ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων οικότροφων φοιτητών

Στη Φοιτητική Εστία - που εκκενώνεται για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων - περιόδευσε ο Θ. Παφίλης

Περιοδεία στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας στα Ιλίσια πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος πρόεδρος της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Στη συνάντηση που είχε με τους φοιτητές ενημερώθηκε για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το κτίριο της Φοιτητικής Εστίας προκειμένου να καλύψει ανάγκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (θα φιλοξενηθούν δημοσιογράφοι), βγάζοντας στο δρόμο 700 φοιτητές που σήμερα διαμένουν στις συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε την κυβέρνηση, «που, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα του 2004, πετά στο δρόμο τους φοιτητές, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση και σίτιση, όχι μόνο για αυτούς που ήδη διαμένουν αλλά και για τους νέους που θα έρθουν το Σεπτέμβρη, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί νέος χώρος για τη στέγασή τους». Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" είναι στο πλευρό των φοιτητών, των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και διεκδικούν την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε να συνεχίσουν απερίσπαστοι τις σπουδές τους». Τόνισε, τέλος, την ανάγκη, «η νεολαία μαζί με τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που την υποστηρίζουν».

Οι οικότροφοι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κατάληψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τη λειτουργία της Εστίας και μετά το 2004. Αλλωστε, οι μεγάλες ανάγκες όλων των φοιτητών δεν μπορούν να καλυφθούν από τις σημερινές ανεπαρκέστατες υποδομές, αφού σ' ένα απειροελάχιστο ποσοστό φοιτητών, που δικαιούνται σίτιση και στέγαση, τελικά παρέχεται.

Χτες το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του έσπευσε να κρίνει «ακατανόητες και αδικαιολόγητες» τις αντιδράσεις, και μάλιστα «κάποιων φοιτητών» - ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «διασφαλίζει τα συμφέροντα των οικοτρόφων φοιτητών», ότι δηλαδή «οι δικαιούχοι φοιτητές θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για στέγαση ποσού 120.000 δρχ. το μήνα για το χρονικό διάστημα από 1/7/2002 έως 1/9/2002 και θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι σίτισης και στέγασης αυτό το διάστημα». Σημειώνει ότι «από 25/6/2002 κατατέθηκαν σε ατομικούς λογαριασμούς οι αναλογούσες οικονομικές ενισχύσεις σε κάθε δικαιούχο».

Προς όφελος ιδιωτών η υποβάθμιση της Υγείας

Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) είναι το μοναδικό Ιδρυμα στην Ελλάδα με δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα της αποκατάστασης ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι κι αυτό όπως και τα περισσότερα ιδρύματα στη χώρα δε γνωρίζει την υποβάθμιση. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους ανθρώπους που χρήζουν άμεσης ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας.

Το ΕΙΑΑ, επισκέφτηκε χτες το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος για την Ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ο οποίος συναντήθηκε με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΑΑ Φ. Σακελλαρίδου αλλά και με τους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Ο Θ. Παφίλης, αφού μίλησε με τους εργαζόμενους και άκουσε τα προβλήματά τους, υπογράμμισε ότι «η συστηματική υποβάθμιση της Πρόνοιας για την αποκατάσταση των αναπήρων, γίνεται από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται ιδιωτικό διαβαλκανικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

Χτες ο Θ. Παφίλης, επισκέφτηκε και το Νομαρχιακό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο στεγάζεται... προσωρινά εδώ και 2,5 χρόνια σ' ένα κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το ΕΙΑΑ, αφού το κτίριο που στεγαζόταν πριν είχε πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999. Από τότε, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την ανέγερση νέου κτιρίου, διαδέχονται η μια την άλλη! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ασθενείς και εργαζόμενοι στην κυριολεξία να στοιβάζονται σ' ένα διάδρομο. Κι όλα αυτά για ένα νοσοκομείο που το 2001 είχε δεχτεί στα εξωτερικά ιατρεία του 7.038 ασθενείς!!

Ο Θ. Παφίλης μιλώντας προς τους εργαζόμενους σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας, τους τόνισε ότι «η βαρβαρότητα του συστήματος θέλει την υποβάθμιση της Δημόσιου Τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας και τους κάλεσε την οργή που νιώθουν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να την εκφράσουν τόσο με τους αγώνες τους, όσο με την ψήφο τους στις εκλογές του Οκτώβρη, ενισχύοντας αποφασιστικά τις δυνάμεις της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται για Δημόσιο και Δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας».

ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κάποιους ενοχλεί η απήχηση της ΔΑΚ

Τελευταία δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως, σύμφωνα με τα οποία η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Σταυρούπολης συνεργάζεται στις εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μόνο στην αλήθεια δεν ανταποκρίνονται, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚ Σταυρούπολης.

Η ΔΑΚ δηλώνει κατηγορηματικά, εκφράζοντας την πάγια θέση της ότι «δε συνεργάζεται με κανένα κόμμα ανεξάρτητα από τη δύναμή του. Αντίθετα, συνεργάζεται με κάθε Σταυρουπολίτη που έχει τη διάθεση να αγωνιστεί μαζί μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, που απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου μας. Η πρόταση αυτή απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό χώρο προέρχονται».

Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της παράταξης αναφέρεται: «Καλούμε όλους αυτούς που στα κύρια σημεία μοιράζονται την αγωνία, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας, σε μια ανοιχτή, έντιμη και διαφανή συνεργασία για τη διεκδίκηση της Σταυρούπολης που έχουμε ανάγκη και αγαπάμε».

Παράγοντες της Δημοτικής Κίνησης, εκφράζοντας την προεκλογική πραγματικότητα στο Δήμο, δηλώνουν ότι η υποψηφιότητα του Χρήστου Τσακίρη χαίρει ευρείας αποδοχής, έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους και κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές, γιατί εκτός από το καθαρό, φιλολαϊκό της πρόγραμμα έχει επικεφαλής έναν καταξιωμένο αγωνιστή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στη διάρκεια κατά την οποία ήταν δήμαρχος στάθηκε πάντα κοντά στο λαό και χειρίστηκε τα θέματα του Δήμου με εντιμότητα και διεκδικητικό πνεύμα, που εκτιμώνται ακόμα από τους δημότες.

Η μεγάλη απήχηση της υποψηφιότητας του Χ. Τσακίρη αποτελεί το βασικό λόγο των δημοσιευμάτων ορισμένων που προσπαθούν με τη συκοφαντία να ανακόψουν την επιτυχή πορεία της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης.

ΔΗΜΟΣ ΞΥΝΙΑΔΑΣ
Ο Γ. Κοντονάσιος υποψήφιος δήμαρχος

Η «Ανανεωτική Κίνηση» που δημιουργήθηκε πρόσφατα, στη διάρκεια συγκέντρωσης δημοτών, θα διεκδικήσει το Δήμο Ξυνιάδας Φθιώτιδας, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Κοντονάσιο, εκπαιδευτικό - δάσκαλο.

Η «Ανανεωτική Κίνηση» στη διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα, περιγράφει τις αντιδραστικές αλλαγές που έχει επιφέρει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δηλώνει αντίθετη σ' αυτή την πολιτική που αποβαίνει σε βάρος του δημότη και θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση φοροεισπράκτορα.

«Εμείς παλεύουμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημοτική αρχή που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις λαϊκής συμμετοχής, θα καθιερώσει τις λαϊκές συνελεύσεις για αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα, θα διεκδικεί δυναμικά τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται από την κυβέρνηση και τα έργα που έχει ανάγκη ο δημότης και η περιοχή, ενώ ο δήμος θα είναι μπροστάρης και συμπαραστάτης στους αγώνες των αγροτών, ενάντια στους περιορισμούς που μπαίνουν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα» επισημαίνει η «Ανανεωτική Κίνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ