ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Εκ του αποτελέσματος...

Τα μεγάλα πολιτικά ερωτηματικά που προκύπτουν από τη θλιβερή μονόπλευρη, εξουσιαστική «επικαιρότητα» μόνο πολιτικά απαντώνται. Το δε καθαρά σημειολογικό ποίημα του Ουμπέρτο Εκο περί «των ειδήσεων που δεν υπάρχουν τον Αύγουστο», πολύ περιορισμένα μπορεί να απαντήσει γιατί και ποιος κατασκευάζει το μήνα των μαζικών διακοπών, ποιες ειδήσεις.

Ετσι το όπλο, το υπερόπλο χειραγώγησης των μαζών που χρησιμοποίησε από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο καπιταλισμός για να στηρίζει τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, η λεγόμενη Μαζική Ενημέρωση, καταφέρνει το ένα χτύπημα πίσω απ' τ' άλλο στην ταλαίπωρη νοημοσύνη των κοινωνιών που πασχίζουν να επιβιώσουν.

Σύντροφοι, το όπλο αυτό υποτιμήθηκε συνολικώς από την Αριστερά στον τόπο μας. Αφέθηκε να διογκωθεί, να χρησιμοποιηθεί από τους καπάτσους προδότες της εργατικής τάξης που βολεύτηκαν στο σύστημα. Εκπαίδευσε τουλάχιστον τρεις γενιές μεταχαωτικές. Ετσι σήμερα μοσχαναθρεμμένες με «μπιγκ μπράδερ» και «ριάλιτι σόου», αυτές οι γενιές, ακούνε σήμερα ότι ήρθαν στον τόπο μας, σ' αυτά εδώ τα μάρμαρα όπου κακιά σκουριά δεν πιάνει, για να πιάσουν τον Κουφοντίνα, οχτώ κυνηγοί κεφαλών (!) από το FBI που θα αμειφθούν και με 1,5 δισ. δρχ. ημών των φορολογουμένων για τις... υπηρεσίες τους. Και δεν γκρεμίζονται τα κεραμίδια. Δε γίνεται της διαλεκτικής κακομοίρας.

Είναι οι ίδιες οι γενιές των παραλυμένων τηλεθεατών που βρίσκουν φυσικό να τιμώνται στην ίδια τελετή (με κοινό χαρακτηριστικό την εντοπιότητα) ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο Χαρίλαος Φλωράκης! Την ώρα που μερικοί δήθεν δημοσιογράφοι γράφουν ότι δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας αφού γύρω από τη 17Ν δεν παρατηρείται κατάφωρη αλλά μόνον «απλή», «φυσιολογική» μετά την 11η Σεπτεμβρίου παραβίαση ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων πολιτών, αθώων και ενόχων, πραγματικών ή κατασκευασμένων.

Η 17Ν, όπως και κάθε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, πολιτικά κρίνεται εκ του αποτελέσματος των ωφελημένων προσώπων ή και ομάδων με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά. Βγάζοντας απ' τη μέση κάποιους, η 17Ν πλούτισε κάποιους άλλους. Καταπόντισε συμφέροντα τρομοκρατώντας τα για να διογκωθούν άλλα κινούμενα στον ίδιο χώρο. Εξωράισε πολιτικούς και έδωσε άλλοθι σε συγκεκριμένες πολιτικές. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα έφερε την πολυπόθητη νομιμοποίηση της εξάρτησης από τον οδυνηρό «ξένο δάκτυλο». Ξέπλυνε συνειδήσεις και υποθήκευσε με τα παζάρια της στημένης εξάρθρωσής της, κάθε επικοινωνιακή απόπειρα ν' ανοίξει πλατιά και δημοκρατικά μια λαϊκή ιδεολογική μάχη μεταξύ αυτών που ουδέποτε την ενστερνίστηκαν, όπως οι κομμουνιστές και των δήθεν δημοκρατικών που την υπηρέτησαν και την ενίσχυσαν όσο τους ωφελούσε.

Ξαναγύρισα στο σκληρό ρεπορτάζ μετά πλείστων όσων κινδύνων αυτές τις μέρες της... τρομοκρατίας. Ξέρω πως ενώ η... ανέμη η κακοτυλιγμένη του παραμυθιού της εξάρθρωσης αφήνει ανέγγιχτο τον πολιτικό πυρήνα της 17Ν, θα σφίγγει ταυτόχρονα γύρω από το λαιμό κάθε πολίτη και πολιτικού που θα τολμήσει να δει ποιος θησαύρισε κυριολεκτικά και μεταφορικά από τα ξηρά πιστόλια και τις κουφές ή ορφανές βόμβες.

Το παιχνίδι θα μεταφερθεί εκεί που η ύβρις φέρνει χρήμα και ισχύ. Στα ΜΜΕ. Περιμένετε και θα δείτε...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Υπόθεση «τρομοκρατία» και μαζική λαϊκή πάλη

Διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι, το τελευταίο διάστημα, ψάχνουν τα γραφόμενα στο «Ριζοσπάστη», τις δηλώσεις στελεχών του Κόμματος, για να ανακαλύψουν - ώστε να το σχολιάσουν μετά - μια υποτιθέμενη «ανησυχία του ΚΚΕ μην το μπλέξουν με τα περί της τρομοκρατίας και της "17Ν"»... Δυστυχώς, μάλλον δεν πρόκειται για αφελείς και παιδιάστικες προσεγγίσεις, για δημοσιογραφικές απόπειρες ερμηνείας των θέσεων του ΚΚΕ, των τοποθετήσεών του και των πραγματικών ανησυχιών του.

Γιατί, έτσι κι αλλιώς, οι ανησυχίες του ΚΚΕ εδράζονται σε υπαρκτά πολιτικά γεγονότα, επιλογές και στρατηγικές, και αφορούν στη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάθος χρόνου σε παγκόσμια κλίμακα. Εχουν σχέση με τον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα που έχουν ξεκινήσει, ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη πέρσι, οι ΗΠΑ και άλλες σύμμαχές τους ιμπεριαλιστικές χώρες με καθαρό στόχο τους λαούς και τις χώρες που αντιστέκονται, το ίδιο το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό κίνημα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Και λέμε ότι δυστυχώς δεν είναι αφελείς οι προσεγγίσεις αυτές γιατί πολύ απλά είναι γνωστό τοις πάσι - άλλωστε και οι ίδιοι το ομολογούν με ύφος που υποδηλώνει για τους πιο «κομψούς» του είδους πως μας κάνουν και λίγο χάρη - ότι το ΚΚΕ δεν μπορούν να το αγγίξουν οι διάφορες θεωρίες περί ατομικής τρομοκρατίας, περί «17Ν» κλπ. κλπ. Ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ατομική τρομοκρατία και την αντιπαλεύει ιδεολογικά-πολιτικά από τα γεννοφάσκια του. Η ίδια η μαρξιστική-λενινιστική θεωρία, η κομμουνιστική ιδεολογία του, η κοσμοθεωρία του, η πολιτική και πρακτική του το αποδεικνύουν αυτό. Η στρατηγική κι η τακτική του ΚΚΕ έχουν συστατικό τους στοιχείο την ταξική ανάλυση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Αλλωστε, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, είναι γνωστή και η πολεμική που του ασκήθηκε, στα χρόνια της δικτατορίας για παράδειγμα, από ορισμένα άλλα κόμματα και οργανώσεις του «μικροαστικού σοσιαλισμού», της δήθεν «επαναστατικής αριστεράς» κλπ., για τη μη αρκούντως «επαναστατική του ταυτότητα», για τις θέσεις του απέναντι σε πράξεις είτε ατομικής δράσης, είτε χτυπήματα μεμονωμένων στόχων, διάφορες βομβιστικές ενέργειες, κλπ., μορφές πάλης τις οποίες ουδέποτε χρησιμοποίησε το ίδιο, αλλά και δε στήριξε ή ενθάρρυνε. Βέβαια, παρά αυτές τις διαφορετικές απόψεις του, το ΚΚΕ, με συνεπή τρόπο, υπεράσπισε αγωνιστές όλα εκείνα τα πέτρινα χρόνια - ξανατονίζουμε - ανεξάρτητα από το ότι είχε σοβαρές και μεγάλες ιδεολογικές διαφορές αλλά και διαφορετική εκτίμηση για τις αδιέξοδες και αναποτελεσματικές μορφές πάλης που χρησιμοποιούσαν.

Η αντίθεση του ΚΚΕ τότε σε τέτοιου είδους μεμονωμένες ενέργειες και μορφές δράσης στηριζόταν στην εκτίμηση ότι αυτές όχι μόνο δεν προωθούν αλλά και ζημιώνουν την υπόθεση της αντιδικτατορικής πάλης, εμποδίζουν την πλατιά ανάπτυξη της μαζικής δημοκρατικής αντίστασης με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, όπως απαιτούσαν οι καιροί αλλά και οι αντικειμενικές συνθήκες.

Επί τη ευκαιρία, μάλιστα, να θέσουμε κι ένα επίκαιρο ερώτημα για μια ακόμα φορά: Μήπως δε διδάσκει η παγκόσμια και η ελληνική εμπειρία ιστορικά, ότι διάφοροι τέτοιοι χώροι και ομάδες, λόγω της φύσης τους και της δράσης τους, αποτελούν ευνοϊκό πεδίο διείσδυσης μυστικών υπηρεσιών, στρατολόγησης ατόμων, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τον πλήρη έλεγχό τους και τη μετατροπή τους σε μια πορεία σε μηχανισμούς και εξαρτήματα των μυστικών υπηρεσιών του κράτους, του ιμπεριαλισμού, που τους χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς, που δεν είναι άλλοι από το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και η αποτροπή βαθύτερων κοινωνικών αλλαγών;

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά μορφές μαζικής λαϊκής πάλης και αντίστασης, που μπορούν να φτάσουν και μέχρι την κορυφαία ταξική σύγκρουση. Η χούντα δεν έπεσε, ούτε από τα «γκαζάκια» και τα «βομβίδια», ούτε από τις συζητήσεις «μεταξύ τυρός και αχλαδίου» των κύκλων του Παρισιού. Η χούντα έπεσε κάτω από τη μαζική αντιδικτατορική πάλη και αντίσταση του λαού, από την απομόνωσή της και μέσα στη χώρα από την πλειοψηφία του λαού αλλά και διεθνώς. Η χούντα έπεσε μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Σκόπιμα, βέβαια, διάφοροι αρθρογράφοι, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω, «μπερδεύουν» τάχατες την ατομική τρομοκρατία, τη «17Ν» και βάλε, με την ταξική σύγκρουση, την επαναστατική βία, την πάλη για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, με τη δράση για την ανατροπή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος του καπιταλισμού, θέσεις δηλαδή τις οποίες διακηρύσσουν στα προγράμματά τους και στην καθημερινή τους πολιτική δράση κομμουνιστικά κόμματα, άλλες αντιιμπεριαλιστικές, αριστερές δυνάμεις σε όλο το σύγχρονο κόσμο.

Εκτός από τα διάφορα παραληρηματικά άρθρα, τύπου Ανδριανόπουλου, που επαρκώς νομίζουμε έχουν απαντηθεί και μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», αξίζουν ίσως μιας ιδιαίτερης προσοχής τα γραφόμενα πριν μερικές μέρες από αρθρογράφο του «Βήματος»: «...Η κομμουνιστική αριστερά (κι όχι στο σύνολό της) - γράφει ο εν λόγω κύριος - μόνο τα τελευταία χρόνια απαρνήθηκε την επαναστατική βία και αμφισβητεί πάντα, το ένα τμήμα της ριζικά, το άλλο εν μέρει, το εγκληματικό παρελθόν και του διεθνούς και του ελληνικού κινήματος. Αυτό είναι που όσο δεν αντιμετωπίζεται ευθαρσώς αμαυρώνει τους κοινωνικούς αγώνες της. Που όμως, ως προς τη δημοκρατία, ήταν μόνο άμυνα εναντίον των τρομερών διώξεων που της επιφύλαξε ο "ταξικός εχθρός" και όχι πρακτική δικής της εξουσίας...».

Φυσικά, δεν πρόκειται για την «έσχατη αθλιότητα» το παραπάνω απόσπασμα. Εχουν γραφτεί ήδη και πολύ χειρότερα από γνωστούς υμνητές του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος, γνωστούς υμνητές φθαρμένων αξιών και προτύπων. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Μάλλον τα μάτια μας έχουν να δουν πολλές ακόμα αθλιότητες τα επόμενα χρόνια.

Μια μικρή μόνον επισήμανση γι' αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της εξουσίας του κεφαλαίου και της αστικής δημοκρατίας τους και οι οποίοι δεν μπορούν να δουν τίποτε πέρα από αυτή:

Υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας και σε όλο τον κόσμο τάξεις. Τάξεις με ανειρήνευτες αντιθέσεις. Υπάρχει ταξική εκμετάλλευση. Υπάρχουν πόλεμοι. Αγριοι ανταγωνισμοί συμφερόντων. Και ταξικών και ενδοϊμπεριαλιστικών. Υπάρχουν οικονομικές κρίσεις, συγκέντρωση πλούτου αλλά και ανείπωτης φτώχειας. Υπάρχουν λαοί και υπαρκτά κινήματα. Υπάρχουν διεκδικήσεις, ιδανικά και οράματα. Υπάρχει η ταξική πάλη, που δεν καταργείται ούτε με διατάγματα, ούτε με τους κονδυλοφόρους.

Δικαίωμα των τελευταίων είναι να θεωρούν ότι - με τον καπιταλισμό που υμνούν, με την «αστική δημοκρατία» που έχουν λατρέψει ως θέσφατο - η ανθρωπότητα έφτασε στο τέλος της, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορικής εξέλιξης, στο τέλος της εξέλιξης των κοινωνικών συστημάτων.

Δικαίωμα όμως και των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των ίδιων των λαών είναι να θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση να ανατρέψουν το σύστημα αυτό, το καπιταλιστικό, αφού η ιστορία δεν τέλειωσε. Οτι είναι τελικά αναγκαίο και επιβεβλημένο σήμερα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας, να αντικατασταθεί οριστικά ο καπιταλισμός από ένα ανώτερό του σύστημα, το σοσιαλισμό. Τότε μόνο θα περάσει η ανθρωπότητα από την προϊστορία της, τη βαρβαρότητα, στην πραγματική ιστορία της, στο «βασίλειο της ειρήνης και της πανανθρώπινης φιλίας».

Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Αυτή η αλήθεια, την οποία ευθαρσώς διαδίδει το ΚΚΕ για πάνω από 80 χρόνια τώρα, μέσα στο εργατικό, λαϊκό κι επαναστατικό κίνημα, ίσως χολώσει για πολλοστή φορά μερικούς. Αλλά άλλο η χολή -την οποία μπορούμε να κατανοήσουμε - κι άλλο η εσκεμμένη διαστρέβλωση των θέσεων και των απόψεων του ΚΚΕ. Αλλωστε, από την ίδια τους - και την προσωπική - εμπειρία οι συγκεκριμένοι αναλυτές, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες, γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ δε διατυπώνει τις θέσεις του ποτέ με βάση τα αστυνομικά σενάρια και ρεπορτάζ σαν αυτά που έχουν κατακλύσει τον Τύπο και τις τηλεοράσεις το φετινό καλοκαίρι. Το ΚΚΕ πάντα κάνει εκτιμήσεις πολιτικές και πολιτικά τοποθετείται για γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα. Αυτό κάνει και για την υπόθεση της «εξάρθρωσης» της τρομοκρατίας και της «17Ν», όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον...


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ