ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

«Ναρκωτικά και Αθλητισμός» είναι το θέμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 μμ, στην πλατεία Κυψέλης και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης. Αύριο, στις 8.30 μμ, ο Θέμης Γκιώνης θα μιλήσει σε προφεστιβαλική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Πετρούπολης, με το ίδιο θέμα. Επίσης, εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» - που θα κορυφωθεί το κεντρικό τετραήμερο 18-21 Σεπτέμβρη και έχει κεντρικό σύνθημα «Πρωταγωνιστές στη ζωή και όχι εθελοντές στην υποταγή» - πραγματοποιούνται σε κάθε μεριά της χώρας.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στον Ταύρο, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 8.30 μμ, με θέμα «Ναρκωτικά».

-- Στον Υμηττό, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μμ, με θέμα «Παιδεία - ελεύθερος χρόνος».

-- Στον Αλιμο, στο Ανοικτό Θεατράκι «Μαίρη Αρώνη», στις 8 μμ, με θέμα «Ναρκωτικά».

-- Στο Παγκράτι, στην πλατεία Προφήτη Ηλία, στις 8 μμ, με θέμα «Παιδεία - ελεύθερος χρόνος».

-- Εξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», στο τέρμα της Αχαρνών στη Φιλαδέλφεια, στις 9.30 μμ, με θέμα «Εργασιακές σχέσεις».

-- Στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων, στις 8 μμ, με θέμα «Ναρκωτικά και νεολαία».

-- Στο Ατσαλένιο στο Ηράκλειο, στις 8 μμ, με θέμα «Εθελοντισμός των πολυεθνικών, ευχαριστώ δε θα πάρω».

-- Στην παραλία Πρέβεζας, στις 8 μμ, με θέμα «Ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Α. Καργόπουλος μέλος του Γραφείου Περιοχής.

-- Στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μμ, με θέμα «ΜΜΕ και χειραγώγηση». Θα μιλήσει ο Κ. Κοκκινίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής.

-- Στο Πεντοφάναρο Κέρκυρας, στις 8 μμ, με θέμα «Ελεύθερος χρόνος και νεολαία».

-- Στις Συκιές, στις 8.30 μμ, με θέμα «Αθλητισμός».

-- Στο Τρίλοφο, στις 8.30 μμ, με θέμα «Ναρκωτικά».

-- Στο Ροδολίβο Σερρών, στην πλατεία, στις 8 μμ, με θέμα «Ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Σίσυ Χοροζάνη, μέλος Γραφείου Περιοχής Κεντροδυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Αύριο, Πέμπτη

-- Στο Ελληνικό, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ιασωνίδου), στις 8 μμ, για τον εθελοντισμό.

-- Στο Νέο Κόσμο, στην πλατεία ΙΚΑ, στις 8 μμ, με θέμα τα ναρκωτικά.

-- Στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, στις 8 μμ, για τον ελεύθερο χρόνο.

-- Στο γήπεδο Γέρακα, στις 8 μμ, με θέμα «Αθλητισμός και πολιτισμός».

-- Στην Ανέζα Αρτας, στις 8 μμ, με θέμα «Νεολαία υπαίθρου και προβλήματα». Θα μιλήσει ο Χρ. Αράπογλου, μέλος ΣΠ.

-- Στο 1ο-3ο ΕΛ Κάτω Τούμπας, στις 8.30 μμ, για τις επιπτώσεις της αντιμεταρρύθμισης.

-- Εξω από τη φαρμακοβιομηχανία «Μαρινόπουλος», στις 4 μμ, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πιέσεις για τη «διά βίου κατάρτιση»

Το 18% των Ελλήνων ηλικίας 18-24 ετών εγκαταλείπουν τις σπουδές πρόωρα, όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρεται στους δείκτες για την ποιότητα των γνώσεων και των προσόντων που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε 35 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ελληνες ηλικίας 25-64 ετών συμμετέχουν λιγότερο ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς μόλις το 1% συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα.

Βέβαια, όπως φαίνεται, η έκθεση αφορά στις λεγόμενες βασικές δεξιότητες, τις οποίες θα πρέπει σύμφωνα με τους εμπνευστές της «διά βίου κατάρτισης» να έχουν οι εργαζόμενοι και ζητούν να υποταχτούν σε αυτό και τα εκπαιδευτικά συστήματα. Η δημοσιοποίησή της εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία σχεδιάζεται για τη διά βίου κατάρτιση και έρχεται σαν άσκηση πίεσης για τη με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων που καταρτίζονται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αυτή, επίσης το 27% από τους Ελληνες αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν την καλή γνώση μαθηματικών, ποσοστό που πρόκειται για το υψηλότερο μεταξύ των 35 ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμη, στα Ελληνόπουλα ηλικίας 15 ετών σε ποσοστό 24% εμφανίζονται να μην είναι επαρκώς προετοιμασμένα σε ό,τι αφορά το αναγκαίο επίπεδο ανάγνωσης και τις επιστημονικές γνώσεις (φυσική, χημεία).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
«Κοινωνικός αυτοματισμός» ενάντια στους φοιτητές

Συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα οι κινητοποιήσεις των οικοτρόφων φοιτητών της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) με κατάληψη στην Τεχνική Υπηρεσία Πανεπιστημίου Αθηνών και τις υπηρεσίες των ερευνητικών προγραμμάτων. Οι φοιτητές εμμένουν με απόφαση του Συλλόγου τους να αντιδρούν στη διάθεση της Εστίας από την Πρυτανεία στον Οργανισμό «Αθήνα 2004». Θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τη λειτουργία της Εστίας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας ως δεδομένο ότι οι μεγάλες ανάγκες όλων των φοιτητών δεν μπορούν να καλυφθούν από τις ανεπαρκέστατες υποδομές που έτσι και αλλιώς καλύπτουν τις ανάγκες πολύ μικρού αριθμού φοιτητών.

Ωστόσο, η κινητοποίηση των φοιτητών έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και έτσι χτες επιχειρήθηκε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Συγκεκριμένα, στελέχη της κυβερνητικής παράταξης στο Σύλλογο Εργαζομένων Διοικητικών Υπαλλήλων επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη, επικαλούμενοι τη «στέρηση του δικαιώματος εργασίας». Αυτή η προσπάθεια είχε ενισχυθεί και από την Πρυτανεία, αφού με τηλεφωνήματα σε έναν - έναν τους εργαζόμενους είχε ζητήσει να προσέλθουν στις θέσεις τους. Ομως οι φοιτητές είχαν και τη συμπαράσταση από αρκετούς εργαζόμενους που τους συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ