ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο μέτωπο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου;

Στρατιώτης στο Καράτσι. Οι ενδείξεις ότι το Πακιστάν μετατρέπεται στο επόμενο μέτωπο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» αυξάνονται

Associated Press

Στρατιώτης στο Καράτσι. Οι ενδείξεις ότι το Πακιστάν μετατρέπεται στο επόμενο μέτωπο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» αυξάνονται
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΖΙΡΙΣΤΑΝ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η είδηση του θανάτου τουλάχιστον δέκα στρατιωτών του Πακιστάν και δύο μαχητών που φέρονταν να ανήκουν στην «Αλ Κάιντα» μοιάζει αν μη τι άλλο να επιβεβαιώνει, με αιματηρό τρόπο, τη μετατόπιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων «κατά της τρομοκρατίας» στις απομονωμένες μεθοριακές περιοχές στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Το Ουαζιριστάν, όπου καταγράφηκε το χτεσινό επεισόδιο, είναι η περιοχή που το περιοδικό Νιούζγουικ χαρακτήριζε ως το νέο πεδίο δράσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που καταδιώκουν «φυγάδες» της οργάνωσης, όσο και πρώην στελεχών του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το στρατηγό Πακιστανό Τζάβεντ Τσίμα του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η μάχη ξέσπασε τα μεσάνυχτα χτες σε μια επιχείρηση «αναζήτησης και καταστροφής» ενός κρησφυγέτου της «Αλ Κάιντα». Κατά τον ίδιο αξιωματούχο της χούντας του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, τουλάχιστον ένα μέλος της «Αλ Κάιντα», τσετσενικής υπηκοότητας, συνελήφθη.

Κυβερνητική πηγή, που το «Ρόιτερς» δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι «μικρός αριθμός Αμερικανών βρισκόταν στην περιοχή», με στόχο «να παράσχει βοήθεια στην έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν δραπετών Ταλιμπάν και μελών του δικτύου "Αλ Κάιντα"». Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, «δε μετείχαν στην επιχείρηση». Είναι μια πληροφορία αν μη τι άλλο ελεγχόμενη, καθώς είναι μάλλον πιο... πυκνά διατεταγμένοι οι Αμερικανοί στρατιώτες και πράκτορες της CIA στην περιοχή -στις εσχατιές του Πακιστάν- παρά οι Πακιστανοί στρατιώτες, που ως πρότινος άφηναν τις τοπικές φυλές περίπου να αυτοδιαχειρίζονται ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια. Την πληροφορία ότι ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή επιβεβαιώνει το CNN.

Ελικόπτερα αναζητούσαν χτες κάποιους από τους άνδρες που συγκρούστηκαν με τους Πακιστανούς στρατιώτες και διέφυγαν στη συνέχεια. Ανάμεσά τους, εκτιμούσαν αξιωματικοί του στρατού του Πακιστάν, υπήρχαν αρκετοί Τσετσένοι.

Το Σάββατο, ο δικτάτορας στρατηγός (πρόεδρος για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ είχε ανακοινώσει ότι η ασφάλεια του Πακιστάν συνέλαβε περίπου 300 μαχητές της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν έγινε σαφές αν οι συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση στο Πακιστάν ή αν θα παραδοθούν στους Αμερικανούς για ανακρίσεις.

Σαφές είναι πάντως ότι η Ουάσιγκτον (όπου ο αντισμήναρχος Τζον Ρόζα τζούνιορ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου αυτήν τη βδομάδα πως το Πεντάγωνο πιστεύει ότι πολλά μέλη της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν βρίσκονται πλέον στο Πακιστάν, αλλά χωρίς να μπορεί να πει «πόσοι είναι»), εντείνει τις πιέσεις προς το Ισλαμαμπάντ να συμβάλλει πιο ενεργητικά στο κυνήγι των «τρομοκρατών», ξένων αλλά και Πακιστανών. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τόνισε πως οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως «άνθρωποι για τους οποίους ενδιαφερόμαστε» είναι στο Πακιστάν. Υπονοούσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον μουλά Μοχαμάντ Ομάρ, την παρουσία των οποίων στη χώρα ακούραστα διαψεύδει το Ισλαμαμπάντ;

Σε κάθε περίπτωση, η αυξανόμενη πίεση προς τον Μουσάραφ να συνεχίσει να δέχεται την προϊούσα μετατροπή της χώρας του σε πεδίο δράσης των αμερικανοβρετανικών ειδικών δυνάμεων και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ξεσηκώνει όλο και περισσότερη οργή στα ισλαμικά -και μη- πολιτικά κόμματα. Δύο εβδομάδες πριν, στη Λαχώρη, δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι κατηγορούσαν εν χορώ το στρατηγό Μουσάραφ ότι «ξεπούλησε το ισλάμ, το τζιχάντ, το Αφγανιστάν και το Κασμίρ»...


ΡΩΣΙΑ
Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΡΟ με κύρια θέματα τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα, τις προεδρικές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη γη. Εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Σημείωσε ότι στις σημερινές περίπλοκες συνθήκες το Κομμουνιστικό Κόμμα «μπορεί να προσελκύσει με το μέρος του την πλειονότητα του λαού, χωρίς να κρύβει, αλλά, αντίθετα, προβάλλοντας τις κύριες προγραμματικές διεκδικήσεις: Σοσιαλισμός, Σοβιετική Εξουσία, Σοβιετική Ενωση. Σοσιαλισμός ως κοινωνία της πραγματικής και όχι της κάλπικης κοινωνικής δικαιοσύνης. Σοβιετική Εξουσία ως μοναδική εγγύηση της δικαιοσύνης της κοινωνικής και προσωπικής ασφάλειας. Ενωση ελεύθερων σοβιετικών Δημοκρατιών ως ενιαίος αυτάρκης οικονομικός χώρος».

Στη συνέχεια, ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε ότι το κόμμα θα πρέπει να πείθει καθημερινά τους ψηφοφόρους για το τι σημαίνει η νίκη των κομμουνιστών. Σημαίνει δίκαιη κατανομή του πλούτου της Ρωσίας ανάμεσα στους πολίτες, σταμάτημα της πλήρους εξαπάτησης του λαού από την εξουσία, εξασφαλισμένη, ήρεμη και ασφαλή ζωή για όλους (εγγυημένος σταθερός μισθός, δωρεάν Παιδεία και ιατρική περίθαλψη, προσιτή ξεκούραση και πρόσβαση στις πολιτιστικές αξίες). Σημαίνει μέλλον για το ρωσικό και όλους τους λαούς της Ρωσίας, οι οποίοι θα έχουν τη γη τους, τη γλώσσα, τον πολιτισμό τους και αξιοπρεπή θέση στον κόσμο. Σημαίνει τέλος των δίσεκτων χρόνων, των τρανταγμών, η χώρα θα αρχίσει να ζει, να αναπτύσσεται και όχι να επιβιώνει, ανήσυχη και φοβούμενη για το μέλλον της. Αυτές οι καίριες θέσεις δίνουν τη δυνατότητα να οργανωθεί η εντατική προπαγανδιστική δουλιά με βάση το Πρόγραμμα του Κόμματος και να καθοριστούν τα αποτελεσματικά συνθήματα. Αναφερόμενος στις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2003-2004, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι η μελλοντική εκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ σκληρή και απαιτεί μια ορισμένη ανασυγκρότηση της κομματικής δραστηριότητας, μιας και το ΚΚΡΟ θα πρέπει να ηγηθεί της εκλογικής διαδικασίας ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας. Με βάση τις δομές του κόμματος θα δημιουργηθεί ενιαίο εκλογικό επιτελείο των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, το οποίο θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Το ΚΚΡΟ κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τους συμμάχους του στη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας. Στις προεκλογικές λίστες θα συμπεριληφθούν οι υποψήφιοι που θα υπογράψουν με το ΚΚΡΟ προεκλογική συμφωνία. Κύριος στόχος της εκλογικής εκστρατείας είναι η απόκτηση από τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις εξουσιαστικών δικαιοδοσιών στη χώρα, ενός «πακέτου» μπλοκαρίσματος στην Κρατική Δούμα, καθώς και η επιδίωξη να νικήσει στις προεδρικές εκλογές ο κοινός υποψήφιος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, βασικοί αντίπαλοι θα είναι οι «συντεταγμένες» φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της εξουσίας που αποτελούνται από τα κόμματα «Εντίναγια Ροσία», Ενωση Δεξιών Δυνάμεων, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας, «Φιλελεύθερη Ρωσία». Επίσης, προειδοποίησε ότι «το ΚΚΡΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα "κόμματα-δολώματα" που δημιουργούνται στην αριστερή πτέρυγα για την προσέλκυση των ψηφοφόρων που φεύγουν από το κόμμα της εξουσίας και ρέπουν προς την αντιπολίτευση».

Κλείνοντας την εισήγηση ο Ζιουγκάνοφ τόνισε: «Η πολιτική πάλη σήμερα σκληραίνει, αποχτάει καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Η ληστρική ηγεσία όλο και περισσότερο διαμορφώνεται σε άρχουσα τάξη. Εναντίον μας δεν αντιτάσσεται απλώς το στρώμα των ολιγαρχών που πλούτισαν με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας. Αντιτάσσεται και η παγκόσμια ολιγαρχία. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ωστόσο, δεν έχουμε λόγους να χάνουμε το θάρρος μας. Ετσι θα φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που αναθέτει η Ιστορία στους κομμουνιστές της Ρωσίας». Πάνω στα ζητήματα που εξετάστηκαν η Ολομέλεια υιοθέτησε σχετική απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ