ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μαζικές αυξήσεις στα φάρμακα

Παίζοντας το παιχνίδι των φαρμακοβιομηχάνων, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα ακριβύνουν τα φθηνά πλην απολύτως αναγκαία για τη δημόσια υγεία. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις έως και 40%

Σε ανατιμήσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι τσουχτερές, και αφορούν πολλά είδη φαρμάκων που κρίνονται απολύτως αναγκαία για τη δημόσια υγεία, ετοιμάζεται να προχωρήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Η πρόθεση αυτή ανακοινώθηκε χτες από τον ίδιο τον υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για θέματα Εμπορίου Χρ. Θεοδώρου, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία και πλήρη σύμπλευση με τους φαρμακοβιομήχανους, απεργάζεται σχέδια για την εξασφάλιση των υπερκερδών των επιχειρηματιών, που θα πληρωθούν από τους εργαζόμενους, που είναι κατά κύριο λόγο και οι βασικοί καταναλωτές των φαρμάκων. Ενδεικτικό της κυβερνητικής πρόκλησης είναι και το γεγονός ότι όπως ανακοινώθηκε μοναδικός λόγος - πρόσχημα για τον οποίο επιβάλλονται οι νέες ανατιμήσεις είναι η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας! Το ποσοστό των αυξήσεων αυτών δεν είναι ακόμα γνωστό. Γίνεται όμως σαφές ότι θα είναι και μαζικές και τσουχτερές, αφού η κυβέρνηση και οι φαρμακοβιομήχανοι συναποφάσισαν ότι θα αφορούν τα λεγόμενα φθηνά φάρμακα, δηλαδή, αυτά, που η τιμή τους κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς έκαναν λόγο για αυξήσεις που θα κυμαίνονται από τουλάχιστον 4-5%, οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμα το 40%.

Επειδή βεβαίως τα εγχώρια φάρμακα, που χαρακτηρίζονται «φθηνά», είναι περισσότερα από 2.000, η κυβέρνηση και οι φαρμακοβιομήχανοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές αυτών που χαρακτηρίζονται ως απολύτως αναγκαία για την υγεία! Οι νέες τιμές των φαρμάκων θα ανακοινωθούν περί τις 20 Ιούλη, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Με τις νέες αυτές ανατιμήσεις, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία πλήττεται από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του κλάδου. Βέβαια, μπορεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία να πλήττεται, ωστόσο ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει ακριβά την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε δοκιμασία η δημόσια υγεία.

Η κατά άγνωστη ακόμα ποσοστιαία αύξηση των τιμών των απολύτως αναγκαίων φαρμάκων, τα οποία βαφτίζονται ως «φθηνά» φάρμακα, θα συμπαρασύρει και τις τιμές των ακριβών φαρμάκων, αφού ο καθορισμός τους ως φθηνά δεν προκύπτει από τη φιλευσπλαχνία των φαρμακοβιομηχάνων και της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο απορρέει από τη σύσταση του σκευάσματος. Αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι θα ακριβύνουν μόνο τα φθηνά εγχώρια φάρμακα. Στην... ελεύθερη όμως αγορά, όπου οι τιμές διαμορφώνονται «ελεύθερα», η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να αποφύγει την κατακόρυφη αύξηση των τιμών και στα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα. Συνεπώς, οι αυξήσεις αυτές θα συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα φάρμακα, καθιστώντας τα απαγορευτικά για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Βέβαια, μετά από την εισαγωγή του ευρώ από τις αρχές του έτους και την επέλαση των κερδοσκόπων, σε βάρος των εργαζομένων, με τον αναπροσδιορισμό των τιμών σχεδόν όλων των προϊόντων, φαίνεται πλέον πιο εύκολο για την κυβέρνηση και τους φαρμακοβιομηχάνους να παίξουν και με το νέο νόμισμα σε βάρος του ελληνικού λαού.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Νέες απειλές προς τους εργαζόμενους

Απάντηση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων με κινητοποιήσεις, ενώ καλεί να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων των ΕΛΠΕ όλος ο ελληνικός λαός

Δεν έχει κλείσου ούτε ένας μήνας από τη μέρα που οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ δέχτηκαν τις βιαιότητες των ΜΑΤ. Τώρα τη δόξα των «Μονάδων Τάξης», φαίνεται πως ζήλεψε ο κ. διευθύνων σύμβουλος
Δεν έχει κλείσου ούτε ένας μήνας από τη μέρα που οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ δέχτηκαν τις βιαιότητες των ΜΑΤ. Τώρα τη δόξα των «Μονάδων Τάξης», φαίνεται πως ζήλεψε ο κ. διευθύνων σύμβουλος
Δύο μέρες πριν την έναρξη των 15νθήμερων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του Ομίλου, με την παραχώρησή του στο Λάτση και στους Ρώσους συνεταίρους τους, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Θ. Καραχάλιος, χτες, προχώρησε κατά πολύ πιο πέρα από τις αρμοδιότητές του, φτάνοντας στο σημείο να καλέσει τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση όχι για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το ξεπούλημα του Ομίλου, αλλά για να τους απειλήσει και να τους κατηγορήσει ότι παίζουν τα παιχνίδια των ιδιωτών ανταγωνιστών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εργαζόμενοι δεν παραβρέθηκαν στο χώρο που όρισε ο κ. Καραχάλιος τη συγκέντρωση, και ο τελευταίος, μιλώντας σε κάποιους διευθυντές και όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) «αγνοώντας προκλητικά το σωματείο προσπάθησε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου με στόχο, αφ' ενός να τους τρομοκρατήσει, αφ' ετέρου να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι εργαζόμενοι, βέβαια, απείχαν ομαδικά από αυτή τη συγκέντρωση, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την πίστη τους στον αγώνα και τη θέλησή τους να μην απαξιωθούν τα ΕΛΠΕ».

Συνεχίζοντας το ΠΣΕΕΠ επισημαίνει: «Ο διευθύνων σύμβουλος δεν περιορίστηκε σε απειλές. Προχώρησε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς ενάντια στο σωματείο, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βαρδινογιάννη και ότι με τις απεργίες οδηγούμε σε απαξίωση τα ΕΛΠΕ. Πληροφορούμε τον ελληνικό λαό, και τους εργαζόμενους ότι σε απαξίωση οδηγεί τον όμιλο η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Λάτση, των Ρώσων και άλλων ιδιωτικών συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι με τη δουλιά τους θα το διατηρήσουν στην κορυφή.

Πάει πολύ ο διευθύνων σύμβουλος να μας κατηγορεί ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα που ο ίδιος εξυπηρετεί με πάθος και απειλές. Θέλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι αυτοί που εξυπηρετούν και εξυπηρετούσαν τον Βαρδινογιάννη, τον Λάτση και άλλους ιδιώτες και τώρα και στο παρελθόν έχουν όνομα και επίθετο και βρίσκονται μέσα στην Εταιρία και αν συνεχίσουν να μας απειλούν θα μιλήσουμε και με ονοματεπώνυμο. Καλούμε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητα και αγωνιστικότητά τους, να καταδικάσουν και να αγνοήσουν τις απειλές από όπου και να προέρχονται. Ταυτόχρονα, καλούμε τον ελληνικό λαό, όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν με κάθε μέσο και τρόπο στον αγώνα μας. Για ΕΛΠΕ στην υπηρεσία των συμφερόντων της χώρας, των εργαζομένων, και του λαού γενικότερα».

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Με συμπληρωματικό φόρο οι 3 στους 10

Μόλις 3,9 εκατ. δρχ. το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Ξεκίνησε η αποστολή της 7ης παρτίδας με 405.700 σημειώματα

Πρόσθετοι φόροι για τους τρεις στους δέκα φορολογούμενους προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που στέλνει η Εφορία. Σε μέσους όρους ο πρόσθετος φόρος για όσους παραλάβουν χρεωστικό σημείωμα φτάνει τα 1.470 ευρώ έναντι 398 ευρώ που θα επιστραφεί, κατά μέσο όρο, στους φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα, ενώ το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε είναι ιδιαίτερα χαμηλό, μόλις 3,9 εκατ. δρχ. Με την αποστολή και της έβδομης παρτίδας 405.700 σημειωμάτων που ταχυδρομούνται αυτές τις μέρες, το σύνολο των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν ξεπερνά τα 2,6 εκατ. (πάνω από τις μισές). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την εκκαθάριση της δήλωσής τους στο τηλεφωνικό κέντρο 010-61.65.400 της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας, για το αν και πότε εκκαθαρίστηκε η δήλωση, αν η εκκαθάριση είναι χρεωστική ή πιστωτική και για άλλα θέματα, όπως για τις ημερομηνίες πληρωμής των οφειλόμενων ποσών και για τις ημερομηνίες επιστροφής του φόρου στην τράπεζα που δήλωσε ο φορολογούμενος στη δήλωσή του.

Από το σύνολο των 2.638.383 δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα προκύπτουν τα εξής:

  • Το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε διαμορφώνεται στα 3,9 εκατ. δρχ.
  • Το Δημόσιο θα εισπράξει από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό επιπλέον φόρο ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, έναντι 360,9 εκατ. ευρώ που θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα. Ετσι η διαδικασία της εκκαθάρισης αποβαίνει θετική για το Δημόσιο και στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν πρόσθετοι φόροι ύψους 684,8 εκατ. ευρώ.
  • Οι χρεωστικές δηλώσεις φτάνουν το 26,9% του συνόλου. Κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 1.470 ευρώ.
  • Οι πιστωτικές δηλώσεις αποτελούν το 34,4% του συνόλου. Ο φόρος που θα επιστραφεί σε μέσα επίπεδα στους φορολογούμενους της κατηγορίας αυτής είναι 398 ευρώ.
  • Τέλος οι μηδενικές δηλώσεις (για τις οποίες δεν προκύπτει ούτε επιπλέον πληρωμή, ούτε και επιστροφή) αποτελούν το 38,7% του συνόλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ