ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32

Αρχίσανε τα (κομ)ποινικά...

Παρατηρήστε τους...

Οχι. Ο «πόλεμος» που έχει εξαπολύσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία δε διεξάγεται στο καγκελόφραχτο δωμάτιο. Εκεί ούτε μπορούμε να δούμε, ούτε να ακούσουμε τι γίνεται. Ο «πόλεμος» που διεξάγεται με φόντο τη «17 Ν» στοχεύει στον πραγματικό αποδέκτη όλης αυτής της ιστορίας, που είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Ο όγκος «πληροφοριών» που διοχετεύεται, τα χαρακτηριστικά του, ο συντονισμός, που εκδηλώνεται στην παρουσίαση της μιας ή της άλλης «είδησης», υποδηλώνουν ότι υπάρχει ενιαίο κέντρο συντονισμού. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κέντρο, που κατευθύνει ένα ιδιότυπο είδος «ψυχολογικών επιχειρήσεων». Συμβαίνει πάντα. Κάθε «πόλεμος» έχει το δικό του κέντρο «ψυχολογικών επιχειρήσεων».

Ρόλο - κλειδί στις «ψυχολογικές επιχειρήσεις» φαίνεται να έχει αναλάβει ένα «τάγμα ενημερωτών» της κοινής γνώμης. Μη σας ξεγελά ότι δε φοράνε στολές. Απλώς παρατηρήστε. Παρατηρήστε πώς εξυμνούν τον «τρομονόμο». Ακούστε πώς ωρύονται, όταν τους μιλούν για ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Προσέξτε πώς δυσφορούν, όταν η εξέταση των στοιχείων της υπόθεσης έχει φέρει στην επιφάνεια συνειρμούς για τη δράση και τις μεθόδους λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών. Παρατηρήστε...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Σκίτσο του Δ. Χατζόπουλου, από «Τα Νέα» 10/7/2002

Για το πετρέλαιο

Στο διεθνή Τύπο πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα, με τα οποία καλλιεργείται το έδαφος για μια ακόμη επέμβαση στο Ιράκ. Χτες η εφημερίδα «USA TODAY» έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ιρακινής προβοκάτσιας, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου η Ουάσιγκτον να νομιμοποιήσει και να δικαιολογήσει την προαποφασισμένη, έτσι κι αλλιώς, επέμβασή της κατά του Ιράκ, με προβαλλόμενο στόχο την ανατροπή του Σαντάμ και την εγκατάσταση δημοκρατικού καθεστώτος.

Οι «TIMES», στην ηλεκτρονική τους έκδοση, μεταφέρουν την αποφασιστικότητα 90 εξόριστων στρατηγών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, να δώσουν την τελευταία και αποφασιστική μάχη κατά των πρώην συναδέλφων τους, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στο καθεστώς του Σαντάμ. Ταυτόχρονα, εμπεδώνεται το κλίμα των στρατιωτικών προετοιμασιών, καθώς στο διεθνή Τύπο βρίσκει κανείς τα σενάρια της επέμβασης, η οποία περιγράφεται ως «μεγάλης κλίμακας» επίθεση από τρία μέτωπα με τη χρησιμοποίηση είτε των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, είτε άλλων αντιφρονούντων ομάδων.

Ολες αυτές οι πληροφορίες, ωστόσο, εμποδίζουν την εμφάνιση της ουσίας του προετοιμαζόμενου πολέμου. Το «γιατί» επιμελώς καλύπτεται από τη χιονοστιβάδα των σεναρίων. Ωστόσο, η απάντηση παραμένει εύκολη και απλή. Η σκοπιμότητα κάθε πολέμου έχει κοινή αφετηρία.

Το πετρέλαιο, όπως γράφουν οι «TIMES», βρίσκεται πίσω από τα αμερικανικά σχέδια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον έχει στόχο την ανατροπή του Σαντάμ και την ανάδειξη μιας νέας δημοκρατικής (και ελεγχόμενης) κυβέρνησης στο Ιράκ. Με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση (και συμβόλαια) για την εκμετάλλευση των πλουσιότατων ιρακινών κοιτασμάτων.

Ταυτόχρονα, έχοντας πατήσει πόδι στο Ιράκ, η Ουάσιγκτον αποκτά τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από τις δεσμεύσεις της έναντι του σαουδαραβικού βασιλικού οίκου, οι οποίες τόσα πολλά προβλήματα δημιουργούν και στις ΗΠΑ, αλλά και στο σαουδαραβικό καθεστώς.

Το σενάριο, λοιπόν, είναι έτοιμο. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα υλοποιηθεί άμεσα, ή αν, τελικά, θα κρατηθεί ως όπλο για την εξασφάλιση μιας ακόμη θητείας της διοίκησης Μπους.


ΟΧΙ στα «Γκουαντανάμο»

«Αυτή η υπόθεση θέτει θεμελιώδη και αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα: Μπορεί η κυβέρνηση να παραβιάζει τους ίδιους της τους νόμους; Μπορεί να κρατούνται άτομα κατά τρόπο αόριστο, χωρίς οποιαδήποτε ακρόαση ή οποιαδήποτε μορφή της οφειλόμενης διαδικασίας; Μήπως η κυβέρνηση παραβιάζει και το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο»;

Με αυτά τα ερωτήματα προσέφυγε χτες στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Λος Αντζελες μια ομάδα δημοσιογράφων, νομομαθών, πανεπιστημιακών, που επιμένουν να αντιστέκονται στο τρομοκρατικό κλίμα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη στη χώρα. Με την κίνησή τους δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων όσων έχουν συλληφθεί εντός ΗΠΑ (και κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι), ή εκείνων που κρατούνται εδώ και ένα εξάμηνο στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο κάτω από απερίγραπτες συνθήκες, χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης, χωρίς καν τη διατύπωση κατηγοριών.

Εκεί, μέσα στις ΗΠΑ, μέσα στο άντρο της τρομοκρατίας, υπάρχουν οι «όρθιοι» που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπερασπίζονται τους βάσιμα ή αβάσιμα υπόπτους. Υπερασπίζονται θεμελιώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, τα δικά τους δικαιώματα, τα οποία με πρόσχημα την 11η Σεπτεμβρίου έχουν μπει στο στόχαστρο της «Νέας Τάξης» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμα του με το βαθμό του. Είχε προηγηθεί αναψηλάφηση της υπόθεσης μετά το δριμύ «Κατηγορώ» του Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

1913 Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1920 Ανοίγει και επίσημα η Διώρυγα του Παναμά. Το πρώτο πλοίο την είχε διασχίσει πριν έξι χρόνια.

1948 Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς οι επιθέσεις του εχθρού στο Σμόλικα. Στις περισσότερες κατευθύνσεις ο εχθρός ανατράπηκε και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση υπό τα πυρά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1996 Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.

ΕΝΩ Η ειδησεογραφία «παίζει» έχοντας - λόγω Ξηρού - τα φώτα στραμμένα στον «Ευαγγελισμό», σε ένα άλλο νοσοκομείο της «ισχυρής Ελλάδας», στη «Σωτηρία», η λειτουργία των χειρουργείων ανεστάλη. Πλημμύρισαν...

***

«ΕΓΚΥΡΟΣ» τηλεπαραθυρόβιος, με δική του εκπομπή στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε χτες στο παράθυρο άλλου σταθμού, και ενώ ωρυόταν υπέρ του «πολυξερισμού» του, δήλωσε ότι αγωνιά, μήπως «γελοιοποιηθεί» με τη συμμετοχή του στο «τηλετρομοκρατοπαιχνίδι». Περίεργο. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Αλλά, στην περίπτωση του κυρίου, ισχύει μάλλον το «μας φτύνουνε και κάνουμε ότι βρέχει»...

***

ΨΗΛΟΣ, με κατσαρά μαλλιά, μελαχρινός, με σχέσεις με το Παρίσι και γυναίκα ξανθιά. Μάλλον ο ...Καρεμπέ θα είναι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ