ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
Καταγραφή της αποτυχίας της «μεταρρύθμισης»

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αναλυτικό πίνακα. Μεγάλα ποσοστά αποτυχίας σε θεωρητική και τεχνολογική κατεύθυνση 2. Συνολικά 4 στους δέκα μαθητές κάτω από τη βάση

Οι μαθητές από την αρχή εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης διαδήλωναν για σχολείο που θα τους μορφώνει και δε θα τους εξοντώνει
Οι μαθητές από την αρχή εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης διαδήλωναν για σχολείο που θα τους μορφώνει και δε θα τους εξοντώνει
Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ο πίνακας που εμφανίζει την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού πρόσβασης μετά τον συνυπολογισμό και του προφορικού βαθμού. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και παρ' όλο που δεν είναι ολοκληρωμένα σε σχέση με το πόσοι μαθητές θα προαχθούν και θα απολυθούν από το λύκειο, δείχνουν στην πράξη την αποτυχία της εκπαιδευτικής πολιτικής. Ερχονται να καταγράψουν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, δηλαδή βαθμούς κάτω από τη βάση (από 0,1-9,9) σε σύνολο 4 στους 10 μαθητές και σε κάποιες κατευθύνσεις, όπως η θεωρητική κατεύθυνση το ποσοστό έφτασε στο 45,9% (ή 16.452 μαθητές) και στην τεχνολογική κατεύθυνση 2, σε 46,75 (ή 17.662 μαθητές). (Αναλυτικά η κλιμάκωση των βαθμών σε ποσοστά ανά κατεύθυνση και στο σύνολο καταγράφεται στον διπλανό πίνακα που δημοσιεύουμε).

Το σύνολο του αριθμού των εξετασθέντων μαθητών για το έτος 2002 έφτασε τους 93.120 και κατανέμονται στα μαθήματα Θεωρητικής Κατεύθυνσης 35.834, της Θετικής Κατεύθυνσης 18.987, της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, 597 και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, 37.702.

Αυτό που διαπιστώνεται και φέτος, για πέμπτη χρονιά εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, είναι ότι αυτή έχει αποτύχει, αφού έχει μετατρέψει το λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο που το μόνο που κάνει είναι να εξοντώνει τους μαθητές που όλο και λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα αυτοί που τελικά παίρνουν απολυτήριο να είναι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που αποφοίτησαν από το γυμνάσιο. Οι υπόλοιποι έχουν φύγει, είτε για τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, είτε εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να το κρύψει η εξετασιολογία που ευρέως αναπτύσσεται αυτό τον καιρό, που επιχειρεί να σκεπάσει τον ταξικό χαρακτήρα τής εφαρμοζόμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, να σβήσει από τη μνήμη μας τους χιλιάδες μαθητές που δεν κατάφεραν να φτάσουν στις εξετάσεις. Επιδιώκεται να συγκαλυφτούν οι πραγματικοί παράγοντες, που οδηγούν σε δραματική, τα τελευταία χρόνια, υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας.


Γιατί, απλώς τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μορφωτικό επίπεδο των μαθητών αφού δεν περιέχουν ούτε ίχνος παιδαγωγικού χαρακτήρα. Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και η συνακόλουθη διακύμανση, άνοδος ή πτώση των βάσεων, δεν είναι παρά η στρόφιγγα που ανοίγει και κλείνει ρυθμίζοντας κάθε φορά την κοινωνική επιλογή και την ταξινόμηση των μαθητών στα διάφορα τμήματα και σχολές των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι εξετάσεις δεν έχουν ως στόχο την πιστοποίηση και αξιολόγηση των γνώσεων, αλλά το πιστοποιητικό πρόσβασης στα ΑΕΙ, για να γίνεται η διαλογή όσων φτάσουν στο λύκειο.

Η ώρα του μηχανογραφικού

Η χορήγηση βεβαιώσεων στους μαθητές που ενδιαφέρονται να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρχίζει σήμερα Τετάρτη από τα λύκεια όλης της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστολής στα γραφεία των σχολείων των μηχανογραφικών καταστάσεων με τους βαθμούς πρόσβασης κατά μάθημα και τάξη, καθώς και του γενικού βαθμού πρόσβασης. Ενώ οι βαθμοί για τα ειδικά μαθήματα θα αποσταλούν στα λύκεια μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Το μηχανογραφικό δελτίο θα υποβληθεί από 15 μέχρι 26 του Ιούλη στην επιτροπή που εδρεύει στη διεύθυνση ή στο γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου προηγουμένου έτους ή άλλου τύπου λυκείου, που δε διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ' τάξης σε εθνικό επίπεδο το τρέχον έτος, αλλά προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων.

Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν όλοι οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα:

- Για το 90% των θέσεων εισακτέων όσοι συμμετείχαν είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης, είτε ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών, στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ' τάξης τα οποία εξετάστηκαν το τρέχον σχολικό έτος σε εθνικό επίπεδο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι κάτοχοι του απολυτηρίου λυκείου.

- Για το 10% των θέσεων, όσοι δεν πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις, αλλά συμμετείχαν στις πανελλαδικές της Γ' τάξης τα έτη 2000 και 2001.

- Οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης.

- Οι απόφοιτοι Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 2909/2001 και κατέχουν τη βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται στην επιτροπή που συγκροτείται και λειτουργεί στη διεύθυνση ή στο γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το λύκειο αποφοίτησης ή το λύκειο που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις της γ' τάξης προκειμένου για αποφοίτους προηγουμένων ετών.

Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι καταθέτουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

- Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος. Αν ο τίτλος αυτός προέρχεται από ξένο σχολείο και το σχολείο αυτό λειτουργεί στο εσωτερικό συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα. Αν το σχολείο λειτουργεί στο εξωτερικό συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας, της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστήμια της χώρας αυτής.

- Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης, το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των υποψηφίων στο σημείο αυτό, γιατί αν δεν επιδεικνύεται στην Επιτροπή η πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία μπορεί να ζητείται και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της κατάθεσης, δε θα παραλαμβάνεται το μηχανογραφικό δελτίο.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί να κατατεθεί ή να τροποποιηθεί για κανένα λόγο μηχανογραφικό δελτίο. Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν εκπρόσωπό του, και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με βάση ό,τι επιθυμούν οι υποψήφιοι και όχι με ό,τι διασπείρεται σε διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ