ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Επιχείρηση - «αποϊδεολογικοποίηση» της «17Ν»

Δεν είναι ότι μας κρύβουν πολλά, είναι ότι κατασκευάζουν την «αλήθεια» στα μέτρα τους

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Ωστε, λοιπόν, «έχουμε να κάνουμε με κοινούς εγκληματίες» (Πρωτόπαππας); Ωστε δεν είναι παρά μια «οικογενειακή επιχείρηση» που «τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τη Σικελική Μαφία» («Καθημερινή»); Αλλά αν αυτή είναι η «17Ν», τότε ποια είναι ...η «17Ν»;

Ποια είναι η «17Ν» που επί 27 χρόνια κατάφερνε να παραμείνει ασύλληπτη, «ξεφτιλίζοντας» τις διωκτικές αρχές; Ποια είναι η «17Ν» που τη δράση της επικαλούνταν κυβερνήσεις και ξένες μυστικές υπηρεσίες για να δικαιολογήσουν «αντιτρομοκρατικά μέτρα» (διάβαζε περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων) και ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής; Ποια είναι η «17Ν» που δολοφονούσε εν ψυχρώ στο όνομα της επανάστασης και του μαρξισμού-λενινισμού;

Το σίγουρο είναι ότι η «17Ν» που θέλουν να «αποσύρουν από την κυκλοφορία» δεν έχει καμία σχέση με τη «θρυλική» «17Ν»-«φάντασμα». Πού αποσκοπεί η επιχείρηση- «αποϊδεολογικοποίηση» της «17Ν», πριν καν μάλιστα παρουσιάσουν αποδείξεις για την «ταυτότητα» και την ηγεσία της, θα φανεί γρήγορα ή αργά. Πάντως, η εκδοχή ότι πρόκειται για κοινούς εγκληματίες είναι εξαιρετικά βολική, αφού τουλάχιστον «αποενοχοποιεί» τις μυστικές υπηρεσίες.

«Αποδεικνύουν», δηλαδή, ότι η «17Ν» δεν έχει καμία σχέση με CIA και Αμερικανούς ούτε με τις «δικές μας» αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες... Τα κέρδη όμως δε σταματούν εδώ. Το μακροχρόνιο, όπως φαίνεται, κυνήγι των «τρομοκρατών» θα δικαιολογήσει την αναστολή εφαρμογής του Συντάγματος και το κουρέλιασμα στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Θα δικαιολογηθούν οι «υπερεξουσίες» της αστυνομίας και των διωκτικών αρχών, ενώ θα εξοβελιστεί και φιμωθεί κάθε κριτική στο όνομα ότι «οι τρομοκράτες δεν έχουν δικαιώματα»! Δεν επιτρέπεται η παραμικρή αμφιβολία για όποιον η Ασφάλεια χαρακτηρίζει «τρομοκράτη»!

Γι' αυτό όσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ορκίζεται στη δημοκρατία και στη νομιμότητα, τόσο οι επιφυλάξεις μεγαλώνουν. Δεν είναι μόνον ότι μας κρύβουν πολλά (ή όλα), είναι ότι κατασκευάζουν την αλήθεια στα μέτρα τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΜΥΘΩΝ

ΑΠΟΪΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: «Τα αποδεικτικά στοιχεία που εμφανίζονται σιγά σιγά για τη συγκρότηση της 17Ν, τα πρόσωπα που απαρτίζουν την "επιχειρησιακή ομάδα" και εκείνα που συγκροτούν τη λεγόμενη "ιστορική ηγεσία" της πιο φονικής και ακραίας οργάνωσης της μεταπολίτευσης, παραπέμπουν σε ένα αποϊδεολογικοποιημένο σχήμα που ταιριάζει περισσότερο στο κοινό έγκλημα, παρά στη λογική του ένοπλου επαναστατικού αγώνα που απέπνεαν οι προκηρύξεις της» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: «Εκείνο που πέτυχε, λοιπόν, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ήταν ότι βοήθησε τον κόσμο να καταλάβει ότι οι Αμερικανοί και αργότερα (ευτυχώς) και ο Αγγλοι δεν ήταν εχθροί, αλλά οι φίλοι σ' αυτήν την υπόθεση... Ο Χρυσοχοΐδης έκανε "από τα αριστερά" αυτό που αν είχε επιχειρήσει οποιοσδήποτε "από τα δεξιά", μπορεί σήμερα να βλέπαμε εικόνες που δεν τις φανταζόμαστε. Κατά πάσαν πιθανότητα, αν μια κυβέρνηση της ΝΔ κρατούσε κατ' αυτόν τον οριακά θεσμικό τρόπο τον Ξηρό, το κύριο θέμα συζήτησης δε θα ήταν η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, αλλά η "ανάλγητη Αστυνομία και η ξενόδουλη κυβέρνηση που κάνει ό,τι της λένε οι Αμερικανοί"»(!) (Γιώργος Π. Μαλούχος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ»: «Το πραγματικά καινούργιο στοιχείο είναι η αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο ίδιο το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Αν κάτι προέκυψε από τα εκατοντάδες τηλεοπτικά παράθυρα των ημερών, είναι ότι ουδείς πια σπεύδει να αποκαλέσει τους - έστω - υπόπτους για εμπλοκή σε τρομοκρατικές πράξεις, ως "κοινωνικούς αγωνιστές", κάτι που γινόταν κατά κόρον παλαιότερα. Και το κυριότερο: αυτήν τη φορά ήρκεσε μία ανακοίνωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Νασιάκου για να θεωρηθεί δεδομένη η συμμετοχή του κ. Σ. Ξηρού στη δολοφονία Περατικού» (Στ. Τζανάκης - «ΝΕΑ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΗΣ «17Ν» - Δομή «οικογενειακής επιχείρησης» - Σε πρόγραμμα μεταμεληθέντων ο Ξηρός.

ΤΑ ΝΕΑ: 33 ντοκουμέντα για φόνους και ληστείες - ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η 17Ν ΕΡΙΞΑΝ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ 17Ν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΗΣ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΛ.ΑΣ.: ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΞΗΡΟΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΡΟΣΠΕΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΑΥΓΗ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ 650.000 ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 18.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ!

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 1.000 ΜΟΡΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.038 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Σβήνουν ίχνη... «Πανικός στη 17Ν. Λίγο μετά τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού, μέλη της οργάνωσης έσπευσαν στη γιάφκα της Δαμάρεως και έριξαν τον οπλισμό στη γεμάτη με νερό μπανιέρα για να σβήσουν τα αποτυπώματά τους». (Από την πρώτη σελίδα των ΝΕΩΝ).

Ατιμώρητοι για πάντα! «Ορισμένοι από τους εκτελεστές της "17 Νοέμβρη", ίσως και ορισμένοι από την τελευταία γενιά, θα μείνουν για πάντα ατιμώρητοι. Κυριότερο πρόβλημα για την Αστυνομία τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν οι "μοναχικοί τρομοκράτες"... Σε αυτή τη σημαντική διαπίστωση προχώρησε χτες προς το "Βήμα" ανώτατο στέλεχος των διωκτικών αρχών (Β.Γ. Λαμπρόπουλος - «ΒΗΜΑ»)

«Τρομοκρατία - ΕΠΕ»! «Οι διωκτικές Αρχές φαίνεται πως έχουν πλήρη πια την εικόνα της παρούσης διάρθρωσης 17Ν, που παραπέμπει σε δομή "οικογενειακής επιχείρησης" και σαφή αντίληψη για την ιστορική διαδρομή της... Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο Σάββας Ξηρός έχει αποκαλύψει τα πάντα και πιθανότατα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα "μεταμεληθέντων", προσβλέποντας σε μειωμένες ποινές» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

«Διλήμματα»... «Το ατέλειωτο πανηγύρι που ζούμε στις τηλεοπτικές οθόνες μας αυτές τις ημέρες δεν είναι τίποτε μπροστά στα όσα θα ζήσουμε τις επόμενες βδομάδες. Αν οι Αρχές δεν ανακαλύψουν σύντομα την ιστορική ηγεσία της «17 Νοέμβρη», θα αρχίσει το γνώριμο πολιτικό φουτμπόλ: "τους ξέρετε αλλά δεν τους λέτε γιατί είναι δικοί σας", "έχουμε μια νέα Βάρκιζα" κλπ. Αν πάλι τα ονόματα των ιδρυτών αποκαλυφθούν σύντομα, τότε θα έχουμε ένα νέο κυνήγι μαγισσών, έναν νεομακαρθισμό που όμοιό του δε θα έχει γνωρίσει η χώρα». (Αλέξης Παπαχελάς -«ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ