ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία με ελικόπτερο στην Κύπρο

Νεκροί ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ε. Φλωράκης, ο διοικητής Αεροπορίας ταξίαρχος Β. Δεμέναγας και τρεις αξιωματικοί. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για ατύχημα

Σωστικά συνεργεία στο χώρο του δυστυχήματος

Associated Press

Σωστικά συνεργεία στο χώρο του δυστυχήματος
Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, είναι ο απολογισμός της συντριβής στρατιωτικού ελικοπτέρου χθες τα ξημερώματα κοντά στην Πάφο. Νεκροί, επίσης, είναι ο διοικητής της Αεροπορίας της Κύπρου ταξίαρχος Βασίλειος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού Νικόλαος Γεωργίου και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Το δυστύχημα συνέβη στις 4.20 την αυγή στην περιοχή του χωριού Κούκλια της επαρχίας Πάφου. Το μοιραίο ελικόπτερο τύπου «BELL 206» πετούσε από τη Λευκωσία προς την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, στο πλαίσιο άσκησης της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκε βλάβη και ο χειριστής του επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση, τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση. Οπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, μερικά δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή είδε φλόγες να βγαίνουν από το ελικόπτερο που κατέβαινε προς το έδαφος.

Κατά τις εκτιμήσεις που έγιναν με βάση τα ευρήματα, το εγχείρημα της αναγκαστικής προσγείωσης ήταν επιτυχές, αλλά λόγω του σκότους και της μορφολογίας του εδάφους το ελικόπτερο κάθισε στην όχθη χαράδρας του ποταμού Διάριζου. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη στήριξή του και να πέσει μέσα σε πορτοκαλεώνα, στο βάθος της χαράδρας από ύψος δεκάδων μέτρων. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να διαλυθεί και τα σώματα των πέντε επιβατών του να διαμελιστούν και να απανθρακωθούν. Να σημειωθεί ότι πέντε λεπτά πριν από τη συντριβή ο χειριστής είχε επικοινωνήσει με τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας, χωρίς να αναφέρει κανένα πρόβλημα. Οπως επισημαίνεται, πρόκειται για το πρώτο δυστύχημα από τον καιρό που λειτουργεί η μοίρα ελικοπτέρων στην Εθνική Φρουρά εδώ και 18 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, που επισκέφθηκε νωρίς το πρωί το χώρο, με δηλώσεις του, του απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αν και επισήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα. Επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν κληθεί από την Ελλάδα εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σ. Χάσικος, ανέφερε ότι αυτό είναι το τίμημα, όταν ένας λαός αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δ. Χριστόφιας, εξέφρασε, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για το τραγικό συμβάν και χαρακτήρισε το χαμό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς μεγάλη απώλεια, που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος για το θάνατο του στρατηγού Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια και τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ενώ σήμερα η ολομέλεια της Κυπριακή Βουλής θα τιμήσει τη μνήμη τους.

Ο Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Αρτα το 1943. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1966 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, ενώ είχε φοιτήσει και σε σχολές ειδικών όπλων, ανορθοδόξου πολέμου, καταδρομών, καταστροφών και αλεξιπτωτιστών. Είχε υπηρετήσει άλλες δύο φορές στην Κύπρο, ως αξιωματικός στην ΕΛΔΥΚ και ως πρώτος βοηθός επιτελάρχης του ΓΕΕΦ. Στην Ελλάδα, είχε διατελέσει διοικητής Συντάγματος Πεζικού στον Εβρο, διοικητής Ταξιαρχίας Πεζικού και Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, διοικητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και διοικητής του Β Σώματος Στρατού. Το Μάη του 2000, είχε κριθεί ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του και, ταυτόχρονα, ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει τα καθήκοντα του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Ηταν παντρεμένος με Κύπρια και είχαν δύο κόρες.

Ο ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στην Κέα των Κυκλάδων και από τη Σχολή Ικάρων αποφοίτησε το 1974. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις υψηλής ευθύνης και το Μάη του 2000 προήχθη σε ταξίαρχο, ενώ από τον Ιούλη του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα διοικητή της Αεροπορίας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Ηταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Οι τρεις άλλοι νεκροί αξιωματικοί είναι κυπριακής καταγωγής.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με τηλεγράφημα που έστειλε στον Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της για το θάνατο των πέντε στρατιωτικών στην Κύπρο. Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα υπάρχει συνδρομή στην έρευνα για την πλήρη διακρίβωση των αιτιών της πτώσης του ελικοπτέρου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, επισήμανε ότι το δυστύχημα «έγινε εν ώρα εκτέλεσης καθήκοντος, σε μία στιγμή μετάβασης του αρχηγού και των επιτελών του στο χώρο όπου διεξάγονταν οι πολεμικές ασκήσεις». Επίσης, τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας υπουργοί και άλλοι.


Ψηλότερα τα τείχη της Ευρώπης - φρούριο

Αιτιολόγηση της καταψήφισης από τους κομμουνιστές ευρωβουλευτές ψηφίσματος για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Σεβίλλης

Αιτιολογώντας την καταψήφιση εκ μέρους των κομμουνιστών ευρωβουλευτών του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Σεβίλλης, ο Στρατής Κόρακας ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ουσιαστικά συναινεί στην πολιτική» που χαράχτηκε στη Σεβίλλη, μια πολιτική που «όρθωσε υψηλότερα τα τείχη της Ευρώπης - φρούριο». Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν η εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης όρθωσε υψηλότερα τα τείχη της Ευρώπης -φρούρο, με τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, συγκάλυψης της ανάλγητης φιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών, μετατρέποντας τους μετανάστες και τις χώρες προέλευσής τους σε εξιλαστήρια θύματα.

Επιμένει στην αντιλαϊκή πολιτική της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων των αγορών, που αυξάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδρασή τους.

Ενισχύει τη στρατιωτικοποίηση και τον αυταρχισμό της ΕΕ, προβλέπει την αποστολή στρατευμάτων σε Βοσνία και FYROM και τη δημιουργία νέων διωκτικών αρχών για εδραίωση της νέας τάξης, την αντιμετώπιση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καταστολή του κινήματος αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Δείγμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής ήταν το φρούριο που ορθώθηκε γύρω από το χώρο συνεδρίασης του Συμβουλίου, η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών και η απαγόρευση της διαδρομής της πορείας και της εισόδου στην Ισπανία διαδηλωτών από άλλες χώρες.

Αυτές οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, αυτή η συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική, η συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου θα είναι αναμφίβολα η απάντηση των εργαζομένων.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το Κοινό Ψήφισμα, γιατί ουσιαστικά συναινεί σ' αυτήν την πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ