόνια αγωνίστηκε για τις αρχές του.

Η γυναίκα του Αννα Κουτσοβασίλη.

Τα παιδιά του Ευθυμία, Χρήστος, Στέλλα.

Τα εγγόνια του Παναγιώτης, Αννα.

***

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Πότη) ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, η συντρόφισσά του Δήμητρα προσφέρει στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Εξαρχείων, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 14 Ιούλη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της αγωνίστριας ΒΑΪΑΣ ΚΟΣΚΙΝΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1917 στο Καλλιφώνι.

Στη μνήμη της, η ΚΟΒ Καλλιφωνίου προσφέρει 30 ευρώ στη ΝΕ Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ