ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Το Εϊτζ απειλεί τους νέους

Ο θανατηφόρος ιός προσβάλλει 11,8 εκατομμύρια νέους 15 - 24 ετών

Η νεολαία όλου του κόσμου απειλείται από το Εϊτζ, διαπιστώνεται στην Εκθεση της Γιούνισεφ, με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 60 χώρες και ταυτόχρονα επισημαίνει την ανησυχία της για την άγνοια μεταξύ των νέων για την προστασία τους από το Εϊτζ, ενώ ταυτόχρονα τούς θεωρεί ως το κλειδί για την πρόληψη της επιδημίας.

Από τα 40 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με Εϊτζ, περισσότεροι από τον ένα στους τέσσερις (11,8 εκατομμύρια) είναι ηλικίας 15 - 24 ετών. Απ' αυτά τα 7,3 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 4,5 εκατομμύρια είναι άνδρες. Σ' αυτήν την ηλικία υπάρχουν σχεδόν 6.000 νέοι φορείς κάθε μέρα, στους οποίους παρουσιάζονται οι μισές από τις νέες μολύνσεις.

Μέχρι το 2001 το Εϊτζ είχε σκοτώσει τη μητέρα ή και τους δύο γονείς 10,4 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών. Μόνο το 2000 η επιδημία άφησε πίσω της 2,3 εκατομμύρια ορφανά. Μέχρι το 2010 αναμένεται ότι ο αριθμός των ορφανών παιδιών εξαιτίας του Εϊτζ θα υπερδιπλασιαστεί. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες οι νεαρές γυναίκες που γίνονται φορείς είναι υπερδιπλάσιες από τους νεαρούς άνδρες.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Νότια της Σαχάρας Αφρική έχει κυριολεκτικά καταστραφεί, εμφανίζοντας το 70% των φορέων και το 90% των ορφανών παιδιών από τον ιό παγκόσμια. Μέχρι το τέλος του 2000, είχαν προσβληθεί 36,1% εκατομμύρια άνθρωποι (σήμερα 40), 50% περισσότεροι και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις πριν μια δεκαετία. Από αυτούς 16,4 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και 1,4 εκατομμύριο παιδιά. Η θνησιμότητα κάτω των 5 ετών στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2010. Η Νιγηρία είχε περίπου 970.000 ορφανά στο τέλος του 1999, η Αιθιοπία 900.000, η Ζιμπάμπουε 623.000, η Ζάμπια 447.000 και η Νότια Αφρική 371.000 ορφανά. Οι επιπτώσεις στα παιδιά, σημειώνεται στην Εκθεση, από το θάνατο των γονέων είναι ανυπολόγιστες: Ψυχολογικές, οικονομικές, απώλεια εκπαίδευσης, υποσιτισμός, αυξημένος κίνδυνος εκμετάλλευσης, αλλά και κίνδυνος προσβολής από Εϊτζ και άλλες ασθένειες.

Τα μισά από τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας στη Νότια της Σαχάρας Αφρική δε γνωρίζουν ακόμη ότι κάποιος που δείχνει υγιής μπορεί να είναι φορέας του Εϊτζ. Στην Αϊτή σχεδόν τα δύο τρίτα από τις σεξουαλικά ενεργές νεαρές γυναίκες, ηλικίας 15 - 19 ετών, δεν πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Στη Μοζαμβίκη, το 74% των νεαρών γυναικών και το 62% των νεαρών ανδρών δεν ξέρουν να αναφέρουν ούτε μια μέθοδο προφύλαξης ενάντια στο συγκεκριμένο ιό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεγάλες καταστροφές από χαλάζι

Motion Team

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες προκάλεσαν το χαλάζι και η ισχυρή νεροποντή που έπεσαν χθες το πρωί σε πολλούς νομούς της Κ. Μακεδονίας.

Στο Νομό Πέλλας επλήγησαν χιλιάδες στρέμματα με καπνοκαλλιέργειες, αλλά και οπωροφόρα δέντρα. Στο Νομό Πιερίας ο ΕΛΓΑ υπολογίζει ότι σε έκταση 25.000 στρ. με καπνά υπάρχουν ζημιές, ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη για το θέμα αυτό στο Δημαρχείο Δίου.

Πρωτοφανής η ζημιά που προκλήθηκε από το χαλάζι σε εκατοντάδες στρέμματα με πατάτες στο Νομό Δράμας. Στους Δήμους Σκουτάρεως, Μητρούση και Σκοτούση του Νομού Σερρών επλήγη, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, έκταση 30.000 στρ. με καλλιέργειες βαμβακιού, πατάτας, τομάτες κ.ά. Στο Δήμο Ευρωπού στο Νομό Κιλκίς ζημιές υπάρχουν σε 2.000 στρ. με καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού. Επίσης στη Χαλκιδική επλήγησαν καπνοκαλλιέργειες σε έκταση 1.500 στρ.

Σε χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης αρκετά προβλήματα δημιούργησε η δυνατή νεροποντή που έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στο Λαγκαδά και τη Ρεντίνα, ενώ υποχώρησε κατά ένα μέτρο μικρή γέφυρα στη Ν. Απολλωνία.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Πιο «τσουχτερά» από χτες τα διόδια

Διόδια κατά 20% πιο ακριβά πληρώνουν από χτες οι οδηγοί που κινούνται στην Αττική Οδό. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες τιμές διοδίων που ισχύουν έχουν ως εξής:

  • Για τα δίκυκλα 0,50 ευρώ (από 0,40 που πλήρωναν έως τώρα).
  • Για τα ΙΧ, ταξί, ημιφορτηγά, μικρά λεωφορεία 1,20 ευρώ (από 1).
  • Για τα φορτηγά με 2 ή 3 άξονες και μεγάλα λεωφορεία 3 ευρώ (από 2,50).
  • Για φορτηγά με 4 ή περισσότερους άξονες (νταλίκες) 4,50 ευρώ (από 4).
Νέο χάος χτες στην Εθνική Οδό

Ενα απέραντο κυκλοφοριακό χάος, με ουρά που ξεπερνούσε τα 5 χιλιόμετρα, δημιουργήθηκε χτες το πρωί στο ρεύμα προς Λαμία της Εθνικής Οδού, εξαιτίας εργασιών ασφαλτόστρωσης στο ύψος της Μεταμόρφωσης, που άρχισαν και πάλι να εκτελούνται με απουσία Τροχαίας, αλλά και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί κάποιες εναλλακτικές διαδρομές. Ετσι, για μια ακόμη φορά, αναδείχτηκε η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ακόμη και απλούστατα έργα, όπως η αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα σε διάφορους δρόμους, ταλαιπωρώντας άσκοπα οδηγούς και επιβάτες των αυτοκινήτων...

Χρειάστηκε, λοιπόν, να δημιουργηθούν όλα αυτά τα αναμενόμενα προβλήματα για να σπεύσει το ΥΠΕΧΩΔΕ να τροποποιήσει τις ώρες κατά τις οποίες θα γίνονται πλέον οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Εθνική Οδό, από τον Κόμβο Αναγεννήσεως έως τον Κόμβο Μεταμόρφωσης, δηλαδή σε μήκος 850 μέτρων. Συγκεκριμένα, οι εργασίες θα γίνονται πλέον από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή.

Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού αναμένεται να σημειωθεί από τις 11 σήμερα το βράδυ έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές Χέρωμα, Σούριζα, Κόρπη και Μηλαδέζα του Δήμου Βάρης, καθώς και Σκάρπιζα και Κίτσι του Δήμου Κορωπίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα στην υδροδότηση θα σημειωθούν λόγω διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ