ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μάχη για την ενίσχυση της συλλογικής πάλης

Εξόρμηση για την εγγραφή νέων μελών ξεκίνησε το Συνδικάτο

Η μία πλευρά της ανακοίνωσης - κάλεσμα του Συνδικάτου, γραμμένη σε τέσσερις γλώσσες
Η μία πλευρά της ανακοίνωσης - κάλεσμα του Συνδικάτου, γραμμένη σε τέσσερις γλώσσες
Με στόχο τη συσπείρωση των εργαζομένων για την ενίσχυση της συλλογικής πάλης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - που φέρει πλούσια αγωνιστική παράδοση και μετρά πλήθος νικηφόρων αγώνων - έχει ξεκινήσει μια μεγάλη πανεξόρμηση για την εγγραφή νέων μελών. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του Συνδικάτου - γραμμένη σε ελληνικά, αλβανικά, ρωσικά και αραβικά - προς τους εργαζόμενους του κλάδου, υπογραμμίζει: «Το μέλλον μας και η ανθρώπινη κοινωνία δε θα 'ρθει από μόνη της, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».

Σ' αυτήν τη μάχη που δίνει το Συνδικάτο - ενόψει, μάλιστα, των εκλογών του, τον Οκτώβρη - καλεί τα μέλη του που έχουν κατανοήσει «τη σημασία της οργανωμένης πάλης, που έχουμε δει χειροπιαστά τα αποτελέσματα της πάλης του Συνδικάτου, που γνωρίσαμε το τι σημαίνει εργάτες ενωμένοι, οργανωμένοι» να πρωτοστατήσουν. Ενώ, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους που ακόμα δεν έχουν συσπειρωθεί γύρω από αυτό, τονίζει την ανάγκη να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ενώσουν τη δύναμή τους με όλο τον κλάδο των κατασκευών.

Είναι ανάγκη «να ενισχύσουμε τη συλλογική πάλη για να δυναμώσουμε το μέτωπο ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και την πλουτοκρατία... Οχι μόνο για να μην περάσουν τα σχέδια του κεφαλαίου, αλλά για να συμβάλλουμε ενεργά στο χτίσιμο του Μετώπου της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ενα μέτωπο που θα έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«Να αναδείξουμε», καταλήγει το Συνδικάτο, «ξεδιπλώνοντας όλες μας τις δυνάμεις και μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη, πώς μπορούμε να θεριέψουμε την οργάνωσή μας, η οποία θα βάζει τη δική της σφραγίδα στο εργατικό και όχι μόνο κίνημα».

Τραυματίστηκαν τρεις εργάτες

Για ένα ατύχημα τόσο το ΚΕΠΕΚ όσο και η αστυνομία απάντησαν ότι δε γνώριζαν τίποτα ένα μήνα μετά!

Την έλλειψη των μέτρων ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι με την ίδια τους τη ζωή ή στην «καλύτερη» περίπτωση με τραυματισμούς. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αρέσκεται στο να στέλνει δελτία Τύπου για το πόσους ελέγχους έκανε η αρμόδια υπηρεσία, αλλά χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ζωών των εργαζομένων.

Την προηγούμενη Πέμπτη 27.6.2002, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στην Αθήνα, 25χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά, πέφτοντας από ύψος περίπου τριών μέτρων και ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης σε ταράτσα κτιρίου. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ.

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη ένας ακόμα εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα μάτι και ο οποίος δούλευε σε έργο της εταιρίας «Παντεχνική» στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Την Πέμπτη, 20.6.2002, χημικά διογκούμενο τσιμέντο, εκτονώθηκε και έπεσε πάνω στο πρόσωπο του 35χρονου Κ. Μπουζούκα.

Ο Κ. Μπουζούκας έχει χάσει το μάτι του και νοσηλεύεται στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας στην εντατική. Η αναγγελία του ατυχήματος από την εταιρία προς το αρμόδιο ΚΕΠΕΚ δεν περιέγραφε τη σοβαρότητα του τραυματισμού, απλά ανέφερε το ατύχημα.

Ενα άλλο περιστατικό σοβαρού τραυματισμού οικοδόμου, που σημειώθηκε στα μέσα Μάη στο Περιστέρι, δείχνει ξεκάθαρα την αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους για τον έλεγχο των μέτρων ασφάλειας, αλλά και για την καταγραφή των τραυματισμών ή των θανάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στις 16 Μάη ο οικοδόμος Σπύρος Τσούκαλος έπεσε από τον τρίτο όροφο οικοδομής στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το συγκεκριμένο περιστατικό δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα, από όπου και το έμαθε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στις αρχές Ιούνη. Το Συνδικάτο στις 11 Ιούνη απέστειλε έγγραφα στο ΚΕΠΕΚ Αθηνών και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Ενα σχεδόν μήνα μετά το περιστατικό τόσο το ΚΕΠΕΚ όσο και η αστυνομία απάντησαν ότι δε γνώριζαν τίποτα!

Η δυσλειτουργία των υπηρεσιών - που ανάγλυφα αναδεικνύεται από το συγκεκριμένο γεγονός και που δεν είναι το μόνο - οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Είναι αυτή που βάζει ουσιαστικά τα εμπόδια στις υπηρεσίες, μην καλύπτοντας τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό ή σε υλικοτεχνική υποδομή. Είναι η ίδια πολιτική που όχι μόνο αφήνει την εργοδοσία να δρα ανεξέλεγκτα, αλλά ενισχύει την ασυδοσία της.

«Εφυγε» ο Τάκης Μπακόπουλος

Πέθανε χτες το απόγευμα στην Πάτρα, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, ο παλαίμαχος αγωνιστής - συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, Τάκης Μπακόπουλος.

Ο Τ. Μπακόπουλος γεννήθηκε το 1915 στην Πάτρα και το 1932 ήρθε σε επαφή με το επαναστατικό κίνημα μέσω των εντύπων της ΟΚΝΕ και το 1933 οργανώθηκε στην οργάνωση των Νέων Κομμουνιστών και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με τη συμμετοχή του στο Εργατικό ΕΑΜ και το 1945 εκλέχθηκε στο ΔΣ του Σωματείου Μηχανομεταλλουργών Πάτρας με την ΕΡΓΑΣ. Το 1946 συλλήφθηκε για την πρωτοπόρα δράση του και στάλθηκε εξορία στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Το 1952 με την απόλυσή του ανασυγκροτεί το Σωματείο Μετάλλου, ενώ στην πορεία εκλέγεται πρόεδρος, όντας στις γραμμές του παράνομου ΚΚΕ και της ΕΔΑ. Η συνεχής πολιτική του δράση, η οργάνωση μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων των μεταλλεργατών στα εργοστάσια της Πάτρας, τον καθιστούν στα μάτια της εργατικής τάξης, ως τον πρωτοπόρο, αλύγιστο κομμουνιστή που με αυτοθυσία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι λαϊκές γειτονιές του Κάστρου και του Βλατερού, ο λαός της Πάτρας εκλέγει τον Τάκη Μπακόπουλο δημοτικό σύμβουλο από το 1965. Με την κήρυξη της δικτατορίας συλλαμβάνεται από τους πρώτους την ίδια νύχτα και εξορίζεται στη Γυάρο και τη Λέρο. Με την απόλυσή του το 1971 συμμετέχει δραστήρια στην παράνομη ΚΟ Αχαΐας.

Το 1974 είναι μέλος της πρώτης ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και του Γραφείου της, ενώ εκλέγεται και γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα ανασυστήνει το διαλυμένο από τη δικτατορία Σωματείο Μετάλλου και επανεκλέγεται πρόεδρός του μέχρι το 1983 που συνταξιοδοτείται. Από το 1978 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος και από το 1982 έως το 1985 είναι αντιδήμαρχος Πατρών. Ολο αυτό το διάστημα ήταν μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Η κηδεία του Τάκη Μπακόπουλου θα γίνει σήμερα Τρίτη 2 Ιούλη στις 6 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο.

Ζητούν τα λεφτά για τις συντάξεις

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Εκτελωνιστών απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για να μπορέσουν να πληρωθούν η σύνταξη του Ιουλίου και το επίδομα του θέρους.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, το ΔΣ του ταμείου λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους συνταξιούχους του, γιατί το κράτος δεν έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις του. Το κράτος χρωστά 139 δισ. στον ΟΑΕΕ, εκ των οποίων τα 114 δισ. τα χρωστά στο ΤΕΒΕ.

Στην ΟΚΕ η ρύθμιση για την Αγροτική Εστία

Το ζήτημα της δημιουργίας Οργανισμού Αγροτικής Εστίας συζήτησε σήμερα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ώστε να γνωμοδοτήσει για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2001, ο Οργανισμός θα λειτουργεί όπως ο αντίστοιχος της Εργατικής Εστίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθεί ένα νέο χαράτσι στους αγρότες για την... ψυχαγωγία τους, ενώ το κράτος δε θα συμβάλει ούτε με ένα ευρώ, όπως συμβαίνει και με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Η δημιουργία του νέου οργανισμού έχει καθυστερήσει, καθώς η λειτουργία του προβλεπόταν από το Γενάρη του 2002. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης είχε δηλώσει πως οι συνταξιούχοι αγρότες δε θα καταβάλλουν εισφορές για τις παροχές του νέου Οργανισμού. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι είναι 803.000, ενώ οι ασφαλισμένοι, που θα πληρώνουν, 1.400.000!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ