ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μανιφέστο για νεοφιλελεύθερο «μονόδρομο»

Την ιδεολογική «θωράκιση» του «μονόδρομου» του νεοφιλελευθερισμού και της νέας τάξης, ως πρώτου βήματος για την αποτελεσματική εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματός της επιχειρεί με συστηματικό τρόπο η ηγεσία της ΝΔ. Το σκοπό αυτό υπηρετούν οι τελευταίες ομιλίες του Κ. Καραμανλή στη Νίκαια της Γαλλίας και σε συνέδριο του Ινστιτούτου Κ.Καραμανλής το περασμένο Σάββατο, οι οποίοι αποτελούν το μανιφέστο της νέας διακυβέρνησης από την κεντροδεξιά.

Ο Κ. Καραμανλής επέμενε ιδιαίτερα στη «δικαίωση» των φιλελεύθερων επιλογών του Κόμματός του, σε αντιδιαστολή με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο ότι η ΝΔ έχει «σαφή ιδεολογική ταυτότητα», η οποία εγγυάται ότι θα είναι καλύτερος διαχειριστής της «μοναδικής» πολιτικής, που μπορεί να υπάρξει, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί.

Περιγράφοντας το διεθνές «περιβάλλον», ο πρόεδρος της ΝΔ αποδέχτηκε περίπου ως νομοτέλεια τη νέα τάξη και την παγκοσμιοποίηση. «Η παγκοσμιοποίηση είναι σαν τον ήλιο που ανατέλλει και δε μας ρωτά πού να πάει, αλλά μας προκαλεί να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται για ν' αποτρέψουμε τις δυσμενείς, αλλά και ν' αξιοποιήσουμε τις θετικές επιδράσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «δεύτερο στοιχείο της νέας πραγματικότητας», τη συμμετοχή στην ΕΕ, τόνισε ότι η πορεία προς την ενοποίηση «επηρεάζει άμεσα τις πολιτικές των κρατών - μελών της Ενωσης» και στο πλαίσιο αυτό «η παρουσία μας στην ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην υιοθέτηση των κατευθύνσεων της φιλελεύθερης πολιτικής από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ποτέ. Ακόμα κι εκείνοι που ψηφίζουν ή ψήφισαν άλλα κόμματα, έχουν υιοθετήσει, σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία, τις φιλελεύθερες επιλογές. Εγινε αιτία και παράγοντας για τη σύγκλιση της πολιτικής, όχι μόνον των κρατών - μελών, αλλά και των κομμάτων εξουσίας, στα επιμέρους κράτη»!.

Η ρητορεία και «τυφλή» επίθεση ενάντια στο κράτος προϊδεάζει για το περιεχόμενο της επανίδρυσης του κράτους που εξαγγέλλει. «Δε φταίνε οι πολίτες σ' αυτή τη χώρα. Δε φταίει η ιδιωτική πρωτοβουλία... Ο μεγάλος ένοχος είναι το κράτος και ο τρόπος λειτουργίας του», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο όγκος του είναι τεράστιος, αλλά η αποτελεσματικότητά του εξαιρετικά περιορισμένη». Το κράτος Δικαίου, που ονειρεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν απέχει καθόλου από αυτό του ομοϊδεάτη του και υποψηφίου καγκελαρίου Εντ. Στόιμπερ, σύμφωνα με τον οποίο «το κοινωνικό κράτος είναι ανεπίτρεπτη πολυτέλεια για τα σημερινά δεδομένα». «Το φιλελεύθερο κράτος υποχρεούται ηθικά και πολιτικά να παρέχει υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη η «ελεύθερη οικονομία» σημαίνει «ανεμπόδιστη ιδιωτική πρωτοβουλία» με το κράτος αρωγό της.

Καταλήγοντας, εμφάνισε την ιδεολογική καθαρότητα και συνέπεια ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφθείτε πόσο βαρύ είναι να έχεις διαλέξει κάτι που μετά από 10, 30 χρόνια καταλήγεις να ντρέπεσαι γι' αυτό. Να ντρέπεσαι για τις νεανικές σου επιλογές. Να ντρέπεσαι για την ιδεολογική κατεύθυνση που πήρες. Ξέρω ότι είναι αυστηρό αυτό που λέω. Αλλά κάποτε πρέπει να λογαριαστούμε με τέτοιους όρους σ' αυτόν τον τόπο. Εμείς δεν ντραπήκαμε ποτέ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ