ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρυστάλλινη η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, γιατί το ΚΚΕ δε στηρίζει για τη Νομαρχία Λέσβου τον Π. Βογιατζή και γιατί, αντίθετα, στηρίζει για τη δημαρχία του Δήμου Μυτιλήνης τον Νάσο Γιακαλή

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της. Απαντώντας, μεταξύ άλλων ερωτήσεων, για το πώς αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του Π. Βογιατζή για τη νομαρχία, που σημειωτέον ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αλλά τώρα στηρίζεται από τη ΝΔ ως υποψήφιος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η περίπτωση του κ. Βογιατζή είναι μια περίπτωση μέσα από την οποία μπορούν να βγουν γενικά συμπεράσματα, όχι με λόγια, αλλά με έργα, για τις πολιτικές και τις γενικότερες επιλογές του ΚΚΕ. Εμείς όταν λέγαμε και λέμε ότι απλώνουμε χέρι συνεργασίας με όσους συνεργαστήκαμε σε επιμέρους μέτωπα πάλης, το εννοούμε.

Πάμε όμως για τοπικές εκλογές. Για την ανάδειξη δηλαδή ενός τοπικού θεσμού, ο οποίος, έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, είναι ενταγμένος απόλυτα - ως θεσμός λέμε, δε μιλάμε για τα πρόσωπα - στην κρατική πολιτική και στον όλο μηχανισμό του κράτους. Επομένως, τα πρόσωπα με τα οποία συνεργαστήκαμε στους αγώνες, μ' αυτά τα πρόσωπα πάμε μαζί. Αλλά όταν αυτά τα πρόσωπα, ταυτόχρονα, είναι δεσμευμένα με μια πολιτική δύναμη, και μάλιστα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει συγκεκριμένη πολιτική, αυτό το πράγμα μας επιτρέπει να μη θεωρούμε το συγκεκριμένο πρόσωπο ικανό, όχι από πλευράς ικανοτήτων, αλλά ότι έχει τη δυνατότητα να δράσει αδέσμευτο από την πολιτική της Ν. Δημοκρατίας.

Επομένως, πήγαμε μαζί του σε επιμέρους αγώνες, αλλά, εφ' όλης της ύλης, στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν παρείχε σε μας τις εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να αντισταθεί στις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και καταλαβαίνετε ότι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν. Εμείς, αν θέλετε, όταν λέμε σας καλούμε να φύγετε απ' αυτά τα κόμματα, το εννοούμε. Διότι από ένα σημείο και μετά μπορεί ένας απλός άνθρωπος να 'ρθει μαζί σου σε έναν αγώνα και μετά να ψηφίσει Ν. Δημοκρατία. Οταν όμως ασκείς εξουσία τοπική, δεν μπορείς να το παραβλέψεις αυτό. Κι εμείς θεωρούμε ο κάθε Βογιατζής, να το πω έτσι γιατί δε θέλω να προσωποποιήσω το ζήτημα, αν θέλει να είναι συνεπής μ' αυτό που έκανε στους αγώνες, πρέπει να αποδεσμευτεί από την κυβέρνηση ή από τη Ν. Δημοκρατία. Κι εμείς αισθανόμαστε ότι είναι δεσμευμένος. Δεν είναι απλά ότι η ΝΔ τον υποστηρίζει, είναι δεσμευμένος.

Εμείς δεν παίρνουμε τα κεφάλια κανενός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τους ασκούμε κριτική και σε κάποια σημεία δε θα πάρουμε και αποστάσεις. Κατανοούμε τον απλό άνθρωπο, αλλά από έναν τοπικό ηγέτη έχουμε άλλες απαιτήσεις, είναι διαφορετική η απαίτησή μας από έναν απλό άνθρωπο και διαφορετική από έναν τοπικό ηγέτη».

Αναφερόμενη, μετά από σχετική ερώτηση, στη στάση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, τόνισε:

«Εμείς δεν είμαστε διπρόσωποι. Εάν στο δεύτερο γύρο πούμε κάτι άλλο, τότε πρέπει να μας πετάξετε στη θάλασσα και δεν πρόκειται να το πούμε. Τότε σημαίνει ότι έχετε να κάνετε με ένα καιροσκοπικό και ένα αφερέγγυο ΚΚΕ. Αδυναμίες μπορεί να έχουμε. Ελλείψεις έχουμε, αλλά καιροσκόποι και διπρόσωποι δεν είμαστε. Εμείς λυπούμαστε που ο κ. Βογιατζής υποδουλώνει τις όποιες καλές διαθέσεις είχε και τις υποθηκεύει στη ΝΔ. Αλλά η Λέσβος φαντάζομαι να έχει και πολλούς άλλους που είναι διατεθειμένοι ως το τέλος να κρατήσουν αυτή τη στάση και σε όλα τα μέτωπα.

Με την ευκαιρία να σας πω και κάτι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ικανούς ανθρώπους και τίμιους; Εμείς δεν πιστεύουμε ότι οι μόνοι ικανοί και τίμιοι είναι στο ΚΚΕ, αλίμονό μας αν το πιστεύαμε. Υπάρχουν άνθρωποι ικανότατοι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και τίμιοι. Ναι, αλλά στο διά ταύτα, τι πολιτική θα ακολουθήσει ο κ. Βογιατζής, δε θα είναι δεσμευμένος με τη ΝΔ; Δε βγήκε να πει ότι εγώ τελειώνω, δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πολιτική της ΝΔ είτε με ψηφίσει είτε όχι, αυτό έπρεπε να πει. Αμα το έλεγε, αυτό είναι διαφορετικό. Θα μπορούσε κανείς να το εξετάσει. Δεν το είπε; Αρα έχει δεσμευτεί. Θα δεσμεύσουμε κι εμείς τους κομμουνιστές, λοιπόν; Με ποιο δικαίωμα;».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη από το ΚΚΕ, για δεύτερη φορά, του δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή, με δεδομένο ότι βγήκε το ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι τον στηρίζει κι ακόμα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστεί πολλές φορές με θετικά λόγια για το δήμαρχο και το έργο του, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η ερώτησή σας είναι εύλογη και απολύτως φυσιολογική. Να σας θυμίσω πώς έχουν τα πράγματα. Εμείς συμμετείχαμε στο ψηφοδέλτιο του Νάσου Γιακαλή και συμμετείχαμε και στη διοίκηση του δήμου. Δηλαδή, πρόκειται για μια δοκιμασμένη κατάσταση και όχι καινούρια.

Η γνώμη μας είναι θετική. Εάν δεν είχαμε θετική γνώμη, θα είχαμε διαχωριστεί. Δε διστάζουμε εμείς να παρατάμε και καρέκλες όταν αυτές είναι πολύ βελούδινες, εμείς προτιμάμε τις καρέκλες που έχουν καρφιά. Λοιπόν, θα είχαμε διαχωριστεί και βεβαίως θα είχαμε προχωρήσει σε άλλη επιλογή. Είχαμε και παραμένουμε σ' αυτή τη θετική γνώμη, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει, πώς να το πω, τυχοδιωκτικά. Και οπωσδήποτε στηρίξαμε και διαμηνύσαμε στο δήμαρχο, ο οποίος βέβαια δεν ανήκει στο ΚΚΕ ούτε είναι κομμουνιστής, ούτε δεσμεύεται να συμφωνεί, εφ' όλης της ύλης, με το ΚΚΕ, αλίμονο. Διαμηνύσαμε ότι συνεχίζουμε τη στήριξη σ' αυτό το ψηφοδέλτιο.

Βεβαίως, βγήκε το ΠΑΣΟΚ - κι εμείς δεν το περιμέναμε - και λέει τον στηρίζω. Εμείς αυτό που έχουμε δει είναι ότι ο συνδυασμός ο οποίος διαμορφώνεται αυτή την περίοδο - και ο οποίος προέρχεται, είναι συνέχεια του προηγούμενου - δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, να υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, καμία δέσμευση. Τώρα αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει αυτό το συνδυασμό, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει δέσμευση, αλλά αυτός ο συνδυασμός, σαν νικητής πάλι, θα αντιπαλέψει την κυβερνητική πολιτική, όπως έκανε και προηγούμενα, άμα θέλει να τον στηρίξει, σ' αυτό ας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ.

Κοιτάξτε. Εμείς ξέρουμε ότι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ μιλάνε πολύ θετικά για τη διοίκηση του δήμου, εμάς δε μας είναι περίεργο. Εμείς ξέρουμε περιπτώσεις που άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δημοκρατίας μιλάνε πάρα πολύ θετικά για το ίδιο το ΚΚΕ. Κι αυτό είναι το παράδοξο, ότι μιλάνε θετικά, αλλά στην κρίσιμη ώρα πάνε εκεί, γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει και κάτι άλλο. Αυτό δεν είναι ούτε πονηρό, είναι μια αντικειμενική γνώμη. Και, ακριβώς, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο συνδυασμός πρέπει να στηριχτεί από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, απ' τον κόσμο του Συνασπισμού κι απ' τον κόσμο της Ν. Δημοκρατίας. Γνωρίζοντας ότι, σα νέα διοίκηση, θα αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές που στηρίζουν αυτά τα κόμματα. Δεν το κρύβουμε, εμείς καλούμε το λαό να στηρίζει πολιτικές που είναι εναντίον των κομμάτων τους. Απ' τη στιγμή, λοιπόν, που τα χαρτιά του συνδυασμού είναι καθαρά και δεν παίζει σε δύο ταμπλό, από κει και πέρα ο καθένας ας απαντήσει. Γιατί κάνει έτσι και δεν κάνει αλλιώς. Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί το ΠΑΣΟΚ στηρίζει. Το ΠΑΣΟΚ να το εξηγήσει.

Πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι αυτός ο συνδυασμός είναι βαθύτατα δεσμευμένος από το έργο που έχει και από τη στάση και τις επιλογές που έκανε στην προηγούμενη τετραετία. Που σημαίνει όχι απλώς να τις συνεχίσει, αλλά με την πείρα που έχει συγκεντρώσει να τις προσαυξήσει. Είναι δεσμευμένος με τις διακηρύξεις που ο ίδιος ο συνδυασμός δίνει στη δημοσιότητα. Κι εμείς στηρίζουμε ένα συνδυασμό που δεσμεύεται με θέσεις οι οποίες δεν είναι στενά θέσεις του ΚΚΕ - γιατί δεν απαιτούμε από ένα συνδυασμό να υιοθετήσει όλες τις θέσεις του ΚΚΕ - αλλά θέσεις που υποστηρίζουν τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ