ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΝΑΣ ΑΧΑΪΑΣ
Ενίσχυση του συνδυασμού της λαϊκής αντεπίθεσης

Τη διακήρυξη και αγωνιστές που συμμετέχουν στο συνδυασμό, παρουσίασε ο υποψήφιος νομάρχης Βασίλης Ασπρούλιας

«Καλούμε την Αχαΐα της δουλιάς και των ενωτικών αγώνων να αποφασίσει να στηρίξει και να ψηφίσει τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) και να καταδικάσει τους συνδυασμούς που υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και στους δύο γύρους, ώστε να συμβάλει αποφασιστικά σε μια ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου χτες το μεσημέρι στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων στην Πάτρα, ο υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας με τη ΝΑΣ, Βασίλης Ασπρούλιας, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη της ΝΑΣ, καθώς και τα πρώτα ονόματα που απαρτίζουν το νομαρχιακό ψηφοδέλτιο.

Ο Β. Ασπρούλιας σημείωσε τη μεγάλη πολιτική σημασία που έχουν οι εκλογές του Οκτώβρη, καθώς το αποτέλεσμά τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη γενικότερη πορεία των πολιτικών εξελίξεων.

Για το συνδυασμό της ΝΑΣ που ηγείται, υπογράμμισε πως «έχει αγωνιστικό παρελθόν, προοπτική και μέλλον. Είναι δεσμευμένη απέναντι στους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες, τους μικρομεσαίους, τους μετανάστες, να παλέψει μαζί τους, ώστε με συσπείρωση και πάλη να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα, να δημιουργηθούν άλλοι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό, να οικοδομηθεί ένα ευρύτερο λαϊκό ρεύμα, που δε θα σταματήσει στις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει και μετά στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι για τη διαχείρισή της».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος για συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αχαιών, επισήμανε: «Ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Δ. Κατσικόπουλο, επιδιώκει να "αναζωογονήσει" την κυβέρνηση, αξιοποιώντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Εχει σκοπό να συνεχίσει την εχθρική για τα συμφέροντα του λαού της Αχαΐας προηγούμενη πολιτική της πλειοψηφίας και του απερχόμενου νομάρχη Σ. Σερέτη.

Ο συνδυασμός της ΝΔ, με τον πρώην υπουργό Β. Μπεκίρη, επιδιώκει να "αναγεννήσει" τη ΝΔ, προσφέροντας το αποτέλεσμα στην προσπάθεια να γίνει η ΝΔ κυβέρνηση.

Ο τσακωμός είναι για το πάπλωμα. Την ίδια πολιτική σε βάρος του λαού υπηρετούν και θα εφαρμόσουν. Αλλωστε και οι δύο υπερασπίζονται το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην ΤΑ.

Ο συνδυασμός του ΣΥΝ ενδιαφέρεται να κάνει καταγραφή των δυνάμεών του, να συνεχίσει την προηγούμενη πορεία υπεράσπισης της πολιτικής και της τακτικής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο ΝΣ και των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο συνδυασμός "Αριστερά" με την εμφάνισή του μόνο κάθε εκλογές στοχεύει στον αποπροσανατολισμό, στην υφαρπαγή και διασπορά των αγωνιστικών ψήφων προς όφελος των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Και κατέληξε: «Η ΝΑΣ παλεύει, ώστε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να γίνει πόλος υπεράσπισης της ειρήνης, συσπείρωσης για την ανάπτυξη ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος που θα εμποδίζει την κάθε μορφής συμμετοχή της χώρας στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Θα προωθεί την ανάπτυξη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Πετρόπουλος, συνδικαλιστής, ο οποίος αφού διάβασε τα ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, κάλεσε, και τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, σε μια ευρύτερη συσπείρωση μέσα και από το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, για να «αντιπαλέψουμε με καλύτερους όρους την κυβερνητική πολιτική και μέσα από τις νομαρχιακές εκλογές, αλλά και να συνεχίσουμε τους ευρύτερους αγώνες για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τα ονόματα που μέχρι στιγμής απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι:

Νάνσυ Αγγελακοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», Δημήτρης Αγγελόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Αντρέας Αθανασόπουλος, εργάτης, Φωτεινή Βασιλακοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος, Βάσω Γιαννοπούλου - Χριστοδουλοπούλου, εκπαιδευτικός, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, αγρότης, Αλέκα Ζαπάντη, αγρότισσα, Νίκος Θεοφιλάτος, αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου ΠΕΑΕΑ, Πόπη Κουτσιουρή - Μπάτσικα, νοσηλεύτρια, Τάκης Κουτσαντώνης, εκπαιδευτικός, Γιώργος Μοδές, εργολάβος οικοδομών, Σάκης Μπούνιας, μέλος ΔΣ Σωματείων Οικοδόμων Κ. Αχαγιάς, Στάθης Μπούνιας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αιγίου, Ελένη Μπιρλή, σπουδάστρια των ΤΕΙ, Σπύρος Μπουρδανιώτης, δικηγόρος, Δημήτρης Οικονομόπουλος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Αντρέας Παπανικήτας, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος, Γιώργος Πετρόπουλος, αναπληρωτής γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Αντρέας», Ζαχαρούλα Ροδίτη - Δρόσου, ιδιωτική υπάλληλος, Βάσω Σκαρτσιάρη, συνταξιούχος, Θεόδωρος Τζαμαλούκας, δικηγόρος, Ανδρούλα Τσοπανίδη, μέλος ΔΣ Ενωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, Θανάσης Χελάκης, μέλος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), Σία Ψωμιάδη, μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Υποσχεσιολογία του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ

Αν και για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Μανόλης Μπετενιώτης, έχει αφήσει πρόσκαιρα το ημίψηλο και φόρεσε τραγιάσκα, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το ρόλο του ως κυβερνητικός βουλευτής: Ετσι, προσπάθησε να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις των άδικα απολυμένων εργατών από το Δήμο Πειραιά, με ανέξοδες υποσχέσεις του τύπου πως, όταν γίνει δήμαρχος... θα δώσει μέχρι και συντάξεις στους εργάτες του δήμου(!), σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο.

Για τη στάση αυτή του Μ. Μπετενιώτη, ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης, σχολίασε: «Πέρα απ' το γεγονός ότι προσπάθησε να αποτρέψει κάθε κινητοποίηση, έχει σημασία ότι πέρα απ' τις ανέξοδες υποσχέσεις του (πως θα... δώσει συντάξεις και θα κτυπήσει την ανεργία με ειδικό γραφείο!) δε δεσμεύτηκε σε τίποτα για τη στάση του ως Δημοτική Αρχή σχετικά με τις προσλήψεις. Εμείς διευκρινίσαμε πως δεν θα επιτρέψουμε καμία πρόσληψη σε πόστο διωχθέντος, αν δεν αποκατασταθούν όλοι... Βεβαίως, πάγια είναι η θέση μας, της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», θέση αντίθεσης στο πέρασμα βασικών κεντρικών λειτουργιών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. για τις συντάξεις, με στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποχρεώσεις του που ήδη καλύπτει ανεπαρκώς.

Οταν μάλιστα αυτή η υπόσχεση παροχής συντάξεων γίνεται λίγες μέρες αφ' ότου ο Μ. Μπετενιώτης ψήφισε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, αυτό ξεπερνά τα όρια της κοροϊδίας...

Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς που έχουμε με τους άλλους υποψηφίους. Θα κάνουμε τα πάντα, παρά την τεράστια διαφορά προβολής από τα κανάλια "τους", να την κάνουμε γνωστή στους Πειραιώτες».

Προσφυγή για τις παιδικές χαρές

Να ακυρωθεί ως μη νόμιμη η απόφαση του ΔΣ Πειραιά για παράδοσή τους σε εταιρία, ζητά η Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση»

Προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, με την οποία εγκρίθηκε η παραχώρηση των παιδικών χαρών στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά, έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» και ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Τζατζάνης. Με αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που, ας σημειωθεί, δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα διατάξεις για την ψηφοφορία, υποτίθεται ότι θα αναπλαστούν και αξιοποιηθούν οι παιδικές χαρές. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για προσπάθεια ξεπουλήματος σε ιδιώτες των κοινωνικών υπηρεσιών που οφείλουν να παρέχουν οι Δήμοι, αδιαφανούς διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων και προοπτικής διπλοφορολόγησης των πολιτών, μέσω των ιδιωτών που θα εκμεταλλεύονται τις παιδικές χαρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική ψηφοφορία υπερψήφισαν 7 αντί 14 σύμβουλοι που χρειάζεται. Ομως, παραβιάζοντας τη νομιμότητα λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος αρνήθηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι, όπως ζητήθηκε από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, ενώ αρνήθηκε να ανακοινώσει και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας! Τα παραπάνω θέτουν ζήτημα ακυρότητας της σχετικής απόφασης του ΔΣ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, που προσέφυγαν στην επιτροπή (του άρθρου 18) για την τήρηση της νομιμότητας και των διαδικασιών στη λειτουργία του ΔΣ, τονίζουν την απαίτηση «να εξετάσει τη νομιμότητα λήψης της απόφασης, εξετάζοντας την αλήθεια των καταγγελλομένων από τη μαγνητοφωνημένη συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατόν, πέρα από τα άλλα αντιλαϊκά που συμβαίνουν σήμερα, να ξεπουλιούνται οι βασικότερες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τέτοιες θρασείς παραβιάσεις των νομίμων στοιχειωδών διαδικασιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ