ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Φουντώνει η προπαγάνδα για δράση του στρατού στο έδαφος των ΗΠΑ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ελπίζω πως το Κογκρέσο θα δράσει γρήγορα στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας της πατρίδας, αλλά και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της εταιρικής διαφθοράς είπε χτες ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, επιθεωρώντας το υπερσύγχρονο εργαστήριο Αργκόν (του υπουργείου Ενέργειας) στο Ιλινόις, όπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εκεί εργαστηριακά εφευρήματα, μεταξύ των οποίων ανιχνευτές για τον εντοπισμό κυανίου, βακτηρίων άνθρακα και φορητά μηχανήματα για τον εντοπισμό κρυμμένων πυρηνικών υλικών.

Ενα 48ωρο πριν, γερουσιαστές, κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι βομβάρδιζαν με δηλώσεις τους τα ΜΜΕ προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες των Αμερικανών πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο να ανατραπεί - εν είδει...«αναθεώρησης»!- ο νόμος του 1878 «ποσέ κομιτάτους» (Posse Comitatus) που απαγορεύει ρητά τη δράση των ενόπλων δυνάμεων επί του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών (όπως άλλωστε προτείνεται, μεταξύ πολλών άλλων, στο προσχέδιο του Μπους για την «Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια της Πατρίδας»)!

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μπους για την Εσωτερική Ασφάλεια, Τομ Ριτζ, μιλώντας για παράδειγμα προχτές στον τηλεοπτικό σταθμό «FOX», αφ' ενός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τους πραγματικούς σκοπούς της πρότασης του προέδρου για «ικανότητα δράσης του στρατού εντός των ΗΠΑ» στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, αφ' ετέρου, έθεσε ως «αναγκαία» την εξέταση και συζήτηση περί δράσης των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας. «Είναι αντίθετο με τα ένστικτά μας ως χώρα να ενισχύσουμε το στρατό με την ικανότητα να συλλαμβάνει (πολίτες)... Η πιθανότητα αυτή είναι «πολύ απίθανη», αλλά... η κυβέρνηση σοφά επανεξετάζει το σχετικό νόμο. Πρέπει να μιλάμε για τα πλεονεκτήματα του στρατού ενόψει κάποιου κρίσιμου γεγονότος. Και σαφώς, εάν μιλάμε για τη χρήση του στρατού, τότε θα πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για το νόμο ποσέ κομιτάτους»!

Ο Τομ Ριτζ, που πολλοί εκτιμούν πως θα είναι ο αρχηγός του νέου υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (οι διατάξεις για τη συγκρότησή του συζητιούνται αυτή την περίοδο στο Καπιτώλιο), δεν ήταν ο μόνος που υποστήριξε τις αλλαγές για μεγαλύτερες εξουσίες στο στρατό, εσωτερικά.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντικ Αρμεϊ, χαρακτήρισε «καλό» το εκτρωματικό - για τις ελευθερίες του ανθρώπου - σχέδιο του Μπους για την «ασφάλεια της πατρίδας». Ο δε Καρλ Λέβιν, επικεφαλής της επιτροπής της γερουσίας για τις «Ενοπλες Υπηρεσίες» δήλωσε χτες στο CNN πως ο νόμος του 1878 για το ρόλο του στρατού «μας εξυπηρέτησε καλά εδώ και καιρό... όμως δε φοβάμαι να δω το ενδεχόμενο ο στρατός να αναλάβει έναν πολύ βοηθητικό και υποστηριχτικό ρόλο σε θέματα παροχής εξοπλισμού, εκπαίδευσης και ο,τιδήποτε άλλο πλην της σύλληψης ανθρώπων».

Επιπλέον, και ο Τζόζεφ Μπίντεν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τη «διεύρυνση του ρόλου του στρατού όσον αφορά στην αντιμετώπιση μειζόνων καταστροφών, όπως επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής».

Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο νέος επικεφαλής της «Βόρειας Αμερικανικής Διοίκησης», πτέραρχος Ραλφ Εμπερχαρτ, που δήλωσε στους κυριακάτικους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» πως υποστηρίζει γενικώς την αναθεώρηση του νόμου και βλέπει θετικά αλλαγές που θα δώσουν στο στρατό μεγαλύτερες εξουσίες στο εσωτερικό για την προστασία της χώρας από τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θα πρέπει να αναθεωρούμε νόμους όπως εκείνος του 1878, εάν νομίζουμε πως λύνει τα χέρια μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό», είπε ο πτέραρχος!

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση

Ιρλανδοί αστυνομικοί ενώ παρατηρούν τον τόπο δολοφονίας του 19χρονου καθολικού στο Βόρειο Μπέλφαστ

Associated Press

Ιρλανδοί αστυνομικοί ενώ παρατηρούν τον τόπο δολοφονίας του 19χρονου καθολικού στο Βόρειο Μπέλφαστ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η δολοφονία του 19χρονου καθολικού Τζέραρντ Λόουλορ από προτεστάντες οπλοφόρους μετά από ένα Σαββατοκύριακο βίας, κορύφωσε την ένταση στη Βόρειο Ιρλανδία, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια κρίσιμη βδομάδα σε ό,τι αφορά την επιβίωση της «ειρηνευτικής συμφωνίας» που ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή του 1998.

Ο Βρετανός υπουργός Βορείου Ιρλανδίας Τζον Ριντ είναι από εκείνους που παίρνουν στα σοβαρά την απειλή: η επαρχία, δήλωσε χτες στο «Ρόιτερ», αντιμετωπίζει «τον κίνδυνο επιστροφής στις σκοτεινές μέρες των δολοφονιών και των αντιποίνων... ο ιρλανδικός λαός δεν πρέπει να αφήσει τα κλειδιά του μέλλοντός του στους τυφλωμένους από το μίσος πιστολάδες. Οι δολοφόνοι πρέπει να οδηγηθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». Αλλοι δύο τραυματισμοί, ενός προτεστάντη και ενός καθολικού, στα επεισόδια, όπως και μια σειρά καταστροφών στο Μπέλφαστ, οδήγησαν την αστυνομία να κάνει λόγο για «χαμό».

Οι Υπερασπιστές της Ερυθράς Χειρός - μια οργάνωση βιτρίνα διαφόρων προτεσταντικών ένοπλων ομάδων, ανάμεσά τους και της Ενωσης για την Υπεράσπιση του Ολστερ (UDA) - ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του 19χρονου, με τηλεφώνημά τους στα γραφεία του BBC στο Μπέλφαστ. Με το άκουσμα της είδησης η Σάρον Λόουλορ, μητέρα του Τζέραρντ, ζήτησε «να μην προβούν σε αντίποινα» οι καθολικές οργανώσεις.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ρόι Σούιτερς περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας: «Οταν ένας 12χρονος στη μια άκρη του Μπέλφαστ πετάει μια πέτρα, στην άλλη άκρη κάποιος καταλήγει νεκρός... αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο Λόουλορ είναι ο πέμπτος νεκρός εφέτος στη σύγκρουση ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς, η οποία υποτίθεται πως βρίσκεται σε ύφεση μετά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998. Η UDA έχει απορρίψει την ειρηνευτική συμφωνία, ενώ η απειλή του Ντέιβιντ Τριμπλ να παραιτηθεί αν δεν κάνει «αρκετά» ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ή αν «ο Ανταμς και ο Πέισλι κυριαρχήσουν στο βορειοϊρλανδικό Κοινοβούλιο», ένα «εφιαλτικό σενάριο», όπως το χαρακτήρισε μιλώντας την Κυριακή στον «Γκάρντιαν», δεν κάνει τίποτε για να κάμψει τους σκληροπυρηνικούς στο δικό του στρατόπεδο...

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Ανέλαβε χτες και επίσημα, μετά την ορκωμοσία της ενώπιον της βασίλισσας Βεατρίκης, η νέα ολλανδική κυβέρνηση τριμερούς συνασπισμού με πρωθυπουργό τον 46χρονο χριστιανοδημοκράτη Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Η νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά από προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα «Λίστα Πιμ Φορτάιν» και το Φιλελεύθερο Κόμμα «VVD» περιλαμβάνει 14 υπουργεία και υφυπουργεία (μεταξύ αυτών και το νεοϊδρυθέν υπουργείο αρμόδιο για τη Μετανάστευση, το Ασυλο και την Κοινωνική Ενσωμάτωση).

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο 46χρονος πρωθυπουργός Μπαλκενέντε προϊδέασε πως μέσα στις προτεραιότητες είναι η λήψη μέτρων με στόχο τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και τη συρρίκνωση των εργατικών επιδομάτων, γεγονός που έκανε χτες ηγετικά στελέχη συνδικάτων να προειδοποιήσουν πως θα απαντήσουν σε τέτοια μέτρα με απεργίες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θα διώχνουν τους πρόσφυγες... και με δορυφόρους!

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ενα υπερσύγχρονο δίκτυο δορυφόρων επιστρατεύει, μεταξύ άλλων, το προσεχές διάστημα η Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό την αποτροπή προσφύγων και ατόμων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στις χώρες - μέλη της ΕΕ! Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας «ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ», αξιωματούχοι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ESA) επεξεργάζονται ήδη τις λεπτομέρειες σχεδίου για τη χρήση δορυφόρων, που προορίζονταν για την ανίχνευση θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλαγών του κλίματος, ως νέων εργαλείων εντοπισμού και αποτροπής ταλανιζόμενων προσφύγων...

Το υπό «νέο σχεδιασμό» δορυφορικό δίκτυο με την ονομασία «Πρόγραμμα Παγκόσμιου Ελέγχου για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια» σχεδιάζεται να περιλάβει τους τελευταίας γενιάς δορυφόρους της ESA «Δορυφόρος Παρατήρησης Μελλοντικής Γης» και το δορυφορικό σύστημα «ΕΝΒΙΣΑΤ», αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που θα φωτογραφίζουν με ακρίβεια απ' το διάστημα κινήσεις ανθρώπων και αντικείμενων. Ο Φιλίπ Μπουσκέν, επίτροπος για την Ερευνα, φέρεται πως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι «ένα καλό σχέδιο για το πώς μπορεί η Ευρώπη να αναπτύξει τεχνολογίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και καλύπτει ανάγκες ασφαλείας». Να υποθέσουμε πως η άρνηση ασύλου και αρωγής στα εκατομμύρια πρόσφυγες που δημιουργούν στις πατρίδες τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι, κατά τον Ευρωπαίο επίτροπο Φ. Μπουσκέν, ένας νέος τρόπος βελτίωσης της «ποιότητας ζωής» στην ΕΕ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ