ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το δεύτερο κρησφύγετο της «17Ν»

Eurokinissi

Οι... πληροφορίες ήθελαν έναν 45χρονο επιχειρησιακό νου της «17Ν». Ετσι οι υποψίες έπεσαν πάνω στον 48χρονο ηλεκτρονικό Γιώργο Πανουσόπουλο, που πιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο ηλεκτρονικό εργαστήριο που διατηρεί στην οδό Βεΐκου 129 στο Κουκάκι. Αλλη «πληροφορία» ανέφερε ότι το όνομά του βρέθηκε στην ατζέντα του Σ. Ξηρού. Ερευνήθηκαν το σπίτι του στην οδό Μπότσαρη 21 στην Αθήνα, το σπίτι του αδελφού του στα Εξάρχεια και το πατρικό τους σπίτι στην Αρσινόη Μεσσηνίας. Τελικά μετά από 24 ώρες παραμονή στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του.

Λίγο πριν την προσαγωγή του ηλεκτρονικού είχε βρεθεί το δεύτερο κρησφύγετο της «17Ν» στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε αυτό βρέθηκαν μεγάλος αριθμός αντιαρματικών ρουκετών, χειροβομβίδες, ρολόγια επιτραπέζια, υλικά μεταμφίεσης κ.ά. Εξαλλου από χτες το μεσημέρι άρχισαν να επιστρέφουν στα διαμερίσματά τους οι ένοικοι της πολυκατοικίας της οδού Πάτμου 84, όπου είχε βρεθεί το πρώτο κρησφύγετο της «17Ν».

Οι αρχές διοχετεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται κοντά στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Θεωρούν βέβαιο ότι σύντομα θα ανακοινωθούν ονόματα και θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για, τουλάχιστον, τρία άτομα, ενώ ενοχοποιητικά στοιχεία έχουν προκύψει για δέκα άτομα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης. Η Αστυνομία αναμένεται να παρουσιάσει και βίντεο με στοιχεία και πλάνα από τις γιάφκες.

Και νέος «ΕΛΑ»;

Εμπρηστική επίθεση στο συμμαχικό νεκροταφείο στο Π. Φάληρο, έγινε αργά, το βράδυ του Σαββάτου. Οι δράστες έγραψαν με κόκκινο σπρέι τα αρχικά «ΝΕΛΑ» και σε διπλανό χώρο ένα κόκκινο αστέρι.

Το χτύπημα έγινε περίπου είκοσι λεπτά μετά τις δέκα το βράδυ. Οι άγνωστοι είχαν τοποθετήσει έξω από μια αποθήκη του νεκροταφείου, όπου φυλάσσονται χαρτοκοπτικά μηχανήματα, έξι γκαζάκια που τα είχαν συνδέσει με μπαταρία και μετασχηματιστή. Αγνωστος που τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία» ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό του «Νέου Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα».


«Παραβιάζονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου»

Το σεβασμό της σχετικής νομοθεσίας ζητά ο δικηγόρος του Σ. Ξηρού

Υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Σ. Ξηρού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα παραβιαστούν όλα τα δικαιώματα του κατηγορούμενου. Το θέμα αυτό εγείρει ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης, τον οποίο έχουν προσλάβει οι γονείς του Σ. Ξηρού, ως συνήγορο στο γιο τους, και σε δηλώσεις του στον Τύπο ισχυρίζεται ότι ο πελάτης του κρατείται παράτυπα εδώ και 10 ημέρες.

Από την πλευρά τους, οι διωκτικές αρχές θεωρούν νόμιμο τον τρόπο που κρατείται ο 40χρονος αγιογράφος και διοχετεύουν στον Τύπο πληροφορίες ότι δε συνελήφθη ακόμη, τελώντας υπό καθεστώς φρούρησης. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι γιατροί καθορίζουν ποιος μπορεί να βλέπει και για πόση ώρα τον Σ. Ξηρό και όχι οι αστυνομικοί...

Πάντως, οι μέχρι στιγμής επαφές του εισαγγελέα Ι. Διώτη με το φερόμενο στέλεχος της «17 Νοέμβρη» δε συνιστούν τυπικά λήψη κατάθεσης με τη νομική έννοια. Στην περίπτωση επίσημης προανακριτικής κατάθεσης θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η σύλληψή του - επίσημα με τη σύναξη σχετικής έκθεσης - κάτι που σημαίνει ότι η δικογραφία θα έπρεπε να διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη μέσα σ' ένα 24ωρο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλων προσώπων, εκτός του Σ. Ξηρού, υπάρχει η δυνατότητα σύλληψης και κράτησής τους για 24 ώρες, χωρίς να έχει εκδοθεί σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης, γιατί το αδίκημα της τρομοκρατίας θεωρείται διαρκές και εμπίπτει στις διαδικασίες του αυτόφωρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ