ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Ερχονται νέες αυξήσεις

Αν και τα κέρδη της Επιχείρησης αυξήθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2002 κατά 106,6%, η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να επιβάλει από την 1η του Ιούλη νέες αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον κατά 4%

Νέες, τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Δ. Παπούλιας. Η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ -- όπως ο ίδιος ανέφερε -- είναι η αύξηση των τιμολογίων από την 1η του Ιούλη περίπου στο 3%. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ήδη έχει αποστείλει εισήγηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία ζητεί έγκριση για την επιβολή αυξήσεων στο 4%. Στην εισήγηση αυτή η διοίκηση της ΔΕΗ δεν αναφέρει κανέναν λόγο που να την οδηγούν στην επιβολή αυξήσεων. Επικαλείται απλώς τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι κάθε έτος θα αυξάνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε τέτοιο ποσοστό που να στηρίζουν τη μετοχή της ΔΕΗ και την εκτόξευση της κερδοφορίας της Επιχείρησης. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η πρόταση για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξετάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είτε με τη διάθεση και άλλου ποσοστού στα χρηματιστήρια, είτε με την παράδοσή της σε «στρατηγικό εταίρο» ή ακόμα και τα δύο μαζί.

Αν πέρσι τέτοιο καιρό, που επιβλήθηκε αύξηση 5% στα τιμολόγια (την οποία η ΔΕΗ απέδιδε στην αύξηση του κόστους λειτουργίας και της αγοράς καυσίμων), φέτος είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό να επιβάλλονται αυξήσεις. Διότι, κατά την περασμένη χρονιά, τα κέρδη της ανήλθαν στα 123 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2002, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά, ήταν αυξημένα κατά 106,6% και ανήλθαν στα 111 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 38 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα αποτελέσματα αυτά του πρώτου τριμήνου είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν κατά πολύ στο επόμενο διάστημα, ακόμα δε περισσότερο όταν αυξηθούν και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι πασιφανές, ότι η κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ προκύπτει από την πτώση του επιπέδου των υπηρεσιών, την ευρεία παράδοση εργασιών της Επιχείρησης σε εργολάβους, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και τη γενίκευση των προσλήψεων συμβασιούχων. Επίσης, τη μείωση των δαπανών για επενδύσεις, τόσο σε νέους σταθμούς, όσο και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, με αποτέλεσμα και να βρισκόμαστε υπό το διαρκή κίνδυνο μπλακ άουτ, ενώ οι ολιγόωρες ή πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού τείνουν να γίνουν καθεστώς. Ολα αυτά για την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικού κεφαλαίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λιγότερο νερό για άρδευση

Λιγότερο νερό για άρδευση σε σχέση με πέρυσι θα παροχετευτεί φέτος, με ευθύνη της κυβέρνησης, από τη λίμνη Πλαστήρα, στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας. Κι από ό,τι φαίνεται οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου θα ψάχνουν και φέτος για νερό, αν δε ρίξει αρκετές καλοκαιρινές βροχούλες.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας έγινε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της Καρδίτσας, όπου τους ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για άρδευση και πως η σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα υπογραφεί μόλις γυρίσει ο Γ. Δρυς από το Λουξεμβούργο. Αναφέρθηκε επίσης ότι την κατανομή θα την αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά βδομάδα και κατά μήνα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νομός Καρδίτσας θα λάβει φέτος το καλοκαίρι 52 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και ο Νομός Λάρισας 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Το ζήτημα όμως είναι ότι πέρυσι είχε αποφασιστεί να «τρέξουν» από τη Λίμνη Πλαστήρα 80 εκατ. κυβικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος δίνονται για άρδευση αρκετά εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού λιγότερα.

Φαίνεται δηλαδή ότι για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση, αντί να δώσει ουσιαστικές λύσεις, αναλώνεται στο μοίρασμα του υδατικού ελλείμματος και υποδαυλίζει με την πρακτική της, τις τοπικές αντιπαραθέσεις. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης, που αρνείται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής.

Απάτη σε βάρος του ΟΤΕ

«Φέσι» πέντε εκατομμύρια ευρώ (1,7 δισ. δρχ.) έβαλε στον ΟΤΕ σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα... ανύπαρκτη ιδιωτική εταιρία τηλεπικοινωνιών!

Η απάτη σε βάρος του ΟΤΕ, επιβεβαιώνει την ασύδοτη δράση κάθε λογής τυχοδιωκτών - κερδοσκόπων στην «απελευθερωμένη» τηλεπικοινωνιακή αγορά, γεγονός για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά η κυβέρνηση και η ελεγχόμενη από αυτή, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ& Τ).

Την απάτη φέρεται ότι διέπραξε η ιδιωτική εταιρία - φάντασμα «Ιντερούτ ΑΕ», η οποία στις 13 Μάρτη 2002 μίσθωσε δίκτυο ISDN μέσω του οποίου διενεργούσε συνδιαλέξεις προς Ινδία, Πακιστάν και Αίγυπτο, χωρίς να καταβάλλει δραχμή στον ΟΤΕ. Επειδή ο αριθμός των συνδιαλέξεων κρίθηκε υπερβολικά μεγάλος, έγινε έλεγχος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι οι υπεύθυνοι της ιδιωτικής εταιρίας που είχαν στο μεταξύ... εξαφανιστεί, είχαν δώσει πλαστά στοιχεία ταυτότητας και ΑΦΜ, δεν είχαν εξασφαλίσει από την ΕΕΤ& Τ άδεια άσκησης τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων και δεν είχαν καταβάλει τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές για τη διασφάλιση του ΟΤΕ. Η λειτουργία της εταιρίας - φάντασμα «κράτησε» λιγότερο από ένα μήνα, αλλά οι αετονύχηδες έβαλαν στις τσέπες τους κάμποσα δισ. δρχ., τα οποία εισέπραξαν από τους πελάτες τους, χωρίς να καταβάλουν δραχμή στον ΟΤΕ!

Εκδήλωση για τον Διαμαντή

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 53 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 30 Ιούνη 2002, ώρα 11 το πρωί, στη Λιλαία (κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού.

Από την Αθήνα θα αναχωρήσουν πούλμαν για τη Λιλαία:

Ενωση Φίλων Διαμαντή, στις 7 π.μ., πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.3835.093 και 010.3802.923 (Β. Λύτρα). Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 010.8234.296 και 010.8831.368.

Συνάντηση πολιτικών προσφύγων
  • Τη χρονιάτικη συνάντησή τους στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας, πραγματοποιούν την Κυριακή 30 του Ιούνη, οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης. Την εκδήλωση διοργανώνει, όπως πάντα, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Η αναχώρηση των πούλμαν από την Αθήνα θα γίνει το Σάββατο 29-6-02 στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.5230.526 και 010.60057.69.

Φέτα στα λόγια...

Να εμφανίσει άλλη μια «φέτα» επιτυχίας σε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, επιχείρησε χτες το υπουργείο Γεωργίας. Ο Γ. Δρυς ανακοίνωσε ότι στο Συμβούλιο του Λουξεμβούργου κατοχυρώθηκαν οι ελληνικές θέσεις για την υπόθεση της φέτας, η οποία με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταχωρείται στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων και παράγεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η κατοχύρωση πρόκειται τυπικά να γίνει μέσα στους τρεις επόμενους μήνες, αλλά οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που δηλώνουν ότι παράγουν φέτα, έχουν πενταετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής να αλλάξουν την ονομασία. Βέβαια μέσα σε πέντε χρόνια πολλά μπορούν να αλλάξουν σε βάρος της ελληνικής φέτας, ενώ δεν αποκλείεται να ξαναασκηθεί και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από άλλες χώρες της ΕΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 30-6-2002 και ώρα 9.45 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Πατησίων για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας

ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΠΑΝ. ΒΑΚΑΛΟΥΔΗ

Τα τέκνα: Ευτυχία και Αντώνης Λουκάκος, Αικατερίνη και Ηλίας Γαλιατσάτος, Καλλιόπη και Θεόδωρος Γιαγκουδάκης.

Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Αποκαλυπτήρια μνημείου της Αντίστασης

Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ και η οικογένεια του αγωνιστή Ανδρέα Παλαιολόγου (Μπακρόζου), που έπεσε πολεμώντας στο ΔΣΕ το 1947, την Κυριακή 30-6-02 στις 11 πμ, διοργανώνουν προς τιμήν του, εκδήλωση στο χωριό Δεμέστιχα Αχαΐας, εκεί που ο ΕΛΑΣ είχε δώσει μάχες με τους Γερμανούς κατακτητές.

Θα γίνουν επίσης τα αποκαλυπτήρια Μνημείου, που χρηματοδότησε η οικογένειά του, με την προτομή του αγωνιστή καθώς και πλάκα με τα ονόματα αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ