ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
Σελ. /28
Εμπόρευμα η υγεία των παιδιών του λαού
  • Περιοδεία πραγματοποίησε χτες στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», Θ. Παφίλης
  • Στο 40% φτάνουν οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό

Η συντονισμένη κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης της υγείας δε θα μπορούσε να κάνει... διακρίσεις για το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου διαπίστωσε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με την «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Παφίλης, ο οποίος χτες το πρωί περιόδευσε μέσα στους χώρους του, συζήτησε με τους εργαζομένους και συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο από τις ελλείψεις προσωπικού φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην κατάσταση που επικρατεί μέσα στα τμήματα όπου σε κάθε βάρδια, τρεις νοσηλεύτριες επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες 40 νοσηλευόμενων παιδιών, ενώ όταν το νοσοκομείο εφημερεύει, κάτι που συμβαίνει μέρα παρά μέρα, μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 40 νοσηλευόμενα παιδιά!! Οπως υπογράμμισαν τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων, οι ελλείψεις προσωπικού στη νοσηλευτική υπηρεσία φτάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Αυτό σαν άμεσο αποτέλεσμα έχει οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στα όρια της εξάντλησης. Παράλληλα ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία των ασθενών, όπως επισήμανε το σωματείο των εργαζομένων, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Εξάλλου, στο νοσοκομείο, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κρεβάτια εντατικής θεραπείας και άλλες μονάδες, χωρίς όμως να προβλεφτούν οι αντίστοιχες νοσηλευτικές θέσεις.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε επισκεφτεί τον Απρίλη του 2002 ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος έδωσε ευχές αντί για λύσεις... Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι «πρωθυπουργικές ευχές» δεν έπιασαν τόπο και τα προβλήματα συνεχίζουν να οξύνονται σε καθημερινή βάση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ο όμιλος «Ιντεραμέρικαν» και ο κ. Κοντομηνάς έφτιαξαν παιδιατρική κλινική στην Αθήνα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και βέβαια με το αζημίωτο...

Υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία προς όφελος των ιδιωτών

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και με τους συνδικαλιστές, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της υγείας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, που παραδίδει την υγεία στο μεγάλο κεφάλαιο, μετατρέποντάς τη σε εμπόρευμα με στόχο το κέρδος.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία, συμπλήρωσε ο ίδιος, όλος ο λαός, πρέπει να γίνουμε μια γροθιά για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Υγεία σε εμπόρευμα, τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας μας αφορούν και μας θίγουν όλους».

Πρέπει να τονίσουμε ότι στο «Αγία Σοφία» λειτουργούν ήδη απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, η καθαριότητα του νοσοκομείου βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στα χέρια των ιδιωτών, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και σε όλους τομείς της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε πως «η ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου δε θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, σημαίνει για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία λιγότερο προσωπικό, εντατικοποίηση της δουλιάς, συρρίκνωση των δικαιωμάτων». Χρέος της Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ο ίδιος, «είναι να παλεύει για όλα τα προβλήματα του λαού». Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», τις δυνάμεις που διεκδικούν δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία για όλο το λαό και αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέες αυξήσεις τελών

Την αύξηση των τελών απολύμανσης μέχρι και 126% προωθεί η δημοτική αρχή της Αθήνας. Οι ανατιμήσεις αυτές αναμένονται να πλήξουν κύρια μεγάλους χώρους, όπως νοσοκομεία, που ήδη δαπανούν πολλά χρήματα για τέτοιες εργασίες.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη, η πλειοψηφία θα εισηγηθεί τις εξής αυξήσεις στο τιμολόγιο απολύμανσης: Για κουζίνα, τουαλέτα και δωμάτιο οικίας από 2,65 ευρώ σε 6, 3 και 4 ευρώ αντίστοιχα. Για επαγγελματικούς χώρους, όπως νοσοκομεία και ξενοδοχεία, από 0,53 ευρώ/τμ, σε 1 ευρώ (αύξηση 88,6%). Για αυτοκίνητα και λεωφορεία, η κάθε θέση από 0,65 ευρώ σε 0,88.

Για να φανούν καλύτερα τα μεγέθη των αυξήσεων, σημειώστε και τα ακόλουθα: Το τέλος για την κουζίνα ήταν 700 δρχ. και τώρα το αυξάνουν στις 2.044. Μέσα σε πέντε χρόνια η αύξηση φτάνει το 192%. Το τέλος για τους επαγγελματικούς χώρους ήταν τότε 140 δρχ./τμ και τώρα αυξάνεται στις 340. Ανά θέση λεωφορείου ή αυτοκινήτου ήταν 170 δρχ. και τώρα αυξάνεται στις 300.

Εξάλλου, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να αυξήσει και τις τιμές κυλικείου στις Λέσχες Φιλίας. Από 0,59 ευρώ για τα γαλακτομικά, σε 0,65. Από 0,29 τα αναψυκτικά σε 0,36. Από 0,21 τον καφέ σε 0,30. Το τσάι από 0,21 σε 0,25.

ΑΘΗΝΑ
Πόλη χωρίς πράσινο

...με ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής

Στο στόχαστρο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων βρίσκονται σημαντικοί ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Μεγαλοεπιχειρηματίες τους διεκδικούν για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε βάρος των υπολοίπων και φυσικά με την ανοχή - αν όχι στήριξη - κυβερνήσεων και συμβιβασμένων δημοτικών αρχών, που δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις συναντάμε στα Πατήσια, στην Κυψέλη ή στα Σεπόλια...

Σύμφωνα με στοιχεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τοπικών συλλόγων, δημοτών, της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων:

Στον πολύπαθο Ελαιώνα το ισχύον πολεοδομικό διάταγμα που προστατεύει την περιοχή δεν ενεργοποιείται. Παγιώνεται η άναρχη και ανεξέλεγκτη οικοδόμηση. Ο χώρος καταλαμβάνεται από ρυπογόνες χρήσεις. Εχει κατασκευαστεί το μεγαθήριο της Village Park (σινεμά) και μεθοδεύεται η κατασκευή γηπέδου της ΠΑΕ ΟΣΦΠ.

Στα Πατήσια, στο οικόπεδο επί των οδών Πάτμου και Καραβία η «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ» θέλει να κατασκευάσει σχολείο. Οι περίοικοι αγωνίζονται ο χώρος να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος, το σχολείο να γίνει σε χώρους παρακείμενων εργοστασίων.

Στους λόφους Αλεπότρυπας και Παιδιού στην Ανω Κυψέλη κατασκευάστηκε ανοιχτό γήπεδο, ενώ προγραμματίζεται και δεύτερο, σε βάρος του πρασίνου και ενώ η περιοχή διαρκώς τσιμεντοποιείται. Μεθοδεύτηκε και η κατασκευή σχολείου και γι' αυτό το λόγο κόπηκαν πενήντα δέντρα για να «ανοίξει» χώρος.

Στα Σεπόλια, το 1986 το ΥΠΕΧΩΔΕ δέσμευσε μια τεράστια έκταση (169 στρέμματα με τρεις κοινόχρηστους χώρους και χώρο για σχολείο), για την κατασκευή του αμαξοστασίου του μετρό. Στους κατοίκους που αντέδρασαν, η κυβέρνηση υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη σε πράσινο. Οχι μόνο δε δόθηκαν, αλλά και όταν η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αποδέσμευσε 45 στρέμματα, αυτά χαρακτηρίστηκαν οικοδομήσιμα και εργολάβοι σήκωσαν μεγαθήρια, στην ήδη πηγμένη από μπετόν περιοχή. Οι δημοτικές αρχές της Αθήνας πήραν αποφάσεις για δέσμευση χώρων για πράσινο, όμως κατά τη γνωστή τακτική τους στην πράξη δεν έκαναν τίποτα. Οι κάτοικοι ζητούν οπωσδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη σε πράσινο.

  • Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής θα επισκεφτεί το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και περιοδεία στο χώρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ