ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με «κορδέλες» και υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται η λειψυδρία
  • Το «ύδωρ» της επικοινωνιακής εξαπάτησης πήγε χτες στο θεσσαλικό κάμπο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ
  • Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Οι Θεσσαλοί δεν είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να την απαλλάξουν από τις βαριές ευθύνες για το πρόβλημα της λειψυδρίας

Photo Press

Οι Θεσσαλοί δεν είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να την απαλλάξουν από τις βαριές ευθύνες για το πρόβλημα της λειψυδρίας
Νέες, ανέξοδες, κυβερνητικές υποσχέσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων Αχελώου, Κάρλας και Σμοκόβου έδωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, επισκεπτόμενη χτες τη Θεσσαλία. Η Βάσω Παπανδρέου στα πλαίσια της επίσκεψής της στα τρία έργα, που εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονται αλλά δεν υλοποιούν, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους. Οσον αφορά στην εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, που έχει σταματήσει με διάφορες αφορμές, είπε ότι θα ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2003. Ωστόσο, δεν είπε κουβέντα για τα έργα αξιοποίησης του έργου, όπως τα φράγματα Μουζακίου και Πύλης.

Ομως, η Βάσω Παπανδρέου απέφυγε εντέχνως να κατονομάσει τα κύρια αίτια αυτών των καθυστερήσεων, τα οποία, σαφώς, βρίσκονται στην «άνυδρη» πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τον αντιαγροτικό στόχο της ΕΕ για βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Η επίσκεψη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη Θεσσαλία και τα εγκαίνια που έκανε στο φράγμα Σμοκόβου - όπου ούτε καν ξεκίνησαν τα έργα αξιοποίησής του για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες για το φράγμα άρχισαν πριν από 20 περίπου χρόνια - εντάσσεται, σαφώς, στην κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού, εξαπάτησης και κοροϊδίας των Θεσσαλών, που υποφέρουν από το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Την Βάσω Παπανδρέου υποδέχτηκαν αγωνιστικά οι αγρότες του Λεονταρίου, κρατώντας πανό όπου αναγραφόταν χαρακτηριστικά: «Ημουνα νιος και γέρασα». Ετσι οι αγρότες της περιοχής, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο της τελετής των εγκαινίων ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού τους Συλλόγου, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να «χάψουν» τα κυβερνητικά ψέματα, αλλά θ' αγωνιστούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Κι όσον αφορά στο μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι χαρακτηριστικό ότι η απάντηση που έδωσε προκλητικά η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στους αγρότες του Λεονταρίου, βλέποντας το σύνθημα στο πανό τους, ήταν ότι μπορεί να μην είδαν αυτοί έργα υποδομής, αλλά θα δουν τα εγγόνια τους!!!

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το πρόβλημα της λειψυδρίας και την επίσκεψη της Βάσως Παπανδρέου στην περιοχή εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνεται: «Καθώς η λειψυδρία "βασανίζει", πάλι φέτος, τη Θεσσαλία, στην περιοχή μας περιοδεύει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δήθεν ενδιαφέρεται και συμπονά για τα βάσανα του αγροτικού κόσμου. Η Βάσω Παπανδρέου, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, δε δίστασε να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, τα οποία θα επιλύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των "ψευδολόγων" του κυβερνώντος κόμματος, προσπαθεί να διαψεύσει την πραγματικότητα, καθώς είναι ολοφάνερο πως τα μεγάλα έργα δεν προχωρούν και κανείς δε γνωρίζει αν και πότε θα ολοκληρωθούν. Είναι, δε, φανερό ότι η κυβέρνηση "παίζει" για άλλη μια φορά με την αγωνία και τον πόνο των Θεσσαλών αγροτών.

Θα πρέπει, όμως, να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι Θεσσαλοί δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να πιστέψουν τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη τους και δεν πρόκειται να τους απαλλάξουν από τις βαριές ευθύνες τους και για το πρόβλημα της λειψυδρίας. Οπως, επίσης, δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα των ενδοαγροτικών και τοπικιστικών αντιπαραθέσεων, συμμετέχοντας σ' έναν "εμφύλιο πόλεμο για το νερό", τον οποίο προσπαθούν να υποκινήσουν στην περιοχή μας κυβερνητικοί παράγοντες και άλλοι "καλοθελητές", επιχειρώντας, μέσω της τακτικής του "διαίρει και βασίλευε", μετάθεση ευθυνών και διαιώνιση του προβλήματος.

Αν δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη και σπάνια καιρική μεταβολή - αν, δηλαδή, δεν έχουμε ισχυρές και μακρόχρονες βροχοπτώσεις, και, μάλιστα, στην κατάλληλη εποχή - οι επιπτώσεις της λειψυδρίας θα είναι πολύ σοβαρές, καθώς:

  • Κάτοικοι χωριών και πόλεων θα διψάσουν.
  • Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών θα "καούν".
  • Το οικοσύστημα θα υποστεί νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, έχει υποδείξει την αιτία του προβλήματος. Αιτία είναι η έλλειψη των έργων υποδομής για τη συγκέντρωση και την κατάλληλη αξιοποίηση των υπαρχόντων υδατικών αποθεμάτων, καθώς και για τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων νερού προς το θεσσαλικό κάμπο, ώστε να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα της περιοχής μας. Με άλλα λόγια αιτία είναι η ανυπαρξία ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής για την ορθολογική, αναπτυξιακή διαχείριση του υδατικού δυναμικού της χώρας μας.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ έχει υποδείξει τα συγκεκριμένα έργα υποδομής - εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά κ.ά. - που είναι αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας. Τα μεγάλα έργα που απαιτούνται είναι:

  • Η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται προς το θεσσαλικό κάμπο ποσότητα 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Για ν' αξιοποιηθεί το νερό από τον Αχελώο χρειάζεται να κατασκευαστούν και τα έργα που σχετίζονται με το αρδευτικό, όπως φράγματα και λιμνοδεξαμενές - με την εκτροπή συνδυάζονται τα φράγματα Πύλης και Μουζακίου - και σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα.
  • Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, τα νερά της οποίας θα χρησιμοποιηθούν και για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών σε περιοχές των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν αρδευτικά δίκτυα και άλλα έργα.
  • Το φράγμα Σμοκόβου, η ολοκλήρωση και λειτουργία του οποίου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης 250.000 στρεμμάτων στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Εκτός των τριών μεγάλων έργων υποδομής άμεσα πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν και έργα μικρότερης εμβέλειας, που αφορούν σε άλλα φράγματα - Ενιπέα, Καλούδας, Αγιονερίου, Γυρτώνης κ.ά. - καθώς και σε μικροφράγματα, μόνιμα και εποχιακά, στον Πηνειό Ποταμό.

Ενας δεύτερος τομέας άμεσων παρεμβάσεων που απαιτούνται είναι αυτός που αφορά στον περιορισμό των απωλειών νερού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος άμεσα πρέπει:

  • Να γίνουν επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα, σύγχρονα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης.
  • Να επιδοτηθούν οι παραγωγοί για την αγορά σύγχρονων συστημάτων άρδευσης - στάγδην κ.ά. - που θεωρούνται οικονομικότερα και αποδοτικότερα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί συγκεκριμένη μέριμνα από τους αρμοδίους - εν προκειμένω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη και η αρμοδιότητα από το υπουργείο Γεωργίας - για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθεσίμων νερών από τη λίμνη Πλαστήρα και από τον Πηνειό, αφού ιεραρχηθούν προηγουμένως οι πραγματικές ανάγκες, με πρώτη αυτή της ύδρευσης, και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη αποφυγής μόνιμων και ανεπανόρθωτων βλαβών στο οικοσύστημα. Και, βεβαίως, να προβλεφτούν και να δοθούν εγκαίρως δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς για οποιεσδήποτε ζημιές προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή η ξηρασία».

Κυβερνητική άρνηση

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τονίζεται ακόμα: «Οι συγκεκριμένες αυτές προτάσεις του ΚΚΕ δεν υλοποιούνται, "σκοντάφτοντας" στην άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων και στις "απαγορεύσεις" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως όλες οι προηγούμενες στην τελευταία εικοσαετία - αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους αγρότες της περιοχής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λαρισαίος υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, ξεπερνώντας τα όρια εμπαιγμού, δηλώνει, κυνικά, ότι δε χρειάζονται τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά αρκούν κάποια "φραγματάκια" και μερικές "γούρνες" για να λυθεί το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας!

Από την άλλη οι σημερινοί κυβερνώντες και ο μηχανισμός τους σε Περιφέρεια, νομαρχίες και δήμους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον αγροτικό κόσμο δίνοντας συνεχώς υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες δεν υλοποιούνται. Στα πλαίσια αυτά κινείται και η επίσκεψη της Βάσως Παπανδρέου στην περιοχή μας. Ευθύνες, όμως, για το πρόβλημα λειψυδρίας δε βαρύνουν μόνο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που, επί της ουσίας, εγκρίνουν την "άνυδρη" πολιτική που εφαρμόζεται, αφού συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, η οποία στοχεύει στη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι, εν πολλοίς, πρόβλημα πολιτικό, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Απ' αυτή την άποψη οι ερχόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους Θεσσαλούς - και ιδιαιτέρως στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας - να δώσουν ένα "πολιτικό μάθημα" σ' όλους όσοι συνυπηρετούν την πολιτική που οδηγεί τη Θεσσαλία σε ερημοποίηση και τους κατοίκους της στην καταστροφή.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τον αγροτικό κόσμο να "τιμωρήσει", με την ψήφο του, τους διαχειριστές αυτής της "άνυδρης" πολιτικής, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες της "κεντροαριστεράς" και της "κεντροδεξιάς" και ενισχύοντας, ταυτοχρόνως, τους συνδυασμούς συμπαράταξης των ριζοσπαστικών δυνάμεων, στους οποίους συμμετέχουν οι κομμουνιστές μαζί με κοινωνικούς αγωνιστές άλλων πολιτικών δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ