ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Επίδειξη δουλικότητας στους εφοπλιστές

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, δεν απάντησε πότε θα άρει την επιστράτευση των ναυτεργατών, ούτε αν θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση καταδίκης της επιστράτευσης, στις 21.6.2002, στον Πειραιά

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση καταδίκης της επιστράτευσης, στις 21.6.2002, στον Πειραιά
Επίδειξη ...οσφυοκαμψίας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, που παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την άρση του καθεστώτος της επιστράτευσης των ναυτεργατών, αλλά και την αλλαγή του νόμου 330 και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού κινήματος.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη, ο Γιώργος Ανωμερίτης αρνήθηκε να δεσμευτεί για την άρση της επιστράτευσης, λέγοντας γενικώς ότι «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άρση της επιστράτευσης», ενώ για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αρκέστηκε να δηλώσει πως «ήδη έχουμε κάνει τα βήματα για να αλλάξουμε το ιδιότυπο καθεστώς και να εκσυγχρονίσουμε την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης, λέγοντας πως η κυβέρνηση «έπρεπε να το κάνει για λόγους δημόσιου συμφέροντος και δημόσιας υγείας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι σχεδόν πρέπει να χρωστάνε χάρη οι ναυτεργάτες, αφού «τέσσερις μέρες γίνονταν απεργίες και δεν κάνει τίποτε η κυβέρνηση. Δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη». Στην ίδια λογική, ο Γ. Ανωμερίτης σημείωσε πως «πέρα από τους συνδικαλιστές έχουν δικαιώματα και οι νησιώτες», λέγοντας ότι «χρησιμοποιήθηκε μια εξαιρετική απόφαση σε μια στιγμή που δεν υπήρχε κάτι άλλο».

«Η οσφυοκαμψία στους εφοπλιστές κάνει κακό και στην προσωπικότητά σας και στην υγεία», τόνισε, παίρνοντας το λόγο, ο Σπ. Στριφτάρης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός δεν είπε «ούτε πότε θα άρει την επιστράτευση ούτε πότε θα αλλάξει τον νόμο». Αναφερόμενος δε στη συνταγματικότητα της απόφασης περί επιστράτευσης, προκάλεσε τον Γ. Ανωμερίτη, ρωτώντας «πού το Σύνταγμα προβλέπει την επιστράτευση λόγω απεργίας;», χωρίς να λάβει καμιά απάντηση.

Μάλιστα, απαντώντας στις κυβερνητικές δικαιολογίες για προστασία των κατοίκων των νησιών, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η υγεία στα νησιά κινδυνεύει από τις περικοπές που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και την αδιαφορία της κυβέρνησης», ενώ για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού επισήμανε πως «τα φάρμακα μπορούν να πάνε με χίλιους τρόπους. Αν περιμένουν τα καράβια οι ασθενείς θα πεθάνουν». Κατέληξε λέγοντας ότι το κίνημα των ναυτεργατών «έχει βαθιές ρίζες και δε θα το κάμψετε», ενώ, αναφορικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, επισήμανε ότι η διοίκηση της ΠΝΟ «είναι προϊόν νόθων εκλογικών διαδικασιών».

Παράσταση στον υπουργό και συγκέντρωση στον Πειραιά

Αύριο η παράσταση στον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ η συγκέντρωση θα γίνει στις 11.7.2001 στην πλατεία Καραϊσκάκη

Συναγερμό έχει σημάνει σε ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, το έσχατο, καθαρά φασιστικό, μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις 21.6.2002 σε βάρος των ναυτεργατών για να σπάσει τη μεγαλειώδη τετραήμερη απεργία τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός, καθώς με την επιβολή της πολιτικής επιστράτευσης στους ναυτεργάτες και τη μετατροπή των ακτοπλοϊκών πλοίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης η κυβέρνηση ταυτόχρονα «κήρυξε τον πόλεμο» στα δημοκρατικά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, του εργαζόμενου λαού.

Ειδικότερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες - η οποία εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή της επιστράτευσης με μία συγκέντρωση που συγκλόνισε απ' άκρη σ' άκρη την πόλη του Πειραιά, δίνοντας κουράγιο και δύναμη στους ναυτεργάτες - καλεί φορείς, συνδικάτα και εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την επόμενη Πέμπτη 11 του μήνα στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά για να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στην απεργία και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Για την ίδια μέρα, αλλά στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ θα γίνει εκδήλωση σε αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία θα αποτελέσει «βήμα καταγγελίας της κρατικής βίας και του κυβερνητικού αυταρχισμού σε βάρος των ναυτεργατών που εκδηλώθηκε σε πολλές μορφές και έφτασε ως το σημείο της κήρυξης στρατιωτικού νόμου με την πολιτική επιστράτευση».

Στο μεταξύ αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων. Ετσι η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες, η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Πειραιά, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ διοργανώνουν για αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της επιστράτευσης.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι φορείς από κοινού επισημαίνεται: «Η άμεση ανάκληση του στρατιωτικού νόμου, της επιστράτευσης των ναυτεργατών και η υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι υπόθεση της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού. Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, κάθε δημοκράτη, ολόκληρου του λαού που πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή».

Οι φορείς καλούν όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς τους «να καταδικάσουν την αντιδραστική - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία».

Επίσης σε επιστολή που απέστειλαν χτες οι πέντε διοργανωτές προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο τον ενημερώνουν για την επίσκεψή τους και επισημαίνουν ότι η κινητοποίηση αυτή γίνεται «για την αντιδημοκρατική - αντισυνταγματική πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, που μας γυρίζει σε άλλες καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού εποχές. Για τη φαλκίδευση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία, μέσω των συνεχών δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες κρίνουν τις απεργίες ως παράνομες και καταχρηστικές. Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις αξίες που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ομόφωνη αποδοκιμασία της επιστράτευσης

Καλεί την κυβέρνηση να άρει άμεσα την απόφαση και να αποφεύγει στο μέλλον παρόμοιες, εξαιρετικού χαρακτήρα επιλογές

Την άρση της κήρυξης γενικής πολιτικής επιστράτευσης στα πληρώματα των πλοίων του Εμπορικού Ναυτικού, ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με ομόφωνη απόφαση, που πήρε σε χτεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, ενώ αντιτίθεται στο μέτρο της επιστράτευσης.

To πλήρες κείμενο έχει ως εξής: «Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στη συνεδρίασή του, συζήτησε το θέμα κήρυξης γενικής πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων Εμπορικού Ναυτικού (Ναυτεργατών) και αποφάσισε ομόφωνα: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στα πλαίσια άσκησης του θεσμικού ρόλου του, ως υπερασπιστή και συμπαραστάτη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, αποδοκιμάζει πρακτικές των κυβερνήσεων, που παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκηση ή καταργούν στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας, όταν μάλιστα έχουν συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 25 του Συντάγματος) να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και μέλους του κοινωνικού συνόλου. Ετσι, αντιτίθεται στην από 20/6/2002 απόφαση της κυβέρνησης για κήρυξη γενικής πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων του Εμπορικού Ναυτικού, όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα πρόσφορα μέσα αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων που δημιουργούνται και όταν η απόφαση αυτή στερείται επαρκούς νομικού ερείσματος. Καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε άρση της παραπάνω απόφασης και να αποφεύγει στο μέλλον παρόμοιες, εξαιρετικού χαρακτήρα επιλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ