ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Χαμηλώνει τους τόνους τώρα η κυβέρνηση

Στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός

ICON

Στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός
Μετά τις πρώτες αισιόδοξες εικόνες που πρόβαλε η κυβέρνηση για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας και της «17 Ν», χτες άρχισαν να χαμηλώνουν οι τόνοι και να γίνονται εκκλήσεις για ψυχραιμία και για προσεκτικά βήματα.

Αυτούς τους χαμηλούς τόνους πρόβαλε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, στην ενημέρωση που έδωσε τηλεφωνικά στους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η υπόθεση προσφέρει σοβαρά στοιχεία που συνδέουν τη «17 Ν» με την υπόθεση του Πειραιά. Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι το όπλο που βρέθηκε στα χέρια του βομβιστή έχει περάσει από τη «17 Ν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις χτεσινές του δηλώσεις, συνέστησε χαμηλούς τόνους και αυτοσυγκράτηση προς όλες τις κατευθύνσεις. «Δεν υπάρχει λόγος για σενάρια, παραφιλολογία και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», υπογράμμισε επανειλημμένα ο Χρήστος Πρωτόπαππας, εκτιμώντας ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλιά της, θα την κάνει καλά και δεν πρέπει να λειτουργεί υπό πίεση». Αναφορικά με τη ροή των πληροφοριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο,τι είναι σίγουρο, ελεγμένο και ανακοινώσιμο, θα ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. Τα συμπεράσματα θα ειπωθούν σε συνέντευξη της ίδιας της Αστυνομίας». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, κατά το χθεσινό δείπνο του πρωθυπουργού, κρίθηκε σκόπιμο, μετά από την ενημέρωση από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα των χαμηλών τόνων, μη δίνοντας συνέχεια σε σενάρια».

Παρά τις εκκλήσεις για χαμηλούς τόνους, χτες κυκλοφορούσαν έντονα φήμες για τη σύλληψη στο εξωτερικό «κάποιου τρανταχτού ονόματος», που σχετίζεται με την υπόθεση. Τις φήμες αυτές διέψευδαν κατηγορηματικά κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υπογραμμίζοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει τέτοια σύλληψη», που να σχετίζεται με την υπόθεση του Πειραιά.

Το σπίτι, όπου διέμενε με την Ισπανίδα φίλη του ο Σάββας Ξηρός, στην Παλλήνη

Eurokinissi

Το σπίτι, όπου διέμενε με την Ισπανίδα φίλη του ο Σάββας Ξηρός, στην Παλλήνη
Πρέπει να σημειωθεί ότι παράγοντες της κυβέρνησης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την καλλιέργεια σεναρίων, για την οποία, όπως υποστηρίζουν, ευθύνονται οι διαρροές από την Αστυνομία. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι τρεις άνθρωποι μόνον έχουν πλήρη εικόνα των εξελίξεων: Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Αστυνομίας. Σε αυτούς, βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν και οι Αμερικανοί «ειδικοί», οι οποίοι, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, έχουν πλήρη ενημέρωση, καθώς παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία των ερευνών. Τη στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, άλλωστε, επισήμανε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε χτεσινές του δηλώσεις.

Ικανοποιημένος ο Τ. Μίλερ

Την ικανοποίησή του για τις «θετικές εξελίξεις», εξέφρασε χτες, με επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ. Φαίνεται να έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι «βλέπει φως στο τούνελ», όπως είχε δηλώσει σε εκπομπή της ΝΕΤ. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι συγκρατημένος, αποφεύγει τις θριαμβολογίες, αφού γνωρίζει ότι η «καυτή πατάτα» που κρατούν οι αρχές στα χέρια τους μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη επιτυχία τους ή μια παταγώδη αποτυχία τους, που θα έχει κόστος για την κυβέρνηση και τον ίδιο.

Ξεπέρασε τον κίνδυνο

Το εργαστήριο στον Κολωνό

Eurokinissi

Το εργαστήριο στον Κολωνό
Ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση του νοσοκομείου «νοσηλεύεται υπό καταστολή και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του» και «η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίας, έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Προχτές αργά το βράδυ στον «Ευαγγελισμό» πήγαν ο ιερέας πατέρας του και η μητέρα του.

Τέσσερα άτομα κρατούνται και ανακρίνονται στην Ασφάλεια. Πρόκειται για το ζευγάρι που επισκέφτηκε το «Τζάνειο» και ζήτησε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Σ. Ξηρού το βράδυ που έγινε η βομβιστική ενέργεια στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και δυο άτομα που επισκέφτηκαν το εργαστήριο αγιογραφίας που διατηρούσε ο Σ. Ξηρός στον Κολωνό. Παράλληλα, γίνονται προσαγωγές υπόπτων, καθώς και ατόμων που γνώριζαν ή είχαν σχέσεις με τον Σ. Ξηρό.

Η αρραβωνιαστικιά του δράστη Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, 42 χρόνων, αφέθηκε ελεύθερη νωρίς χτες το απόγευμα, αλλά παραμένει στη διάθεση των διωκτικών αρχών, οι οποίες ερευνούν το λόγο που το ζευγάρι πραγματοποιούσε τόσα ταξίδια σε Σουδάν, Αίγυπτο και Ισπανία.

Υπόθεση με πολλά ερωτήματα

Η αποκρυπτογράφηση του σβησμένου αριθμού το όπλου οδηγεί στη «σύνδεση» του Σάββα Ξηρού με την «17Ν»

Eurokinissi

Η αποκρυπτογράφηση του σβησμένου αριθμού το όπλου οδηγεί στη «σύνδεση» του Σάββα Ξηρού με την «17Ν»
H υπόθεση του Σάββα Ξηρού παρουσιάζει πολλά ερωτηματικά. Οπως: Πώς είναι δυνατόν ο Σ. Ξηρός να έχει μαζί του ένα όπλο που είναι σταμπαρισμένο από τις αρχές, την ώρα που τοποθετεί μια βόμβα και υπάρχει κίνδυνος να συλληφθεί; Με αυτόν τον τρόπο ρίσκαρε να χαρακτηριστεί άνθρωπος της «17Ν», όπως και συνέβη, αφού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα σχεδίασε και η βόμβα έσκασε στα χέρια του. Αραγε, γνώριζε το ιστορικό του περιστρόφου κι αν όχι, μήπως κάποιοι του το έδωσαν για δικούς τους λόγους; Πώς είναι δυνατόν κάποιος τρομοκράτης να «ενεργεί» έχοντας πάνω του προσωπικά στοιχεία; Γιατί δεν υπήρχαν κοντά του συνεργάτες, που θα φρόντιζαν την εξαφάνιση των αποδεικτικών στοιχείων; Το ζευγάρι που επισκέφτηκε το «Τζάνειο», για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του, είναι δυνατόν να ενήργησε τόσο ερασιτεχνικά; Επίσης, το γεγονός ότι, μόλις 40 λεπτά μετά την έκρηξη στο λιμάνι, αστυνομικοί να βρίσκονται στο εργαστήριο του Σ. Ξηρού στον Κολωνό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αστυνομία γνώριζε από την πρώτη στιγμή την ταυτότητα του δράστη.

Οι πληροφορίες, που διοχετεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν χτες σε αρκετά ΜΜΕ, ήταν χαρακτηριστικές της τακτικής της υπερπληροφορησης που ακολουθούν ορισμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία θέλουν να κινηθούν στα θολά νερά του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Associated Press

Ετσι στο «Βήμα» ο Αλ. Παπαχελάς με βάση τη «γραμμή» που ακολουθούν τα δημοσιεύματά του και τα οποία θέλουν να έχει εντοπιστεί ο «εγκέφαλος» της 17Ν, αναφέρει χτες ότι η έκρηξη και σύλληψη του 40χρονου στον Πειραιά δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια μιας συστηματικής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες. Κατά το ρεπορτάζ ο Σ. Ξηρός καθώς και οι δυο συνεργοί του που διέφυγαν βρίσκονταν σε κλοιό παρακολούθησης στον Πειραιά εδώ και αρκετές μέρες. Ο Σ. Ξηρός λέγεται ότι ξέφυγε από τον κλοιό, αφού, όμως συνειδητοποίησε ότι παρακολουθείται, προέβη σε άσκοπη κίνηση που οδήγησε στην έκρηξη της βόμβας που μετέφερε και τραυματίστηκε. Οι ίδιες πληροφορίες του Α. Παπαχελά αναφέρουν ότι ο δράστης και οι συνεργάτες του παρακολουθούνταν, με βάση την εκτίμηση ότι ανήκαν στη δεύτερη γενιά επιχειρησιακών εκτελεστών της «17Ν», οι οποίοι προήλθαν από την ευρύτερη δεξαμενή στελεχών του ΕΛΑ. Τα άτομα αυτά στρατολογήθηκαν μετά το 1983. Οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητά τους και από αυτήν την ομάδα προήλθαν οι εκτελεστές του Σ. Σόντερς. «Μια θεωρία που έχει πολλούς οπαδούς στις αρχές Ασφαλείας, θέλει το τρίο των δραστών να προετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις τις οποίες θα ακολουθούσε προκήρυξη της "17Ν", που θα υποδήλωνε τη συνέχεια της λειτουργίας της. "Η πίεση έφερε αποτελέσματα και το λάθος που περιμέναμε τόσα χρόνια", τόνιζε αξιωματούχος», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολουθεί και δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναφέρει ότι «ανώτερη πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξηγούσε στην «Κ» ότι οι τρομοκράτες, τελούντες υπό πίεση εδώ και καιρό από τις διωκτικές αρχές, επιχείρησαν μια θεαματική, πλην όμως νευρική όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ενέργεια, με σκοπό να υποδηλώσουν την παρουσία τους, να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να τις ακυρώσουν στην πράξη. Να καταδείξουν δηλαδή ότι είναι παρόντες, ενεργοί και μακριά από τα μάτια και τα αυτιά της ΕΛ.ΑΣ., που αλλού λανθασμένα θωρεί. Η ανάθεση όμως της αποστολής σε πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που έμειναν εκτός του πεδίου βολής των διωκτικών αρχών, αποδείχτηκε μοιραία είτε από απειρία είτε από νευρικότητα». Εξάλλου, δημοσίευμα της «Απογευματινής» κάνει λόγο για επιτυχές αποτέλεσμα της επιχείρησης «Τρίαινα» που είχε στηθεί σε συνεργασία ΕΥΠ, FBI, Scotland Yard και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η φωτογραφία του δράστη που έδωσαν οι αρχές δείχνει ότι τις είχε απασχολήσει, παρά το ότι ισχυρίζονται το αντίθετο και ότι παλιότερα ο Σ. Ξηρός ήταν μέλος αναρχικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης ότι η αρραβωνιαστικιά του, Αλίσια Ρομέρο, ήταν μακιγιέρ που είχε δουλέψει σε εκατοντάδες διαφημιστικά και είχε συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής στο χώρο της ελληνικής διαφήμισης. Οσον αφορά το ασθενοφόρο είχε αγοραστεί από τον ΟΔΔΥ και είχε μετατραπεί ως κινητό εργαστήριο για εξωτερικά γυρίσματα.

ΗΠΑ
Αριστη συνεργασία και προθυμία...

ΑΠΕ.-

«Αριστη» χαρακτήρισε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ο Ρ. Μπάουτσερ παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τις έρευνες που διεξάγονται, περιοριζόμενος να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει «έτοιμη να βοηθήσει» με οποιοδήποτε τρόπο στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της «17 Ν».

Ανοίγουν πάλι επτά δικογραφίες για τη «17Ν»

Στην επανεξέταση όλων των δικογραφιών για τα τρομοκρατικά χτυπήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγεί η αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα του 40χρονου αγιογράφου Σάββα Ξηρού.

Ερευνες διενεργούνται προς πάσα κατεύθυνση παρουσία του εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ι. Διώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Ι. Διώτης, έχει ανασύρει και μελετάει όλες τις παλαιές υποθέσεις με την «17 Νοέμβρη», προκειμένου να ελεγχθεί αν συσχετίζεται το 38άρι περίστροφο και με άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι σίγουρο ότι θα «ανοιχτούν» επτά υποθέσεις, όπου χρησιμοποιήθηκε 38άρι περίστροφο. Ο εισαγγελέας Ι. Διώτης περιμένει στοιχεία από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και να ασκηθεί δίωξη κατά του 40χρονου αγιογράφου Σάββα Ξηρού.

Στο μεταξύ η υπόθεση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης θα διαβιβαστεί απευθείας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όχι στον Πειραιά (παρόλο που η βομβιστική ενέργεια έλαβε χώρα στον Πειραιά).

Ο κατηγορούμενος θα δικαστεί με τις διατάξεις του «τρομονόμου» και είναι η δεύτερη φορά μετά τον Δ. Πολυδωρόπουλο, ο οποίος ενέχονταν στην υπόθεση του κακοποιού Κ. Πάσαρη, που θα εφαρμοστεί ο «τρομονόμος». Να σημειωθεί ότι η σύνθεση του δικαστηρίου θα είναι αμιγώς τακτικοί δικαστές, χωρίς τους ένορκους, ενώ οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ αυστηρές.

Πάντως, αν από τις έρευνες προκύψει η εμπλοκή του 40χρονου αγιογράφου ή οποιωνδήποτε άλλων σε τρομοκρατικές ενέργειες που τελέστηκαν πριν από την ψήφιση του «τρομονόμου», θα παραπεμφθούν σε δίκη με βάση τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

ΝΔ: «Θέλουμε αποτελέσματα»!

Προχωρήστε σε συλλήψεις, δείξτε αποτελέσματα. Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η στάση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία όχι μόνο προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση και πολιτική κάλυψη στις διωκτικές αρχές, αλλά πλειοδοτεί ευθυγραμμιζόμενη με τη σειρά της με την αμερικανική πρεσβεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος ήταν σαφής στη χτεσινή δήλωσή του: «Από ένα τυχαίο γεγονός προέκυψαν σημαντικά στοιχεία. Πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να υπάρξει, επιτέλους, αποτέλεσμα κατά της μάστιγας της τρομοκρατίας».

Στην επικοινωνία που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Δημόσια Τάξης, ο τελευταίος, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, τόνισε ότι το 38άρι αποτελεί αδιάσειστο εύρημα που συνδέει το δράστη με τη «17Ν».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η Ελληνική Αστυνομία μετά από πολλά χρόνια διαθέτει μια νέα πηγή στοιχείων και υπάρχει και ένας συγκεκριμένος άνθρωπος στα χέρια τους». Ταυτόχρονα υπέδειξε με νόημα «να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα». «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι εθνικό χρέος και εθνική υπόθεση» δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση έργα και αποτελέσματα και όχι δηλώσεις και λόγια».

Τον κάλεσαν στην Ασφάλεια

Με γραπτή δήλωσή του, χτες το απόγευμα, ο Στάθης Παναγούλης γνωστοποίησε ότι «ξαφνικά και εν μέσω της δίνης των πολλαπλών ειδήσεων και φημών για τα πρόσφατα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά», του τηλεφώνησε υπαστυνόμος της Κρατικής Ασφάλειας και του ανακοίνωσε ότι το πρωί βρέθηκε από οδοκαθαριστή του Δήμου Ταύρου το πιστόλι του, που κατείχε νόμιμα από το 1976, αλλά είχε κλαπεί το Νοέμβρη του 2000, όταν άγνωστοι είχαν διαρρήξει το πολιτικό του γραφείο.

Ο υπαστυνόμος «με κάλεσε να προσέλθω για κατάθεση στην υπηρεσία του, συμπεριφορά που μου θύμισε θλιβερές εποχές της πατρίδας μας», αναφέρει ο Στ. Παναγούλης, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Ταυτόχρονα, «προειδοποιεί» ότι «στα διάφορα παιχνίδια και στα χαλκεία που μαγειρεύονται και στα οφέλη που επιδιώκονται, καλά θα κάνουν να αφήσουν απ' έξω το όνομα Παναγούλης και την ιστορία που κουβαλάει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ