ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ευρωπαϊκός στρατός νέων επεμβάσεων κατά λαών και χωρών

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής μετά και τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Λίγα σχόλια θα κάνω λόγω της συνθετότητας που έχει το θέμα. Χρειάζεται πολύ περισσότερη μελέτη για μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Ωστόσο, έχουμε μια βασική τοποθέτηση. Καταρχήν στη Σύνοδο της Σεβίλλης, αυτή είναι γενικότερη εκτίμησή μας, απλώς μπήκαν στο συρτάρι, παρακάμφθηκαν, κρύφτηκαν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσα στις ηγετικές χώρες, διαφορές που έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι εμείς δεν πιστεύουμε στην ομαλή πορεία της ευρωπαϊκής λεγόμενης ενοποίησης».

«Δεύτερο --συνέχισε-- θεωρούμε ότι η απόφαση συγκρότησης, οικοδόμησης του ευρωστρατού που επισημοποιήθηκε και με πρακτικά βήματα στα πλαίσια της Σεβίλλης, είναι μια απόφαση, η οποία πρέπει να συγκινήσει όλους τους λαούς της Ευρώπης, με την έννοια ότι ο ευρωπαϊκός στρατός θα είναι ένας στρατός επεμβατικός τόσο απέναντι σε τρίτες χώρες, όσο και στο εσωτερικό της Ευρώπης, με τη μία ή την άλλη παραλλαγή. Τι θα πει διαχείριση κρίσεων; Τις κρίσεις προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι ανταγωνισμοί των ηγετικών δυνάμεων, η πολιτική καταπίεσης και εκμετάλλευσης των λαών. Επομένως, οι εμπνευστές ή οι διαχειριστές των κρίσεων δεν μπορούν να δώσουν θετική λύση».

Σε ό,τι αφορά στις αξιώσεις της Τουρκίας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Τρίτο, όσο αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα που ανέκυψε με τη στάση και τις προτάσεις της Τουρκίας εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί υπέρ του δικαίου και υπέρ της Ελλάδας. Το κύριο και βασικό είναι ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχει μια αποδοχή, κατά τη γνώμη μας, των αξιώσεων της Τουρκίας. Μια ανοχή, η οποία παρακάμπτεται ή επικαλύπτεται με ουδέτερες εκφράσεις και με γενικόλογες αρχές και διακηρύξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το ΝΑΤΟ τελικά θα κρίνει τα συγκεκριμένα προβλήματα που προέρχονται ως προς την οικοδόμηση του ευρωστρατού. Δηλαδή, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Τέλος, και οι εξελίξεις στη Σεβίλλη με τη δήλωση της Ιρλανδίας ότι δε μετέχει στον ευρωστρατό και στην οικοδόμησή του, επειδή θέλει να κρατήσει θέση ουδετερότητας, αποδεικνύει ότι υπήρχαν και άλλες επιλογές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, για να ασκήσει είτε το ανοιχτό "βέτο" είτε και χωρίς να βάλει το "βέτο" να αρνηθεί τη συμμετοχή της στον ευρωστρατό».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό, σημειώνοντας επ' αυτού: «Μας προβληματίζει πάρα πολύ η στάση της Συνόδου της Σεβίλλης απέναντι στο Παλαιστινιακό. Παρά τις ευχές για τη λήξη του πολέμου και τον τερματισμό της κατοχής, υπάρχει τοποθέτηση περί "μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής αρχής" που εμάς μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ότι με άλλα λόγια λέγεται αυτό που είπε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Μπους, ότι για να λυθεί το Παλαιστινιακό πρέπει να αλλάξει ηγεσία η Παλαιστινιακή που σημαίνει, μια που έρχονται εκλογές: "Αραφάτ ή τανκς". Καταλαβαίνετε ότι τέτοιες διαδικασίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καμία δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, αλλά στην όξυνση και την ανακύκλωσή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ