ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
11ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Διαδήλωση στο στρατηγείο του θαΝΑΤΟυ

Στο Στόμιο η κατασκήνωση ειρήνης το επόμενο Σαββατοκύριακο

«Στρατηγείο ειρήνης» θα στήσει φέτος η ΚΝΕ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου, στο πλαίσιο των αντιιμπεριαλιστικών νεανικών συναντήσεων, που φέτος κλείνουν 11 χρόνια. Για δύο μέρες, στις 6 και 7 Ιούλη, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, οι φίλοι της ΚΝΕ, θα διαδηλώσουν, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, δίνοντας συγχρόνως μια δυναμική, νεανική και αγωνιστική απάντηση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η 11η κατασκήνωση ειρήνης θα στηθεί φέτος στην παραλία του Στομίου, στη Λάρισα.

Οι νέοι και οι νέες, τα μέλη της ΚΝΕ θα διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που οξύνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς, από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη μέχρι την Κούβα και την Κολομβία, που εντάσσει στον «άξονα του κακού» όλους όσοι αντιστέκονται στα φονικά σχέδιά του, αλλά και κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές που εμπλέκουν τη χώρα μας στις δολοφονικές «επεμβάσεις».

Συμμετοχή: 15 ευρώ. Πληροφορίες στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Πρωταγωνιστές στη ζωή κι όχι εθελοντές στην υποταγή»

Με κεντρικό σύνθημα «Πρωταγωνιστές στη ζωή κι όχι εθελοντές στην υποταγή» θα πραγματοποιηθεί το 28ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», οι εκδηλώσεις του οποίου κορυφώνονται με το κεντρικό τετραήμερο στην Αθήνα από 18 έως 21/9. Στο μεταξύ, το ταξίδι του Φεστιβάλ συνεχίζεται σε πόλεις, χωριά, γειτονιές, σε κάθε μεριά της χώρας, με μεγάλη επιτυχία. Το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο εθελοντισμός, το Μουντιάλ, τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, ο ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος των νέων και ιδιαίτερα των μαθητών, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται όλο αυτό το διάστημα.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα είναι οι εξής:

-- Στα Πετράλωνα, στην πλατεία Μερκούρη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά».

-- Στα Βριλήσσια, στην πλατεία Αναλήψεως, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά».

-- Στην Παλλήνη, στην πλατεία, στις 8 μ.μ., με θέμα τον εθελοντισμό.

-- Στην Κυπαρισσία, στις 8 μ.μ., με θέμα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους, να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

-- Στην Αγιά, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά».

-- Στη Φορτέτσα Ηρακλείου, στην πλατεία, στις 8 μ.μ., με θέμα «Μουντιάλ - εθελοντισμός».

Επίσης, σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων στον Ταύρο για τα ναρκωτικά. Σήμερα θα γίνουν αθλητικοί αγώνες στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο 5Χ5 Χαμοστέρνας. Αύριο θα κλείσει το διήμερο με εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

71η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Χωρίς αγωνιστικές αποφάσεις

Εληξαν το Σάββατο οι εργασίες του συνεδρίου. Κάλεσμα συσπείρωσης και συντονισμένου αγώνα απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Στα χέρια της βάσης των εκπαιδευτικών περνά η υπόθεση των αγώνων ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθούνται με αιχμή αυτό της «αξιολόγησης», όπως προέκυψε και από την 71η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ κατά την οποία οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στον κλάδο έδειξαν για μια ακόμα φορά το πρόσωπο του συμβιβασμού.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με τη συζήτηση θεμάτων ημερήσιας διάταξης, στην οποία πρώτο βρισκόταν το θέμα της προωθούμενης αξιολόγησης - χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, την οποία το υπουργείο σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τη νέα σχολική χρονιά. Κατά τη συζήτηση διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία πρόταση, η οποία κινούνταν σε κατεύθυνση «διόρθωσης» αρνητικών πλευρών του νόμου, ενώ 110 σύνεδροι κατέθεσαν πρόταση που έθετε ζήτημα ακύρωσης του νόμου στην πράξη και στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα «αξιολογηθούν». Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να τεθεί σε ψηφοφορία η συγκεκριμένη πρόταση αντιπαραθετικά. Το γεγονός προκάλεσε την αποχώρηση των συνέδρων της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, που κατήγγειλε πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις, οι οποίες εκθέτουν την πλειοψηφία των παρατάξεων και αφήνουν τους εκπαιδευτικούς έκθετους μπροστά στην αξιολόγηση.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης δε συνεχίστηκαν, καθώς μετά και από την αποχώρηση των παρατάξεων «Παρέμβαση» και «Συνεργασία» (που διαμαρτύρονταν για τον περιορισμένο χρόνο ομιλιών) δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία και έτσι δε συζητήθηκαν τα θέματα του διεκδικητικού πλαισίου και του προγράμματος δράσης.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με δεδομένη την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών μέτρων, καλεί να περάσει η πρωτοβουλία στα χέρια της βάσης, με τη δημιουργία Συντονιστικών και Επιτροπών Αγώνα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο υπόλοιπο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με αγώνες αποφασιστικούς, ταξικούς, ενωτικούς και σε σφοδρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του «ρεαλισμού» της υποταγής.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Οι κινητοποιήσεις στο επίκεντρο

Στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να προωθηθούν από το υπουργείο Παιδείας τα από καιρό κυοφορούμενα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά, την έρευνα, τα λεγόμενα «Ινστιτούτα Διαρκούς Εκπαίδευσης», ενώ, μέσα στην ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να θεσμοθετήσει και την «αξιολόγηση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό προέκυψε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πορταριά Πηλίου και τις εργασίες της οποίας, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε το ζήτημα των κινητοποιήσεων των Πανεπιστημιακών μετά την απόφαση να συνεχιστούν οι όποιες κινητοποιήσεις και το Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος παραβρέθηκε στη Σύνοδο, δεν ανέλαβε καμία νεότερη δέσμευση για επίλυση του θέματος και μάλιστα επιχείρησε να αναθέσει ρόλο διαπραγματευτή στους πρυτάνεις, οι οποίοι κράτησαν την ίδια στάση που τηρούν όλο το διάστημα, κάνοντας λόγο για σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όμως αφορά το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών και το υπουργείο Παιδείας.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει τα δημοσιεύματα που μιλούν για «επιστράτευση» των πανεπιστημιακών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι θα υπάρξει σκληρή αναμέτρηση με τους πανεπιστημιακούς σε περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων και το Σεπτέμβρη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά πλήρη εφαρμογή της 89/48

Για ελλιπή εφαρμογή της οδηγίας 89/48 κατηγορείται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απειλεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η μεταφορά της οδηγίας δεν είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο, καθώς διαπιστώνονται διακρίσεις εις βάρος των αλλοδαπών με ειδική αναφορά στις προϋποθέσεις για την απόδειξη των ικανοτήτων και την άσκηση προσαρμογής, ενώ χαρακτηρίζεται παράτυπη η απαίτηση για ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων επαγγελματικής επιμόρφωσης για την πρόσληψη στο Δημόσιο και την εγγραφή των αλλοδαπών με τα κατάλληλα προσόντα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι η Κοινοτική Οδηγία εφαρμόζεται και ήδη η αρμόδια επιτροπή κάνει πιστοποιήσεις, ωστόσο έχουν φτάσει στο υπουργείο καταγγελίες ότι το ΤΕΕ αρνείται να εγγράψει στα μητρώα του κατόχους πιστοποιήσεων.

«Νεολαία και αθλητισμός»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Νεολαία και αθλητισμός» διοργανώνει για σήμερα Τρίτη η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Stanley» (Οδυσσέως 1 - στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος πρόεδρος Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Στις γειτονιές της Αθήνας

Ομιλίες του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Στην Καλλιθέα, στην Κυψέλη και την Πετρούπολη θα μιλήσει το επόμενο τριήμερο σε εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης. Συγκεκριμένα, σήμερα θα μιλήσει στην Καλλιθέα, στην πλατεία Κύπρου, στις 6 μ.μ., με θέμα «Το δικαίωμά μας στη δουλιά και στη μόρφωση». Αύριο, θα μιλήσει στην πλατεία Κυψέλης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά - Αθλητισμός». Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Θ. Γκιώνης θα μιλήσει, επίσης, και στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πετρούπολη, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ