ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Από αύριο ξανά στους δρόμους του αγώνα

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στον αυριανό αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών (Αθήνα) και τις καταλήψεις εφοριών (στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις)

Με αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών (στην Αθήνα στις 7 το πρωί στην Καραγιώργη Σερβίας), καταλήψεις εφοριών (στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις) καθώς και άλλες μορφές, αρχίζει αύριο ο νέος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της χώρας. Οι κινητοποιήσεις αυτές, εντάσσονται στα πλαίσια του τετραημέρου των πανελλαδικών κινητοποιήσεων (15 - 18 Ιούλη) που αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Βασικό αίτημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι η αναστολή όλων των ρυθμίσεων «συνάφειας». Οι ΕΒΕ της χώρας αγωνίζονται επίσης για την ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής, το κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων χωρίς νέα βάρη, και τη ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, προς τη μικρομεσαία επιχείρηση, το χτύπημα του εξοντωτικού ανταγωνισμού των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών και την ανατροπή των αντιασφαλιστικών σχεδίων.

Σε προκήρυξη της ΓΣΕΒΕΕ τονίζεται πως «η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα εξοντωτικού αφανισμού των επιχειρήσεων, μας οδηγούν και πάλι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλιά και την επιβίωσή μας» και με το σύνθημα, «όλοι στον αγώνα, όλοι στον αποκλεισμό» καλεί όλους τους ΕΒΕ στην αυριανή κινητοποίηση τονίζοντας ότι «μαζί με τα άλλα στρώματα του λαού, αγωνιζόμαστε για να ακυρώσουμε τα σχέδια εξόντωσής μας, κόντρα στις πολυεθνικές και την κυβερνητική πολιτική που τις ευνοεί».

Με κατάληψη των εφοριών της Θεσσαλονίκης το πρωί της Τετάρτης 17 Ιούλη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης και η Ενωση Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ ενάντια στις κυβερνητικές φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στους ΕΒΕ. Οι εκπρόσωποι των 3 φορέων, τόνισαν πως αν η κυβέρνηση δε θελήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόθεση την εξεύρεση αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα, οι ΕΒΕ της πόλης είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους στα μέσα του καλοκαιριού. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Σταύρος Ζαχαρέλης τόνισε πως με τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης (η συνάφεια του ΦΠΑ 3ετίας 1999 - 2001 και του κλεισίματος των ανέλεγκτων χρήσεων 1993 - 1998») «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Επίσης, ο Β' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης Ηλίας Μαυρίδης, σκιαγραφώντας τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής ανέφερε στοιχεία έρευνας της ACNIELSEN που δημοσίευσε το «Εθνος», σύμφωνα με τα οποία «την τελευταία 20ετία έσβησαν 24.000 επιχειρήσεις» για να καταλήξει: «Είναι φανερό, πως μια τέτοια πολιτική οδηγεί στην εξαφάνιση της μικρής επιχείρησης και αφήνει ελεύθερο το πεδίο εκμετάλλευσης σε ολίγους κεφαλαιούχους, ντόπιους και ξένους διογκώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Αύριο στις 6.30 το πρωί στα Γιάννενα, οι ΕΒΕ θα προχωρήσουν στην κατάληψη των εφοριών (Χατζή Πελερέν), ενώ στις 9 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση και ομιλίες στον ίδιο χώρο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φουντώνει ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες

Στο δωδεκάμηνο Απρίλης 2001 - 2002 το ανεξόφλητο υπόλοιπο στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, αυξήθηκε κατά 7,2 δισ. ευρώ (2,5 τρισ. δραχμές)

Με εκρηκτικούς ρυθμούς καλπάζει ο υπερδανεισμός των εργαζόμενων νοικοκυριών της χώρας στο τραπεζικό κεφάλαιο, σκιαγραφώντας - από μια ακόμη σκοπιά - τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), σύμφωνα με τα οποία το μήνα Απρίλη του 2002 το σύνολο των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά (στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) ξεπέρασε τα 25,6 δισ. ευρώ, σπάζοντας και νέο ρεκόρ υπερδανεισμού καθώς το ποσό αυτό ξεπερνά το 18,5% του ΑΕΠ που θα παραχτεί σε ολόκληρο το 2002.

Από την ανάλυση των ίδιων στοιχείων προκύπτει:

  • Τα καταναλωτικά δάνεια (πιστωτικές κάρτες, προσωπικά κ.ά.) έφτασαν τον Απρίλη φέτος σε 8,3 δισ. ευρώ με ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2001 κατά 36%. Πραγματική έξαρση γνωρίζουν τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών που αυξήθηκαν κατά 51,8%. Τα προσωπικά δάνεια μέσα στο τελευταίο χρόνο γνώρισαν αύξηση 14,9%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν τον Απρίλη του 2002 τα 17,3 δισ. ευρώ με αύξηση σε σύγκριση με τον Απρίλη 2001 που φτάνει σε 40,8%.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο τα ανεξόφλητα υπόλοιπα στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 7,2 δισ. ευρώ (2,5 τρισ. δραχμές). Από 18,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλη του 2001, εκτινάχτηκαν τον Απρίλη του 2002 στα 25,6 δισ. ευρώ (αύξηση 39%). Το ποσό αυτό προέρχεται από δυο πλευρές: Πρώτον, από τα νέα δάνεια που συνάπτουν καθημερινά τα εργαζόμενα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να τα φέρουν βόλτα και να διατηρήσουν αμετάβλητο το βιοτικό τους επίπεδο και, δεύτερον, από την αύξηση των υπολοίπων λόγω των ληστρικών επιτοκίων και των άλλων επαχθών όρων που βάζουν οι τράπεζες.

«ΣΥΝΑΦΕΙΑ»
Οι ΕΒΕ τους γύρισαν την πλάτη

Και με προσαυξήσεις απειλεί τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τους ΕΒΕ που θα υποβάλουν «εκπρόθεσμα» τις δηλώσεις «συνάφειας». Η αρχική προθεσμία λήγει στις 19 του Ιούλη, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα μέχρι τώρα στοιχεία η μεγάλη πλειονότητα των ΕΒΕ παρά το γεγονός ότι εκβιάστηκε ανοιχτά και απροκάλυπτα γύρισε την πλάτη στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δεν προσήλθε να υποβάλει τη δήλωση χαρατσώματος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου τα ποσοστά προσέλευσης των ΕΒΕ στην Αττική δεν ξεπέρασαν το 35%, ενώ στην επαρχία ήταν πολύ χαμηλότερα.

Επίσημα στο υπουργείο Οικονομίας δε μιλούν για παράταση, αναφέρουν όμως ότι όποιος υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση θα χαρατσώνεται και με τις προσαυξήσεις...

Σε ιδιώτες επιπλέον 19% των μετοχών του ΟΠΑΠ

«Ανάρπαστες» έγιναν οι μετοχές του ΟΠΑΠ που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέθεσε στους Ελληνες και ξένους «επενδυτές», ενισχύοντας έτσι παραπέρα τη συμμετοχή των ιδιωτών με αντίστοιχη μείωση του δημοσίου. Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με το ξεπούλημα στους ιδιώτες και του νέου πακέτου μετοχών (18,9% των μετοχών) στους ιδιώτες θα στερήσει το δημόσιο από μερίσματα πολλών δισ. δραχμών κάθε χρόνο, τα οποία θα πάνε στους νέους ιδιοκτήτες. Να σημειωθεί ότι η μερισματική απόδοση των μετοχών του ΟΠΑΠ ξεπερνά το 7% το χρόνο, είναι ίσως η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες εταιρίες και εξηγεί το τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον των λεγόμενων επενδυτών.

Σχετικά με το νέο πακέτο πώλησης των μετοχών του ΟΠΑΠ στους ιδιώτες, από την επίσημη ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού προκύπτουν τα εξής:

  • Η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές ήταν πολλαπλάσια κατά 5,5 φορές των μετοχών που διέθεσε σε αυτούς το ελληνικό δημόσιο, ενώ για το σύνολο των μετοχών που ξεπουλήθηκαν (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) η ζήτηση ήταν πολλαπλάσια κατά 3,8 φορές.
  • Το 70,9% από τις μετοχές που ξεπουλήθηκαν πήγε στη «διεθνή προσφορά» και το 29,1% στην εγχώρια.
  • Η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στα 8,44 ευρώ ανά μετοχή.
  • Το ποσό που θα εισπράξουν οι πωλητές (ελληνικό δημόσιο και ΔΕΚΑ) διαμορφώνεται σε 508,7 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις επίσημες λογιστικές καταστάσεις στις 31.12.2001 το ελληνικό δημόσιο μαζί με τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) κατείχαν το 94,58% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Ετσι από τα μερίσματα που διατέθηκαν τα 76,5 δισ. δρχ. πήγαν στο Δημόσιο έναντι 3,5 δισ. δρχ. τους ιδιώτες. Με βάση τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η διάθεση του 19% των μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο σημαίνει ότι το δημόσιο θα έχει απώλεια από μερίσματα πάνω από 10 δισ. δρχ. το χρόνο, τα οποία θα πάνε στους διάφορους ιδιώτες «επενδυτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ