ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδηλώνουμε στο στρατηγείο Τυρνάβου

Κατασκήνωση ειρήνης στις 6 και 7 του Ιούλη στο Στόμιο Λάρισας

Από το περσινό διήμερο επίσης στο Στόμιο Λάρισας
Από το περσινό διήμερο επίσης στο Στόμιο Λάρισας
Το αντιιμπεριαλιστικό τους «ανάστημα» θα ορθώσουν την Κυριακή έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο τα «κόκκινα» νιάτα απ' όλη τη χώρα. Εκεί θα καταλήξουν με μεγάλη αντιΝΑΤΟική πορεία, με την οποία και θα κορυφωθεί η 11η Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση της ΚΝΕ, απαιτώντας να φύγει το στρατηγείο του θανάτου από την περιοχή και τη χώρα.

Στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα στήσουν το δικό τους «στρατηγείο ειρήνης» το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 του Ιούλη, στην παραλία του Στομίου Λάρισας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ - ο Αγ. Τριγάζης, γραμματέας του ΣΠ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η Μαρία Γαβαλά, γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης και ο Π. Κούρτης, μέλος του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ - επισημάνθηκε ότι η φετινή αντιπολεμική νεανική επίθεση ειρήνης αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο ιμπεριαλισμός οξύνει την επίθεσή του εναντίον των λαών. Κι όσον αφορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι συνένοχη στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, ενώ με τη συμφωνία της ΝΔ δημιούργησε το μισθοφορικό στρατό, άλλαξε δε και το αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως τόνισε ο Αγ. Τριγάζης, «έτσι προσπαθεί να μετατρέψει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε διεθνή χωροφύλακα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στους λαούς των Βαλκανίων, απέναντι στον ελληνικό λαό. Παραδίδει, μέσω του ευρωστρατού, το Αιγαίο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». «Σήμερα - συνέχισε - περισσότερο από ποτέ άλλοτε, εκτιμάμε ότι χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την εργατική τάξη και το λαό, να διώξουμε το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια».

Καταγγέλλοντας το ρόλο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου υπογράμμισε ότι αποτελεί ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Βαλκανικής, στόχο έχει την εξυπηρέτηση του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και την προσαρμογή της χώρας μας σ' αυτό, ενώ καταλύει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Το πρόγραμμα

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα της μεγάλης νεανικής αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης που είναι:

- Την Παρασκευή 5 του Ιούλη καταφτάνουν οι πρώτοι κατασκηνωτές στο δημοτικό κάμπινγκ του Στομίου. Το βράδυ το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική από τα συγκροτήματα «ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ» και «ΝΟΣΤΟΣ».

- Το πρωί του Σαββάτου θα έχουν καταφτάσει όλοι οι κατασκηνωτές. Η μέρα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ενώ έχει προγραμματιστεί τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ στην παραλία. Το βράδυ της 2ης μέρας θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ο Μ. Πασχαλίδης, τα συγκροτήματα «BLYS BYRGER», «LONG LIVE», «ΝΕΟΣΣΟΙ» και θ' ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

- Την Κυριακή θα γίνει η μεγάλη αντιΝΑΤΟική πορεία στο στρατηγείο του Τυρνάβου.

  • Η αναχώρηση των πούλμαν των Οργανώσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ, στις 11.00 μ.μ., από το Μουσείο, ενώ όσοι δεν έχουν κλείσει τη συμμετοχή τους (15 ευρώ) μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.
ΒΟΥΛΗ
Αντίθετο το ΚΚΕ στη δημιουργία στρατού μισθοφόρων

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη δημιουργία στρατού μισθοφόρων εξέφρασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης τοποθετούμενος στη συζήτηση για το νομοσχέδιο ρύθμισης στρατολογικών θεμάτων. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, παρότι υπάρχουν διατάξεις θετικές για τις αναβολές και άλλα θέματα, το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει, λόγω της ύπαρξης άρθρων για ενίσχυση των επαγγελματιών οπλιτών.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε πως «η δημιουργία αυτού του στρατού κάθε άλλο παρά υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας», άλλα τις ανάγκες «της απευθείας υπαγωγής των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ». Η ύπαρξη μισθοφορικού στρατού, επισήμανε, «καλύπτει τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων», οι οποίες θα «παίζουν το ρόλο καταστολής των λαϊκών κινημάτων μέσα στις ίδιες τους τις χώρες». Απαντώντας δε στις δικαιολογίες της κυβέρνησης περί αναγκών που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες στα οπλικά συστήματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την «αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε πως «θα δίναμε θετική ψήφο γιατί στα υπόλοιπα κεφάλαια του «έστω και με τις όποιες αδυναμίες» δίνουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα όπως αυτά των αναβολών στράτευσης, τη χορήγηση διαβατηρίου κ.λ.π». Μάλιστα, ζήτησε να υπαχθούν στις ρυθμίσεις και οι μαθητές των νυχτερινών λυκείων, αφού κάνουν περισσότερα χρόνια να τελειώσουν το λύκειο. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχτηκε κατά της στράτευσης στα 18 τονίζοντας ότι «στοχεύει κυρίως στη χειραγώγηση της νεολαίας».

Περιοδείες σε Πάτρα, Φθιώτιδα και Ευρυτανία

Στην Πάτρα περιοδεύει σήμερα Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Επίσκεψη και ομιλία στο εργοτάξιο «CARREFOUR» στις 10.30 π.μ.

- Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) στις 12.30 μ.μ.

- Συνάντηση με το σωματείο και τους ναυτεργάτες των πορθμείων Ρίου - Αντιρρίου στις 6.30 μ.μ.

- Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 8.30 μ.μ.

Σε Φθιώτιδα - Ευρυτανία

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 του Ιούλη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, θα επισκεφτεί τους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

Την Παρασκευή στη Φθιώτιδα

- Στις 9 π.μ. θα επισκεφτεί και θα μιλήσει στο εργοστάσιο Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.

- Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφτεί και θα μιλήσει στο Νοσοκομείο Λαμίας.

- Στις 13.30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ» στη Λαμία.

- Στις 19.00 μ.μ. θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη γυναικών στο ξενοδοχείο «Σαμαράς» στη Λαμία, και

- Στις 21.00 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

Το Σάββατο στην Ευρυτανία

- Στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς (νομάρχη, δήμαρχο κ.ά.) στο Καρπενήσι.

- Στις 11.30 θα επισκεφτεί το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες.

- Στις 12.30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

- Στις 19.00 θα παραβρεθεί στην ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη Ευρυτανίας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ