ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αυτοί «δείπνα», ο λαός λιτότητα

Η εποχή των «δείπνων» επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ καθώς η είδηση πως ο πρωθυπουργός προσκάλεσε σε γεύμα τη Δευτέρα τα στελέχη της Κυβερνητικής Επιτροπής και το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, επιχειρείται να πλασαριστεί ως πολιτικό γεγονός πρώτου μεγέθους...

Οι διαρρεύσαντες την «πρόσκληση» θέλουν να προσδώσουν στο «δείπνο» χαρακτήρα αφετηρίας, όπου ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εμφυσήσει κλίμα ενότητας στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενόψει και της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Γέρου, αφού επιβεβαίωσε χτες την είδηση περί του «δείπνου» είπε ότι «δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μία άτυπη συνεδρίαση, που θα δώσει την άνεση μιας ακόμη συζήτησης για την πορεία του κυβερνητικού έργου».

«Μήνυμα» στο εσωτερικό

Σε μια εφ' όλης της ύλης και καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός από την Πρέβεζα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη με αφορμή τη ζεύξη του Ακτίου. Ομιλία από την οποία δεν έλειψαν τα «μηνύματα» προς το εσωτερικό του κόμματος. Ετσι τουλάχιστον ερμηνεύτηκε η παράγραφος της ομιλίας του, όπου, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ανέφερε: «Η παρουσία σας εδώ σημαίνει ότι όλοι εσείς δηλώνετε ξεκάθαρα σε όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε στελέχη, δεν ανήκει σε πρόσωπα, δεν ανήκει σε ομάδες, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Η οργανωτική μας συνδιάσκεψη - συνέχισε - έρχεται αυτό να το σφραγίσει με τον πιο άμεσο και πιο κατηγορηματικό τρόπο»...

Σκηνικό δικομματικής «έντασης»

Μεγάλο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας ήταν προσαρμοσμένο στη δημιουργία κλίματος δικομματικής «έντασης». Ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στη ΝΔ, είπε ότι «φωνασκεί, υβρίζει και αμφισβητεί», ανέφερε ότι κινείται «πέρα από κάθε όριο ανευθυνότητας», που - όπως υποστήριξε - «φτάνει ως και τις απόπειρες να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα», φέρνοντας ως παράδειγμα «τα γεγονότα στη ναυτιλία»... Αργότερα, επιστρέφοντας με έμμεσο τρόπο στα περί «εκτροπής», που είχε ισχυριστεί παλιότερα, υποστήριξε ότι «όσοι θέλουν να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους, που απειλούν να γονατίσουν τη χώρα», για να καταλήξει με τη φράση «καταγγέλλω τους κύκλους της αντιπολίτευσης, που χωρίς πρόγραμμα και μέσα στη δίψα τους για εξουσία εκμεταλλεύονται με τον πιο απαράδεκτο τρόπο τα αιτήματα πότε της μιας επαγγελματικής ομάδας και πότε της άλλης»...

Η «σταθερότητα» είναι ...πλεονέκτημα

Εντούτοις και παρά το προεκλογικό «στήσιμο» του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης δεν απέφυγε να ομολογήσει το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής του. «Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη: Διασφαλίζουμε το πλεονέκτημα της σταθερότητας και προχωράμε στο δρόμο του εκσυγχρονισμού στην οικονομία», είπε στους συγκεντρωμένους, θέλοντας βέβαια να εμφανίσει την παραπάνω ωδή προς τη λιτότητα ως εξασφάλιση των εισοδημάτων και των συντάξεων και ως εγγύηση για την πραγματική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη...

Στη συνέχεια αναφερθείς στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη υπερθεμάτισε των αποφάσεων για εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών του κόμματος, του δε γραμματέα και του ΕΓ από το συνέδριο, ενώ μιλώντας για τις δημοτικές εκλογές υποστήριξε ότι όσοι λένε πως είναι «κρίσιμες» για το ΠΑΣΟΚ «θα διαψευστούν»...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Οραμα - εφιάλτης

Η ευρωπαϊκή αριστερά κατέρρευσε γιατί δε διαθέτει «όραμα», σε αντίθεση με την κεντροδεξιά που πρόσφερε το όραμα της «ενωμένης Ευρώπης» και γι' αυτό πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Νίκαια της Γαλλίας με θέμα το μέλλον της ΕΕ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι δεν είναι το κόμμα του που διαθέτει πρόβλημα ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας.

Περιγράφοντας τις αιτίες για την πτώση της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «ο μύθος που έχει καταρριφθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα είναι εκείνος της "οραματίστριας" Αριστεράς. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στο σύνολό της, δεν έχει υπάρξει "οραματίστρια", όπως αρέσκεται να διαφημίζει». Σε αντιδιαστολή εμφάνισε την «πολιτική του οικογένεια» ως ηγεμονεύουσα και στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, επικαλούμενος ότι αυτή έφερε την ΕΕ, το ευρώ και τη διεύρυνση. «Ολα αυτά επιτεύχθηκαν εξαιτίας των δυνάμεων της κεντροδεξιάς» είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς το όραμά μας, χωρίς τις πρωτοβουλίες μας και τη συμμετοχή μας, η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα είχε γνωρίσει την εξαιρετική επιτυχία που απολαμβάνει σήμερα»(!).

Προσδιορίζοντας στη συνέχεια το όραμά του για «την Ευρώπη του μέλλοντος» αναφέρθηκε στους σκληρούς πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού: «Να δημιουργήσουμε καταλληλότερες συνθήκες για την άνθηση της ατομικής δημιουργίας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, να επεκτείνουμε την οικονομική ελευθερία στις κοινωνίες μας, να δημιουργήσουμε μια πολιτική Ευρώπη βασισμένη στη δέσμευση και την αλληλεγγύη». Επεξηγώντας το τελευταίο τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής Κομισιόν και ενός ισχυρού προέδρου που θα εκλέγεται απευθείας από το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, ενώ δε δίστασε να προτείνει ως διέξοδο, για να μην «κωλύσει» η Ενωση των «25», τη δημιουργία ενός συνασπισμού κρατών που «είναι πραγματικά αφοσιωμένα σε όλες τις πτυχές επιτυχημένης ενοποίησης»! Γι' αυτό πλειοδότησε στην αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων, ενώ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τη διεύρυνση. Καταλήγοντας, ζήτησε τη δημιουργία μιας κοινής δύναμης ακτοφυλακής προκειμένου να επιτηρεί τα θαλάσσια σημεία εισόδου απέναντι στους «εχθρούς» - μετανάστες.

Στην Καρδίτσα περιόδευσε ο Τ. Τσιόγκας

Περιοδεία σε εργασιακούς χώρους της Καρδίτσας πραγματοποίησε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, όπου είχε γόνιμο και πλούσιο διάλογο με τους εργαζόμενους για τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο Τ. Τσιόγκας, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του Δήμου Καρδίτσας, τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης- Αποχέτευσης και το οινοποιείο της Ενωσης Συνεταιρισμών. Επίσης, συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων της Ενωσης.

Στις συζητήσεις που είχε με τους εργαζόμενους ο Τ. Τσιόγκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, καταγγέλλοντας την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος στη Βουλή. Υπογράμμισε, δε, ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους απέρριψαν αυτό το νόμο της κυβέρνησης. Και επισήμανε ότι η εργατική τάξη απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης- ΕΕ-βιομηχάνων πρέπει να αντιτάξει την ταξική της πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν.

Οσον αφορά τους αγρότες ο Τ. Τσιόγκας κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, προσθέτοντας ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και η δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της περιοδείας του στην Καρδίτσα ο Τ. Τσιόγκας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών της ΝΕ, στην αίθουσα της ΤΕΔΚ με θέμα: «Η ανεργία και η Κοινωνική Ασφάλιση των γυναικών μπροστά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεδριάζει σήμερα η ΚΠΕ

Την τελευταία, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, συνεδρίασή της πραγματοποιεί σήμερα η ΚΠΕ του Συνασπισμού, με κύριο θέμα συζήτησης τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και την «ποινή», που θα επιβληθεί στην πρώην βουλευτή του κόμματος Στ. Αλφιέρη, η οποία συμμετέχει σε διαφορετικό συνδυασμό απ' αυτόν που στηρίζει επίσημα ο ΣΥΝ στο δήμο του Πειραιά.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στην εισήγησή της προς την ΚΠΕ εκτιμά πως οι τοπικές εκλογές του Οκτώβρη ανοίγουν έναν κύκλο κρίσιμων πολιτικών και εκλογικών αναμετρήσεων και προτρέπει για καλή προετοιμασία. Μεγάλο μέρος της εισήγησης αναλώνεται στην περιγραφή της πολιτικής κατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καταγράφοντας την ανησυχία για την άνοδο δεξιών και κεντροδεξιών κομμάτων στην εξουσία αρκετών χωρών της ΕΕ και επιρρίπτοντας ευθύνες στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που άνοιξαν το δρόμο με την πολιτική τους σε αυτές τις εξελίξεις.

Η ΠΓ του ΣΥΝ προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει αποφασιστική στάση μέχρι τέλους τόσο σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Κύπρου, όσο και στην επίλυση του Κυπριακού, ώστε αυτή να είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως πουθενά στην εισήγηση δε γίνεται λόγος για την άκρως επικίνδυνη εξέλιξη της συγκρότησης του ευρωστρατού. Η μόνη αναφορά κάνει λόγο για «την εκκρεμότητα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη του προβλήματος του λεγόμενου ευρωστρατού».

Η ΠΓ στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα που αφορά στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, που εκτιμά πως θα αναβαθμίσει την παρέμβαση της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σε εντονότερους από τους συνήθεις τόνους κινείται η κριτική στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ριζική μετάλλαξή του» που προετοιμάζει την άνοδο στην κυβερνητική εξουσία της ΝΔ.

Στη Διεθνή Διάσκεψη του Γερμανικού ΚΚ

Αναχώρησε χτες για το Βερολίνο ο Νίκος Σερετάκης για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, από τις 28 έως τις 30 του Ιούνη, με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση, εναλλακτικές λύσεις, δυνάμεις αντίστασης και ο ρόλος των κομμουνιστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ