ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο ΚΚΕ η θέση της εργατικής τάξης

Συζήτηση με τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»

Μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση για την πείρα των αγώνων που οργανώθηκαν όλο αυτό το διάστημα, για την επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου και κυρίως για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου κόντρα σ' αυτήν την πολιτική, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», στην εκδήλωση - συζήτηση, που διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο γιατί, όπως ενημέρωσε τις εργάτριες η Αλ. Παπαρήγα, η διεύθυνση απαγόρευσε περιοδεία στο εργοστάσιο, που δυστυχώς, όπως είπε, δεν είναι και το μόνο. Κατήγγειλε ότι κάθε μέρα οι περισσότερες διοικήσεις αρνούνται επισκέψεις βουλευτών στα εργοστάσια, κάτι που δε συνέβαινε παλιότερα, σε τέτοιο βαθμό.

«Αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σοβαρότητά του και την ανάγκη της αντιμετώπισής του από τους εργαζόμενους. «Διότι τώρα - συνέχισε - όπως ιδιωτικοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις θα φτάσουμε σε ένα σημείο πλήρους απαγόρευσης. Αυτό το λέω γιατί πολλή συζήτηση περί δημοκρατίας γίνεται αυτές τις μέρες». Και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δε θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να έχει επικοινωνία με τους εργάτες.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία, στην υγεία, στην αγροτική οικονομία και στις ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις που θα δεχτεί ο λαός το επόμενο διάστημα. «Αν δούμε πού πάνε τα πράγματα - συνέχισε - πρέπει να απαντήσουμε, τι κάνουμε. Βεβαίως, ως τώρα δεν αφήσαμε να περάσουν τα πράγματα έτσι. Αναπτύχθηκαν αντιστάσεις, δυστυχώς δεν ήταν τόσο ισχυρές. Αν στη δεκαετία του '80 μια απεργία αποσπούσε κάτι από τον εργοδότη, σήμερα δε φτάνει αυτό. Το ΚΚΕ λέει ότι σήμερα θα κάνουμε ό,τι κάναμε, αλλά και με καινούριες απαιτήσεις και με καινούριους τρόπους.

Για παράδειγμα ένας από τους λόγους που δεν είχαμε την απαιτούμενη επιτυχία στους αγώνες είναι ότι οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πάλεψαν. Στο παραπέντε έκαναν μερικές απεργίες, για την τιμή των όπλων, κάτω από πίεση και μετά τα ξεπούλησαν όλα. Πρέπει να ξεσηκωθούν από τα κάτω οι εργαζόμενοι, εκεί που τα σωματεία τους είναι είτε αδρανή είτε πουλημένα, να αλλάξει η κατάσταση. Πρέπει τα συνδικάτα να γίνουν σχολειά πάλης. Πρέπει να δούμε ένα πολύ πιο ανεβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ πρέπει να γίνει ο χώρος ενίσχυσης που θα ανοίξει δρόμους».

Σ' ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένας κόσμος που αγωνίζεται, αλλά την κρίσιμη στιγμή ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία κοινοβουλευτικά τα δύο κόμματα να χτυπηθούν». Και συνέχισε λέγοντας: «Απαιτούμε από την εργατική τάξη να έρθει στο ΚΚΕ. Το Κόμμα πρέπει να ανανεωθεί με νέο αίμα, με νέους ανθρώπους, με γυναίκες ιδιαίτερα. Για να έχει ικανότητα πρέπει να είμαστε πολλοί, να γίνεται πιο ζωντανό, να μεγαλώνει η ικανότητά του».

Αναφερόμενη στο ζήτημα του μετώπου υπογράμμισε: «Εμείς λέμε να διαμορφωθεί ένα μέτωπο συνεργασίας, μια συμμαχία, όπου σε αυτό το μέτωπο μπορούν να 'ρθουν όλοι εκείνοι που συμφωνούν μαζί μας σε αρκετά πράγματα, στο ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να διεκδικήσουμε, να χτυπηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Και μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα. Αυτό το μέτωπο θα μου πείτε, πώς θα γίνει; Εμείς λέμε ότι αυτό το μέτωπο πρέπει να γίνει με διαδικασίες κινήματος, να πατάει κάτω, στον κόσμο. Μια μορφή συσπείρωσης είναι το ΠΑΜΕ. Πρέπει να γίνουν διάφορες μορφές συσπείρωσης που να συμμετέχουν και σωματεία, κόμματα. Που θα συνενωνόμαστε όλοι πάνω σε μια κοινή γραμμή και μέσα από αυτά τα επιμέρους μέτωπα να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο συμμαχίας, το οποίο θα βοηθά την ανάπτυξη του κινήματος. Θα ασκεί μεγαλύτερη πίεση και θα συνενώνει δυνάμεις, θα τραβάει δυνάμεις από τα αστικά, ιδιαίτερα, κόμματα αλλά και από άλλες δυνάμεις, που δε συμβιβάζονται και αν θέλετε στην πορεία το ίδιο το μέτωπο θα διεκδικήσει και την πλειοψηφία και την εξουσία».

Η Αλ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», υπογράμμισε ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ένα μεγαλύτερο βήμα, καθώς στις «δύσκολες ώρες οι γυναίκες κάνουν δύο βήματα πίσω. Χρειάζεται να παρθεί μια γενναία απόφαση για τις πιο πρωτοπόρες εργαζόμενες γυναίκες, γιατί πρέπει να κάνουν το βήμα. Δηλαδή πρέπει, αυτό που λέμε αγώνας, ταξικό κίνημα, προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων για να γίνει το μέτωπο, που είναι ευρύτερο, πρέπει να πάρει μεγαλύτερο χώρο στην καθημερινή μας ζωή και αυτό αποτελεί απάντηση και στις αγωνίες και για τα παιδιά μας. Χρειάζεται να σκεφτεί η καθεμιά μας ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη επιλογή προσχώρησης στον αγώνα και τις θυσίες».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις εργατριών γύρω από τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, το στρατό, την είσοδο μεταναστών στη χώρα κλπ. Η Αλ. Παπαρήγα απάντησε ένα προς ένα στα ζητήματα που έβαλαν οι εργάτριες, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα σ' ό,τι αφορά τους ξένους εργάτες, ζήτημα που μπήκε με έντονη ανησυχία από εργαζόμενους, η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει διεθνιστική αλληλεγγύη και δράση, προκειμένου να χτυπηθούν οι αίτιες που γεννούν τα οποία προβλήματα. Γιατί, όπως είπε, το πρόβλημα της ανεργίας δεν το δημιουργούν οι μετανάστες, αλλά η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ