ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Συμφωνία με αμερικανική παρέμβαση

Η Ισπανίδα υπουργός των Εξωτερικών Ανα Παλάθιο και ο ομόλογός της Μαροκινός Μοχάμαντ Μπενάισα, κατά τη συνάντησή τους στο Ραμπάτ

Associated Press

Η Ισπανίδα υπουργός των Εξωτερικών Ανα Παλάθιο και ο ομόλογός της Μαροκινός Μοχάμαντ Μπενάισα, κατά τη συνάντησή τους στο Ραμπάτ
ΡΑΜΠΑΤ.-

Συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ισπανίας και Μαρόκου, η Ανα Παλάθιο και ο Μοχάμαντ Μπενάισα αντίστοιχα, να αποδεχτούν την πρόταση - παρέμβαση που παρουσίασε, το Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, για την επίλυση της διένεξης μεταξύ τους για τη βραχονησίδα Περεχίλ (ή Λέιλα κατά το Ραμπάτ).

Με λιτή γραπτή ανακοίνωση έγινε γνωστό, αργά χθες το απόγευμα, ότι οι δύο ΥΠΕΞ, που συναντήθηκαν, χθες, στη μαροκινή πρωτεύουσα, αποδέχτηκαν την επιστολή Πάουελ. Η αμερικανική πρόταση προβλέπει «να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η κατάσταση που προϋπήρχε του Ιούλη του 2002 στη βραχονησίδα». Αυτό συνεπάγεται ότι μετά την εκδίωξη των Μαροκινών στρατιωτών που είχαν καταλάβει την Περεχίλ, στις 11 Ιούλη, το Σάββατο το βράδυ αποχώρησαν και οι 75 Ισπανοί στρατιώτες, οι οποίοι, την περασμένη Τετάρτη, είχαν απομακρύνει τους Μαροκινούς. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν την πρόταση σε ένδειξη καλής θέλησης και να ανοίξουν έναν ειλικρινή διάλογο προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς τους σχέσεις».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίτευξη της συμφωνίας δε σημαίνει ότι η Μαδρίτη δε συνεχίζει να θεωρεί τη βραχονησίδα έδαφός της, ούτε ότι το Ραμπάτ εγκαταλείπει οριστικά τις διεκδικήσεις του. Μάλιστα, μαροκινές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ο ΥΠΕΞ Μπενάισα επιθυμούσε, κατά τη συνάντησή του με την Παλάθιο, να θέσει προς συζήτηση και τα υπόλοιπα θέματα τα οποία προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών: δηλαδή τη Δ. Σαχάρα, την παράνομη μετανάστευση, την αλιεία και τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίλα στο μαροκινό έδαφος. Η Ισπανίδα ομόλογός του φέρεται να αντέδρασε θετικά στο να συζητηθούν όλα εκτός από τους ισπανικούς θύλακες.

Οι δύο ΥΠΕΞ ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν, εκ νέου, τον Σεπτέμβρη στη Μαδρίτη «προκειμένου να συνεχίσουν τον, μεταξύ τους, εποικοδομητικό διάλογο». Επίσης, έγινε γνωστό ότι προτεραιότητα, προς στιγμήν, είναι να αποκατασταθούν οι διπλωματικές τους σχέσεις και να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι πρεσβευτές τους, καθώς ο Μαροκινός πρεσβευτής εγκατέλειψε τη Μαδρίτη τον Οκτώβρη, και ο Ισπανός το Ραμπάτ, μία βδομάδα αργότερα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιφάσεις...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι πολιτικές διεργασίες στην Αγκυρα συνεχίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ παρουσίασε το νέο του κεντροαριστερό κόμμα, με όνομα «Νέα Τουρκία» και «μεταρρυθμιστική πλατφόρμα υπέρ της ΕΕ». Το σχήμα της «τρόικας» (Τζεμ, Χουσαμετίν Οζκάν και Κεμάλ Ντερβίς) προχώρησε στην εκλογή προέδρου, που φυσικά είναι ο Τζεμ, και γενικού γραμματέα, που είναι ο ο Ιστεμιχάν Ταλάι, πρώην υπουργός Πολιτισμού και από τους «αποστάτες» της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν, η προσπάθεια του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή χτες για να εγκρίνει τη διενέργεια εκλογών την 3η του Νοέμβρη απέτυχε, καθώς δεν κατέστη κατορθωτό να συγκεντρωθούν 128 παρουσίες βουλευτών. Ταυτόχρονα, η στάση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ να θέσει και πάλι εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, επειδή «υπάρχει ο κίνδυνος νίκης ισλαμιστικών και κουρδικών κομμάτων» προκάλεσε και νέες τριβές στο εσωτερικό της μισοδιαλυμένης συμπολίτευσης, καθώς ο Μπαχτσελί απείλησε με παραίτηση αν δε γίνουν οι εκλογές την 3η του Νοέμβρη. Για να κορυφωθεί το μπαράζ των αντιφατικών εξελίξεων, οι νέες δηλώσεις του Ετσεβίτ περί της προσπάθειάς του να «αποτρέψει» την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ («μία στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι απαραίτητα ενδεδειγμένη και μπορεί να μην οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα... η Τουρκία πρότεινε άλλα μέσα») - τη στιγμή που δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο φέρουν την επίθεση να πραγματοποιείται πριν από το Νοέμβρη - προκάλεσαν νέες πιέσεις. Το τουρκικό χρηματιστήριο έχασε και πάλι έδαφος χτες, όπως και η τουρκική λίρα, που υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του Ευρώ. Πάντως, η αποστολή του ΔΝΤ που βρισκόταν χτες στη χώρα έμοιαζε έτοιμη να δώσει μια «ανάσα» στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως «οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη σε τροχιά».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θανατηφόρα έκρηξη σε ορυχείο

ΚΙΕΒΟ.-

Εξι νεκροί και 14 τραυματίες (δυο σε βαριά κατάσταση) είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε την Κυριακή, 21 Ιούλη, σε ανθρακωρυχείο «Γιουμπιλέιναγια» στην πόλη Περβομάισκ της περιοχής Ντνεπροπετρόβσκ (Ανατολική Ουκρανία), ανακοίνωσε ο υπεύθυνος Τύπου υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ιγκορ Κρολ. Τη στιγμή της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, εργάζονταν στις στοές 423 ανθρακωρύχοι, από τους οποίους 45 εργάζονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης. Μόνο προς το βράδυ οι ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν στην επιφάνεια. Η Ουκρανία είναι η χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα σε ορυχεία. Μόλις πριν από δυο βδομάδες είχαν χάσει τη ζωή τους 35 ανθρακωρύχοι στο ορυχείο «Ουκραΐνα». Από την αρχή του χρόνου πάνω από 116 εργάτες έχουν σκοτωθεί σε ορυχεία της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, καθώς οι συνθήκες εργασίες μέσα στα έγκατα της γης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.

ΙΤΑΛΙΑ
Τρομο-ανησυχία

ΡΩΜΗ.-

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αλλά και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες μετά από τις δύο ειδών προκηρύξεις που βρέθηκαν σε διάφορα εργοστάσια της χώρας, όπου περιέχονται γενικές, αλλά και εξατομικευμένες απειλές για κυβερνητικά και συνδικαλιστικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, τη μία προκήρυξη υπογράφουν οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες για την ίδρυση του μαχόμενου κομμουνιστικού κόμματος» και διατυπώνονται απειλές εναντίον στελεχών των υπουργείων Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Εργασίας και εναντίων συνδικαλιστών. Η δεύτερη προκήρυξη υπογράφεται από τους «Αντιιμπεριαλιστικούς Πυρήνες», που θεωρούνται κάποια απόπειρα συνέχειας των πραγματικών «Ερυθρών Ταξιαρχιών» και είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του καθηγητή ντ' Αντόνα, πριν 3 χρόνια. Σε αυτήν διατυπώνονται απειλές εναντίον «της κυβέρνησης και όλων όσοι υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό και τάσσονται υπέρ της κατάργησης του άρθρου 18 που μπλοκάρει τις απολύσεις».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πόσους αθώους δολοφόνησε η «συμμαχία»;

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσίευσε έρευνα στο κυριακάτικο φύλλο της, σύμφωνα με την οποία οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών και των συμμαχικών βομβαρδιστικών στο Αφγανιστάν «είναι τουλάχιστον 400», καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Πενταγώνου ότι η εκστρατεία του ήταν «η λιγότερο θανάσιμη για αμάχους στην ιστορία».

Η εφημερίδα επικαλείται για τα στοιχεία που δημοσιεύει έρευνα που πραγματοποίησε σε διάστημα έξι μηνών σε έντεκα περιοχές της χώρας. Οι νεοϋορκέζικοι Τάιμς αποδίδουν τις εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων στο γεγονός ότι «παρά την ακριβή αναγνώριση των στόχων στο αφγανικό έδαφος, ο αριθμός των βομβαρδισμών ήταν υπερβολικά μεγάλος».

Ωστόσο, η εφημερίδα Σκότσμαν (Εδιμβούργο) σημειώνει ότι ο αριθμός των απωλειών είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερος από όσο θα ήθελαν να παραδεχτούν οι Τάιμς. Επικαλείται τη μη-κυβερνητική οργάνωση Γκλόμπαλ Εξτσέιντζ του Σαν Φρανσίσκο, που τεκμηριώνει την ύπαρξη 812 νεκρών Αφγανών αμάχων, αλλά και την έκθεση του Αμερικανού πανεπιστημιακού καθηγητή Μαρκ Χέρολντ, ο οποίος έκανε λόγο τον Ιανουάριο για 4.800 νεκρούς - όπως έγραψε ο ίδιος, επρόκειτο για μια «πολύ, πολύ συντηρητική εκτίμηση».

Χθες, στο μεταξύ, άλλοι 13 Αφγανοί βρήκαν το θάνατο, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη στην επαρχία Μπαμιγιάν. Κατά τον ΟΗΕ, πάνω από δέκα εκατομμύρια νάρκες βρίσκονται θαμμένες στο Αφγανιστάν και δεκάδες Αφγανοί ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται κάθε μήνα, παρά τις πολυδάπανες επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης των τελευταίων χρόνων.

ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ακαρπη η «διπλωματία»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Η αποστολή του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σε Πακιστάν και Ινδία, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του χθες από την περιοχή, δεν απέφερε κανένα ορατό αποτέλεσμα.

Το «Γαλλικό Πρακτορείο» υπογραμμίζει ότι ο Στρο δεν έκανε καμία δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Γιασουάντ Σίνχα.

Στην επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ ο Στρο συναντήθηκε με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών, Ιναμούλ Χακ, για να δηλώσει κατόπιν πως «οι εισβολές μουσουλμάνων ανταρτών από το Πακιστάν στο ινδικό Κασμίρ έχουν περιοριστεί, όμως απαιτούνται ακόμα μεγάλες προσπάθειες».

Χθες οι ΗΠΑ ήραν την ταξιδιωτική οδηγία για την Ινδία που είχαν εκδώσει πριν δύο μήνες. Η βία πάντως στην περιοχή συνεχιζόταν αμείωτη. Τέσσερις άνδρες, που η Αστυνομία κατηγορούσε ως αυτονομιστές αντάρτες, σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά επεισόδια: Μία έκρηξη σε ένα ξενοδοχείο στη Σριναγκάρ και μια μάχη στη συνοικία Ουνταμπούρ.

Στην άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Πακιστάν διέρρευσε στην εφημερίδα «Ντάουν» μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της στην οποία εκτιμάται πως «24 μέλη της "Αλ Κάιντα" και 12 άλλοι τρομοκράτες έχουν μπει στο Πακιστάν», και σχεδιάζουν να «πλήξουν τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ινδίας και χωρών της ΕΕ». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι «τρομοκράτες πήγαν από το Ντουμπάι στην Ινδία με ινδικά διαβατήρια, ταξίδεψαν σε άλλη χώρα και μετά μπήκαν στο Πακιστάν». Το κλίμα τρομολαγνείας συνεχίζει να καλλιεργείται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ