ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Ξανά στους δρόμους

Με απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ οι ΕΒΕ αρχίζουν νέο κύκλο πανελλαδικών κινητοποιήσεων από 15 ως 18 του Ιούλη

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις 15 έως τις 18 του Ιούλη, προχωρούν και πάλι οι επαγγελματοβιοτέχνες, αντιδρώντας για μια ακόμη φορά στην κυβερνητική πολιτική που εξαφανίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση και το μικροεπαγγελματία, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή τη φορά, το αίτημα αιχμής των ΕΒΕ, είναι η άμεση αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης κλεισίματος των χρήσεων 1993 - 1998. Οι κινητοποιήσεις, θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια, ο χρόνος και η μορφή τους θα καθοριστεί από τους κατά τόπους συλλόγους και επιτροπές.

Στην Αθήνα, μετά από ομόφωνη απόφαση των κλαδικών και τοπικών Ομοσπονδιών Αθήνας και Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί στις 17 του Ιούλη, στις 7 το πρωί, συγκέντρωση και αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας. Ανάλογο περιεχόμενο θα έχουν και οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην υπόλοιπη χώρα, με συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς Εφοριών, δημοσίων υπηρεσιών κ.ο.κ

Χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του νεοεκλεγέντος προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δ. Φέτσης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, Ειδικότερα, ο κλοιός αυτός σφίγγει ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαρατσώσει με το έτσι θέλω, τους μικρομεσαίους, με το πρόσχημα της κλεισίματος των ανέλεγκτων χρήσεων από το 1993 - 1998. Σύμφωνα με τον Δ. Φέτση, τα ποσά που θα υποχρεωθούν οι μικρομεσαίοι να καταβάλλουν ανέρχονται στο ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δραχμών, που αντιστοιχεί περίπου σε ένα εκατομμύριο δραχμές ανά επαγγελματία.

Προχτές το βράδυ, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από αίτημά του συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση, θα υλοποιήσει με «θρησκευτική ευλάβεια» την πολιτική της, δηλαδή, ότι είναι αποφασισμένη να χαρατσώσει τους ΕΒΕ.

Ο Δ. Φέτσης, απατώντας σε παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι πριν λίγο καιρό η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμούσε ως θετικό το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων με τον τρόπο που επιβάλλει η κυβέρνηση, απάντησε: «Τη συμφωνία εκείνη την έκανε η προηγούμενη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ. Εκείνη η συμφωνία, δεν έγινε αποδεκτή από τους ΕΒΕ και αυτό φαίνεται στην πράξη, τόσο από τις αποφάσεις για την έναρξη των κινητοποιήσεων». Ανέφερε επίσης, ότι μόνο το 23% των ΕΒΕ έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις συνάφειας την τριετία. (σ.σ. 1999 - 2001, η οποία έχει λήξει) σημειώνοντας ότι «ακόμα και στη συμφωνία που έκανε η προηγούμενη διοίκηση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ, σήμερα η κυβέρνηση, έχει υπαναχωρήσει από τις αρχικές της δεσμεύσεις, εξαπατώντας τους ΕΒΕ»

Γι' αυτό η ΓΣΕΒΕΕ απαιτεί:

Την άμεση αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης κλεισίματος των χρήσεων 1993 - 1998. Επαναδιαπραγμάτευση του προβλήματος με βάση την αρχική θέση της ΓΣΕΒΕΕ για αυτόματο κλείσιμο των χρήσεων χωρίς νέα βάρη. Η λύση του προβλήματος να ισχύει για όλους τους ΕΒΕ, ανεξαρτήτως αν υπέβαλαν δήλωση. Μέχρι την επίτευξη λύσης να μη γίνονται έλεγχοι για κλείσιμο χρήσεων παρελθόντων ετών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Δ. Φέτσης, μετά από σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, δεν είχε καμία αυταπάτη ότι προχτές θα αποσπούσαν κάποια θετική δέσμευση από την κυβέρνηση. «Πήγαμε, διότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο - σημείωσε χαρακτηριστικά - ακόμα δε, και στην περίπτωση που αποσπούσαμε μια θετική απάντηση τις κινητοποιήσεις θα τις κάναμε. Είναι ανάγκη να συσπειρωθεί ο κλάδος είναι αίτημα των συναδέλφων μας. Να καταστεί σαφές, ότι το σωματείο είναι το αποκούμπι, το μετερίζι, μετερίζι του κλάδου».

Στη Θεσσαλονίκη

Το συμβολικό κλείσιμο των Εφοριών της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 17 Ιούλη 2002 αποφάσισε το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, συνεκτιμώντας την κατάσταση που έχει προκύψει με την αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και τον εμπαιγμό που υπέστησαν οι ΜΜΕ, μετέχοντας στο τετραήμερο κινητοποιήσεων που κήρυξε η ΓΣΕΒΕΕ από τις 15 μέχρι 18 του Ιούλη. Η απόφαση πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.


ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η κυβέρνηση «φοβάται» περικοπές

Και λίστα εντυπώσεων με προβληματικά έργα του Β΄ ΚΠΣ, που στάλθηκαν στον εισαγγελέα για κακοτεχνίες και άλλες παραβάσεις, δημοσιοποίησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός

Κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των διαφόρων κοινοτικών ελέγχων φαίνεται ότι μπαίνει η εκτέλεση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η κυβέρνηση Σημίτη - όπως όλα δείχνουν - προετοιμάζει το έδαφος για να δικαιολογήσει σφαγιασμούς κοινοτικών κονδυλίων που έχουν ήδη εγκριθεί και δικαιούται η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό προκύπτει και επισημαίνεται το τελευταίο διάστημα και σε επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, καθώς οι πιέσεις από το κογκλάβιο της ΕΕ για δραστικές περικοπές των κονδυλίων, που μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε πρόσχημα και αφορμή, παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίες, από αυτή την άποψη, οι χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα, ο οποίος επισήμανε πως από δω και πέρα θα υπάρξει «ένταση των κοινοτικών ελέγχων» και «κίνδυνος να χαθούν πόροι», για να καλέσει στη συνέχεια τους φορείς υλοποίησης των έργων να είναι πολύ προσεκτικοί σε ζητήματα που αφορούν στις αναθέσεις, στις προκηρύξεις και στην ποιότητα των έργων. Τόνισε μάλιστα πως αν παρεκκλίνουν έστω και κατά κεραία από τις νόρμες που βάζει η ΕΕ, θα υπάρξει «κίνδυνος περικοπών».

Ο υφυπουργός εξήγησε πως αν σε κάποιο έργο δεν υπάρχει η ειδική σήμανση (διαφημιστική ταμπέλα) που να δείχνει ότι χρηματοδοτείται από το Γ΄ ΚΠΣ τότε το κονδύλι μειώνεται κατά 2%. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση θέλει να δώσει το στίγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και δε διστάζει να δημοσιοποιήσει το ασφυκτικό πλαίσιο των ελέγχων που έχει να αντιμετωπίσει.

Το «μήνυμα» έχει αποδέκτες και μέσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα διάφορα υπουργεία διαπιστώνουν τώρα τις «δυσκολίες» στην υλοποίηση και τις αποδίδουν στο υπουργείο Οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το θέμα έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα με παρεμβάσεις της ΝΔ, στη λογική «της κακής διαχείρισης» από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι θέμα «μη απορρόφησης» πόρων δεν υπάρχει και ανάγει το όλο πρόβλημα στις διαδικασίες υλοποίησης στις οποίες ελλοχεύουν κίνδυνοι περικοπής.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιοποίησε χτες και μια λίστα με 34 έργα μικρομεσαίου προϋπολογισμού από το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Β΄ ΚΠΣ) που «στάλθηκαν στον εισαγγελέα», για αναζήτηση «ποινικών ευθυνών». Ομως, από τη λίστα «λείπουν» - για ευνόητους λόγους - τα ονόματα των εργολάβων και εταιριών που τα ανέλαβαν, ενώ παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν πως «δε γνωρίζουν τη δικαστική κατάληξη των υποθέσεων» αυτών, που εντοπίζονται στο διάστημα Νοέμβρη 1998-Δεκέμβρη 2000.

Από τη σχετική λίστα που φιλοξενεί τα 34 προβληματικά έργα, προκύπτει ότι στα 21 από αυτά δεν έγιναν ούτε καν οι υποτυπώδεις βελτιώσεις. Ετσι, οι διάφορες κακοτεχνίες που παρέδωσαν στο δημόσιο οι ιδιώτες μεγαλοεργολάβοι είναι σαφώς πολύ περισσότερες και οι διάφοροι επιτήδειοι που τα «τσέπωσαν» έχουν - και αυτοί - μείνει στο απυρόβλητο.

Στη λίστα εντυπώσεων περιλαμβάνονται έργα στα οποία διαπιστώθηκαν μεγάλες «τεχνικές αστοχίες» και τα οποία όχι μόνο δεν επιδιορθώθηκαν αλλά δεν έγινε ούτε μερεμέτι. Για τα έργα αυτά, στο υπουργείο Οικονομίας ισχυρίζονται ότι δε γνωρίζουν ούτε σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα αυτά τα έργα! Μεταξύ των προβληματικών έργων, που περιλαμβάνονται σ' αυτή την κατηγορία, συγκαταλέγονται:

  • Η Σπουδαστική Εστία ΤΕΙ Κοζάνης (παράρτημα Φλώρινας) προϋπολογισμού 690 εκατ. δραχμών.
  • Το Γενικό Λύκειο Τήνου προϋπολογισμού 645,2 εκατ. δραχμών.
  • Το τμήμα νέας οδού Επταλόφου-Ελληνικού προϋπολογισμού 306,7 εκατ. δρχ.
  • Οικοδομικές εργασίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης προϋπολογισμού 145 εκατ. δρχ.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και κάποια οδικά έργα μεγάλου προϋπολογισμού τα οποία μετά από επανέλεγχο διαπιστώθηκε πως «βελτιώθηκαν». Μεταξύ των έργων αυτών είναι:

  • Η ΠΑΘΕ Κόρινθος-Υλίκη προϋπολογισμού 1,2 δισ. δρχ.
  • Ο οδικός άξονας Τρίπολη-Σπάρτη-Κροκεές- Σκάλα Μονεμβασίας προϋπολογισμού 838 εκατ. δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ